Demony - czy to niedopatrzenie, czy...

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

W nadpisywanie zasad to się nie zabawiaj bo ci kiedyś skorpion zwieje przed sirensong.
zasady unbreakable z rb misiu :* dokladnie fragment unbreakable units can never flee ;)

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

"The Daemon can use any of the Lores of Magic from the
Warhammer rulebook instead of its normal Lore – it knows all
the spells from whichever Lore it chooses. '

Imo zgadzam się z Malalem. Zasada gifta jest nadrzędna nad zasadą heralda.
Co do wszystkich czarów z Tzeentcha....
'it knows all the spells from WHICHEVER Lore it chooses, czyli IMO niezależnie czy ze swojego czy z tych z RB.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Ja nie twierdzę że jest inaczej.
Pytam tylko czy z tej zasady herald może kozystać. IMO nie może.
A pamiętacie ile było gadania jak w 6ed dawałem penitenta gralowemu bohaterowi. Wszyscy mi wytykali że mam nielegalna rozpę bo daje stuborna herosowi który nie może być stuborn. Jeszce inni medrcy mówili mi ok dałeś ale nie mozesz korzystać z tej zasady bo zasada gralowego paladyna ITP wyłącza działanie tego virtue.
Tu mamy sytuację analogiczną. Upieracie się by dać możliwość używania dowolnego lora z rulebooka herosowi który ma obowiązek by ZAWSZE używać lora sincza.
zasady unbreakable z rb misiu :* dokladnie fragment unbreakable units can never flee
Newer czy always a kogo to obchodzi. Przecież od paru postów staracie się mnie przekonać że to nie ważne bo jakiś tak Item i tak to znosi.
A może jednak przyznasz m i rację że magic itemy i gifty powinny byuć interpretowane zgodnie z bardziej ogólnymi od siebie zasadami t.j. RB i AB.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Według mnie nadrzędna jest zasada Heralda , ponieważ jest słowo always. Zasada "can use any" nie moze zastapic "always uses".

Analogia:
Np. GW dający zasadę strike last , nie jest zasadą nadrzędną dla ASF kazdego elfa.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Bo w zasadzie ASF masz, ze zawsze walisz pierwszy, nawet szarzowany i wyposazony w dwuraka
Release the Przemcio!

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Dobra Xet dam Ci dwa zdania do przetlumaczenia i powiedz mi co z nich wynika :wink:

Xet always use the same pair of shoes when he goes to work. Yes but I heard thah He has new job and now he can use any pair he wants.

Czy wedlug Ciebie zawsze w/g tych zdan bedziesz nosil stara i ta sama pare butow :wink: A tak na serio

Herald zawsze uzywa lora teczy. Po czym dostajesz gifta ktory pozwala ci wybrac dowolny lore z rulebooka zamiast twojego normalnego lora. W/g Ciebie to oznacza ze wybor lora zostal zawezony do twojego normalnego lora :roll:

Idac za JJ to dety pomysl i tyle. Mozecie uwazac inaczaj oczywiscie.......
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Oskar
Wodzirej

Post autor: Oskar »

Chyba masz dziś Malal dobry humor :P
Beka na maxa

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

No własnie :) Mam nową prace , więc moge używać jakich butów chce , ale dalej chodzę w tych samych , aby prawdziwe było pierwsze zdanie.

Np. John knows all the languages , but always uses english. To znaczy ze niezależnie od tego co by sie nie działo i jakiej wiedzy, czy możliwości by nie miał John i tak zawsze bedzie używał angielskiego.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Malal wszystko ci sie mieszać zaczyna.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Domyślnie zawsze używa lore of tzeentch, ale MoS rozszerza mu możliwości do 8 lorów z RB. Jasne?
Release the Przemcio!

adamski1977
Warzywo

Post autor: adamski1977 »

Przepraszam, ze sie wtrącę, choć jeszcze nie gram demonami, ale czy szanowne grono wzięło pod uwagę, że kawałek tej zasady gift'u
"it knows all the spells from whichever Lore it chooses"
tyczy się tylko i wyłącznie, znajomości wszystkich czarów, ale tylko z tych 8 lorów z RB ? Co powodowałoby, że danie giftu heraldowi tzeencha, nie spowoduje automatycznie, że zna on wszystkie czary ze swojego lora. Przychylam sie natomiast do zdania, że ten gift jest nadrzędny w stosunku do zasady demonow tzencha i daje im mozliwosc wyboru innego lora.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Przepraszam, ze sie wtrącę, choć jeszcze nie gram demonami, ale czy szanowne grono wzięło pod uwagę, że kawałek tej zasady gift'u
"it knows all the spells from whichever Lore it chooses"
tyczy się tylko i wyłącznie, znajomości wszystkich czarów, ale tylko z tych 8 lorów z RB ? Co powodowałoby, że danie giftu heraldowi tzeencha, nie spowoduje automatycznie, że zna on wszystkie czary ze swojego lora. Przychylam sie natomiast do zdania, że ten gift jest nadrzędny w stosunku do zasady demonow tzencha i daje im mozliwosc wyboru innego lora.
Nareszcie jakiś konkretny argument, który daje do myślenia. Ekipa z LS od paru dni nie jest w stanie mnie przekonać a tu proszę. Sensownie bez głupich zgadywanek i docinków.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

jak dla mnie to whichever odnosi sie wlasnie do 8 rulebookowych i podstawowego. Że zna wszystkie czary niezależnie od tego, co wybierze, czy wybierze na wymiane na rulebookowe, czy na podstawowy
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Gdyby uznać że herals sincza nie może znać wszystkich czarów sincza to wtedy przyznaję że może zamieniać na dowolny lore z RB (bo po co by miał dostęp do giftu, który w połowie mu nic nie daje, a w połowie nie może go używać). W innym przypadku zostaje przy swoim.
Obrazek
Obrazek

adamski1977
Warzywo

No cóż, wg. mnie, skoro już dałem mu tego gift'a, to obliguje mnie ten gift do wyboru I UŻYWANIA jednego z osmiu, ZAMIAST podstawowego.

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Xet pisze: Np. John knows all the languages , but always uses english. .
A zdanie John always use English. Now John is in College and can use any of the languages he knows instead of english.

A teraz to zdanie ma zupelnie inny sens prawda :wink:

Debek jak ja pisze ze dla mnie jedyna niewiadoma tak naprawde w tym gifcie jest to czy nadal moze korzystac z lora teczy to dla Ciebie nic. Nawet pewnie nie raczyles sie wczytac dokladnie w zasady tego gifta uczepiajac sie slowa always i powtrzajac go jak mantre.

Adamski gift doslownie mowi tak. Demon moze uzywac dowolnego lora z rulebooka zamiast swojego normalnego lora- jakikolwiek lore wybierze , zna z niego wszystkie czary.

Demon moze wybrac zamiast lora teczy jeden z osmiu lorow z rulebooka.Jakikolwiek jego wybor bedzie zawsze zna wszystkie czary z tego lora- lora ktory wybral. A czy wybral zostac przy Teczy czy jednak poszedl w klasyke to nas nie interesuje
podpis nieregulaminowy - administracja

adamski1977
Warzywo

IMO, jeżeli weźmie ten gift, nie może już używać tęczy. Cóż, wiem jakie jest dosłowne tłumaczenie tego gift'u. Jakkolwiek, póki co oczywiście, pozostanę przy swoim zdaniu, że część opisu tycząca się pełnej znajomości lora, dotyczy tylko tego wybranego tego jednego z 8.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Debek jak ja pisze ze dla mnie jedyna niewiadoma tak naprawde w tym gifcie jest to czy nadal moze korzystac z lora teczy to dla Ciebie nic. Nawet pewnie nie raczyles sie wczytac dokladnie w zasady tego gifta uczepiajac sie slowa always i powtrzajac go jak mantre.
Nic, bo kompletnie nie o to tu chodzi. Kwestia ostatnio podniesiona dotyczy tego czy jeśli demon pozostanie przy swoim lorze to czy MoS da mu znajomość 6 czarów, a nie tego czy jak weżmie lore z rulebooka to zna 12 czarów(6 z sincza i 6 z wybranego).
Adamski sugeruje dwie opcje dla demona z MoS:
1) zostaje przy sinczu i losuje z niego dwa czary
2) zamienia na lore z rulebooka i zna wszystkie 6 z lora który wybierze
Co ma do tego twoja wątpliwość dotycząca działania MoS.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Generalnie to juz się w tej kwestii wypowiadać nie mam ochoty. IMO macie wystarczający materiał do dyskusji w gronie LS. Ja mogę tylko obiecać że się zamierzam w 100% zastosować do waszego rozstrzygnięcia i powstrzymać od wszelkich komentarzy na ten temat. :wink:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Neferkamin
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Neferkamin »

Adamski sugeruje dwie opcje dla demona z MoS:
1) zostaje przy sinczu i losuje z niego dwa czary
2) zamienia na lore z rulebooka i zna wszystkie 6 z lora który wybierze

W 100% się z tym zgadzam i tak gramy, ale jak ustali LS tego nikt nie wie.

ODPOWIEDZ