ERRRATA !!!

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

to dla tych ktorzy nie wiedza jak wyglada opis MoK w ksiazce..

Obrazek

moim zdaniem nie trzeba byc anglista zeby zauwazyc przypisek:
subject to frenzy

oraz to ze kolejne zdanie odnosi sie do VI ed Rulebooka i stanowi jedynie przypomnienie graczom o tym ze WTEDY frenzy dawalo atak tylko atak gorze

to nie my tworzymy precedensy polhammera, tylko GW stworzylo robiac 2 inne zasady frenzy, bez podstawy ustawodawczej dla tego postepowania;)
Ostatnio zmieniony 20 gru 2006, o 18:35 przez thurion, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zox
Chuck Norris

Post autor: Zox »

bless pisze:Chyba, że podjełaby sie dzieła spolhammeryzowania jakas osoba z wielkim autorytetem, ktora dostalaby kredyt zaufania i ktorej decyzje przesadzalyby o sprawie.
Zgadzam się. W sumie nasuwa mi się jedna osoba na myśl, ale nie będe mówił bo to i tak nic nie zmieni.

Tak naprawdę konflikt z pollhameryzacją skłąda się z 2 czynników:
1. Zarzuty że zmieniamy zasady, zwłaszcza po wydaniu FAQ
2. I tutaj mi się wydaje że ten jest mocniejszy- przy polhameryzacji nie będzie wiadomo gdzie jest cienka granica między uściśleniami, a rozsądkowymi zmianami z erraty/rulebookiem.

I tak naprawdę khorniki powinny bezapelacyjnie mieć dodatkowe ataki za konie. To jako pierwsze w uściśleniach.

Następnie USTALIĆ szarże na skirmisz. Z tego co widzę to po prostu nie podobają się taktyczne. To uściślijmy że jest jak było (pamiętajmy że to jest największa przegiętość- choć może i to było w zamyśle autorów) - tu można jakieś fluffowe wytłumaczenie znaleźć (tylko po co?).
Lunn pisze:Zawsze mi się wydawało, że na podręczniku jest napisane "war" a nie "pol". Ale chyba muszę kupić mocniejsze okulary.
Pocięli trochę rzeczy, kilka zmian jest bezsensownych... ale wydaje mi się, że nie jest najlepszym pomysłem rozdupcać gry, bo komuś się nie podoba. To zmieńcie system ;). W sumie ja tam się nie znam, ale to by było za dużo zamieszania i masakry wśród graczy którzy np. nie mają internetu. Przychodza sobie na turniej i nagle się dowiadują, że ich podręcznik już nie jest aktualny, bo teraz się gra w Polhammera.
Ale ja się nie znam i nie słuchajcie mnie ;)

Pe Es: (wszystko jest imo)
To też popieram i weźcie to sobie do serca.

Podsumowanie: nie polhameryzacja tylko uściślenia wydajmy tak jak zawsze było, i uściślać tylko to co tego wymaga.

Jeśli palnąłem jakąś głupotę to przepraszam. Ale spróbujcie zobaczyć na to pod kątem tej wypowiedzi.
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
Obrazek

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Szczurza Jucha pisze:...Nie. Mnie boli, że z powodu zapisku w 6edycyjnym kodeksie chaosu ktoś z dobrego serca uściślił coś graczom chaosu, a 7 edycyjny pan od errat sobie to wziął i zinterpretował po swojemu...
A fakt, że przy ustalaniu ceny punktowej tego marka, mark dawał dodatkowe ataki tylko jeźdźcom, a nie jeźdźcom i koniom, oczywiście jest nic nie znaczącym szczegółem?
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Hehehe, dobre Bartku, dobre... :D

PS. Powiem, że jeszcze bardziej polubiłem moje savage na świniach :)

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

A fakt, że przy ustalaniu ceny punktowej tego marka, mark dawał dodatkowe ataki tylko jeźdźcom, a nie jeźdźcom i koniom, oczywiście jest nic nie znaczącym szczegółem?
Tak. Bo dopóki lanca ma rank bonus za trzech i nie zostanie uściślona będe się czepiał i nie uwierzę, że dodali to po to, by nie przegiąć korników. Bo jeśli chcieliby ciąć przegięcia to powinni zrobić coś z tą pieprzoną lancą. W 6 ed spoko, jeden rycerzyk mniej niż normalnie, ale teraz jest już 2.
Uerph.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

thurion pisze:to dla tych ktorzy nie wiedza jak wyglada opis MoK w ksiazce..
No to sorry, ziom, ale dupa mokra. Jest napisane explicite kto dostaje, a kto nie. "Remember" można potraktować jako ukłon w stronę zasad z rulebooka, ale nie im podporządkowanie.
Ale to kwestia dyskusyjna. Ja chaos oglądam po drugiej stronie stołu, więc mnie to cieszy, natomiast chaośników burzy. Nikt w tej kwestii nie będzie obiektywny.
W związku z tym powtórzę co pisałem - zasady Warhammera należą do GW i nie powinno się ich zmieniać w jawnie sprzeczne z oficjalnymi publikacjami.

A b_sk ma u mnie piwo za zadawanie pytań right to the point
:).

Jucha: tak, wiemy, masz osobisty problem z powodu bretońskiej lancy. Powtarzasz to w tym temacie co najmniej trzeci raz. I jak bardzo bym się z Tobą zgadzał w tej sprawie (a się zgadzam), to jednak mógłbyś już przestać tę kwestię powtarzać i bić pianę.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

2 raz. A 1 raz to było luźne napomknięcie. I skoro przyszkadza ci to w moich postach wstawię to sobie w sygnaturkę, fajniej będzie.
Mam z tym problem, bo mnie to irytuje. I odpowiadam na pytanie które jest right to the point.
Bo skoro panowie z GW wpadli na pomysł - "ach tak! Przecież korniki będą na nowym frenzy przegięte, więc lepiej temu zaradźmy!" to mnie niemiłosiernie męczy czemu nie wpadli na podobny pomysł przycinający lancę. I nie uwierzę, że zrobili to z czysto dobrego serduszka, coby chaos nie był zbyt przepakowany... (jakby kiedykolwiek był...)

A, i w AB ten tekst był po to, by wyjaśnić ewentualne niejasności. Nie wiem, czemu miałby dalej obowiązywać w 7ed. Subject to frenzy to subject to frenzy a nie subject to somthing pretty similary to frenzy.
Czyżby znowu dwa rodzaje psychologii jak przy treemanowym stubbornie?
Uerph.

Awatar użytkownika
Czcigodny z Gisoreux
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Czcigodny z Gisoreux »

Odczepcie się od tej lancy! To już jest nudne! Jak już zrobią,że lanca mam bonus za rząd od 6 rycerzy to przyczepicie się,że krasnoludzka armata robi tylko K3 rany, a nie K6 ja imperialna itp.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Shino pisze:

@tigerius z tym championem tak zawsze bylo... przeciez vampiry graly tak, ze w kolumnie jechaly wilki z championem na przedzie (i tylko jego mozna bylo zabic)
Z tego co wiem, to patent polegal na wstawieniu tam biegacza...
albo pojsciem dire wolfem do challenge`a...

Ale może się myle :roll:

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

Czy jakiś mod przetłumaczy tą erratę na polski i wrzuci ją na forum?!!??

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Szafa@poznan, Shino i Ataman, z tego co mi wiadomo, pracują nad tłumaczeniem errat i "właściwych" Direwolfów. Sprawdź Kwestię Zasad.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Nie przesadzajcie w druga strone, to ze nie powinnismy zmieniac zasad GW nie znaczy to, ze te zasady sa fair i zbalansowane. To "podwojne" frenzy to jest absurd. Ale zeby zrozumiec czemu GW pocielo khornikow wystarczy poczytac pare ich artykulow o taktyce. Z tego co pamietam, zrobili kiedys ranking paru najlepszych wg. nich jednostek i (w 6tej edycji jeszcze) wygrali choseni khorna :)

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

b_sk pisze:
Szczurza Jucha pisze:...Nie. Mnie boli, że z powodu zapisku w 6edycyjnym kodeksie chaosu ktoś z dobrego serca uściślił coś graczom chaosu, a 7 edycyjny pan od errat sobie to wziął i zinterpretował po swojemu...
black maul, 60pkt +2S, frenzy, z czego +2S zawsze kosztowalo 40pkt, czyli frenzy za 20

mark na lorda 40pkt (nikt inny nie wezmie black maula-->60pkt), 20pkt frenzy, 20pkt dispel dice, skoro power dice z MoT kosztuje 20, to wydaje mi sie to byc dosc sensowne porownanie kosztow... wskazujace jednak chyba cos dziwnego jesli chodzi o interpretacje MoK

pzdr !!

lith pisze:(w 6tej edycji jeszcze) wygrali choseni khorna :)
nie dziwie sie dlaczego to Polacy, Dunczycy czy Wlosi sa najlepsi w WFB na swiecie... w wiekszosci nei maja takich teorii ;)

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

Czcigodny z Gisoreux pisze:Odczepcie się od tej lancy! To już jest nudne! Jak już zrobią,że lanca mam bonus za rząd od 6 rycerzy to przyczepicie się,że krasnoludzka armata robi tylko K3 rany, a nie K6 ja imperialna itp.
to jest bardzo dobre porównanie
kawaleria inna niż breotońska- bretońska
działo - działo imperialne :wink:

a poza tym krasnoludzkie działą są dobre tylko w porównanmiach gołe-gołe jeżeli chodzi o załogę :wink:

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

thurion pisze: black maul, 60pkt +2S, frenzy, z czego +2S zawsze kosztowalo 40pkt, czyli frenzy za 20
Jest chyba różnica pomiędzy magicznym młotkiem tylko dla lorda, za 60 pkt, który w rozpisce może wystąpić tylko raz, a markiem, który można dowoli nakładać na każdy oddział kawalerii, czy chariot. Gdyby maul był taki zajebisty, to w każdej rozpisce Chaosu, byłby lord z maulem, a nie oddział Khorniarzy. :wink:
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Maul może być, ale Frenzy na Smoku... :roll:
Pierwsza tura to chyba tyłem do wroga... :roll:
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Jedy Knight pisze:Maul może być, ale Frenzy na Smoku... :roll:
no a jak inaczej :) ew. stykajac sie z krawedzia boczna lub lasem...

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

LOL! Wiecie, że w AB Beastów jest inny mark of khorne? Nie ma on dodanej adnotacji odnośnie mountów, ergo działa i na nie! (oczywiście inną kwestią jest brak montów w armii bestii, ale nie o to się rozchodzi)
Podsumujmy - nie dość, że posiadamy dwa różne frenzy, to jeszcze dwa różne mark of khorne! Czy to nie wspaniałe?
Erraty GW są takie fajne. Tyle zagwostek intelektualnych... :roll:
Uerph.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

thurion pisze:
Jedy Knight pisze:Maul może być, ale Frenzy na Smoku... :roll:
no a jak inaczej :) ew. stykajac sie z krawedzia boczna lub lasem...
albo pyszczkiem do obelisku :)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

trikk pisze:
Shino pisze:

@tigerius z tym championem tak zawsze bylo... przeciez vampiry graly tak, ze w kolumnie jechaly wilki z championem na przedzie (i tylko jego mozna bylo zabic)
Z tego co wiem, to patent polegal na wstawieniu tam biegacza...
albo pojsciem dire wolfem do challenge`a...

Ale może się myle :roll:
na smoki tak... ale mozna bylo sie zetknac z dowolnym oddzialem bez duzego statica i ci mogl wbic tyklo jedna rane bo woundy z championa na oddzial sie nie przenosza :wink:

ODPOWIEDZ