Lajtowe 1600 Vanaheim 18.08.12

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Re: Lajtowe 1600 Vanaheim 18.08.12

Post autor: Leoh »

Xier pisze:Errata itp http://www.forgeworld.co.uk/Downloads/P ... khanQA.pdf Teraz znów będzie płacz jak to nie da się grać z Chd? Piotrze myślałem że Ty już zaakceptowałeś Chadeki...
dzieki
http://www.forgeworld.co.uk/Downloads/P ... khanQA.pdf

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Open proszę bardzo ale na Euro powinny mieć bana - to jest armia która wywraca grę.
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

A co w nich nie tak na Euro?
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

wszystko jest w nich nie tak!

1.Maszyna za 100 pkt z naprowadzaniem laserowym w dodatku mogąca swobodnie ściągać pojedyncze cele z siła 8 D6 ran.
2.Heros za 95 z siła 5 i T5 z armorem będący i magiem i inżynierem z magicznymi atakami i 9 ld
3.Bsb za 130 pkt ze stubbornem! - od razu z fajną zbroją
4.Odginaczka Hobgoblin Khan za 52 pkt który spokojnie może zjeść maszynę.
5.Corowy unit za 12 pkt z t4 i savem +3
6.Kadai - absolutnie wywracający system

Tylko dlatego ,że ciency gracze grają Chdkami jeszcze żaden mastera nie wygrał.
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Tak z ciekawości - w sobotę ktoś rzucił hasłem, że K'daai nie liczy się jako demon, z tego co pamiętam. Dzisiaj znalazłem zapis zasady 'Bound Fire Deamons' z której wynika, że na potrzeby czarów itp K'daai liczy się jako demon. Zgadza się, czy jednak wygląda to inaczej?
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

panterq pisze:Tak z ciekawości - w sobotę ktoś rzucił hasłem, że K'daai nie liczy się jako demon, z tego co pamiętam. Dzisiaj znalazłem zapis zasady 'Bound Fire Deamons' z której wynika, że na potrzeby czarów itp K'daai liczy się jako demon. Zgadza się, czy jednak wygląda to inaczej?
czyli magia light ma dodatkowe bonusy itd.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

panterq
Masakrator

No właśnie pytałem o to bodajże Piotra, który stwierdził, że K'daai nie jest demonem.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

[quote="PiotrB"]wszystko jest w nich nie tak!

1. Maszyna jak maszyna trzeba dobrze rzucić - Imperium za to ma cannona z s10 i jeszcze się przebija!!
2. Heros ma 4t w dodatku ma klątwę która może go zabić a sv 4+ nie zmienia wiele bo i tak pada w 1 ture combatu
3. BSB super tylko czemu nigdy na niego pkt nie mam?
4.Też super tylko też mi brakuje pkt a po za tym nie mam LoSa chyba że wystawie 5 wilków +60pkt
5. Hoho noo ten unit jest super M3 S4 dwurak za 3pkt po równaj sobie z Bloodami, Wochem, He i wszystkim innym co kosztuje 12-15pkt
6. Kadai jest mocny ale do ubicia nawet przez cannona, a z resztą może zabić się sam a jak ktoś ma shadowa, lighta to pana nie ma... A na duże pkt zawsze jest 2 panów z wardem 2+ na ogień no chyba że komuś szkoda 5 i 10 pkt :wink:

Nie mówię że ta armia jest słaba, bo ma kilka bardzo mocnych bulidów ale z tym że nie da się z tym grać, nie powinna być dopuszczona to przesadzacie grubo... Najłatwiej się ocenia jak samemu się tym pogra. Bo na papierze fajnie to wygląda w praktyce gorzej, ale oczywiście tutaj są sami znawcy od Chaos Dwarfów i ta armia powinna mieć bana. Jeszcze zanim Wyszedł nowy book grałem na Indy GT tyle że nie grałem wtedy jeszcze na przyzwoitym poziomie, ale teraz widzę że stary book był bardziej gięty mini hellki spowalniające i zakazujące strzelać, magia shadowa z magiem co daje frenzy na unicie gwardi z kb, dwurakami sv3+ , i hit pająk kolosus mag z sv1+ wardem 4+ 7T i 13 woundami i healing potionem :D dziwne że wtedy nikt nic nie gadał aa no tak wtedy nie wygrywałem turniejów :mrgreen:

K'daai nie jest demonem, ale jest za takiego uważany na potrzeby magi. Jakby był demonem nie bałbym się eteryków :mrgreen:

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

jest, trzeba grac. Ja tam (VC) sie CHD nie boje.

pytanie :

Q. Do I roll for the K’daai ‘Burning Bright’ rule at the start of each player turn after the 2nd?
A. No, at the start of each game turn after the 2nd.

z tego wynika jakoby sie kdaai paliła 4 razy na gre (od 3 tury) ale wszystkie nasze interpretacje są ze pali sie od 2 włącznie. Najwet Jankiel wczoraj to w zasadach pisal, w uscisleniach jest. Dziwne.

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Początkowo było że pali się 10x bo tak jest w podręczniku FW wydał FaQ to LS uznała że pali się 5x na logikę ...

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Ty na prawdę nie rozumiesz różnicy?

1.Imperialne działo kosztuje 20% więcej i jest bezradne wobec kloców piechoty
2. Żeby mieć maga i inżyniera muszę w imperium wydać 135 pkt i mają t3 s3.
3.Nie rozumiem jak można nie mieć pkt na takiego bsb - to tylko poświadcza moją teorię ,że nikt dobry nie gra chdekami...
4.Odginaczka za 52 pkt mogąca przyjebać jest marzeniem większości armii.
5. TO SĄ CORY! JAK NA CORY SĄ SUPER!
6. Greter demon (każdy) kosztuje 450 pkt - jakim kurwa cudem kadai został wyceniony na 325?
Obrazek

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Q. Do I roll for the K’daai ‘Burning Bright’ rule at the start of each player turn after the 2nd?
IMO to zostalo zinterpretowane tak :
A. No, at the start of each game turn after the 2nd player turn.

a powinno (znowu IMO) :
A. No, at the start of each game turn after the 2nd game turn.

panterq
Masakrator

Tu akurat znowu Forge World w/g mnie zaliczył wtopę w kwestii użytego słownictwa. Pytanie brzmi czy K'daai spala się na początku każdej tury gracza, po drugiej turze gracza (czyli końcu pierwszej tury gry). Odpowiedź w domyśle odnosi się również do drugiej tury gracza, a nie drugiej tury gry. Z tym, że taki zapis sugeruje, że jeśli właściciel K'daaia nie zaczyna gry, to K'daai zaczyna się spalać w turze przeciwnika. Myślę, że nie ma sensu zagłębiać się w mętne interpretacje RAWu, tylko po prostu uznać, że ten punkt FAQ odnosi się do kwestii czy K'daai spala się co turę gry, czy co turę gracza.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Super chcesz mieć pkt na bsb to nie masz małego maga = nie masz przerzutów na maszynie. Jak można nie mieć na niego pkt? Złóż mi super rozpe Chd a ja Ci ją zgnoję z góry na dół no chyba że będzie na prawdę dobra :wink: W trakcje robienia rozpiski nagle Ci wychodzi że nie masz pkt na bardzo fajne zabawki... I co Ci z tego bsb? Ma 2W wiesz ile to jest? Tak 1 tura combatu ! A jak mu dasz itemy to może 2 wytrzyma a jak nie to przeciwnik ma 300pkt... Ja płace 130pkt za bsb i stubborna na typie co po za staniem nic nie robi zwłaszcza że każda armia może mieć mieć korone 35pkt i bsb 25pkt na 2 różnych herosach. Tak mam małego maga i inżyniera w jednym - super? Nie koniecznie stoję daleko więc rzucam duże wersje czarów, strata maga = stracie inżyniera Ty jak stracisz 1 model to Ci zostaje 2 ja tak nie mam zwłaszcza że na miscascie często ginę :wink:

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Nie sądziłem ze do tego dojdzie ale muszę przyznać racje Piotrowi. ChD są mocne - nie aż tak jak opisuje to Piotr ale jednak.

Idąc rozumowaniem Piotra ktoś może powiedzieć że Bestie są super bo mają Doombule i bonusy w magii. a to ustawia gre.
Niestety jest tak że o armii decyduje całokształt nie pojedyncze jednostki tylko to co się z czym i jak kombuje.

Nikt nie napisał że ChD są samograjem ale faktem jest że złożyć coś słabego tą armią jest ciężko.

Xier: Niemal każdy BSB ma 2 W i większość magów ma kłopoty przy IF-ce
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Ale ja nigdzie nie napisałem że są słabą armią. Są mocne ale bez przesady że wywracają system i powinny być banned... Nowe Imperium co może słabe jest? :mrgreen: Zbanujmy Imperium bo wszędzie ma sv1+ i ma armaty z przerzutem haha :mrgreen:

Dobra nie chce mi się już drążyć tego tematu każdy ma własne zdanie, przyzwyczaiłem się już do opinii że ta armia nie powinna być dopuszczona i że ludzie hejtują tą armie wraz z graczami. Lista banów Piotra: CHD, Breta, Dwarfy :mrgreen: Specjalnie dla Piotra teraz się może przerzucę jak on to stwierdził najsłabszą armie Tombów :)

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

argument że mag może się wysadzić i że Bsb ma tylko dwie rany i 50 pkt na itemy i ma tylko 2 rany jest naprawdę słaby...
Chodzi o to ,że Chd nie mają ani jednej dobrze wycenionej jednostki. Są przegięte w każdym calu. Każda nowa armia która wychodzi jest raczej słabsza niż poprzednia a Chdeki są nie zbilansowane.
Nie ma armii które grają same - ale są armie które mają łatwiej i Chdeki do nich należą...Na Euro Chdeki nie powinny być dopuszczone i kropka. A najśmieszniejsze jest to ,że jest to armia która dzięki Manticowi można złożyć za 500 zł....
Obrazek

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Oj no dobrze wstyd mi że mam armie za 500zł i to jeszcze nie zbalansowaną nie będę już nimi grał :wink:

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Xier pisze:Oj no dobrze wstyd mi że mam armie za 500zł i to jeszcze nie zbalansowaną nie będę już nimi grał :wink:
to w sobote po raz ostatni :) ?

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

E nie jak przekroczę wartość armii równą 500zł :mrgreen: A tak na poważnie to będę nimi grał, trzeba trenować i denerwować ludzi że się gra samograjem hehe :D

ODPOWIEDZ