VIII edycja kontra szczury

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

Re: VIII edycja kontra szczury

Post autor: vocal »

ja mam nadzieję że w nowej podstawce te clany nadadzą mi się właśnie na slavy;] tylko dzidy mają mieć ponoć.. i kwestia tarcz czy będą na stałe. nowych clanów nie mam ale sa chyba mniejsze niż tamte 6ed i metalowe 5ed więc powinno grać.

a wracając do tematu 8edycja i tak w miarę nieźle wspomogła szczury- byleco nie ścina nam LD z ranków, stuborny w większości przypadków dzięki dużej ilości modeli, wepon teamy które możemy częściowo schować za unity i dostaną hard covera, lepszy scout, assassin dostał sporego boosta dzięki wysokiej I oraz asf i dodatkowym itemkom do wyboru... zasada każdorazowego uzywania lepszej broni wymusi tańsze stormy, tarcze za 1p przy modelu za 7p dające save tylko od shootingu będą mało opłacalne.. a no i wreszcie nasza masa będzie też coś robić oprócz zapełniania ranków i dawania CRa;)

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Hobbit pisze:Wiesz... najważniejszy model, czyli seer na dzwonku ma warda na 2+ przeciwko magii, a i jako że te czary nie mają zasady sniper, i tak trzeba rozlosować pomiędzy dzwonem, a lordem, więc praktycznie go nie bolą.
Pytanie, jak działa słoneczko na dzwon. Jak każdy na swojej, to możesz mieć ciężko.

Hobbit pisze:A jeżeli banner of sorcery jest na jakiś phoenix guardach w liczbie 15, tak jak w twojej rozpisce to kwestia jednej dobrze wymierzonej trzynastki. Ale zobaczymy jak dokupię niewolników. :P
Co mogę Ci powiedzieć? Może nie rzucisz 15 :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

grałem bitwę niedawno z HE właśnie na 15 gwardzistach oczywiście 13 poszła i zabiła 14 :(
pech...

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Co za problem? Jeśli chodzi o wyeliminowanie BoS, to się musiało udać, bo to champion jest zawsze ostatnim umierającym modelem w oddziale ;-)
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Andrzej pisze:Pytanie, jak działa słoneczko na dzwon. Jak każdy na swojej, to możesz mieć ciężko.
Nawet jeżeli słoneczko będzie wymagało 2 testów to RO ma I4 stąd 66% szansy na zdanie. Niemniej słoneczko miłe nie jest, chociaż dla skavenów z racji na wysoką inicjatywę jest jeszcze znośne.

Tu dużo zależy od rzutów.

Zawsze można zrobić 2 rzeczy:
- Wpaść w twojego maga abotką i liczyć przy losowaniu ataków na 3-4 , lub 1-2 i 3 rany
- Strzelać z dział i liczyć na oblanie LoS :)
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

Czy mi się wydaję, czy skoro nie ma już +1 za outnumber to Grand Banner of Clan Superiority jest dużo lepszy od War Bannera? :D

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Hobbit pisze:Nawet jeżeli słoneczko będzie wymagało 2 testów to RO ma I4 stąd 66% szansy na zdanie. Niemniej słoneczko miłe nie jest, chociaż dla skavenów z racji na wysoką inicjatywę jest jeszcze znośne.
Wydawało mi się, że dzwon ma inicjatywę ratogra, czyli 3. Ale i tak zabijanie dzwona na 5+ jest miłe :)

Hobbit pisze:Zawsze można zrobić 2 rzeczy:
- Wpaść w twojego maga abotką i liczyć przy losowaniu ataków na 3-4 , lub 1-2 i 3 rany
- Strzelać z dział i liczyć na oblanie LoS :)
Jasne, tylko ta abomka musi być zdrowa, bo dostaje około 4-5 ran :) Ale wiadomo, zawsze możesz przyfarcić w regenkach i po zabawie.

A oblanie LoS... Nie no spoko, zawsze to jakiś plan :)

Myth pisze: Co za problem? Jeśli chodzi o wyeliminowanie BoS, to się musiało udać, bo to champion jest zawsze ostatnim umierającym modelem w oddziale ;-)
A może tam nie było czempiona? :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
voltar
Wałkarz

Post autor: voltar »

Virgo pisze:Czy mi się wydaję, czy skoro nie ma już +1 za outnumber to Grand Banner of Clan Superiority jest dużo lepszy od War Bannera? :D
Nie widzę związku. Za War Banner na oddziale masz zawsze pewne +2 do CR. Za GBoCS masz losowo od +1 do +3. Czyli statystycznie jest to to samo, ale z dreszczykiem emocji ;)

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

War Banner: +1 za sztandar i +1 za War Banner
Grand Banner of Clan Superiority: +1 za sztandar i +D3 za sam banner
W poprzedniej edycji kiedy był outnumber z warbannerem miało się +3 do cr, a z GBoCS miało się od +2 do +4, więc statystycznie był lepszy tylko powiedzmy na 5+. Teraz za 5 punktów więcej mamy w najgorszym wypadku to samo, a w najlepszym o 2 cr więcej :wink:

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Virgo pisze:Grand Banner of Clan Superiority: +1 za sztandar i +D3 za sam banner
Virgo a czy przypadkiem to nie jest tak w opisie Grand Banner of Clan Superiority, że ten bonus D3 jest ZAMIAST zwykłego bonusu jaki daje sztandar? ("will add not 1 as per normal banner, but instead a total of D3 (...)") Wtedy Twoje +1+D3 jest nieprawidłowe, gdyż powinno być tylko D3.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Faktycznie :(
Myślałem, że bonus zastępuje zwykłe +1 za outnumber, tak to lipa :P

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

jak sklejać calnaraty, ze spearami czy hand weaponami? a slajwom doklejać tarcze?

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

zalezy jak wolisz grać i z czym się gra:P w hordzie clanraty z dzidami wypadają nieźle chyba, w klocku który ma przetrwac chyba bym brał tarcze.. natomiast slavy- 2p slave, pół punkta tarcza... za 4 tarcze masz slava a tarcza daje 6warda więc ochroni raz na 6 razy, czyli jakby kosztowała 1/3p zamiast 1/2 punkta to by się opłacała:P

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

nie ma już rozkwimionego combo zestawu dla clanratów? mam mega ciśnienie na pomalowanie szczurków :D

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Jest, w ogóle ich nie wystawiać, same slejwy :mrgreen:

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

no najlepiej zacznij od malowania niewolników, na pewno się przydadzą i sa uniwersalni. jak chcesz clanratów to albo do dzwonka albo jako unity do trzymania herosów/do wystawienia weapon teamów (ok 21-29 sztuk) albo horda z dzidami (ok 40-50). a co do dzid jeszcze to warto pamiętać że w szarży ich nie użyjemy więc czasem mogą być stratą punktów bo różnice w zasięgach szarż z kawalerią się prawie zatarły. w klocku szerokim na 5 modeli też chyba są średnio opłacalne bo płacimy za np 30 dzid a używamy całych 5...
chociaż koszt 25p na 50osobowym klocku to też nie jakaś masakra;)

Skinek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Skinek »

Zafascynowany nowymi modelami szczurów mam zamiar powrócić do Battla. Oliwy do ognia dodaje nowa edycja która naprawiła kilka rzeczy które nie podobały mi się w poprzedniej edycji. I teraz pytanie do was. Wymysliłem sobie taką rozpiskę:

-Seer z dzwonkiem, skalmem, tokenem
-BSB goły
-plague priest z warp scrollem
-40-50 clanratów ze spearami do pchania furmanki, fcg, mortar
-30 stormow z sorm bannerem, fcg
-30 plague monkow, fcg
-Doom Wheel

Około 1850pt (docelowo 2000pt, czyli + kółko albo jakieś slavy)

Martwi mnie w tej edycji osłabienie skavenskiej magii. Będzie wchodził 1-2 czary na turę co w armii nastawionej na magie jest chyba średnim pomysłem. A słyszałem też że podstawowe lory dość dopakowali. Jak to teraz wygląda, jest sens liczenia na to, że magia w te armii coś zrobi. I co w skavenach ma powodować poważne strony w CC (bo teraz chyba o to się rozchodzi w edycji)?

Awatar użytkownika
Mr. Hyde
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Mr. Hyde »

Co do magii to możesz liczyć na 13 z seera z power scrollem żeby elity wciągać ,testy inicjatywy i pioruny , a co do strat w CC to jedyne co możesz zrobić to p. monkasmi klocki z mniejszą Inicjatywą ściągać albo szarżować slavami i z katapy nawalać w walkę

Awatar użytkownika
vocal
Masakrator
Kontakt:

i z warpfirera w walke, też ładne spustoszenie jak się ładnie ustawisz;]
zastanawiam sie czy jak globy mogą w walke rzucać to mortar przy globach tez.. ale pewnie za piekne by to było:P

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Najtansza odginaczka w 8 edycji? Elektryk za 15p.

ODPOWIEDZ