Pytania początkującego

Empire

Moderator: #helion#

Zablokowany
Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Re: Pytania początkującego

Post autor: Bizim »

czy shield of gorgon chroni przed atakami fanatyków?
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Shield of Gorgon działa tylko na zwykłe ataki, żadne specjalne (jak impacty, czy ataki giganta), więc nie chroni przed fanatykiem (bo to nie jest zwykły atak wynikający z profilu).

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

dzięks :)

a teraz kolejne pytanka tym razem odnośnie DoW w imperium

ostatnio zawiodłem się po raz kolejny na imperialnej piechocie :( dlatego zastanawiam się nad wystawieniem pikinierów z DoW, oddział wydaje mi się bardzo klimatyczny

co prawda nie ma zasady detachmentu ale jak dla mnie detki są dobre chyba tylko na wrogów którzy też chodzą na klockach piechoty aby kasować mu premię za szeregi, a ja walczę głównie przeciwko: chosowi na najtach i magach, strzelającym goblinom, DE na masie harpii DR smoku i CoK, lizakom

co za tym idzie w większości przypadków detki są w zasadzie dodatkowym nabijaniem CR dla przeciwnika i blokują mi w zasadzie swobodne poruszanie się po strefie

przeciwko tym armiom pikinierzy wydają mi się sensowniejsi, co prawda są drodzy jak nieszczęście i mają kiepską ld ale mam nadzieje że się sprawdzą, tutaj zaczynają się moje pytania:

w jakim charakterze są dołączane oddziały DoW do imperium (w sensie: czy powodują paniki jak uciekają, giną itp? czy mogą brać ld generała? czy mogą przerzucać brejka jak są w zasięgu BSB capitana? czy mogą do nich dołączać bohaterowie imperialni?)?

jednostki z DoW dołączam jako rare czyli mogę mieć 4 magów imperialnych + 2 magów w rarach z DoW?

jeszcze sprawa bohaterów specjalnych, ostatnio oglądałem bitwę DoW i grano tam special charakterem ze smokiem, czy dopuszcza się specjali DoW do turniejów?

Cord
Chuck Norris

Post autor: Cord »

Bizim pisze:dzięks :)

a teraz kolejne pytanka tym razem odnośnie DoW w imperium

ostatnio zawiodłem się po raz kolejny na imperialnej piechocie :( dlatego zastanawiam się nad wystawieniem pikinierów z DoW, oddział wydaje mi się bardzo klimatyczny

co prawda nie ma zasady detachmentu ale jak dla mnie detki są dobre chyba tylko na wrogów którzy też chodzą na klockach piechoty aby kasować mu premię za szeregi, a ja walczę głównie przeciwko: chosowi na najtach i magach, strzelającym goblinom, DE na masie harpii DR smoku i CoK, lizakom

co za tym idzie w większości przypadków detki są w zasadzie dodatkowym nabijaniem CR dla przeciwnika i blokują mi w zasadzie swobodne poruszanie się po strefie
Niestety detachment to aktualnie przestarzałą zasada tracąca na znaczeniu niemal co nowo wydaną armii, ta zasada była kiedyś dobra gdy nie było takich morderców jak teraz z milionami ataków, teraz ma więcej wad niż zalet.
Bizim pisze:przeciwko tym armiom pikinierzy wydają mi się sensowniejsi, co prawda są drodzy jak nieszczęście i mają kiepską ld ale mam nadzieje że się sprawdzą, tutaj zaczynają się moje pytania:

w jakim charakterze są dołączane oddziały DoW do imperium (w sensie: czy powodują paniki jak uciekają, giną itp? czy mogą brać ld generała? czy mogą przerzucać brejka jak są w zasięgu BSB capitana? czy mogą do nich dołączać bohaterowie imperialni?)?
Jak normalny oddział jeśli chodzi o zachowani na stole ale charaktery nie mogą do nich dołączyć no i są rere .
Bizim pisze:jednostki z DoW dołączam jako rare czyli mogę mieć 4 magów imperialnych + 2 magów w rarach z DoW?
tu nie wiem bo nigdy na\et nie myślałem o braniu charakterów z DoW ale myślę że nie można.
Bizim pisze:jeszcze sprawa bohaterów specjalnych, ostatnio oglądałem bitwę DoW i grano tam special charakterem ze smokiem, czy dopuszcza się specjali DoW do turniejów?
Turniejów ze specjalami tyle co kot napłakał jest.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Na ile się orientuję, postacie z DoW można mieć wyłącznie grając DoW jako armią. Więc niestety odpada wariant tylu magów. Generalnie jako DoW bierzesz oddziały, nie postacie.

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

dzięki za odp :)

nie żebym kwestionował jakieś zasady ale można wiedzieć dlaczego:
nie można dołączać bohaterów nie dow do dow?
nie można brać hero z dow?

po prostu chciałbym wiedzieć na jakich podstawach się to opiera :) np jakbym komuś doradzał to abym umiał wytłumaczyć dlaczego jest tak a nie inaczej

podeprę się cytatem z army lista DoW:
"Other armies from ravening hordes or the warhammer armies books can field units from the dow list. In general, they are included in the lists as a rare choice. in addition, the following restrictions apply:
Empire (...) armies can field any unit from the dow army list"

w uściśleniach sędziowskich nie znalazłem niczego odnośnie dołączania bohaterów (być może za słabo szukałem...) a FAQ DoW nie znalazłem na stronie GW

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

Post autor: mati.pl »

z tego co się orientuję, to bohaterów do DoW możesz jak najbardziej wrzucać, a co do bohaterów DoW nie można, bo jest tak w uściśleniach sędziowskich napisane, cyt: " [...]Można wystawiać jednostki Dogs of War (DoW) i Regiments of Renown
(RoR) jako najemników w innych armiach, ZA WYJĄTKIEM pojedynczych modeli zajmujących sloty "hero", zgodnie z ograniczeniami
poniżej [...]"
Obrazek

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Uściślenia nie mają nic tu do rzeczy. Zakaz "wkładania" bohaterów nie-DoW do jednostek DoW jest umieszczony w FAQu DoW.
Obrazek

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

ok, może tak, za bardzo nigdy nie wnikałem w zasady DoW ;)
a korzystając z okazji, jak to w końcu jest z naszymi kapłańskimi modłami przy podliczaniu kości PD przy formacie Euro? wliczają się jak bound spell?
Obrazek

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

dzięki wszystkim za odp, google powiedziało mi treść FAQa i teraz już wszystko wiem

pozdro

XwikitorX
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: XwikitorX »

Witam,
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co z tymi rycerzami, w sensie jakie mają zasady specjalne zakony rycerskie typu białego wilka itd. bo nie wiem gdzie szukać i przez to nie wiem jak skleić mój zakon :P

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Post autor: Sa!nt »

Zakony w 7 edycji nie mają zasad specjalnych.
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.

XwikitorX
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: XwikitorX »

to jest sens wystawiania białych wilków, jak nie mają młotów kawaleryjskich tylko zwykłe bronie wielkie??
troszeczkę bez sensu :|

Awatar użytkownika
morgan10005
Falubaz

Post autor: morgan10005 »

zawsze możesz wystawić- nowsi gracze zobaczą w imperium nową jednostkę

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

plus taki też, że jak utkną, to jeden więcej do S też coś daje ....
Obrazek

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

Może nie jestem początkujący w grze Imperium ale na pewno po raz pierwszy mam zamiar zagrać na War Altarze kilka pytań:
1. czy modlitwa arch lektora(vel innego presta) możne uleczyć stracony wound na ołtarzu??
2. ołtarz daje nam save5+(jeśli dam ha i shield arch lektorowi to mam save na 2+??)
Obrazek

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

1. czy modlitwa arch lektora(vel innego presta) możne uleczyć stracony wound na ołtarzu??
2. ołtarz daje nam save5+(jeśli dam ha i shield arch lektorowi to mam save na 2+??)
Nie mam przy sobie booka ale z głowy:
1. Nie może leczyć, bo chyba w modlitwie jest napisane że tylko herosa bądź czempiona poza tym wszystkie leczenia nie działają na maszyny i rydwany ;)
2. Tak ma takiego save'a.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Ad.2 chyba tylko przeciw ostrzałowi?

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Tak zapomniałem tego dodać.

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

?? to w walce wresz jaki ma save z takim uzbrojeniem prest???
Obrazek

Zablokowany