test farbek

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

Zna ktoś może jakiś dokładniejszy termin wprowadzenia do sprzedaży w Polsce pojedynczych farbek Formuły P3? Na razie padło określenie "niedługo" a to jest niezbyt ostre... ;)
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Mortimer mi napisał, że co najmniej dwa miesiące.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Post autor: Artek'sWorkshop »

Siemano, zapewne po obejrzeniu tego filmiku widzieliście ten ładnie pomalowany na ramienikiem tego khadorowego kolesia: http://youtube.com/watch?v=QkkzU6GqNpg proszę powiedzcie mi jak wiecie oczywiście jak on to zrobił:P bo z tego co widze to dał różowy kolor jako 1 warstwa potem dał żółty i żeby żółć ładnie się rozprowadzała to dodawał rozcieńczony czerwony ale jak ja dokładnie tak samo zrobiłem tak jak on to mi kompletnie nie wychodziło:(:( może wiecie czy ten kolo miał coś dodane do tego mokrego pędzla którym na koniec rozprowadzał wodę po naramieńiku:D?????Próbowałem z 4 razy i się nie dało morze wy będziecie wiedzieli:D
Ostatnio zmieniony 1 maja 2007, o 19:27 przez Artek'sWorkshop, łącznie zmieniany 1 raz.

Przemas
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Przemas »

primo - kolezka nakladal najpierw rowna warstwe czerwonego a nie rozowego. rozjasnial pomaranczowym p3 ktory jest dosc specyficzny - wychodzi lekko blady, taki pomaranczowo - rozowy. na koniec przeciagnal rozwodnionym czerwonym tuszem (zrobil czerwony laserunek) zeby wyciagnac intensywosc koloru.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Prosze o niespamowanie - rozumie , ze bledy ortograficzne sa meczace dla oka , szczegolnie jak jest ich az tak duzo - co nie zmienia faktu , ze nie zwracajcie uwagi ciagle , bo to sie nudne robi...

Artek , a ty wez sie czlowieku za czytanie ksiazek - naprawde to poprawia ortografie...

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Ej, no ok rozumiem co chcesz przez to powiedzieć ale to nie powód żeby od razu nachodzić tekstami jak „kup książkę do ortografii'' !!!
Ja się postaram pisać dokładniej ale weźcie wy dajcie se spokój jeden błąd i już się zaczyna.
Inni robią gorsze i jest dobrze..... :(

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Artek'sWorkshop pisze:Ej, no ok rozumiem co chcesz przez to powiedzieć ale to nie powód żeby od razu nachodzić tekstami jak „kup książkę do ortografii'' !!!
Ja się postaram pisać dokładniej ale weźcie wy dajcie se spokój jeden błąd i już się zaczyna.
Inni robią gorsze i jest dobrze..... :(
Ziemko napisał o czytaniu książek a nie kupowaniu słowników... :roll: umiejętność czytania się przydaje. A jak znajdziesz kogoś kto robi więcej byków od Ciebie napisz mi na gg i daj linka do tego postu :wink: a do Worda i tak nie wklejasz cały czas skoro robisz błędy, a obiecałeś wklejać do Worda :wink:
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

KONIEC ROZMOWY NA TEMAT BYKOW , BO ZNOW BEDE KASOWAL ALBO WRZUCAL DO SMIETNIKA...

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

No wiesz,:) ja korzystam z OpenOffice:) a nie z worda:P ale jeżeli aż tak ci zależy i ma cie to zbawić to mogę skorzystać z niego:P.

Awatar użytkownika
Roman Lord of the Druchii
Chuck Norris
Lokalizacja: Z miasta, w którym ludzie wolą grać Dark Elfami i Mortalami Chaosu niż Bretką

Post autor: Roman Lord of the Druchii »

mało się nie zesrałem jak zobaczyłem ten filmik z P3kami w roli głównej

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Ja podobnie jak Roman, ten filmik zniszczył :)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

No dobra, czas na wrażenia malarskiej plewy, zakochanej w Reaper MSP, która postanowiła sprawdzić wielką przemasową podnietę P3-kami ;)

Kupiłem Formula P3 - Protectorate Colors. Sześć słoiczków: czerwonawy brąz, jaskrawy pomarańcz, dwie "biele" (jasny beż i prawie-biały-lekko-brudny) oraz dwa karminy (ciemny i prawie-różowy jasny).
Dokonałem szybkiego testu, wyjmując z pudełka dwie figurki templarów, jak dotąd potraktowane tylko podkładem - Sword Brethren z pazurami i customowa konwersja autorstwa Dreadorusa.
Fajne farbki, ale mnie nie zachwycają. Jakbym malował stopioną gumą, taki mniej więcej mają feeling pod pędzlem, a po zaschnięciu błyszczą. Idą dość gładko i mają jedną świetną cechę - nawet prosto ze słoika potrafią się rozłożyć tak, że malowana powierzchnia nie sprawia wrażenia utopionej w farbie.
Smużenie też dość standardowe, mniej więcej na poziomie Reaper MSP. Biały (i to lekko zażółcony) jak zwykle nie potrafi jedną warstwą pokryć nawet jasnego beżu - tu się Wam przyznam, że poszukiwania farbki białej, która by dobrze kryła, do dziś nie dały rezultatów. Czerwienie okazały się mocno różowe, chociaż obrazek figurki na zdjęciu na pudełku od początku to sugerował.

I testując 6 słoiczków już dwa udało mi się wywalić - flip-topy zdecydowanie nie są dla mnie. Zwłaszcza takie dość twardo zamykane - ogólnie tandetne zamknięcie uważam za największą wadę tych farbek.

To, co za Formula P3 przemawia, to dostępność w Polsce (dystrybutor - Cytadela) połączona z jakością - bo faktycznie citadelki wciągają nosem, a Reaper MSP ma jeden sklep w Polsce i to sieciowy - oraz relacja ilość/cena.

Ja jednak zostanę przy Reaper MSP i wciąż będę je uważał za najlepsze farbki na świecie. :)

Chociaż nie wykluczam kilku kolorków P3 w mojej palecie - najważniejsze to się nie ograniczać i sprawdzać wszystkie rozwiązania. Czekam aż Mortimer będzie miał w sklepie całą paletę P3 na sztuki.

Swoją drogą polecam cały temat na forum Reapera, gdzie prócz Przemasa i mnie udziela się reaperowa bogini malarsko-farbiana, czyli Anne Foerster :)
http://www.reapermini.com/forum/index.p ... opic=26542
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Artek'sWorkshop
Chuck Norris

Nom fajnie opisałeś wszystko :lol: wiec postąpię tak że poczekam na pojedyńcze sztuki farb P3 a z tych 8 kolorków co kupiłeś to powiedz mi jakie są opłacalne do kupienia i warte je dodać do swej palety

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

A czy wie ktos jak sie zmywaja poszczegolne farby z figurek ?

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Bezproblemowo.

Awatar użytkownika
Patrycja Polkowska

Post autor: Patrycja Polkowska »

Jestem w szoku... nawet nie czytam wszystkiego co tutaj napisaliście bo to nie ma sensu.. każdy ma swoje upodobania i nie nam oceniać która farbka na pewno jest lepsza a która nie..

ja osobiście używam valejo, moim zdaniem kryją najlepiej i najrówniej przy czym są odpowiedniej konsystencji (odrobina wody wystarczy)
no i jakie fajne w użyciu.

jednak zaznaczę że żaden wash z vallejo nie równa się z cytadela, jak by były rozwodnione.

Awatar użytkownika
Scream
Kontakt:

Post autor: Scream »

Patrycja Polkowska pisze:Jestem w szoku... nawet nie czytam wszystkiego co tutaj napisaliście bo to nie ma sensu.. każdy ma swoje upodobania i nie nam oceniać która farbka na pewno jest lepsza a która nie..

ja osobiście używam valejo, moim zdaniem kryją najlepiej i najrówniej przy czym są odpowiedniej konsystencji (odrobina wody wystarczy)
no i jakie fajne w użyciu.

jednak zaznaczę że żaden wash z vallejo nie równa się z cytadela, jak by były rozwodnione.
O mój boże.. Jesteś w szoku.. To straszne.. Nie chcesz to nie czytaj trollu :/...
Ja używam cytadelek od roku i już się przyzwyczaiłem.. Mam ich ponad 40 i chociaż vallejo są tańsze to nigdy nie kupie ani jednej. Moja pierwsza i jedyna miała kolor czarny (miał ot byc tańszy podkład do pędzelka). Niedośc ze była cholernie gęsta to jeszcze zamiast tego "czarnego pigmentu" jaki ma chaos black była bardziej ciemno-szara (ciemniejsza od cytadelowskiego codex greya). Tak skonczyla sie moja przygoda z Vallejo.

EDIT
@Tomash - szczerze?
Ostatnio zmieniony 5 lip 2007, o 16:17 przez Scream, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MuK
Chuck Norris

Post autor: MuK »

Ocenianie jakość samochodów tez nie ma sensu bo każdy ma swoje upodobania. :roll:

Ja do niedawna malowałem cytadelkami i pojedynczymi Valleyo. Obecna wymieniam systematycznie paletę na Reapery, którymi maluje mi się dużo lepiej niż Cytadelkami. Czekam też na pojedyncze P3, wtedy ocenie. Do tej pory okazje je wyprobować miałem tylko przez chwile w Wawie. Zestawu nie posiadam i jakoś nie widzi mi się go na na razie kupować.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Scream, ten troll to rozumiem wymsknął Ci się przypadkiem?

Awatar użytkownika
inquisitor
Pseudoklimaciarz

Post autor: inquisitor »

Z Pactrami trzeba umieć się obchodzić. I nigdy nie zauważyłam, żeby źle kryły.
Ja już się przyzwyczaiłam do Pactr, nie będę tego zmieniać. Zwłaszcza, że jestem bardzo zadowolona.
hmm :) bez urazy a probowalas innych np Vallejo Game Color?
bo osobiscie mialem podobne zdanie na temat Citadelek ktorych uzywalem
wylacznie na poczatku i tez myslalem ze sa wysmienite
az do dnia w ktorym kupilem kilka sztuk VGC
porownanie bylo miazdzace z korzyscia dla VGC
tak dla wlasnej opini zakupilem tez kilka Pactr i powiem ze IMHO
sa masakryczne w porownaniu z w/w i chyba owszem mozna pomalowac
nimi model ale to tak jak kopac dol lyzeczka do herbaty zamiast lopata :)
Inna sprawa, że pactry są bardzo tanie, w odróżnieniu od innych farbek...
co do ceny to juz ktos tu wspomnial ze warto przeliczyc pojemnosc
oraz jakosc krycia (czyli zuzycie) do kosztu pojemniczka

Pactra 10ml za ok 4 zl = 40gr / 1ml
Citadel 12ml za ok 10 zl = 80gr / 1ml (masakra)
Vallejo 17ml za ok 7,5 zl = 40gr / 1ml
p3 22ml za ok 11 zl = 50gr / 1ml

jesli do tego dodac slabe krycie Pactr czyli ich wydajnosc
pojęcie "bardzo tanie" jest mało obiektywne

ODPOWIEDZ