Zamach na GW czy zmiana ekipy

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

Ale chyba może dowiedzieć się i wskazać, komu należy wiercić dziurę w brzuchu? A może go przeceniam? Może mu nie zależy? :(

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

Wytłumaczyć chociaż pobierznie mógłby :roll:

Awatar użytkownika
Mauler
Wodzirej

Post autor: Mauler »

Wygląda na to, że GW jest firmą nie do ruszenia... Się nie da i nie da.
Gówno prawda - nie do ruszenia to może jest Gazprom.
Ja się dawno wyzbyłem nadziej, że GW potraktuje Polskę jako normalny rynek zbytu.
Nie wiem po ci mnie Robson próbujesz obrazić, bo akurat ja uważam, że jeśli polski podmiot gospodarczy się godzi na takie nienormalne warunki handlowe jak stały przelicznik waluty (i to w dobie bardzo mocnego złotego), to jest to zmowa. Na której masa osób traci. A nie mam pojęcia kto zyskuje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

hypnotic pisze: I to zdaje się to przedstawicielstwo trzyma taki przelicznik bo to im się to opłaca.
Źle myślisz niestety
hypnotic pisze:Rozumiem że znasz tą sprawę osobiście, bo ja słyszałem to od właściciela jednego sklepu i nie wiem czemu miałby coś ściemniać.
Ja też nie wiem, ale już jest podejżany skoro chrzani takie głupoty
Robson pisze:ale wyższy funt to wyższy zysk dla GW.
Niestety problem zysku z tego kursa nie leży po stronie GW. To jest zdecydowanie smutniejsze...
Tomash pisze: bo tylko Polska ma stały przelicznik funta
Nie tylko, ale tylko w Polsce różnica w kursie jest taka żenująca
Mauler pisze: ja uważam, że jeśli polski podmiot gospodarczy się godzi na takie nienormalne warunki handlowe jak stały przelicznik waluty (i to w dobie bardzo mocnego złotego), to jest to zmowa. Na której masa osób traci. A nie mam pojęcia kto zyskuje.
Nawet byś nie zgadł kto zyskuje :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Shinue »

widzę Kruti, że doskonale orientujesz się w sytuacji. przynajmniej nam powiedz jak długo będzie trwała ta niekorzystna dla polskich sklepów sytuacja? do kiedy są podpisane wiążące umowy?
Obrazek

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Niech mi ktoś wytłumaczy bo nie specjalnie się na prawie jakimkolwiek znam, a tego zupełnie nie łapię. Wiem, że każdy może sobie za swój produkt zażyczyć dowolnych pieniędzy, ale jak to się ma do rozliczania się z kimś po wydumanym kursie waluty? Jak się to ma do podatków itp. bo mnie się to troszkę kojarzy z zaniżaniem wartości samochodu sprowadzanego z Niemiec, tylko że w drugą stronę.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Ritchie
Wodzirej

Post autor: Ritchie »

Ustalanie wydumanego kursu funta, euro czy dolara to w Polsce raczej standard. Robią tak dealerzy samochodów, robią tak zachodnie marki odzieżowe itd. itp. każdy kto ma możliwość zarobić na silnej złotówce, robi to ustalając mniej lub bardziej rabunkowy przelicznik.
"weź ten miecz i odnieś go swemu panu, niech go uważa za znak zwycięstwa i niech przyśle cesarzowi, swemu przyjacielowi, by się dowiedział, że może wyśmiać zabitego nieprzyjaciela albo opłakiwać krewnego"

Widukind z Korwei, Kronika Saska

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

nie zapominajcie, ze zazwyczaj to właśnie złotówka taniała i Polacy na sztywnym kursie. teraz gdy złotówka się umacnia wszyscy podnoszą larum... (i dobrze. zasada Kalego górą!)
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

@Shinue, ale kiedy PLN był słaby, Polscy sprzedawcy kupowali za funty. Od jakiegoś roku złotówka względem funta się umacnia (od 6.50 za funta jakiś rok temu do 4.10 dziś) i - surprise - od października'07 polskie sklepy rozliczają się w złotówkach.

Sytuacja będzie trwała póki GW uzna to za stosowne i korzystne dla swoich interesów. Nie krócej i nie dłużej.

@Mauler, skoro jesteś taki sprytny, to podaj proszę sposób na "ruszenie" GW od strony cen dla polskich klientów.

@Bartek, prosta sprawa, polscy klienci rozliczają się z GW za pośrednictwem GW PL. Które to liczy polskich klientów w złotówkach (bo musi) według cennika złotówkowego ustalonego przez GW, a potem przelewają tę kasę do "centrali". A że za jedno plastikowe osiemnastofuntowe (cena końcowa) pudło polski sprzedawca zamiast 10-12 funtów (tyle płacą sklepy brytyjskie itd.) płaci 70zł, czyli 17 funtów, to czysty sześciofuntowy zysk dla GW.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

nie ma zadnych umow handlowych, nie chcesz, nie kupujesz od nich figsow i tyle ;/ tyle ze wtedy nie masz co sprzedawac, bo produkty gw to jednak przewazajaca częsć asortymentu sklepów z figurkami.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Niestety sytuacja wygląda kijowo. W maelstormie za brakujące mi do armii DE rzeczy (15 Black Guard, Hydra, kodeks, 10 harpii) zapłacę 415 zeta. W polskim sklepie 600. Czyli maelstorm dorzuca walizkę GW i ze trzy blistery gratis, co niestety miażdży. Lubię wspierać polskie sklepy, szczególnie te, z których stołów korzystam, na 10% różnicę bym przymknął oko bez problemu, ale 30% to już jest dużo. Taka sytuacja jest chora.

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

spojrzałem na ceny tego maelstorma i wymiękam...
za 150 zl we wrzesniu będe miał podstawkę do 40stki. (zamierzam trochę postrzelać z boltguna- legion of the damned of kors ) :D

cięzko wspierać polskie sklepy... różnica w cenie np battleforce to 70 zł na niekorzyść polskiego sklepu...a to są juz np 3 dobre karabinki albo 10m dobrej liny..

póki co polskie sklepy przegrywają :(

ps. z uwagi na tragiczną sytuację finansową GW nie wierzę w to aby zmienili coś w kwestii cen figurek w Polsce. chociaż to krótkowzroczna polityka to ciagną kasę póki mogą :(

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

Kruti pisze:Nawet byś nie zgadł kto zyskuje :)
No offence Kruti, ale zamiast cwaniakować, może byś nas maluczkich raczył oświecić w tej kwestii? ;)
Tomash pisze:polscy klienci rozliczają się z GW za pośrednictwem GW PL.
Panie szefie, pytałem google o GW PL, GW Polska, Games Workshop Polska itp. itd. i nic takiego nie znalazłem, jest wyszukiwarka podmiotów w KRS i owszem np. faberów można tam znaleźć, ale o GW PL nie słyszeli. Mam podejrzenia, że ten GW PL to chyba twór-duch rodem z plotek? :shock:

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Games Workshop Polska itp. itd. i nic takiego nie znalazłem, jest wyszukiwarka podmiotów w KRS
Przedstawicielstwa rejestruje się w rejestrze prowadzonym przez ministra gospodarki, a nie w KRS. Ale tam też ani słowa. Widocznie jakaś firma krzak dyma polskich sklepikarzy, a oni nawet nie wiedzą, że to nie z GW mają do czynienia :D
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

nie ma zadnego gw pl .... mają subkonto w pln i tak każą sie rozlicząc nic więcej, jak jakiemus sklepowi nie pasuje to ma do wyboru inne systemy nie gw... ;/

Awatar użytkownika
Ritchie
Wodzirej

Post autor: Ritchie »

a mam takie pytanie czy jeśli mam kartę płatniczą Visa Electron, a przy kupowaniu jest tylko opcja Visa to zaznaczam Visa ? tak ?

I jeszcze takie pytanie. . .

Robię przelew zagraniczny w bzwbk za 9,50. Czy bank zagraniczny w którym konto ma maelstorm także pobiera prowizje za przelew ? ktoś się orientuje ? i jaka to kwota ?
"weź ten miecz i odnieś go swemu panu, niech go uważa za znak zwycięstwa i niech przyśle cesarzowi, swemu przyjacielowi, by się dowiedział, że może wyśmiać zabitego nieprzyjaciela albo opłakiwać krewnego"

Widukind z Korwei, Kronika Saska

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

jak chcesz kupować w maelstromie to twoja karta (visa elektron) musi mieć odblokowane płatności elektroniczne (chyba tak to sie nazywa). zapytaj w banku. nie baw się w żadne przelewy. na maelstromie wszystko jest niejako automatycznie. oczywiście o ile twoja karta obsługuje wyżej wymienione płatności. przy wyplenianiu formularza wybierz opcje "electron".
PS. jeżeli cię źle zrozumiałem, to sorrki. chciałem pomóc.
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Ritchie pisze:Robię przelew zagraniczny w bzwbk za 9,50. Czy bank zagraniczny w którym konto ma maelstorm także pobiera prowizje za przelew ? ktoś się orientuje ? i jaka to kwota ?
Przy przelewach całą prowizję płaci nadawca.

Co innego przy płatnościach kartą - wtedy odbiorce płaci bankowi 1-2% prowizji.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

okurdemol pisze:
Kruti pisze:Nawet byś nie zgadł kto zyskuje :)
No offence Kruti, ale zamiast cwaniakować, może byś nas maluczkich raczył oświecić w tej kwestii? ;)
Jankiel pisze:
Games Workshop Polska itp. itd. i nic takiego nie znalazłem, jest wyszukiwarka podmiotów w KRS
Przedstawicielstwa rejestruje się w rejestrze prowadzonym przez ministra gospodarki, a nie w KRS. Ale tam też ani słowa. Widocznie jakaś firma krzak dyma polskich sklepikarzy, a oni nawet nie wiedzą, że to nie z GW mają do czynienia :D
Robson pisze:nie ma zadnego gw pl .... mają subkonto w pln i tak każą sie rozlicząc nic więcej, jak jakiemus sklepowi nie pasuje to ma do wyboru inne systemy nie gw... ;/
No to kto zarabia? :)

1. Nie ma GW PL
2. Odział w GW ma subkonto w PLN
3. Mają jakiś kurs funta z kosmosu. Tu wyjaśnię - kurs na wspomnianym subkoncie.
4. GW jest posiadaczem rachunku ;) a właścicielem? .... Tak moi państwo - właścicielem rachunku i beneficjentem kursu z dupy jest BANK.

Bo GW jako takie dostaje od nas czystą równowartość w funtach o których mówią wszystkie katalogi. Ale przeliczoną po z góry ustalonym kursie w umowie z Bankiem. Tak robią co bardziej bojaźliwe firmy usztywniając kurs na nadchodzący kwartał, półrocze, rok. Czasem się to opłaca, czasem jest jak w powyższej sytuacji.

Podkreślam więc - najśmieszniejsze jest to, że GW gówno ma z tego wyjętego z tyłka kursu. Bo ten kurs ustalony został najprawdopodobniej z ustanowieniem konta w PLN czyli jakoś w październiku 2007 r.

Pytanie tylko brzmi - na jaki czas go ustalono? czemu na tak długo? i czy po upływie okresu usztywnienia zostanie zweryfikowany...

Pozdrawiam ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Bo GW jako takie dostaje od nas czystą równowartość w funtach o których mówią wszystkie katalogi. Ale przeliczoną po z góry ustalonym kursie w umowie z Bankiem
Przypuszczasz, czy jesteś pewien? Jeśli to drugie - gratuluję.
Tak robią co bardziej bojaźliwe firmy usztywniając kurs na nadchodzący kwartał, półrocze, rok
Chyba głupie. Bo nie wierzę, że bank podpisywałby taką umowę przewidując możliwość straty w przypadku wzrostu kursu funta wobec złotówki. Czyli w aktualnej sytuacji GW dało się wydymać jakiemus agentowi banku?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

ODPOWIEDZ