wiarygodnośc Poczty Polskiej

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ritchie
Wodzirej

Post autor: Ritchie »

Dokładnie. Właściwie to w Polsce, żaden państwowy moloch nie funkcjonuje poprawnie. Standardem jest przerost zatrudnienia, szczególnie w bardzo nieefektywnej biurokracji, dyktat związków, marnowanie pieniędzy. . .

a) Poczta Polska, tutaj wiadomo. . .

b) PKP - pracuje tu 123 tysiące osób, kolej przewozi rocznie ok 300 mln pasażerów. W Holandii albo Belgii (teraz nie jestem pewien), kolej zatrudnia 13 tysięcy i przewozi około 200 mln. Wiadomo, mniejszy kraj, mniejsze odległości i mniej stacji. . . ale i tak porównanie wypada mocno na niekorzyść PKP. Mogliby chociaż kupić jakieś nowe maszyny do wydawania biletów na dworcu PKP w Poznaniu - obecnie wstukiwanie danych przez panie w okienku i druk biletu trwa 2 minuty, łącznie z zapłatą w porywach do 3. Niewygodny i wolniejszy od klawiatury za 30 pln ekran dotykowy, drukarka mająca prędkość drukarek sprzed 20 lat. . . gdyby przyśpieszyli to chociaż o 33% to mogliby już uciąć etaty bo nie trzeba by było tylu kolejek obsługiwać. Ew. zostawiliby tyle etatów ile jest, ale kolejek by nie było i ludzie mieli lżejszą pracę. Ale po co. . . na takie pomysły mógłby wpaść tylko prywatny właściciel. A może automaty biletowe do samoobsługi ? Po co. . . Z kolei ceny biletów to dramat jak na ten standard usług. . . raz zapłaciłem około 5 dych za pośpiech do Warszawy i się okazało, że to był skład do Moskwy z kuszetkami, a tylko jeden wagon był z przedziałami i przedział ten przypominał puszkę sardynek. Za pociąg z Poznania do Warszawy w najtańszej wersji, poza godzinami szczytu płaci się 54 pln ( za normalny) za 306 km w 4 h. Z kolei we Francji płacimy w najtańszej opcji 25 euro, około 100 pln (trzeba kupić z lekkim wyprzedzeniem) za bilet TGV Paryż - Marsylia - 750 km, przeszło dwa razy dalej, o godzinę szybciej, w 3x lepszym standardzie, 2x bezpieczniej, czyste toalety. Dla mazowieckich kolei ostatnio urząd marszałkowski sfinansował bodajże kupno nowych nowoczesnych kolejek typu "push-pull" (taka nazwa) - niestety są one za kilka cm za wysokie aby wjechać na centralny. Nikt nie sprawdził czy po remoncie tuneli, wjadą do nich. . . Mogliby też zlikwidować SoK i zatrudnić prywatną agencję ochroniarską - pewnie też by na tym wyszli na plus, choć głowy nie dam.

c) wiele innych. . .
"weź ten miecz i odnieś go swemu panu, niech go uważa za znak zwycięstwa i niech przyśle cesarzowi, swemu przyjacielowi, by się dowiedział, że może wyśmiać zabitego nieprzyjaciela albo opłakiwać krewnego"

Widukind z Korwei, Kronika Saska

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

To ja wam powiem jakj zamawiałem ostatnio KURIEREM (co by pokazać ,że nie tylko PP leci sobei czasem w ch... :wink: )

Cena kuriera wyniosła 20 zł (1/3 ceny sprzętu który zamówiłem) .W dzień kiedy paczka miała przyjść cisza ... dzwonie do typa od którego kupiłem towar (ten dzwoni do firmy kurierskiej) i okazuje się ,ze kurier był tylko nikogo nie zastał (cały dzień akurat w chacie bylem :D ) . Pogonił pseudo kuriera (ma przyjść następnego dnia) .Siedzę specjalnie w chacie żeby nie mógł powiedzieć ,że nikogo nie było i .... znowu nie przylazł :evil: (tłumaczenie oczywiście ,że nei było adresata ... wtf :? ) .W końcu po tygodniu jakoś (jak kurier chciał odsyłać paczkę do nadawcy :? ) dostałem towar ... normalnie żal ...

p.s-Najlepsza jeszcze byłą akcja bo f.kurierska proponowała żebym podjechał do magazynu (który mieści się gdzieś przy Okęciu) i odebrał sam (ja mieszkam de facto na Woli ) .Normalnie nóż się w kieszeni otwiera ](*,)
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

DHL pewnie?
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Mogliby chociaż kupić jakieś nowe maszyny do wydawania biletów na dworcu PKP w Poznaniu - obecnie wstukiwanie danych przez panie w okienku i druk biletu trwa 2 minuty, łącznie z zapłatą w porywach do 3.
Wygodniejszy przelew internetowy i wydruk biletu z kompa. Wk... mnie brak tej opcji zarówno w pkp, jak i pks. Szczególnie z tym ostatnim masakra, bo trzeba przyjść na przystanek wcześniej i modlić się, by autobus nie był pełny. Teraz niby mam już samochód, ale na drugi koniec Polski wolałbym jeździć pociągiem czy pks.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

DHL pewnie?
nie trafiłeś :) to był GLS .
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Tomash pisze:DHL pewnie?
Co ty. DHL jest zayebysty. Zawsze mi na 2 dzień przychodzi i ogólnie jest git.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Ritchie
Wodzirej

Jankiel pisze:
Mogliby chociaż kupić jakieś nowe maszyny do wydawania biletów na dworcu PKP w Poznaniu - obecnie wstukiwanie danych przez panie w okienku i druk biletu trwa 2 minuty, łącznie z zapłatą w porywach do 3.
Wygodniejszy przelew internetowy i wydruk biletu z kompa. Wk... mnie brak tej opcji zarówno w pkp, jak i pks. Szczególnie z tym ostatnim masakra, bo trzeba przyjść na przystanek wcześniej i modlić się, by autobus nie był pełny. Teraz niby mam już samochód, ale na drugi koniec Polski wolałbym jeździć pociągiem czy pks.
A pewnie. Pomysł banalnie prosty, trzeba co prawda trochę wydać na odpowiedni serwer, informatyków którzy cały system by stworzyli, ale szybko by się zwróciło. No, ale pkp jak chce utrzymać płynność finansową to zamiast wprowadzać ulepszenia techniczne, zwalniać pracowników, szukać oszczędności - podnosi ceny biletów. A standard usług jaki był taki jest.
"weź ten miecz i odnieś go swemu panu, niech go uważa za znak zwycięstwa i niech przyśle cesarzowi, swemu przyjacielowi, by się dowiedział, że może wyśmiać zabitego nieprzyjaciela albo opłakiwać krewnego"

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Ritchie pisze:A pewnie. Pomysł banalnie prosty, trzeba co prawda trochę wydać na odpowiedni serwer, informatyków którzy cały system by stworzyli, ale szybko by się zwróciło.
No way, niestety. Jako firma państwowa musieliby rozpisać przetarg. Jako że jesteśmy w Polsce, przetarg wygrałby Prokom. A co by się działo dalej... patrz PZU i ZUS.
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Ritchie
Wodzirej

ZUS to jeszcze bardziej przerażająca instytucja niż Poczta Polska i PKP razem wzięte :|

Im więcej wiem o ZUSie tym bardziej rozumiem państwową politykę dot. służby zdrowia.

Czy w ogóle jest w Polsce przedsiębiorstwo tudzież jakaś instytucja państwowa, która by prawidłowo funkcjonowała ?

Piotrax
Kradziej

Post autor: Piotrax »

MPO radzi sobie całkiem nieźle :lol2:

Piotrax
Kradziej

Post autor: Piotrax »

No widzisz, nawet ladną stronę internetową mają :lol2:

Awatar użytkownika
Whydak
Chuck Norris

Post autor: Whydak »

Nilgar pisze:Kradną, jak coś nie idzie za potwierdzeniem odbioru to można zapomnieć, przy aukcjach najlepszy jest odbiór osobisty, nie ma zdziwienia, że towar nie taki albo coś :wink:
A z maelstorma jest potwierdzenie odbioru?

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Jak weźmiesz "signed for" to chyba tak.
Ale ogólnie brałem już z UK i US przesyłki o sporej wartości, które w PL musiała rozwieźć Poczta Polska (z nimi umowy miały popodpisywane firmy dostawcze z ww. krajów) i najmniejszego problemu.
Podejrzewam że się zwyczajnie boją, bo za reklamację musiałaby oddać firma z kraju w którym nadano przesyłkę, a ona już by PP za zgubione paczki ścisnęła odszkodowaniem aż by się pocztowcom naszym odechciało :twisted:

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

jesli chodzi o braki w pkp to widzicie tylko to co na wierzchu w stosunkach pkp-pasażer.
raczej nie wiecie jak to wygląda w środku...
generalnie żeby było lepiej to trzeba by profilaktycznie co jakiś czas pudłowac zarządy głównych spółek kolejowych, tj: pkp plk, pkp s.a. centrala, pkp cargo, i tak dalej..

np w zeszłym roku pkp cargo z dnia na dzień podniosło ceny transportu kolejowego (towarowego) o ok 30 %..
są firmy które swoje produkty (np kopalnie) wywożą tylko koleją...
ehh dużo by gadac...

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

O, proszę, właśnie jadę na Pocztę zawezwany telefonem że jest 14 pudeł do odbioru.

Jak mówiłem, zagranicznych chyba nie gubią ;)
Zresztą w ogóle rzeczy przysyłanych do Wawy jeszcze mi PP nie zgubiła. Czasem były jaja z wysyłkami z Bitspudła do niektórych miejscowości.

ODPOWIEDZ