Regulamin Ligii 2017+
Moderator: swieta_barbara
Re: Regulamin Ligii 2017+
Nie znalazłem nic poza tym, że wyniki mastera zostały zaliczone, tym samym logicznym jest, że klub Legion ma prawo organizować mastera w 2017 roku. Dodatkowo wg mnie takie zapisy, żeby karać klub za zorganizowanie mastera (bez jakichś dużych wałów a jedynie poprzez tzw. błędy proceduralne, które zostały zaakceptowane) brakiem mastera w przyszłym roku jest wobec bieżącej sytuacji w środowisku raczej krokiem w złą stronę. Jeśli środowisko graczy gier planszowych i bitewnych w Krakowie działa w miarę prężnie, do tego jest idea zorganizowania konwentu to jest to dobry czas na animacje środowiska.
Ostatnio zmieniony 6 paź 2016, o 10:40 przez Albo_Albo, łącznie zmieniany 1 raz.
z tym argumentem akurat nie można się nie zgodzić stąd napisałem o tzw. furtkach do organizacji masterów, nie mniej jednak może fakt niepotrzebnie jest komplikować sprawę, jeśli ktoś chce zrobić mastera to niech robiKołata pisze:Kluczową sprawą i tak jest ilość ośrodków chętnych do organizacji, których obawiam się że może brakować. Jak ktoś chce robić, to grzechem jest mu zabronić. To strzał w kolano środowiska. Nie ograniczajmy inicjatywy środowiska niepotrzebnymi limitami!
tak ale póki co regulamin jest martwy jak widać i tego typu zapisy powinny byc w ogole wykasowane z regulaminu
czyli wg mnie całkowicie powinien byc usuniety punkt 5.4:
5.4 Nie wywiązanie się z któregoś z warunków opisanych w podpunkcie 5.3 skutkuje odebraniem danemu Klubowi możliwości ubiegania się o rangę master w następnym sezonie ligowym i miejsca na Liście Ligowej ze skutkiem natychmiastowym.
czyli wg mnie całkowicie powinien byc usuniety punkt 5.4:
5.4 Nie wywiązanie się z któregoś z warunków opisanych w podpunkcie 5.3 skutkuje odebraniem danemu Klubowi możliwości ubiegania się o rangę master w następnym sezonie ligowym i miejsca na Liście Ligowej ze skutkiem natychmiastowym.
ja niestety dostępu do LL nie mam, więc jeśli możesz Miłosz o coś takiego zapytać aby wypowiedzieli się poszczególni członkowie to byłbym zobowiązany
lepiej faktycznie rozwiązać coś najpierw niż poczynić przygotowania a potem się okaże to daremne ...
lepiej faktycznie rozwiązać coś najpierw niż poczynić przygotowania a potem się okaże to daremne ...
na moje oko są dwie ścieżki, jedna to ten temat i zmiana regulaminu, druga to zebranie poparcia i założenie głosowania celem zniesienia konsekwencji.Albo_Albo pisze:ja niestety dostępu do LL nie mam, więc jeśli możesz Miłosz o coś takiego zapytać aby wypowiedzieli się poszczególni członkowie to byłbym zobowiązany
Turniejów lokalnych jest dużo a masterów tylko kilka w roku. Może wyróżnić turnieje master tym że oprócz wyższego progu maksymalnych punktów do zdobycia podnieść minimum (za ostatnie miejsce) do np. 50.
Spowoduje to że "nagrodzimy" tych którzy zdecydują się przyjechać na taki turniej - jedyny wymóg takiego bonusu to uczestnictwo w całym masterze (udział we wszystkich bitwach +ew. BYE)
Spowoduje to że "nagrodzimy" tych którzy zdecydują się przyjechać na taki turniej - jedyny wymóg takiego bonusu to uczestnictwo w całym masterze (udział we wszystkich bitwach +ew. BYE)
dobra zachętą ale to jest oczywiście w kwestii organizatorów, może być losowanie nagród a nie przyznawanie jej w kółko topowi (na ogół wąskie grono ludzi), tak samo mogą być nagrody dla najmłodszego gracza, za najładniejszą armię czy za największą ilość przejechanych km na turniej
Po co ja tutaj wlazłem. Kawa już tak nie smakuje... a na podstawie części postów, można u niektórych członków tego forum zdiagnozować przerost prostaty.
xYz
Hej!
Przeczytałem cały ten temat i wprowadziłem większość sugerowanych poprawek.
Obecny wip regulaminu, link wklejam tutaj oraz jest w pierwszy poście:
https://drive.google.com/file/d/0B_DcPz ... sp=sharing
Na zielono = zmiany w stosunku od obecnie obowiązującego rankingu.
Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi, sugestie (nie tylko merytoryczne ale i językowe) to dawajcie!
Ten regulamin jest dla nas i wszyscy skorzystamy na funkcjonalnym i czytelnym regulaminie.
Za tydzień chciałbym zaproponować LL przegłosowanie holistycznie tego regulaminu.
pozdrawiam
Furion
Przeczytałem cały ten temat i wprowadziłem większość sugerowanych poprawek.
Obecny wip regulaminu, link wklejam tutaj oraz jest w pierwszy poście:
https://drive.google.com/file/d/0B_DcPz ... sp=sharing
Na zielono = zmiany w stosunku od obecnie obowiązującego rankingu.
Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi, sugestie (nie tylko merytoryczne ale i językowe) to dawajcie!
Ten regulamin jest dla nas i wszyscy skorzystamy na funkcjonalnym i czytelnym regulaminie.
Za tydzień chciałbym zaproponować LL przegłosowanie holistycznie tego regulaminu.
pozdrawiam
Furion
na szybko brakuje zapisu w pkt 4.5 odnosnie baya na turnieju, czy wlicza sie do limitu rozgrywek czy nie oraz taktycznego 10:10 np na pierwszej spoznionej bitwie, pierwszej bitwie w niedziele lub ostatniej w niedziele.
imo brakuje opisu kampanii jako tworu ligi lokalnej z watkiem fabularnym
imo nie jest dobrze rozwiazana sprawa ligi lokalnej i wynikow oraz momentu jej zgloszenia. ciezko powiedziec jak to mozna rozwiazac.
imo brakuje opisu kampanii jako tworu ligi lokalnej z watkiem fabularnym
imo nie jest dobrze rozwiazana sprawa ligi lokalnej i wynikow oraz momentu jej zgloszenia. ciezko powiedziec jak to mozna rozwiazac.
Gremlin pisze:Co się dziwicie? Chłopaki przyjeli 7 lepców na twaSz, traca 3 zęby z tego 2 przednie, a wciąż dzierżą w ręku bagietę, która chcą zjeść. A Furek im tą bagietę zajumał i pobił nią ostatniego żywego francuskiego rycerza sprawiedliwości. Pieprzony polski złodziej. Odarł ich z marzeń.
fajna inicjatywa Furion. Moje uwagi:
7.5.2 - jeśli mniej niż 35 graczy turniej klasy master może zostać zaliczony jako turniej klasy master a punktacja będzie obliczana % od pułapu 300-35
rozumiem, że to może wychodzić z formuł w punktach 7.6.2 nie mniej same formuły są nieczytelne póki nie wrzuci się je w arkusz a zapis mógłby od razu robić czytelnym, że nawet niefartowny Master na np 25 osób z różnych powodów a może się taki zdarzyć będzie liczony jako taki turniej
7.5.2 - jeśli mniej niż 35 graczy turniej klasy master może zostać zaliczony jako turniej klasy master a punktacja będzie obliczana % od pułapu 300-35
rozumiem, że to może wychodzić z formuł w punktach 7.6.2 nie mniej same formuły są nieczytelne póki nie wrzuci się je w arkusz a zapis mógłby od razu robić czytelnym, że nawet niefartowny Master na np 25 osób z różnych powodów a może się taki zdarzyć będzie liczony jako taki turniej
Nie wprowadziłeś praktycznie żadnych poprawek z tego tematu. Link jest dokładnie ten sam co na początku z resztą tak samo jak treść. Możliwe, że zły link wkleiłeś.Furion pisze:Przeczytałem cały ten temat i wprowadziłem większość sugerowanych poprawek.
Z takich dodatków to jeszcze przydałoby się uściślić kim jest gracz. Ile musi rozegrać bitew, żeby był liczony itp.
Mój błąd. Nie zajważyłem, że post był edytowany. Przeczytałem jeszcze raz. Zrwacam honor troche zmian się pojawiło. Jednak dalej nie ma zmiany dotyczącej braku wymogu frekwencji oraz punkt o wyborze sędziego grającego nie ma sensu logicznego. Dodatkowo nic nie zmieniło się w kontekscie głosowania na LL, gdzie połowa członków musi zagłosować. Wystarczy przejrzeć post barbary z 1 strony i kilka postów z następnych.
Parę bubli:
3.7 W jaki sposób?
3.11 Dalej bez sensu (1 strona tematu).
4.3.5 Nalezy usunąć.
4.4 Niepotrzebne
4.5 sens logiczny tego zapisu nie pozwala wpisać jako gracza nikogo kto zagrał wszystkie bitwy (zamienić "co najmniej" na "maksymalnie")
7.4.3 pozwala dac premie sędziowską osobie która nie bierze w żaden sposób udziału w turnieju (zajmował się organizacją przed masterem aka noszenie blatów wycinanie mapek)
Siądę do tego dzisiaj wieczorem albo jutro i poszukam kolejnych.
Parę bubli:
3.7 W jaki sposób?
4.3.5 Nalezy usunąć.
4.4 Niepotrzebne
4.5 sens logiczny tego zapisu nie pozwala wpisać jako gracza nikogo kto zagrał wszystkie bitwy (zamienić "co najmniej" na "maksymalnie")
7.4.3 pozwala dac premie sędziowską osobie która nie bierze w żaden sposób udziału w turnieju (zajmował się organizacją przed masterem aka noszenie blatów wycinanie mapek)
Siądę do tego dzisiaj wieczorem albo jutro i poszukam kolejnych.
3.7 W jaki sposób? - można dodać ze poprzez glosowanie na wniosek członka danego klubu
4.3.5 Należy usunąć. - zgadzam się pominąłem to chyba ze zmęczenia
4.4 Niepotrzebne - może być jako wskazówka szczególnie dla tych co nie organizowali takich turniejów wcześniej
7.4.3 pozwala dać premie sędziowską osobie która nie bierze w żaden sposób udziału w turnieju (zajmował się organizacją przed masterem aka noszenie blatów wycinanie mapek) - przy dzisiejszym skurczeniu się środowiska może się okazać że nawet kto nie ma nosić blatów imo może być raczej wątpię aby było dużo nadużyć
4.3.5 Należy usunąć. - zgadzam się pominąłem to chyba ze zmęczenia
4.4 Niepotrzebne - może być jako wskazówka szczególnie dla tych co nie organizowali takich turniejów wcześniej
7.4.3 pozwala dać premie sędziowską osobie która nie bierze w żaden sposób udziału w turnieju (zajmował się organizacją przed masterem aka noszenie blatów wycinanie mapek) - przy dzisiejszym skurczeniu się środowiska może się okazać że nawet kto nie ma nosić blatów imo może być raczej wątpię aby było dużo nadużyć
Skoro już regulujemy baya, to może by uregulować sytuacje, gdy gracz drugiego dnia przychodzi godzinę spóźniony i co w takiej sytuacji, tak by było wiadomo to z góry?
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
3.7 dodałemJarekK pisze: 3.7 W jaki sposób?
4.3.5 Nalezy usunąć.
4.4 Niepotrzebne
3.11 poczytaj sobie np. single transferable vote
4.3.5 to jest po to, żebyśmy nie zapomnieli do czego dążymy
4.4 j/w
4.5 zmieniłem
7.4.3 oby nie brakowalo rąk do noszenia stołów.
Mam wenę twórczą także lecimy z tematem:
1.1 Klub - Klub - lokalne, formalne bądź nieformalne stowarzyszenie co najmniej 5 graczy Warhammer Fantasy Battle. Każdy klub powinien określić, na obszarze którego województwa się znajduje. Każdy z graczy może być członkiem tylko jednego klubu. Każdy z graczy może zmienić klub dwukrotnie w ciągu sezonu, w styczniu i wrześniu każdego roku. Rezygnacja z przynależności klubowej i późniejsze przystąpienie w trakcie tego samego sezonu do innego klubu jak również założenie nowego klubu traktowane jest jak zmiana klubu. Za oddzielny klub uważa się również oddziały zamiejscowe klubów w innych województwach - w takim wypadku gracze należący do oddziału zamiejscowego klubu winni podawać jako swoją przynależność klubową nazwę klubu z dodanym określeniem województwa. Klub gracza na potrzeby DMP, uczestnictwa na Liście Ligowej itp. uznaje się za ten, który jest umieszczony przy jego nazwisku na stronie Rankingu Ligi. Osoby które w danym roku były BEZ KLUBU (od początku roku, lub od momentu założenia własnego numeru ID) mogą do dowolnego klubu dołączać przez cały rok.
- Przydałoby się jakoś to ogarnąć, bo dla przykładu Klub Underdogs jest rozstrzelony po całej Polsce, więc de facto nie jest klubem tylko zbieraniną "oddzielnych klubów". (tu jeszcze trzeba się odnieść do punktu 2.5)
1.2 Organizator - osoba lub grupa osób zajmujących się przygotowaniem turnieju klasy master lub lokalnego.
Przydałoby się tutaj dopisać klub, bo za to są miejsca na LL i większość zgłoszeń ma w wierszu "organizator" nazwę swojego klubu.
3.13 Głosowanie jest ważne jeśli wzięła w nim udział przynajmniej połowa liczby przedstawicieli z dnia zakończenia głosowania.
Tutaj już była dyskusja i wyszło, że lepiej to przemianować na taki zapis: Głosowanie uznaje się za wiążące po upłynięciu określonego na nie czasu. Uznaje się, że brak oddania głosu w terminie jest równoznaczne z wstrzymaniem się od głosu przez danego członka.
3.14 "Oddanie głosu niezgodnego z ustaloną formą jest równoznaczne z oddaniem głosu nieważnego."
Zamienić na "wstrzymaniem się".
4.1 i 4.1.1 - tutaj bym to na LL przegłosował jako osobne głosowanie po przegłosowaniu tego projektu, bo co do tego mogą być różne opinie, które bezpośrednio nie mają znaczenia jeśli chodzi o sam projekt regulaminu.
4.3.4 Przesłać Koordynatorowi poprawne wyniki turnieju w postaci pliku tekstowego jak najszybciej, a maksymalnie w ciągu 30 dni od daty zakończenia turnieju. Arkusz umożliwiający przygotowanie pliku z wynikami oraz instrukcja jak przygotować plik jest dostępna pod adresem http://ranking.wfb-pol.org/pliki.php
- tak powinien brzmieć ten zapis i wtedy możesz wywalić niepotrzebny punkt 4.3.5, który się dubluje z kolejnym.
4.4.1 W przypadku gdy jest to niemożliwe, organizator turnieju wyznacza za obupólną zgodą sędziów grających spośród uczestników turnieju w ilości takiej, aby zapewnić sprawny przebieg turnieju.
Ta część zapisu nie ma sensu. Można to przerobić tak: "W przypadku gdy jest to niemożliwe, organizator turnieju wyznacza sędziów grających, spośród uczestników turnieju w ilości takiej, aby zapewnić sprawny przebieg turnieju. Wyznaczone osoby muszą się zgodzić na pełnienie tej funkcji."
8.3 W przypadku nieparzystej liczby uczestników na turnieju, wynik bitwy gracza, który nie ma przeciwnika wynosi 15:5 tzw. Dużych Punktów oraz minimalna ilość Małych Punktów potrzebna do osiągnięcia progu 15:5 Dużych Punktów, bez wliczania modyfikatorów Dużych Punktów (takich jak scenariusz).
Reszta wydaje się być dobrze wypracowana. Jeszcze pewnie ze dwa razy to przeglądnę coby wyłapać jakieś luki.
1.1 Klub - Klub - lokalne, formalne bądź nieformalne stowarzyszenie co najmniej 5 graczy Warhammer Fantasy Battle. Każdy klub powinien określić, na obszarze którego województwa się znajduje. Każdy z graczy może być członkiem tylko jednego klubu. Każdy z graczy może zmienić klub dwukrotnie w ciągu sezonu, w styczniu i wrześniu każdego roku. Rezygnacja z przynależności klubowej i późniejsze przystąpienie w trakcie tego samego sezonu do innego klubu jak również założenie nowego klubu traktowane jest jak zmiana klubu. Za oddzielny klub uważa się również oddziały zamiejscowe klubów w innych województwach - w takim wypadku gracze należący do oddziału zamiejscowego klubu winni podawać jako swoją przynależność klubową nazwę klubu z dodanym określeniem województwa. Klub gracza na potrzeby DMP, uczestnictwa na Liście Ligowej itp. uznaje się za ten, który jest umieszczony przy jego nazwisku na stronie Rankingu Ligi. Osoby które w danym roku były BEZ KLUBU (od początku roku, lub od momentu założenia własnego numeru ID) mogą do dowolnego klubu dołączać przez cały rok.
- Przydałoby się jakoś to ogarnąć, bo dla przykładu Klub Underdogs jest rozstrzelony po całej Polsce, więc de facto nie jest klubem tylko zbieraniną "oddzielnych klubów". (tu jeszcze trzeba się odnieść do punktu 2.5)
1.2 Organizator - osoba lub grupa osób zajmujących się przygotowaniem turnieju klasy master lub lokalnego.
Przydałoby się tutaj dopisać klub, bo za to są miejsca na LL i większość zgłoszeń ma w wierszu "organizator" nazwę swojego klubu.
3.13 Głosowanie jest ważne jeśli wzięła w nim udział przynajmniej połowa liczby przedstawicieli z dnia zakończenia głosowania.
Tutaj już była dyskusja i wyszło, że lepiej to przemianować na taki zapis: Głosowanie uznaje się za wiążące po upłynięciu określonego na nie czasu. Uznaje się, że brak oddania głosu w terminie jest równoznaczne z wstrzymaniem się od głosu przez danego członka.
3.14 "Oddanie głosu niezgodnego z ustaloną formą jest równoznaczne z oddaniem głosu nieważnego."
Zamienić na "wstrzymaniem się".
4.1 i 4.1.1 - tutaj bym to na LL przegłosował jako osobne głosowanie po przegłosowaniu tego projektu, bo co do tego mogą być różne opinie, które bezpośrednio nie mają znaczenia jeśli chodzi o sam projekt regulaminu.
4.3.4 Przesłać Koordynatorowi poprawne wyniki turnieju w postaci pliku tekstowego jak najszybciej, a maksymalnie w ciągu 30 dni od daty zakończenia turnieju. Arkusz umożliwiający przygotowanie pliku z wynikami oraz instrukcja jak przygotować plik jest dostępna pod adresem http://ranking.wfb-pol.org/pliki.php
- tak powinien brzmieć ten zapis i wtedy możesz wywalić niepotrzebny punkt 4.3.5, który się dubluje z kolejnym.
4.4.1 W przypadku gdy jest to niemożliwe, organizator turnieju wyznacza za obupólną zgodą sędziów grających spośród uczestników turnieju w ilości takiej, aby zapewnić sprawny przebieg turnieju.
Ta część zapisu nie ma sensu. Można to przerobić tak: "W przypadku gdy jest to niemożliwe, organizator turnieju wyznacza sędziów grających, spośród uczestników turnieju w ilości takiej, aby zapewnić sprawny przebieg turnieju. Wyznaczone osoby muszą się zgodzić na pełnienie tej funkcji."
8.3 W przypadku nieparzystej liczby uczestników na turnieju, wynik bitwy gracza, który nie ma przeciwnika wynosi 15:5 tzw. Dużych Punktów oraz minimalna ilość Małych Punktów potrzebna do osiągnięcia progu 15:5 Dużych Punktów, bez wliczania modyfikatorów Dużych Punktów (takich jak scenariusz).
Reszta wydaje się być dobrze wypracowana. Jeszcze pewnie ze dwa razy to przeglądnę coby wyłapać jakieś luki.