Wyluzuj ja swój. Ciekoty pozdrawiają ZamośćMarek15 pisze:QUWAszeszej pisze:
Tylko Lublin narzeka, bo jakoś nie widzę żadnego innego miasta oprócz nas i Kielc na liście zapisanych![]()
A mój Zamość? wieś tak? No to będą grały dwa miasta i jedna wieś.

Wyluzuj ja swój. Ciekoty pozdrawiają ZamośćMarek15 pisze:QUWAszeszej pisze:
Tylko Lublin narzeka, bo jakoś nie widzę żadnego innego miasta oprócz nas i Kielc na liście zapisanych![]()
A mój Zamość? wieś tak? No to będą grały dwa miasta i jedna wieś.
Ale się panowie rozpisaliśmy.Ukalez pisze:. Czopek, który sam ją zaproponował teraz oprotestowuje, trochę to nie fair IMO. A swoją drogą narzeka tylko Lublin![]()
Napisałem, że zasady turnieju poszły w lepszą stronę, mimo to nadal są to ograniczenia które mają wady co wyjaśnia podany przykład.Czopek pisze:20 woundów lepiej niż 20 modeli, nie mniej jednak to nadal 17 knightów wochu kontra 20 slavów...
Ok przepraszam źle oszacowałem możliwości bojowe GG, ale nie powiesz, że już np vergheisty czy duże ghule są słabeBojek pisze:Kubencjusz...
20GG z GW, FCG i oczywiście aby podpakować to Barrows...to jest 320 pkt..bije ostatnie łatwo się sypie i jest ogółem nie effektywne.
u ciebie Ironguty 6 z FCG są za 288co przemawia na twoją korzyść? Mv6 (a nie 4), brak sypania(sypanie jest ok gdy oddział jest liczebny), oraz to że jest to core
dopakuj sobie dowolnym sztandarem (flamingi/+1MV) i masz dobry oddział...a zapomniałem masz jeszcze stopmy i zasadę ogrzej szarży
O! I za tą propozycję Regis masz piwoemiel_regis pisze:jako że od lipca siedzę w kielcach może mi się uda wpaść na przynajmniej 2 bitwy.
A co do dyskusji o steadfascie - jestem zwolennikiem modyfikacji zasad, której z nieznanych mi bliżej przyczyn nie chce zaakceptować euro, a która pojawiła się bodaj w bastard swordzie - mianowicie, ewentualny steadfast traci się razem z bonusem za szeregi. Tylko tyle i aż tyle imo starcza żeby steadfast działał, ale nie umożliwiał nobrainowego przyjmowania szarż...
Porównywanie oddziałów to mimo wszystko większość WFB, a z tym porównywaniem oddziałów to dokładnie to samo masz ze stubbornem: "O zostałem sam przeciwko całej zgraji przeciwników, ale jestem ZDETERMINOWANY, więc jeszcze to wygram"Bastor pisze:Szeszej - w 7 ed mogłeś zabić ilu chciałeś. Tylko 1 szerego oddawał - i to tylko jeśli ktoś z niego przeżył...
Steadfast jest fajną opcją ale niedopracowaną.
Bo porównanie ilości ranków jest OK w wypadku oddziałów - ale totalnie do dupy w każdym innym wypadku.
"Panowie - spokojnie nie bójcie się... w końcu to jest tylko 1 smok... a nas zostało pięciu. Spoko-luz - damy radę... No i co z tego, że przed chwilą zabił 25 naszych kompanów z oddziału. ALE JEST TYLKO 1 i nie potrafi nawet sensownie ustawić się w szyku! A nas jest pięciu i szyk mamy jak na defiladzie w Altdorfie!!"
Ale te rzeczy, które wykręcają mniej szeregów najczęściej dosyć szybko złoją rzeczy, które wykręcają ich więcej. Tutaj bardzo teoretyzujemy, jakieś konkretne przykłady z pola bitwy by się przydały. 40 niewolników naprawdę potrafi ginąć bardzo szybko od innej piechoty.Bastor pisze:Nie sądzisz że to bezsens?
I teraz popatrz na różne armie - jedne wykręcają 10 rank za 100pkt. a inne za 100pkt. mają raptem 1 rank.
I nie ma znaczenia, że te 100pkt. w 1 ranku są w stanie wklepać 9woundów w ciągu jednej tury niczego w zamian nie obrywając. Bo i tak nie mają praktycznie żadnej szansy na złamanie tego combatu - czyli "grzęzną" w jakimś gównie i czekają na wyrok.
Bo nie muszę tłumaczyć, że dojście czegoś od boku to w perspektywie śmierć?
Bo tak powinny wyglądać armieBastor pisze:I dlatego co najmniej 60-70% buildów turniejowych w 8ed opiera się na tych mechanizmach - KUPA piechoty!
Bo to skaveny i nic poza piechotą nie mają co czasem boli.Bastor pisze:Skaveny mają bodaj najwięcej jednostek piechoty - bodaj 9 różnych rodzajów?
Pytanie - dlaczego najwięcej jest tych najtańszych i najgorszych?
I tak trzeba kombinować, żeby dostać zaszarżowała cię odpowiednia jednostka, ale uwierz mi przeceniasz niewolników. Oni giną bardzo szybko w starciach z większością oddziałów, a przeciwnik też musiałby być warzywem, żeby jakiś taki oddział w nich utknął. Co do strategii to przecież sam fluff szczurowy - zasypać ilością i pierdolnąć czymś dużymBastor pisze:I żeby nie było - ja nie mam pretensji o to. Ani do Ciebie ani do nikogo.
Po prostu - tłumaczę dlaczego 8ed obsysa turniejowo.
Kiedyś musiałeś kombinować i kminić jak nie dostać szarży w twarz - a teraz mamy podejście "olewam, i tak mam steadfasta i mnie nie połamie". W wypadku grania skavenami sprowadza się to po prostu do czterech prostych zasad:
1. Rozstawić się tak, żeby najgroźniejsze jednostki przeciwnika utknęły w slavesach
2. Ustawić Piec z Monkami w miejscu gdzie jest szansa się przebić - i dzięki temu zajść "zakopane" w slavesach jednostki od boku
3. Wystawić max Abominacji - z zadaniem dokladnie jak w pkt. 3
4. Dzwon z GS'em trzymać z tyłu i zapewniać slaves'om Ld=7 w 18"
To ja ci mogę dać przepis na granie ogrami - 1. idź do przodu 2. wygrywaj. Chyba trochę przesadzasz z tym.I masz przepis na zwycięsto Skavenami.
Sypnięcie się któregokolwiek z powyższych elementów gwarantuje co najmniej remis.
Ale taka rozpiska jest nierealna. Nagi Priest na piecu zajmuje cały slot Hero i zdejmuje go 1(Jak inaczej - poza ograniczeniami (jakimikolwiek) można wygrać z rozpą na 3x60 slavesów, Abomka, Piec z Priestem+40 Monków + 2 elektryków (rakieta i globy), BSB (StormBanner)? Oczywiście na 1410pkt.
Piec idzie w środku i pełni rolę Dzwonka - zapewnia w 18" Ld 6.
Jakieś sugestie?
Co musiałoby się stać, żeby taką armię pokonać? Poza oczywiście założeniem że gra tym skończony idiota który gra 4 bitwę w życiu?
8ed jest o ile wiem dużo bardziej zbalansowana od 7ed i dysproporcje między armiami nie są tak duże, jedyna armia, której w topie jeszcze nie widziałem to beastmeni. Nawet starsze booki nie są takie złe - wystarczy popatrzeć na wyniki Czopa z WE albo Dębka z BRE.I właśnie dlatego 8ed. turniejowo obsysa - za duża dysproporcja między armiami, żeby móc mówić o "strategii"...
Niestety
Marek15 pisze: Jak dla mnie ten turniej można zrobić na całkiem open, mojej rozpiski to nie zmieni(Dobra, zmieni, dodam lorda i coś wyrzucę żeby pkt na nią znaleźć)
Szeszej nie grałeś a gadasz. Uwierz mi że CHCIAŁBYM zobaczyć w 7 edycji taką armię lizaków. W zamian za to w 7 ed lizaki wyglądały tak że było 100-200 (Dzik wyciagnał chyba ponad 200 skinek na DMP) +/- oddział saurusów a w nim slannszeszej pisze: Bo tak powinny wyglądać armie, a nie jak w 7ed lizardmeni - 10 skinków i 5 stegadonów.
Tocz pisze:Szeszej nie grałeś a gadasz. Uwierz mi że CHCIAŁBYM zobaczyć w 7 edycji taką armię lizaków. W zamian za to w 7 ed lizaki wyglądały tak że było 100-200 (Dzik wyciagnał chyba ponad 200 skinek na DMP) +/- oddział saurusów a w nim slannszeszej pisze: Bo tak powinny wyglądać armie, a nie jak w 7ed lizardmeni - 10 skinków i 5 stegadonów.
Jeśli Marek jest PG to już nikt nie jest klimaciarzem. Nie dość, że hurtownik to 200% chill podczas gry. Jeśli zagrasz z nim to zrozumiesz. A znając bojkowy zmysł taktyczny i klimat Marka macie panowie szansęBojek pisze: Ty podstępny, samozaprzeczający sobie PG! ha każdy wie że chcesz wsadzić 4levelowego maga i trzaskać IFKI z jednej kości
Punkty ujemne jakies -3DP. A w przypadku gdy ktoś nie wysłał rozpy i nie posiada jej na turnieju(w celu weryfikacji przed 1bitwą czy jest ona poprawna) to:Ukalez pisze:
Co do rozpisek, przyjmujemy opcję B) i ślemy do czwartku włącznie na adres: ukalez@interia.pl. Co robimy z tymi co nie wyślą??