Pytania początkującego
Moderator: #helion#
Re: Pytania początkującego
czy shield of gorgon chroni przed atakami fanatyków?
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
dzięks 
a teraz kolejne pytanka tym razem odnośnie DoW w imperium
ostatnio zawiodłem się po raz kolejny na imperialnej piechocie
dlatego zastanawiam się nad wystawieniem pikinierów z DoW, oddział wydaje mi się bardzo klimatyczny
co prawda nie ma zasady detachmentu ale jak dla mnie detki są dobre chyba tylko na wrogów którzy też chodzą na klockach piechoty aby kasować mu premię za szeregi, a ja walczę głównie przeciwko: chosowi na najtach i magach, strzelającym goblinom, DE na masie harpii DR smoku i CoK, lizakom
co za tym idzie w większości przypadków detki są w zasadzie dodatkowym nabijaniem CR dla przeciwnika i blokują mi w zasadzie swobodne poruszanie się po strefie
przeciwko tym armiom pikinierzy wydają mi się sensowniejsi, co prawda są drodzy jak nieszczęście i mają kiepską ld ale mam nadzieje że się sprawdzą, tutaj zaczynają się moje pytania:
w jakim charakterze są dołączane oddziały DoW do imperium (w sensie: czy powodują paniki jak uciekają, giną itp? czy mogą brać ld generała? czy mogą przerzucać brejka jak są w zasięgu BSB capitana? czy mogą do nich dołączać bohaterowie imperialni?)?
jednostki z DoW dołączam jako rare czyli mogę mieć 4 magów imperialnych + 2 magów w rarach z DoW?
jeszcze sprawa bohaterów specjalnych, ostatnio oglądałem bitwę DoW i grano tam special charakterem ze smokiem, czy dopuszcza się specjali DoW do turniejów?

ostatnio zawiodłem się po raz kolejny na imperialnej piechocie

co prawda nie ma zasady detachmentu ale jak dla mnie detki są dobre chyba tylko na wrogów którzy też chodzą na klockach piechoty aby kasować mu premię za szeregi, a ja walczę głównie przeciwko: chosowi na najtach i magach, strzelającym goblinom, DE na masie harpii DR smoku i CoK, lizakom
co za tym idzie w większości przypadków detki są w zasadzie dodatkowym nabijaniem CR dla przeciwnika i blokują mi w zasadzie swobodne poruszanie się po strefie
przeciwko tym armiom pikinierzy wydają mi się sensowniejsi, co prawda są drodzy jak nieszczęście i mają kiepską ld ale mam nadzieje że się sprawdzą, tutaj zaczynają się moje pytania:
w jakim charakterze są dołączane oddziały DoW do imperium (w sensie: czy powodują paniki jak uciekają, giną itp? czy mogą brać ld generała? czy mogą przerzucać brejka jak są w zasięgu BSB capitana? czy mogą do nich dołączać bohaterowie imperialni?)?
jednostki z DoW dołączam jako rare czyli mogę mieć 4 magów imperialnych + 2 magów w rarach z DoW?
jeszcze sprawa bohaterów specjalnych, ostatnio oglądałem bitwę DoW i grano tam special charakterem ze smokiem, czy dopuszcza się specjali DoW do turniejów?
Niestety detachment to aktualnie przestarzałą zasada tracąca na znaczeniu niemal co nowo wydaną armii, ta zasada była kiedyś dobra gdy nie było takich morderców jak teraz z milionami ataków, teraz ma więcej wad niż zalet.Bizim pisze:dzięks
ostatnio zawiodłem się po raz kolejny na imperialnej piechociedlatego zastanawiam się nad wystawieniem pikinierów z DoW, oddział wydaje mi się bardzo klimatyczny
Jak normalny oddział jeśli chodzi o zachowani na stole ale charaktery nie mogą do nich dołączyć no i są rere .Bizim pisze:przeciwko tym armiom pikinierzy wydają mi się sensowniejsi, co prawda są drodzy jak nieszczęście i mają kiepską ld ale mam nadzieje że się sprawdzą, tutaj zaczynają się moje pytania:
tu nie wiem bo nigdy na\et nie myślałem o braniu charakterów z DoW ale myślę że nie można.Bizim pisze:jednostki z DoW dołączam jako rare czyli mogę mieć 4 magów imperialnych + 2 magów w rarach z DoW?
Turniejów ze specjalami tyle co kot napłakał jest.Bizim pisze:jeszcze sprawa bohaterów specjalnych, ostatnio oglądałem bitwę DoW i grano tam special charakterem ze smokiem, czy dopuszcza się specjali DoW do turniejów?
dzięki za odp 
nie żebym kwestionował jakieś zasady ale można wiedzieć dlaczego:
nie można dołączać bohaterów nie dow do dow?
nie można brać hero z dow?
po prostu chciałbym wiedzieć na jakich podstawach się to opiera
np jakbym komuś doradzał to abym umiał wytłumaczyć dlaczego jest tak a nie inaczej
podeprę się cytatem z army lista DoW:
"Other armies from ravening hordes or the warhammer armies books can field units from the dow list. In general, they are included in the lists as a rare choice. in addition, the following restrictions apply:
Empire (...) armies can field any unit from the dow army list"
w uściśleniach sędziowskich nie znalazłem niczego odnośnie dołączania bohaterów (być może za słabo szukałem...) a FAQ DoW nie znalazłem na stronie GW

nie żebym kwestionował jakieś zasady ale można wiedzieć dlaczego:
nie można dołączać bohaterów nie dow do dow?
nie można brać hero z dow?
po prostu chciałbym wiedzieć na jakich podstawach się to opiera

podeprę się cytatem z army lista DoW:
"Other armies from ravening hordes or the warhammer armies books can field units from the dow list. In general, they are included in the lists as a rare choice. in addition, the following restrictions apply:
Empire (...) armies can field any unit from the dow army list"
w uściśleniach sędziowskich nie znalazłem niczego odnośnie dołączania bohaterów (być może za słabo szukałem...) a FAQ DoW nie znalazłem na stronie GW
z tego co się orientuję, to bohaterów do DoW możesz jak najbardziej wrzucać, a co do bohaterów DoW nie można, bo jest tak w uściśleniach sędziowskich napisane, cyt: " [...]Można wystawiać jednostki Dogs of War (DoW) i Regiments of Renown
(RoR) jako najemników w innych armiach, ZA WYJĄTKIEM pojedynczych modeli zajmujących sloty "hero", zgodnie z ograniczeniami
poniżej [...]"
(RoR) jako najemników w innych armiach, ZA WYJĄTKIEM pojedynczych modeli zajmujących sloty "hero", zgodnie z ograniczeniami
poniżej [...]"

- morgan10005
- Falubaz
zawsze możesz wystawić- nowsi gracze zobaczą w imperium nową jednostkę
Może nie jestem początkujący w grze Imperium ale na pewno po raz pierwszy mam zamiar zagrać na War Altarze kilka pytań:
1. czy modlitwa arch lektora(vel innego presta) możne uleczyć stracony wound na ołtarzu??
2. ołtarz daje nam save5+(jeśli dam ha i shield arch lektorowi to mam save na 2+??)
1. czy modlitwa arch lektora(vel innego presta) możne uleczyć stracony wound na ołtarzu??
2. ołtarz daje nam save5+(jeśli dam ha i shield arch lektorowi to mam save na 2+??)

2. Tak ma takiego save'a.
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.