Magiczny sztandar a dalsze szeregi

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Re: Magiczny sztandar a dalsze szeregi

Post autor: Karli »

No cóż nic nie pisałeś o dodatkowych dwóch walczących herosach w przednim szeregu, co daje zajebisty oddział za grubo >600pkt - kiepski wałek :lol2:
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Faktycznie nie pisałem, Shino napisał.
Myślisz, że kiepski wałek? A nie biegają takie oddziały po stołach i nie są czasem udupione przez swój własny hejt czy frenzi? Myślisz, że naprawdę takie kombinowanie, zwłaszcza kiedy można korzystać z popychaczek nie ma sensu? Ja myślę, że ma.
Obrazek

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

wyobraz sobie ze wtedy tylko dispelujesz popychaczke i sam wpieprzasz sie w bok tego czegos co nie ma zadnych bonusow...

genialne.

juz widze wszystkich tak sie bawiacych...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Kalesoner
Szczur Królów

Nie wiem, czemu myślicie, że ktoś by tak robił gdyby miało mu się to nie opłacać. :roll:

Reform z ikoną w drugim szeregu nie jest taki straszny, użyję pomysłu Pasiaka: zdispeluj popychaczke po reformie to też będzie dobrze, a gwardia będzie w pupie.
Obrazek

Awatar użytkownika
RAFIX
Falubaz

Post autor: RAFIX »

ciężko będzie taką popychaczkę zdispelować 3-4 razy na turę no i trzeba posiadać kontrę która to posypie w jedną turę

Kalesoner
Szczur Królów

No ale skoro dispell rozwiązuje wał z nieużywaniem sztandaru wg. Pasiaka, to może rozwiązuje też problem gwardii?
Obrazek

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

już skumałem czemu Kalesoner broni Shina :) przecież gra tombkingami od niedawna ; )

a tak na poważnie to w kejosie nikt nie wystawi championa czymuzyka zeby schowac ten banner
w vc oddzial z plonacymi atakami lub nie rozkreca DP . pozatym inne unity tez sobie radzą z nimi : ) to nie jest jakiś straszny wałek i te przykłady wcale mnie nie przekonały sorry : (

jeśli ktoś ma muzyka i championa i 2 herosów w unicie i chce pozbyc sie sztandaru niech tak zrobi wole to niż wzięte z kosmosu działanie sztandaru drugoszeregowe i chyba nie tylko ja

dziwi mnie że bonusy bannera z 2giego szeregu uważacie za mniejsze przegiecie niz BRAK bonusów bannera z 2giego szeregu
'

ja widzę o wiele więcej nagięc zasad w pierwszym przypadku

ale EOT poczekam na głosowanie LL w tej sprawie

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Flee i z pojedyńczego strzała z bolca trafiasz herosa w 1 rzędzie hmmm :P

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

kalesoner... latwiej zdispelowac popychaczke VC niz TK i chyba nie musze tlumaczyc dlaczego...?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Jasiuuu pisze:
dziwi mnie że bonusy bannera z 2giego szeregu uważacie za mniejsze przegiecie niz BRAK bonusów bannera z 2giego szeregu '
Sam sobie na początku własnego posta odpowiedziałeś czemu tylko te dwie osoby widzą tutaj większe przegięcie ;-)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Zrobimy zwyczajne głosowanie i stubborn Shina nie będzie tu miał nic do rzeczy :)

Przedmioty w drugim szeregu nie powinny działać. Wyjątkowym idiotyzmem jest już uzależnianie działania sztandaru od tego, czy niesie go bsb, czy zwykły koleś. Przedstawione "przegięcia" bardziej mnie śmieszą niż napawają przerażeniem. Ja wiem, że w rulebooku nie napisali wprost o magicznych sztandarach niesionych przez zwykłych członków oddziału. Prawdopodobnie autorzy błednie założyli, że pojęcia w stylu "analogia" czy "zdrowy rozsądek" nie są graczom obce.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Wczoraj gadalem o tym z Inferno, i on w ogóle zdziwiony był bardzo, że ktokolwiek używa sztandaru w drugim szeregu, i on mimo iż TK gra to nigdy nawet tak nie próbował robić :D

Awatar użytkownika
Cosmo
Oszukista

Post autor: Cosmo »

Re Karlee: I to jest wedlug mnie jedyna sluszna reakcja. Ewentualnie jesli sie nie zdziwic, to zasmiac.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

ja mam takie zdanie jak Jankiel.

Awatar użytkownika
Bałagan
Chuck Norris

Post autor: Bałagan »

"Charakters must be placed in the front rank, if at all possible, displacing Champions, Standard Bearers or Musicians into the secons rank (or third if necessary). Standard Nearer and Musicans operate as normal even if not front rank"

Cytat z bretońskiego army booka i jeszcze drugi

"A Damsel or Propehetess may be placed in the centre of second rank of Lance formation.... she may cast magic...
that is not in the front rank obviously has no line of sight"

z tego wynika że sztandary, magiczne sztandary działają w dalszych szeregach (jeżeli nie jest wymagane żeby sztandarowy stykał się z wrogiem-Banner of Lady itp...)
czarodzieje mogą również czarować i używać swoich magicznych przedmiotów (ogranicza ich tylko pole widzenie-ewentualnie muszą przejść do 1 szeregu)

jak dla mnie uściślenie sędziowskie mówiące że "magiczne sztandary nie działają w 2 szeregu" wymaga dokładniejszego sprecyzowania, bo czy sztandarowemu oddziału nagle przestał działać warbanner? bo zrobił miejsce w 1 szeregu miejsce dla paladyna i damselki która chce rzucić czar i przesżła do 1 szeregu?
dla mnie jedynym bezdyskusyjnym momentem gdy przestaje działać magiczny sztandar to odrzucenie wyzwania w pojedynku i wycofanie BSB w miejsce gdzie nie możne walczyć

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Bałagan pisze:
z tego wynika że sztandary, magiczne sztandary działają w dalszych szeregach
Owszem. W Bretonni. Dlatego jest to tak dokladnie opisane. Bo to wyjątek.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bałagan
Chuck Norris

bless pisze:
Bałagan pisze:
z tego wynika że sztandary, magiczne sztandary działają w dalszych szeregach
Owszem. W Bretonni. Dlatego jest to tak dokladnie opisane. Bo to wyjątek.
Czytając uściślenie można mieć wątpliwości.
W większości oddziałów jest 5 miejsc w pierwszym szeregu i zazwyczaj nie trzeba precyzować że coś działa w drugim szeregu.

Awatar użytkownika
Rzymek
Kretozord

Post autor: Rzymek »

Boże...wyjątek tylko dla bretonii co zostało w tej armii podane bo zawsze jej oddziały mają mały front.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Kurde, gdyby tak było to bym zawsze dawał w Imperium rycerzom BSB z stubbornem i walił go w tylni szereg:)
Bezedura.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Bałagan
Chuck Norris

Byro pisze:Kurde, gdyby tak było to bym zawsze dawał w Imperium rycerzom BSB z stubbornem i walił go w tylni szereg:)
Bezedura.
Tylko jak chcesz upchnąć imperialnego BSB w 2 szeregu jeżeli w pierwszym masz 5 miejsc
4 bohaterowie w pierwszym plus champion
w drugim szeregu sztandarowy oddziału (np z warbannerem) i muzyk?

Inna sytuacja jest z dark elfickim death starem w skimrishu (4 assasinów+4 hero)

Zablokowany