Elves of Darkness czyli DE w 9th Age
Moderator: Yudokuno
Re: Elves of Darkness czyli DE w 9th Age
Na forum 9th Age w dziale DE wrzucono dane z turnieju .Na te kilkadziesiat graczy nie było wcale nikogo z DE . To o czymś swiadczy. Sam probuje wymyślec jakąś sensowną rozpiske ,ale nic mi nie wychodzi. W najblizszym czasie będe kolejne testował i może znajde światełko w tunelu
''If you show your teeth, bite''
W sobote gralem czyms takim:
Lord na pegazie, ogre sword, 2++ na flamingi, 4++
Lord na smoku, giant sword, lucky shield, jednorazowy 4++, divine icon
BSB na pegazie, dwurak, 4++, 2+
Mala suka z heavenem
3x DR, shield, kusze
2x 11 Korsarzy, ahw, handbow, fcg
10x CoKi, fcg, szmata flaming
2x hydra bez ziania
0:20 z Crusem
7:13 ze szczurami, przegralem o lorda na pegazie w ostatniej turze, ktory zszedl od stand and shoot jezaili
11:9 z HE. Powinno byc wyzej ale zapomnialem, ze lewki mialy -1LD i powinny nawiac po szarzy cokow...gra ulozyla by sie inaczej, a tak stracilem coki i caly misterny plan sie posypal...
Lord na pegazie, ogre sword, 2++ na flamingi, 4++
Lord na smoku, giant sword, lucky shield, jednorazowy 4++, divine icon
BSB na pegazie, dwurak, 4++, 2+
Mala suka z heavenem
3x DR, shield, kusze
2x 11 Korsarzy, ahw, handbow, fcg
10x CoKi, fcg, szmata flaming
2x hydra bez ziania
0:20 z Crusem
7:13 ze szczurami, przegralem o lorda na pegazie w ostatniej turze, ktory zszedl od stand and shoot jezaili
11:9 z HE. Powinno byc wyzej ale zapomnialem, ze lewki mialy -1LD i powinny nawiac po szarzy cokow...gra ulozyla by sie inaczej, a tak stracilem coki i caly misterny plan sie posypal...
Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15
Sorry ale na forum 9-tki już o tym pisali i możesz tylko wystawić max 2 krakeny (albo 2 rare albo 1 special i 1 rare).-Qc- pisze:No jak to co, 3 krakeny 2 hydry smok beastmasterzy na manitkorach 3 przeciez to musi działac
Rulebook pisze:Under some special conditions units can be moved from one Category to another. For example, in some cases the rules say it is allowed to take Chariots as Core choice instead of Special choice. In such cases the unit must
abide by both the duplicate limit from its former Category and its new one, but the points limit is only taken
from the new Category. I.e. you may not include more than 3 Chariots, but the Chariots will count towards the
needed 25% of points in Core.
Ja zaś z mojej rozpy jestem bardzo zadowolony, choć jest trochę do poprawy...Tapio pisze:Jako, że piechotna wersja nastawiona na CC może zostać wystrzelana nawet przez wampiry Na jutrzejsze Wałkowanie w stolicy udaje sie z takim zestawem:
Lord: Dread Prince 287
General; Repeater Crossbow; Heavy Armour; Raptor
Flaming Lance [10]
Hardened Shield [5]
Dusk Stone [30]
Wizard's Hood [40]
Shielding Scroll [15]
Hero: Cult of Yema Priest 374
Divine Altar of Yema; Paired Weapons; Light Armour; Battle Standard
Hero's Sword [20]
Lucky Shield [5]
Obsidian Pebble [10]
Divine Icon [15]
Hero: Assassin 155
Cult of Nabh; Ward Save (4+) CC
Headsman's Axe [40]
Hero: Oracle 115
Magic Level 1; Path of Fire
Screaming Swords [10]
Dispel Scroll [35]
18 Corsairs 226
Paired Weapons; Rptr Handbow; Light Armour; FCG
18 Corsairs 226
Paired Weapons; Rptr Handbow; Light Armour; FCG
5 Dark Riders 100
Light Lance; Repeater Crossbow; Light Armour
5 Dark Riders 100
Light Lance; Repeater Crossbow; Light Armour
10 Dread Knights 305
Lance; Heavy Armour; Shield; FCG
War Banner [15.0]
5 Dark Acolytes 180
Ch (Magic Level 2)
5 Dark Acolytes 180
Ch (Magic Level 2)
7 Raven Cloaks 126
Poison Attacks in CC; Paired Weapons; Repeater Crossbow
7 Raven Cloaks 126
Poison Attacks in CC; Paired Weapons; Repeater Crossbow
Models in Army: 84
Total Army Cost: 2500
Małe pytanie tylko, na kaptur wziąć k8 czy k20? Jakoś nie wyczytałem, czy losuje się ze wszystkich ścieżek, czy tylko z 8 podstawowych
Moje wyniki nie były może imponujące ale na stole wszystko szło na ostrzu noża do samego końca.
Ale po kolei, paringi moje sobotnie to:
1. HE 16:4 bez zajęcia objectivów niestety bowiem pomyliło mi sie że środek jest na 8 cali nie 6 Bitwa płynna trochę musiałem unikać stardragona. Coki do spółki z altarem wyrzezały hordę lewków w jedną turę (lekko ruszona z magii), następnie już samodzielnie skasowały pociąg lancerów. Moje core poszły w piach, przeciwnikowi ostał się tylko smoczur na połowie żywotności (nie pamiętam, czy w górę czy w dół).
2. WoCH 5:15 (na stole 8:12) Ninja nie dał rady przebić 2 razy lorda samopasa, wiec ten ostał się na 1 ranie i robił bryndzę na prawej flance. Coki skasowały hordę warriorów z jakimś tam bohaterem i pojechały w pole. Wyrzezałem większość śmieci (psy, rydwany, pomiot). Core poszły w piach przy udziale dużych warriorów nurgla do których juz nie zdarzyłem nawrócić więc opanowali lewą flankę i zdobyli w ostatniej turze środek. Na domiar złego -1 S/T na ifce w ostatniej fazie magii spanikowało mi akolitów. A cienie nie dały rady zapluć 4 barbarzyńców na konikach cykając ich na 3+/3+. Apogeum stanowiło zamagikowanie Coków przez przeciwnika w ostatniej jego turze magii. Kocioł miział sie w tym czasie z Helenką ale bez większych efektów.
3 HE 3:17 (na stole 6:14) Prawie kopia rozpy z 1 paringu, miast bolców były łuki z trucizną. Zmęczony własną głupotą nie maiłem już serca do grania i błędy się nawarstwiały. Pozwoliłem zdjąć sobie Kocioł stardragonowi, którego w następnej turze pokroił ninja tym razem dość fartownie bowiem trzeba mi było 3 przebić. Coki bez wspomagacza utknęły w lewkach a ja ciulowo odgiąłem pociąg lancerów i z niego dostałem szarżę bohatera na lwim rydwanie w bok. Core znów poszły w piach, a ja bezmyślnie nadziałem sie na 3+ warda na magiczne bronie gostka na rydwanie ninją. zaplułem pociąg lancerów ale źle sie do tego zabrałem i w ostatniej turze straciłem jeszcze cienie z magiczką. Przeciwnik zachował 4 lewki z hordy, 2x 3 lancerów, bohatera na rydwanie i łuki z trucizną x2. Oczywisci zdobył obiekt tym razem przełamanie
Moim zdaniem rozpa ma potencjał, tylko te core mnie irytują strasznie 625 punktów w piach z automatu
Jednak mam wrażenie, że dużo wynikło ćwikły z moich błędów nie zaś przez słabość samych założeń a to już jakiś progres...
P.S. kaptur na lordzie tylko channelował więc chyba trzeb coś innego wymyślić
Triclinium Thoruniensis
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Zawsze można grać figurkami DE na zasadach HBE, większość modeli da się wykorzystać
Glegut pisze:Własnie problem w tym że takie rozwiązanie się nie sprawdza. Wypadałoby jeszcze przy "scorowac" coś czasem nie ?:P-Qc- pisze:No jak to co, 3 krakeny 2 hydry smok beastmasterzy na manitkorach 3 przeciez to musi działac
Scorowanie jest dla słabych
Eltharion ma fajną rozpiskę
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Witam,
jeszcze nie grałem w 9 edycję ale przymierzam się. Co myślicie o takim troche naporowym czymś ?
Unnamed2500 Pts - Dread Elves Army
1 Lord: Dread Prince @ 259.0 Pts
General; Repeater Crossbow; Light Armour
Hero's Sword [30.0]
Divine Icon [15.0]
Lucky Shield [5.0]
Lucky Charm [5.0]
1 Pegasus @ [60.0] Pts
1 * Hero: Captain @ 258.0 Pts
Great Weapon; Battle Standard
Hardened Shield [5.0]
Talisman of Supreme Shielding [50.0]
Gem of Fortune [25.0]
Gleaming Icon [5.0]
1 Pegasus @ [60.0] Pts
1 Hero: Oracle @ 135.0 Pts
Magic Level 2; Path of Heavens
Talisman of Greater Shielding [25.0]
1 Elven Horse @ [0.0] Pts
1 Hero: Oracle @ 105.0 Pts
Magic Level 1; Path of Heavens
Dispel Scroll [35.0]
5 Dark Riders @ 115.0 Pts
Light Lance; Repeater Crossbow; Light Armour; Shield
28 Corsairs @ 387.0 Pts
Paired Weapons; Rptr Handbow; Light Armour; Standard; Musician; Vanguard
1 Champion @ [10.0] Pts
10 Dark Acolytes @ 240.0 Pts
9 Dread Knights @ 300.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard
Flaming Standard [20.0]
1 Champion @ [10.0] Pts
Heavy Armour; Shield
9 Dread Knights @ 305.0 Pts
Banner of Speed [25.0]
1 Champion @ [10.0] Pts
9 Raven Cloaks @ 162.0 Pts
Paired Weapons; Repeater Crossbow; Light Armour
Models in Army: 87
Total Army Cost: 2496.0
Ewentualnie zastanawiam się nad kolejnym Captainem na raptorze co by latał z cokami zamiast Shejdów. Proszę o podpowiedzi sugestie
jeszcze nie grałem w 9 edycję ale przymierzam się. Co myślicie o takim troche naporowym czymś ?
Unnamed2500 Pts - Dread Elves Army
1 Lord: Dread Prince @ 259.0 Pts
General; Repeater Crossbow; Light Armour
Hero's Sword [30.0]
Divine Icon [15.0]
Lucky Shield [5.0]
Lucky Charm [5.0]
1 Pegasus @ [60.0] Pts
1 * Hero: Captain @ 258.0 Pts
Great Weapon; Battle Standard
Hardened Shield [5.0]
Talisman of Supreme Shielding [50.0]
Gem of Fortune [25.0]
Gleaming Icon [5.0]
1 Pegasus @ [60.0] Pts
1 Hero: Oracle @ 135.0 Pts
Magic Level 2; Path of Heavens
Talisman of Greater Shielding [25.0]
1 Elven Horse @ [0.0] Pts
1 Hero: Oracle @ 105.0 Pts
Magic Level 1; Path of Heavens
Dispel Scroll [35.0]
28 Corsairs @ 387.0 Pts
Paired Weapons; Rptr Handbow; Light Armour; Standard; Musician; Vanguard
1 Champion @ [10.0] Pts
10 Dark Acolytes @ 240.0 Pts
9 Dread Knights @ 300.0 Pts
Flaming Standard [20.0]
1 Champion @ [10.0] Pts
Heavy Armour; Shield
9 Dread Knights @ 305.0 Pts
Banner of Speed [25.0]
1 Champion @ [10.0] Pts
9 Raven Cloaks @ 162.0 Pts
Paired Weapons; Repeater Crossbow; Light Armour
Models in Army: 87
Total Army Cost: 2496.0
Ewentualnie zastanawiam się nad kolejnym Captainem na raptorze co by latał z cokami zamiast Shejdów. Proszę o podpowiedzi sugestie
Złożenie Dread Prince'a bardzo słabe. Hero sword nie nadaje się na niego oraz ma tylko nędzne 4+ AS i brak jakiegokolwiek warda..
Captain, co całkiem istotne, może mieć maksymalnie 50 punktów w magicznych przedmiotach i poza tym "drobnym" szczegółem też ma beznadziejny zestaw magicznego sprzętu.
Captain, co całkiem istotne, może mieć maksymalnie 50 punktów w magicznych przedmiotach i poza tym "drobnym" szczegółem też ma beznadziejny zestaw magicznego sprzętu.
Ostatnio zmieniony 4 lip 2016, o 06:39 przez Okoń, łącznie zmieniany 1 raz.
Wyciągnąć na nich 2+ lub 1+ AS używając odpowiednich przedmiotów zwykłych i magicznych. Poza tym dodać coś z wardem i sensowne bronie.
Przykładowo:
-lord: heavy armour, shield, ogre sword, dragonscale helm, talisman of greater shielding, pegasus + barding.
-hero: heavy armour, shield, lance, midnight cloak, pegasus + barding; ewentualnie zamiast heavy armour + cloak'a wziąć armour of destiny.
Przykładowo:
-lord: heavy armour, shield, ogre sword, dragonscale helm, talisman of greater shielding, pegasus + barding.
-hero: heavy armour, shield, lance, midnight cloak, pegasus + barding; ewentualnie zamiast heavy armour + cloak'a wziąć armour of destiny.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Dread Prince na pegazie, kilka buildów:
Klasyczny: midnight cloak, dragonhelm, ogre blade (save 1+)
Jednorazowy przeciwpancerny: midnight cloak, dragonhelm, lanca, potion of strength (save 1+)
Grindujący: ward 4+, soulrender, dragonhelm, divine icon (save 2+)
Kapitan na pegazie chyba trochę rzadziej występuje. Mi się z midnight cloakiem i lancą w opór nie spodobał, bo strasznie losowy... Generalnie nie wymyśliłem żadnych solidnych buildów dla tego pana, szczerze to polecam raczej drugiego lorda jako pegazistę, jeśli ma być dwóch.
Klasyczny: midnight cloak, dragonhelm, ogre blade (save 1+)
Jednorazowy przeciwpancerny: midnight cloak, dragonhelm, lanca, potion of strength (save 1+)
Grindujący: ward 4+, soulrender, dragonhelm, divine icon (save 2+)
Kapitan na pegazie chyba trochę rzadziej występuje. Mi się z midnight cloakiem i lancą w opór nie spodobał, bo strasznie losowy... Generalnie nie wymyśliłem żadnych solidnych buildów dla tego pana, szczerze to polecam raczej drugiego lorda jako pegazistę, jeśli ma być dwóch.