Książki - Czy ? Jakie ? Kogo ?
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
- swieta_barbara
- habydysz
Re: Książki - Czy ? Jakie ? Kogo ?
Jakoś w zeszłym tygodniu zamknąłem większość popularnych pozycji Simmonsa: Saga Hyperion (4 tomy), Ilyum i Olympos (2 tomy), Hollow Man, Children of the Night, Songs of Kali, Terror, Carrion Comfort. Żadna nie była zwykłym czytadłem, ale Carrion Comfort i Terror były naprawdę fajne i bardzo dobrze mi się czytały, Ilium i Olympos trochę były w klimacie Hyperiona, tylko zdecydowanie więcej fizyki, ale wiem że akurat ta seria ma zarówno wrogów, jak i zwolenników, więc nie wpycham na siłę. Carrion Comfort natomiast - obowiązkowo.
-
- Chuck Norris
Jednym z odczuć jest to, że każdy tom był o 600 stron z długi
.
Nie to, żeby źle się to czytało, ale tak na prawdę ostatnie 4-5 stron każdego "rozdziału" wnosiło coś merytorycznego do fabuły.
Ale i tak czyta się to z zapartym tchem. Szkoda tylko, że ogladając później serial, człowiek ma mieszane uczucia. Rozumiem, że ekranizacje zawsze się różnią, ale żeby np. zabić postać, która w książce nadal żyje. Nie rozumiem.

Nie to, żeby źle się to czytało, ale tak na prawdę ostatnie 4-5 stron każdego "rozdziału" wnosiło coś merytorycznego do fabuły.
Ale i tak czyta się to z zapartym tchem. Szkoda tylko, że ogladając później serial, człowiek ma mieszane uczucia. Rozumiem, że ekranizacje zawsze się różnią, ale żeby np. zabić postać, która w książce nadal żyje. Nie rozumiem.
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"
Akurat Ilion i Olimp będą wydane już nie długo. Simmons ogólnie ma świetną jakość wydania. Mam nadzieję że MAG wyda niedługo reedycję horrorów Simmonsa bo raz że planują serię literatury grozy, dwa że wznawiają Hyperiona trzy że coraz poważniej myśleli nad Terrorem. Jak na swój gatunek Simmons dobrze się w Polsce sprzedaje. Osobiście bardzo cenię sobie Drood.swieta_barbara pisze:Jakoś w zeszłym tygodniu zamknąłem większość popularnych pozycji Simmonsa: Saga Hyperion (4 tomy), Ilyum i Olympos (2 tomy), Hollow Man, Children of the Night, Songs of Kali, Terror, Carrion Comfort. Żadna nie była zwykłym czytadłem, ale Carrion Comfort i Terror były naprawdę fajne i bardzo dobrze mi się czytały, Ilium i Olympos trochę były w klimacie Hyperiona, tylko zdecydowanie więcej fizyki, ale wiem że akurat ta seria ma zarówno wrogów, jak i zwolenników, więc nie wpycham na siłę. Carrion Comfort natomiast - obowiązkowo.
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE
CANS FOR THE CANS THRONE
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Ja jestem wielkim fanem Gry o Tron, a serial też oceniam bardzo wysoko. Ekran i papier rządzą się swoimi prawami i niektóre wątki serialu został poprowadzone zdecydowanie zgrabniej niż w powieści. Nie zamierzam jednak nikogo na siłę nawracać na moją opcję. Są różni ludzie i różne gusta. 

Ja tutaj ogólnie widzę, że duża część zna się na rzeczy i poleca same nalepsze kąski. Dobrze, że ten temat się rozkręcił, wbrew temu czego spodziewałem się po pierwszym poście. W sumie jego autor już nie ma chyba o co pytać.
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE
CANS FOR THE CANS THRONE
- swieta_barbara
- habydysz
Pożrę, nie wiem jak mogłem to przegapić.kotson pisze:Osobiście bardzo cenię sobie Drood.
Kłamstwa były bardzo fajne, lekkie i wciągające. Chętnie pocisnę dalej temat.quas pisze:Scott Lynch "Kłamstwa Locke'a Lamory" i jak sie spodoba to od razu kontynuacja "Na Szkarłatnych Morzach", trzecią część mam na tapecie.
Ostatnio jeszcze czytam sobie całkiem oderwane od obecnie popularnego nurtu dark sci-fi/fantasy Mr. Norrel & Jonathan Strange autorstwa Susan Clarke. Piękny język i ciekawe podejście do tematyki, coś jakby Klub Pickwicka ożenił się z Ursulą Le Guin.
Serial BBC w produkcji.
Z Simmonsa to jeszcze stosunkowo nowy Abominable, który też przewija się w planach wydawniczych i leciutka w odbiorze Muza Ognia wydana razem z Wydrążonym człowiekiem.
Z Simmonsa to jeszcze stosunkowo nowy Abominable, który też przewija się w planach wydawniczych i leciutka w odbiorze Muza Ognia wydana razem z Wydrążonym człowiekiem.
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE
CANS FOR THE CANS THRONE
Nie założyłem tego tematu po tylko po to aby pytać się o dobre książki. W sumie to pytania : czy znacie jakieś dobre? Były tylko dla rozruszenia tematu. Zaczełem dyskusje ponieważ bardzo lubie dyskutować o przeczytanych książkach i chciałem polecić. Mam dużo dobrych książek w planie więc nie musze pytać się innych o to co czytać.
Ale to robisz.
Zadawanie pytań w stylu czy czytaliśmy PLO, Wiedźmina czy Pieśni Lodu i Ognia jest pozbawione sensu, bo to pozycję bez których znajomości nie wychodzisz z domu. Chcesz wnieść coś do dyskusji, zarzuć czymś ciekawszym, mniej znanym. Na razie bawisz się w bohatera o imieniu Captain Obvious.
Zadawanie pytań w stylu czy czytaliśmy PLO, Wiedźmina czy Pieśni Lodu i Ognia jest pozbawione sensu, bo to pozycję bez których znajomości nie wychodzisz z domu. Chcesz wnieść coś do dyskusji, zarzuć czymś ciekawszym, mniej znanym. Na razie bawisz się w bohatera o imieniu Captain Obvious.
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE
CANS FOR THE CANS THRONE
Jestem za połową czwartego tomu.kotson pisze:Zadawanie pytań w stylu czy czytaliśmy PLO,
Tylko początkowe zbiory opowiadań.kotson pisze:Wiedźmina
kotson pisze:czy Pieśni Lodu i Ognia
Nie.
Wychodzę z domu.kotson pisze:jest pozbawione sensu, bo to pozycję bez których znajomości nie wychodzisz z domu.
- Mistrz Miecza Hoetha
- Falubaz
UWAGA SPOILERY Z PLiODziad Zbych pisze:Ja po prostu zachęcam do dyskusji na ich temat , myślałem że skoro te książki mają tylu fanów to może będzie chciał o nich podyskutować. No ale najwidoczniej niestety chętnych nie ma.
Gra o Tron jest spoko, ale denerwuje mnie tendencja Martina do zabijania tych do których nie czuje odrazy. W ostatnich tomach, co postać to paskudniejsza. Wiem że jedną z zalet książki są postacie skonstruowane w ten sposób, ale w chwili obecnej trudno wczuć mi się w bohaterów którzy nieraz budzą odrazę zamiast empatii. Albo sprowadzanie co pozytywniejszych bohaterów do pozoimu zwykłych łotrów. Taki np Tyrion był naprawdę fajny dopóki nie zabił Shae... Osobiście rozumiem że czuł się zdradzony (w końcu spała z jego ojcem), ale morderstwo bezbronnej kobiety (z tego co pamiętam to nawet się nie broniła) było dla mnie czynem który pozostawił mi niesmak w tej postaci... A wy co sądzicie?
KONIEC SPOILERÓW Z PLiO
A i jak ktoś przeczyta Drogę Królów to bardzo chętnie na jej temat podyskutuje

Moja Galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 9#p1076079
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Och, MMH, naprawdę powinieneś pozostać przy Tolkienie. 

- Szczwaniak
- Chuck Norris
Czytał ktoś może coś Dukaja Jacka, miał ktoś w rękach(czytniku, laptopie etc.) Jego najnowszą książkę "starość aksolotla" coś by mógł na temat jej, bądź pisarza csik ciekawego wyłożyć bo nwm czy wykladać na nie te krągłe 40 zeta
, gracias

Kiedyś cierpieliśmy z powodu plag społecznych, dziś cierpimy z powodu lekarstw na nie. - Friedrich August von Hayek