Codex 7 edycji dla besti?

Beastmen

Moderator: Dibo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Akurat względem tego trzeciego rodzaju beastmenów nie trzeba sięgać do żadnych źródeł pozaarmybookowych, o brayach jest wspomniane w naszej księdze armi. Ale generalnie herdy nie biorą czegoś takiego do walki, bo jest to najzwyczajniej w świecie zbyt słabe. I co to za beastmen bez rogów? :P
Uerph.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

BOGINS pisze:NO to inne sprawki:
Co z centigorami? plastyk za 60 złotych?
Dobra rada, koń od wood elfów + góra od gora. Trochę gsu i wychodzi coś na kształt tego:
Obrazek
Triku wybacz spam :wink:

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Ten łeb jest stanowczo za duży.

A obecnie to koniki spod nowych marud kikass są.
Uerph.

Awatar użytkownika
Pieta
Chuck Norris

Post autor: Pieta »

Ja nie rozumiem co wam się nie podoba w oryginalnych centigorach? To były jedne z tych figurek, dla których wybrałem tą armię. Wczoraj kupiłem drugą piątkę metalowych za 70zł :) Prawie nówki. Dla mnie zmieniać się nie muszą, choć kiedyś myślałem o nowej jednostce opancerzonych cantagorów.

Co do Rykowców to byłoby raczej jakieś totalne mięso armatnie.
W księdze spaczenia za to gory dzielą się na bovigory i caprigory czyli na te pochodzące od zwierzyny hodowlanej - bydło, i zwierzyny łownej. Dziwny trochę podział, ale można by też przyjąć, że caprigory to te smuklejsze podchodzące pod kozłowate, a bovigory to te masywniejsze, takie mniejsze minotaury i tych z kolei w boxie nie ma.

Co do broni strzeleckich, oszczepów dla beastmenów to tak się zastanawiam czy z racji fizjologicznych jest to możliwe? Taka postać na dwóch racicach, żeby ustać (o ile to w ogóle możliwe) powinna chyba cały czas dreptać w miejscu i wiecznie się kiwać, za co klnie pewnie na swój los. Przez to ich BS nie powinien przekraczać wartości 1 lub 2. Faktem jednak jest, że gor z tarczą i oszczepem wyglądałby efektownie i klimatycznie.

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

a nie rozumiem co wam się nie podoba w oryginalnych centigorach? To były jedne z tych figurek, dla których wybrałem tą armię. Wczoraj kupiłem drugą piątkę metalowych za 70zł Prawie nówki. Dla mnie zmieniać się nie muszą, choć kiedyś myślałem o nowej jednostce opancerzonych cantagorów.
Byłby dla mnie naprawdę uber-wypas, gdyby nie dwie rzeczy - uno: mało wzorów, dos: TE PRZEKLĘTE PAZURZASTE ŁAPKI. Zwykłe beasty mają kopytka, dlaczego te półkoniowate mają platfusy? :/
Co do broni strzeleckich, oszczepów dla beastmenów to tak się zastanawiam czy z racji fizjologicznych jest to możliwe? Taka postać na dwóch racicach, żeby ustać (o ile to w ogóle możliwe) powinna chyba cały czas dreptać w miejscu i wiecznie się kiwać, za co klnie pewnie na swój los. Przez to ich BS nie powinien przekraczać wartości 1 lub 2. Faktem jednak jest, że gor z tarczą i oszczepem wyglądałby efektownie i klimatycznie.
Dlaczego miałą by nie móc ustać i się kiwać? Przy ludzkim kręgosłupie i mięśniach wykonujących odruchy antygrawitacyjne to kwestia środka ciężkości. Kopyta dawałyby imo bardzo stabilne oparcie. Bah, nawet przed chwilą sprawdziłem co by było jakbym stanął na palcach z wygiętymi do przodu kolanami [czyli w na tyle zbliżony sposób stania do tego bestiowego na jaki mnie stać :D] i nie miałem problemów z utrzymaniem równowagi. Taki beastmen to nie to samo co koza stojąca na dwóch łapkach :P

Zresztą rzucanie oszczepem/toporkiem nie odbywa się raczej z miejsca, tylko z rozbiegu - większa siła przebicia. Więc cały twój wywód w sumie chybiony jest chyba lekko.

A toporki rzucane i oszczepy powinny naprawdę zostać dodane - raz że klimat, dwa że doda efektywności naszej armi. Tylko nie wiem w jakiej formie - zachowany herd i nowe jednostki gorów z toporkami i ungorów z włóczniami i oszczepami, czy zmiana herda, czy jeszcze coś innego...
Uerph.

Awatar użytkownika
Pieta
Chuck Norris

Post autor: Pieta »

hehe, a stałeś na samiutkich palcach? Zauważ że to są dwa sztywne punkty podparcia tylko. Przejdź się w ten sposób po nierównym, zalesionym terenie :)
Obrazek
Oczywiście beastmeni mają masywniejsze i silniejsze te racice i w ogóle to fantasy, jednak ich łatwości w ustaniu sobie nie wyobrażam.

Natomiast co do ciskania toporów i oszczepów z rozbiegu masz rację.
Np. rzuty po ruchu podczas wychodzenia z ambusha były by fajne.

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Offtopujemy jak jasny diabeł, ale co tam :P
hehe, a stałeś na samiutkich palcach? Zauważ że to są dwa sztywne punkty podparcia tylko. Przejdź się w ten sposób po nierównym, zalesionym terenie
Wiem, że kopytne praktykują palcochód. Ale kopyto ma to do siebie, że daje dosyć solidną podporę, zwłaszcza w wypadku nieparzystokopoytnych. Tuszę, że jest to nawet łatwiejsze niż moje stanie na części śródstopia przy palcach. A kopytka gorów są dość masywne, nie wyglądają jak te dzika [czy czego tam zdjęcie wrzuciłeś]

Zresztą, stanie na palcu dla człowieka [do czego nie jest przystosowany, a co potrafi bardzo dobrze opanować, ba, potrafi podskakiwać w ten sposób - patrz balet] to nie to samo, co stanie na palcu z masywną rogową obudową, o dość dużej powierzchni przez stworzenie urodzone z taką budową kończyny.

Zresztą kopyta są znane z bardzo dobrego przystosowania do poruszania się po górzystym i zalesionym terenie. W ruchu nawet przy jednym tylko zestawie byłyby znaczną pomocą. I ja osobiście nie mam problemów z wyobrażeniem sobie łatwości ustania. Stanie to stanie. Ba, konie potrafią to zrobić po wyszkoleniu. I one wtedy troszkę muszą tuptać, ale to zrozumiałe, bo kręgosłup i mięśnie nie są do czegoś takiego przystosowane.

BTW udało mi się ustać na paluchu, tylko bardzo to boli i jest niewygodne :D
Uerph.

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Back on topic:
http://warhammer.org.uk/PhP/viewtopic.php?t=49924

Kolejne spekulacje na temat besti - czy będziemy mieć IMO nieporzebne trolle, ogry i dragonogry, czy nie. Podobno nie. A może tak. Żadnych wielkich informacji nie ma, ale jak ktoś jest uzależniony od czytania spekulacji na temat bestii we wszystkich możliwych miejscach, to może zajrzeć ;)
Uerph.

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Wynalazłem kolejne ploty, podobno bardzo prawdopodobne. Co następuje:

Harpie w specjalach [nie jest to tak imbastyczne jak DElficki zalew core harpiami, ale hej, mamy lataczy!]. Mam też szczerą nadzieję, ze centki pójdą do core, bo przy minosach i lataczach w spcjalach mają 0 szans na pojawienie się w rozpach.
Acha, może będzie specjal charakter centigor. Ale nie wiadomo, czybędzie zwyky bohater centuś. Hmpf.
Podobno pojawi się specjal czempion że tak to nazwę do bestigorów.
Gorgona w rare [to prawie pewniak], wciąż żadnych specjalnych informacji na temat zasad, prócz przywoływania staroedycyjnej - coś na kształt wielkiego byka [czyli gorgona taka heros of might and magickowa a nie grecka] z możliwością pertryfikacji, przy czym możliwe, że w ostatecznym kształcie będzie to wężopodobne 'coś', przewinęła się plotka o D6 shooting w 12 calach NoAS. Tak więc ynteresujące.
Pojawiają się ploty o rozdzieleniu herda. Dziwne, ale cóż, zobaczymy.
Poszła też plotka o Bestigorach WS 5 S4 T4 A2 Ld8. Szczególnie obiecujące byłoby to Ld 8 - wargor też 8emka, a beastlord - tararamtatam! - 9! Yeah. Fajnie by było.

Pamiętajcie też, że wszystkie te ploty mogą być wyssanymi z palca rojeniami szaleńca.
Cheers.
Uerph.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

nawet jesli, to az milo poczytac ;)

Jakby te bestigory były w skirmiszu...albo mialy jakis dobry banerek...albo banner of gods w sensownej cenie i z dobrymi zadsadami...w końcu liderka na herosach normalna by była.

Jest cos o jakiejś army wide rule albo markach? Jakies rerole panik na herdach?

Marki jak w mortalach na herdach to mysl o jakiej dostaje wypiekow na twarzy :)
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Brzmi interesująco. :)

Na razie zostawiam sobie modele bestii bo a nóż :twisted: bedzie to coś ciekawego z klimatem (którego w nowych wojownikach zupełnie nie czuje. A żeby nie trzymać w domu 3 niekompletnych armii, będę coś wyprzedawał ;) ). Bestie mi się podobają jako armia i mają klimat, zwłaszcza stare modele. I te możliwości konwersji! :D
Szczurza Jucha pisze:Pamiętajcie też, że wszystkie te ploty mogą być wyssanymi z palca rojeniami szaleńca.
Heh. Zajrzyj sobie do forum skavenów, tam dopiero jest wesoły wishlist. Stormvermini z ASF i fear.
:)

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

A ja sie ustawilem z dziopem, ze jesli armia bedzie miala wykop to sprzedaje mi cale swoje bestie na raz, a do tego czasu trzyma.
To w sumie 4k, hehe.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

swieta_barbara pisze:A ja sie ustawilem z dziopem, ze jesli armia bedzie miala wykop to sprzedaje mi cale swoje bestie na raz, a do tego czasu trzyma.
To w sumie 4k, hehe.
kup wcześniej warto ;)

A przynajmniej nie wyjdziesz na demonoplewe kupujaca armie dopiero jak dostanie gięte rulesy.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Z warseera:
Details are unclear as to exactly when this will be out, but all signs point to some time in 2009. As with the two previous Chaos books it will be stand-alone in that you can't use things from the Warriors of Chaos and Daemons of Chaos books, but there will be a degree of overlap in that the same units (though not necessary with the exact same rules) will appear in multiple books. This is similar to how Warhounds were in both the old Hordes of Chaos books and the current Beasts of Chaos books, but has the Ambush rule in the beast books.
It is not know which units will be shared with the other books, but obvious contenders are the things that appear in the current Beasts book (Warhounds, Ogres, Trolls, Dragon Ogres, Shaggoth, Spawn, Giant).

The list as it is looking at the moment:

Lords

Beastlord

Great Bray-Shaman

Doombull

Daemon Prince(?)

Heroes

Wargor

Bray-Shaman

Core

Beast Herds

Bestigor
- supposedly coming in plastic

Warhounds

Special

Centigor

Tuskgor Chariots
- almost certainly 1 per Special

Minotaurs
- supposedly coming in plastic

Ogres

Chaos Trolls

Dragon Ogres
- supposedly getting new models

Harpies
- presumably as in the Dark Elf book

Rare

Giant

Shaggoth

Spawn
- presumably as in the Warriors of Chaos book

Gorgon
- back in 5th edition this was a human-sized monster with a nasty ranged attack, similar to a Banshee
- other view has it as a quadrupedal, bull-like creature that breathes fire

I jeszcze troche plotek:

Originally Posted by macejase View Post
Gorgon should be returning
Definitely.

Harpies will probably be made available to the beastmen as core
Special choices.

99% likely that Kolek Suneater (shaggoth SC) is in the beast book too
Definitely not.

good chance of seeing centigor, bestigor and minotaur special characters
Absolutely.

thats about all i got, and it should be happening December 09
October.

All going from a very high ranking source.

Awatar użytkownika
minosso
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: minosso »

Gorgon w V edycji?? Co to wogole bylo bo az musialem spojrzec w starego booka zeby cos takiego znalezc ale nie ma. Ktokolwiek widzial ktokolwiek wie gdzie Gorgon czai sie?

Awatar użytkownika
galahar
Mudżahedin

Post autor: galahar »

Ale lipa w specialach będzie :/ 2*centigory, rydwan, trolle i nie ma miejsca na ani jeden unit harpii :(
Bo oczywiście minoski w core dzięki doombullowi :D A w core też bieda będą tylko 3 oddziały do wyboru :(

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Bez przesady, chlopaki - to ze na serze jacys fafluniarze maja rozne hipotezy dotyczace booka bestii, ktory ma wyjsc w PAZDZIERNIKU, to jeszcze nie powod zeby sie dygac. Zreszta patrzac na obecnie wychodzace ab, to nie wykluczam roznych szacher macher w slotach.

Wiem, ze to oftop, ale wcale bym sie nie zdziwil, jakby skaveni przy obecnej tendencji dostali limit np. 8 bohaterow w armii na 2000. Bo czemu nie?

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Turbo mi sie nie podoba to co tam nawypisywali !! Żenuuua !! Przecież bestiom wystarczy dać jakieś fajne zasady secjalne - w sęsie że użyteczne , popprawić liderke , dac przedmioty zdatne do użytku i jakoś to bedzie . NIech one będa ciekawe jak OnG obecne i juz bedzie git jak dla mnie .

Awatar użytkownika
Whydak
Chuck Norris

Post autor: Whydak »

Nowe Dragon Ogry by były super :D bo te obecne to żal patrzeć

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

jeśli w specialach beda krówki, centki z zasada fast, oraz harpie, to granie na doombullu bedzie konieczne. Zakladajac ze dostanie talizmany i pancerze i nadal bedzie robił krówki w core...wtedy bedzie mozna skladac sliczne armie - 3x pieski, 3-4x herdy, 3xkrówki, po 2 oddziały centigorów i harpii, i jakis bajerek w rarach...mniam :)

Żeby jeszcze dali cos antypanikowego na herdy (marki po mortalowemu np) to w ogole jestem w niebie :)

ODPOWIEDZ