dziwne zwroty/słowa

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Re: dziwne zwroty/słowa

Post autor: Yudokuno »

Szmyt pisze:
Gniewko pisze:godał

#-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o
Szmyt, to nie jest błąd. Moja przyłatana Babcia "godała". A z dziada - pradziada z Katowic pochodziła.
Majestic pisze:Cyrkularka - oni mówią na to Kraj-coś-tam
tłumaczyłam stronę wcześniej: "trajzega" tudzież "krajzega"= cyrkularka, czyli zwykła stołowa piła traczowa.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Szmyt
Chuck Norris

Post autor: Szmyt »

Yudokuno pisze:
Szmyt pisze:
Gniewko pisze:godał

#-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o #-o
Szmyt, to nie jest błąd. Moja przyłatana Babcia "godała". A z dziada - pradziada z Katowic pochodziła.
widocznie Katowitz to były mimry z mamrami pomieszane =D>

zobacz od 6min00sek - tam jest poprawna wymowa a w komentarzach i pisownia sie pojawia
http://www.youtube.com/watch?v=tv6lO9y-16o

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Pewnie , że godała... Jo żech godoł, ty żeś godoł, ona godała...

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Szmyt pisze:
widocznie Katowitz to były mimry z mamrami pomieszane =D>

zobacz od 6min00sek - tam jest poprawna wymowa a w komentarzach i pisownia sie pojawia
http://www.youtube.com/watch?v=tv6lO9y-16o
No i tu leży pies pogrzebany: większość używanych form jest poprawna, bo gwara śląska jest cholernie niejednorodna. Dlatego nie może zaistnieć odrębnie, jak kaszubska. A swoją drogą: pan Andrzej już na początku mówi "godać" :)
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.

Szmyt
Chuck Norris

Post autor: Szmyt »

Yudokuno pisze:
Szmyt pisze: A swoją drogą: pan Andrzej już na początku mówi "godać" :)
chodzi mi o czas przeszły - pan Andrzej sie nie myli [-X
kolega wyzej dobrze pisze - ale 'godał' to typowy przyklad gorolskiego przeinaczenia... co strasznie mnie wkurza :?

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Szmyt pisze:
Yudokuno pisze:
Szmyt pisze: A swoją drogą: pan Andrzej już na początku mówi "godać" :)
chodzi mi o czas przeszły - pan Andrzej sie nie myli [-X
kolega wyzej dobrze pisze - ale 'godał' to typowy przyklad gorolskiego przeinaczenia... co strasznie mnie wkurza :?
to "a" u niektórych rodowitych ślązaków słychać. Grzesiu, Śląsk jest ogromny i odmian gwary jest sporo. Mnie najbardziej zawsze rozbawiało, kiedy Ciocia, która od pokoleń mieszka niedaleko granicy czeskiej, mówiła ichnią wersją śląskiego (np"popatrz" -> podziwej sie")

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Podziwej sie jest typowe dla Śląska Cieszyńskiego. Kumple z Wisły czy Ustronia używają tej formy. No i tak jak stwierdziła Yudo, nie ma jednej, "standardowej" wersji śląskiego. Regionalnych odmian jest mnóstwo, z różnicami na każdym poziomie - wymowy, słownictwa i gramatyki.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

[quote="Szmyt"]
kolega wyzej dobrze pisze... /quote]

Toć, że dobrze pisza, bo jo je rodowity Ślązok spod Rybnika, choć teraz miyszkom na drugim końcu Polski, he, he.

ODPOWIEDZ