Ocena malowania na Masterach

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Re: Ocena malowania na Masterach

Post autor: Dalmar »

SexRocket pisze:
turniej wfb to nie tylko zabawa taktyczna ale takze mozliwosc "pochwalenia" sie swoimi figurkami przed innymi graczami
warhammer to nie tylko gra strategiczna to takze a moze i nawet przedewszystkim hobby i kolekcjonerstwo, niestety wiekszosc PG w polsce traktuje to jako sport i ma w dupie figurki gdyby mozna bylo to grali by karteczkami albo samymi podstawkami
Dobrze gada - dać mu wó...

Panowie przez to, że większość z was podchodzi o WFB jak to sportu elementy modelarskie są marginalizowane. Szkoda że Polacy nie mają mantalności takiej jak koledzy z zachodu - gdzie gracz z bardzo ładnie pomalowaną armią który wygrał "Najlepszego hobbystę" ma taki sam prestiż i uznanie środowiska jak graczem co wygrał "Najlepszego generała".

Zresztą jeśli mamy mamy wypracować tutaj jakiś consesnus to dla mnie nie wchodzi w grę żeby "Wywalić wszystkie "wow", "konwersje", "unikalność armii", bo dzięki elementowi modelarskiemu nasze hobby jest dużo bogatsze niż inne systemy figurkowe via Flames-y, War Machine itd. Jest to swoista tożsamość i piękno naszgo hobby, więc odejście od tego całkowicie jest cieżkie do zaakceptowania.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Dalmar pisze: Panowie przez to, że większość z was podchodzi o WFB jak to sportu elementy modelarskie są marginalizowane.
wlasnie nie. Przez to, ze u nas sie podchodzi do turniejow jak do sportu powstaje sporo konwewrsji na sile. Na prawde spora ilosc armii to pokazuje teraz.

Przeciez jesli nie bedzie takiej oceny malowania nikt nikomu nie zabroni sobie ladniej pomalowac figsy, robic jakies wodotryski w armii czy cokolwiek z nia. Wtedy dopiero sie okaze, czy jest to hobby czy nie

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Shino pisze:
ty, zaba i ktos jeszcze sadzac po wynikach z hobby ;)
Ja na pewno nie, a co do innych to jestem ciekaw :?:

Co do malowania to odbiegasz od tematu - dajesz przykład czegoś co w WFB praktycznie nie występuje jako przciwagę dla cześci hobbtystycznej w naszym hobby. Równowaga ta jest zachwiana od jakiegoś czasu na niekorzyść modelarstwa i za jakiś czas nie zdziwiłbym się żeby ktoś rzucił hasło "Mastery bez wymogu pomalowanej armii" - przecież w Wejherowie był taki Master 2x i jaką mieli dużą frekwencję dzięki temu -czyli co można ...to jasne że można - zaimplementujmy na każdym Masterze.

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Shino pisze:
wlasnie nie. Przez to, ze u nas sie podchodzi do turniejow jak do sportu powstaje sporo konwewrsji na sile. Na prawde spora ilosc armii to pokazuje teraz.
Shino ja tak nie mam i myślę, że sporo cześć osób też nie, ale rozumiem że taka "patologia" może wystepować. Jednak można wszystko zrobić z głową np: połoczyć Konwersje z Unikatowością bądz jeszcze z czymś. Myślę, że każdy gracz któremu zależy na tym żeby jego armia była fajna z takiej karegorii będzie dostawał więszą cześć pkt. jeśli będzie np: miał jeden dominujący aspekt z tych dwóch.

Ps: Nie dziwię się że masz 7349 postów - jak będę z Tobą prowadził dalej tą dyskusję to niedługo cię dogonie w ilości Stary Spamerze :D

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

SexRocket pisze:pierdzielenie ludzi z kompleksami...turniej wfb to nie tylko zabawa taktyczna ale takze mozliwosc "pochwalenia" sie swoimi figurkami przed innymi graczami warhammer to nie tylko gra strategiczna to takze a moze i nawet przedewszystkim hobby i kolekcjonerstwo, niestety wiekszosc PG w polsce traktuje to jako sport i ma w dupie figurki gdyby mozna bylo to grali by karteczkami albo samymi podstawkami
Trochę przesadzasz.

Na masterze shitową armią grać nie bedę, i z taką też nie mam zamiaru grać. Ocena malowania którą będziemy się tu starać wypracować ma egzekwować to, żeby na masterze maxy dostawały armie porządne, a nie tylko te "studyjne", z kolei żeby wszystko poniżej pewnego poziomu było bezlitośnie ścinane na malowaniu.

W takiej formie oceny malowania nie ma mowy o tym, żeby poziom pomalowanych armii się zmniejszył, czy żeby ludzie grali karteczkami.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Przeglosowalismy i teraz wyszla totalna kupa - jak pisal Barbara w temacie o glosowaniu. Mam wrazenie, ze lepiej juz odpuscic ta wspolna ocene malowania, bo w obecnej formie nie bylaby dobrowolna, a przymusowa...

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Oj tam oj tam.
Wyszlo znakomicie, ujednolicamy procenty. Teraz tylko potrzebujemy dobrych progow. Przykladowo u nas na Bazyliszku bedzie to wygladalo mniej wiecej tak:
Jakość pomalowania
1 - paskudztwo ledwo na granicy dopuszczenia
2 - poprawnie nałożone 3/4 kolory
3 - poprawny table top (słaby drybrush, słabe bejcowanie, słabe malowanie tradycyjne)
4 - ładna armia (dobry drybrush, dobre bejcowanie, dobre malowanie tradycyjne)

Spójność armii
1 - zbieranina modeli z różnych armii, brak spójności
2 - raczej spójna, choć są pojedyncze modele odstające stylem od reszty armii
3 - armia spójna, jeden styl malowania, takie same traye, oddziały tworzą jedną armię

Podstawki modeli i oddziałów
+1 - modele mają modelowane podstawki
+1 - oddziały mają traye
+1 - traye są modelowane

WYSYWIG
0 - rażące braki wysywigu na oddziałach (jakikolwiek proks w armii, oczywiście z takich jakie są dopuszczalne typu Silver Helms za Dragon Princes)
+1 - wysywig na większości armii (pojedyncze odstępstwa na modelach w oddziałach)
+1 - full wysywig na oddziałach
+1 - full wysywig na herosach (typ broni, tarcza, zbroje, łuki i kusze, także magiczne)

Przygotowanie do gry
0 - brak więcej niż jednego z następujących przyborów: kości/miarki/podręcznik armijny/wzorniki używane przez armię/rozpiski
1 - brak jednego z wyżej wymienionych elementów
2 - pełne przygotowanie do gry
Do zdobycia jest 15 punkciorow, na calym turnieju do zdobycia 130 (100 za bitwy, 15 za malowanie, 10 za test, 5 za rozpiske).
System zaproponowal bless, jest latwy do przeprowadzenia, obiektywny, skuteczny.
Ale na malowaniu to sie chuja znam, fajniej by bylo jakby wypowiadali sie sedziowie masterowi. Kto u Was przeprowadza Ziemas?

Koszu
Chuck Norris

Post autor: Koszu »

pod taką oceną podpisuje się obiema rękami.

Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

Mi też to pasuje ;)
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

15 punktow do zdobycia - super
punkty przyznawane wg jasnych kryteriow - super
odejscie od wymogu jednolitej kolorystyki i konwersji - super.

reasumujac - podoba mi sie.
tylko moze warto ustalic, czy to jest opcja do wykorzystania, czy tez wymog przy organizacji mastera? to jednak spora ingerencja.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Ja stane w opozycji - nie ma zadnej kategorii, ktora wynioslaby armie fajnie skonwertowana i super pomalowana troche poza reszte ( brakuje mi tu WoWa za 3 pkty). Niekazdy robi konwersje, zeby dostawac za nie punkty, niektorzy robia je zeby ich armia miala swoj indywidulany, nietuzinkowy charakter np. ja czy Pasiak.

Poza tym treje sa duzo bardziej punktowane od podstawek - jakas masakra.
Generalnie jestem jak najbardziej za ujednoliceniem oceny malowania , a przede wszystkim wyznaczeniu jakis wspolnych jasnych kryteriow oceniania co pozwoliloby latwiej sedziom oceniac armie wedlug szablonu i graczom, aby wiedzieli co musza zrobic/poprawic, aby miec wiecej punktow.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Ziemko pisze:Ja stane w opozycji - nie ma zadnej kategorii, ktora wynioslaby armie fajnie skonwertowana i super pomalowana troche poza reszte ( brakuje mi tu WoWa za 3 pkty). Niekazdy robi konwersje, zeby dostawac za nie punkty, niektorzy robia je zeby ich armia miala swoj indywidulany, nietuzinkowy charakter np. ja czy Pasiak.
Bedzie dużymi literami: WŁAŚNIE O TO CHODZI

Ocena malowania przedstawiona powyżej spełnia wszystkie wymogi: jest jasna, przejrzysta i sprawia, że porządnie pomalowane armie dostają maksa, a armie odpicowane przez studia nie mają nad nimi 1-2-3 punktów przewagi (przez jakiś chory WOW czy coś innego)

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Tak tylko wg. tej oceny armia srednio pomalowana dostaje maxa tyle samo co armia mega odpicowana - a tak byc nie powinno - jakas roznica , nieduza w punktach powinna imho byc.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Też mi się podoba. Sprawia że armie będą na turniejach schludne, ale armie odpicowane przez studia nie będą miały jakiejś 5-10pkt przewagi nad resztą. Jeśli ktoś chce mieć odpcowaną armię z tysiącem konwersji bo tak lubi... to dobrze :) Takie osoby jak Ty Ziemko czy Pasiak i tak będą to robić bo.... lubią :) A nie będzie to zmuszało przy malowaniu armii myślenia w stylu "Kurcze, fajni ci nowi clanraci, ale co by tu zrobić aby cały oddział był super skonwertowany ?".

Cieszy mnie taka ocena, i jeśli Bazyliszek nie będzie miał nic przeciwko to być może wykorzystalibyśmy ją również u nas (skoro Czarnemu też się podoba :) ).
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Ziemko pisze:Ja stane w opozycji - nie ma zadnej kategorii, ktora wynioslaby armie fajnie skonwertowana i super pomalowana troche poza reszte ( brakuje mi tu WoWa za 3 pkty). Niekazdy robi konwersje, zeby dostawac za nie punkty, niektorzy robia je zeby ich armia miala swoj indywidulany, nietuzinkowy charakter np. ja czy Pasiak.
ale skoro nie robicie ich dla punktow to w czym problem? ktos wam bedzie bronil je robic?
i jeśli Bazyliszek nie będzie miał nic przeciwko to być może wykorzystalibyśmy ją również u nas (skoro Czarnemu też się podoba :) )
sypniecie za prawa autorskie to nie bedzie problemu ;)

jestem pewien, ze przyjmuja oplaty w winie daktylowym ;)

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Dobra. Teraz trochę merytoryki.

Skoro wszyscy ( ;) ) zgadzamy się, że przedstawiona przez Barbarę ocena malowania ma sens, to pozwolę sobie na nieco bardziej wnikliwą analizę. Zapraszam do dyskusji.
Jakość pomalowania
a 1 - paskudztwo ledwo na granicy dopuszczenia
b 2 - poprawnie nałożone 3/4 kolory
c 3 - poprawny table top (słaby drybrush, słabe bejcowanie, słabe malowanie tradycyjne)
d 4 - ładna armia (dobry drybrush, dobre bejcowanie, dobre malowanie tradycyjne)
Proponowałbym progi:
a = 0
b = 1
c = 2
d = 5

Dlaczego? Otóż wymóg ten baaardzo łatwo spełnić, a podwyższenie zarówno ilości punktów, jak i skoku od poprzedniego progu sprawi, że takich porządnych armii będzie więcej - jest to bardzo prosta zachęta do posiadania proządnej armii, jak i ukłon w stronę posiadaczy takowej. W obecnej formie oceny malowania różnica ta wynosi 1 pkt, co jest "olewalne" jeżeli mówimy tu o wystawieniu nowo wyszłej, przegiętej armii, która będzie wygląać jak zniewaga przeciwnika.
Przygotowanie do gry
a 0 - brak więcej niż jednego z następujących przyborów: kości/miarki/podręcznik armijny/wzorniki używane przez armię/rozpiski
b 1 - brak jednego z wyżej wymienionych elementów
c 2 - pełne przygotowanie do gry
Proponowałbym:
a = 0
b = 1
c = 4

Powód taki sam jak wyżej: wymóg jest bardzo łatwo spełnić, a może ludzie wreszcie będą mieli armybooki przy sobie.

=================================

Wiem, że do oceny malowania dołożyłem w sumie 2 czy 3 punkty, ale spełnienie tych wymogów jest... mega proste i nie ma wpływu na ogólny efekt tej oceny hobbystycznej. Narazie jest nieokrągłe 17 punktów. Osobiście dołożyłbym do 20, dodając skok o 2 punkty w wysiwygu i o 1 punkty w spójności, choć nie będę o to kruszył kopii ;)

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
Furion

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Furion pisze:Dobra. Teraz trochę merytoryki.

Skoro wszyscy ( ;) ) zgadzamy się, że przedstawiona przez Barbarę ocena malowania ma sens, to pozwolę sobie na nieco bardziej wnikliwą analizę. Zapraszam do dyskusji.
Jakość pomalowania
a 1 - paskudztwo ledwo na granicy dopuszczenia
b 2 - poprawnie nałożone 3/4 kolory
c 3 - poprawny table top (słaby drybrush, słabe bejcowanie, słabe malowanie tradycyjne)
d 4 - ładna armia (dobry drybrush, dobre bejcowanie, dobre malowanie tradycyjne)
Proponowałbym progi:
a = 0
b = 1
c = 2
d = 5

Dlaczego? Otóż wymóg ten baaardzo łatwo spełnić, a podwyższenie zarówno ilości punktów, jak i skoku od poprzedniego progu sprawi, że takich porządnych armii będzie więcej - jest to bardzo prosta zachęta do posiadania proządnej armii, jak i ukłon w stronę posiadaczy takowej. W obecnej formie oceny malowania różnica ta wynosi 1 pkt, co jest "olewalne" jeżeli mówimy tu o wystawieniu nowo wyszłej, przegiętej armii, która będzie wygląać jak zniewaga przeciwnika.
ja bym proponowal:
a,b,c,d jak bylo d: jednolitosc armii (czyli to, ze nie jest zbieranina kilku ale jedna z motywem przewodnim lub po prostu pomalowana podobnie) - 1

alw z wysiwygem mnie przekonales, ze moznaby to zwiekszyc do 20 :D

Awatar użytkownika
Stefczyk
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Stefczyk »

Wydaje mi się, iż propozycja Furiona jest do przyjęcia. Jeśli chodzi o super fajne armie, jak dla mnie lepiej by były aby pod względem WoW i innych tego typu rzeczy na Masterach był oddzielny konkurs (tylko czy jest to do osiągnięcia). Wtedy będziemy mieli przyzwoite armie na turniejach tej rangi i jednocześnie ludzie z samodzielnie dobrze wykonanymi armiami będą mogli się wykazać. Ja do dziś mam złe wspomnienia po papierowej imitacji (jeżeli tak to można nazwać) żyrokoptera na DMP i durnej próbie porównania go z moim ratlingiem...
- Hej móżdżku, co będziemy robić dziś wieczorem?
-To co zwykle Pinky, to co zwykle. Spróbujemy opanować świat.
Z cyklu na turnieju:
Master Assassin z Fellbladem wpada w 1 turze w Maga Chaosowego na smoku, wypłaca ataki i wypada: 4x1 pada głośnie K*** i cała sala zaczyna klaskać...
A mój Bóg w dłoniach ma błyskawice,
miotając gromy, odbiera życie...

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

ok to jak chcecie zabrac hobbystom pkt do generalnej to wprowadzcie zasade ze na kazdym turnieju ktory kozysta z tych zasad musi byc nagroda dla "odpicowanej armi"
W koncu o to walczycie z tego co rozumiem zeby dla malazy byly osobne konkursy...

Chodz nie ukrywam ze wedlug mnie zabranie pkt z wow i konwersji/unikalnosci to bardzo glupi pomysl ale teraz kazdy z "pomalowana" armia bedzie sie lapal tego pomyslu bo to szansa na 2-3 oczka wyzej na kazdym masterze :roll:
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Piszczala, ale nikt nie mowi, ze WoWa nie bedzie czy punktow za konwersje. Na razie dyskutujemy, ja jestem np. przeciwny wywaleniu tych 2 rzeczy - mozna co najwyzej zmniejszyc punktacje tego.

ODPOWIEDZ