Nowe VC - problemy

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Hate przechodzi, ale wierzchowce mają re-rolle tylko w pierwszej turze

Awatar użytkownika
Eldritch
Berserker Khorna

Post autor: Eldritch »

Ok, pytanie z innej beczki.

Lord na smoku ma Nightshrouda.
Przeciwnik szarżuje i deklaruje wszystkie ataki w smoka, nic w Lorda.
Czy traci bonusy szarży, ASF a jego inicjatywa wynosi 1 ?

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

hmm nightshroud kasuje bonusy za szarże, impact hity też?:P
walach cos tam costam - pancerz za 45 punktów - 4+save + 5+ward save. Jest problem. Przy wszystkich zbrojach pisze - że to zbroje - cieżka, lekka itd, w tym wypadku nie, a po opsie trudno stwierdzić - wspomniane jest tylko armour - nie mam cytata.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

hmm... impact to chyba nie bonus...? to sposob atakow rydwanu... wg mnie...

czy wazne jest jakiego typ jest zbroja? jest napisane ze zbroja? czy to nie starcza? kombinowac z innymi zbrojami nie mozna wiec o co kaman?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

bigpasiak pisze:hmm... impact to chyba nie bonus...? to sposob atakow rydwanu... wg mnie...

czy wazne jest jakiego typ jest zbroja? jest napisane ze zbroja? czy to nie starcza? kombinowac z innymi zbrojami nie mozna wiec o co kaman?
No właśnie nie pisze że jest zbroją... choelra wie czym jest. Patrzylismy w opis z kumplem i tam nie ma o tym mowy - nawet we fluffie.I kombinować można - bo te hmm OPANCERZENIE(?) daje 4+ pancerz, 5+ward i pisze, że można łączyć z tarczą, koniem etc - dosłownie.
Impact hity są wynikiem szarży, tak samo jak +2 do siły z lancy jest wynikiem szarży. IMHO muszę cytat załatwić.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Zasady zbroi magicznych w RB mniej lub bardziej rozwiązują problem kolczugi Walacha. Jeśli to nie pomoże - się nie bój, uściślimy, żeby nie było przegięć :twisted:

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Barbarossa pisze:Zasady zbroi magicznych w RB mniej lub bardziej rozwiązują problem kolczugi Walacha. Jeśli to nie pomoże - się nie bój, uściślimy, żeby nie było przegięć :twisted:
Hehehe no według mnie skończy się na tym że to bedzie hełm :).
No bo jeśli przyatrzymy się przy reszcie Magic Armour VC to pisze prócz wyzej wspomnianego przypadku, że każdy jest ciężką/lekką zbroją. Ta jedna pierwsza, najdrozsza juz nie hehehehe. Czyli walah - ekhe hełm, shield, barding, heavy=-1 :oops: :roll:

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Tia. A zaraz potem imperialiści dojdą do tego, że full plate to talerz pełen jedzenia, więc też można go łączyć z heavy armour.

Awatar użytkownika
Fedek
Chuck Norris

Post autor: Fedek »

Barbarossa pisze:Tia. A zaraz potem imperialiści dojdą do tego, że full plate to talerz pełen jedzenia
AHAHAHA! Ten tekst wygrywa temat.

Co do rydwanu, ciekawa sprawa, ale wydaje mi się, że impacty są warunkowane szarżą, a jeśli tracimy wszystkie związane z szarżą bonusy (a impacty to zdecydowanie bonus) ergo nie liczymy się jak szarżujący, tylko jak stojący w combacie to nie ma impactów.
Ostatnio zmieniony 3 mar 2008, o 14:55 przez Fedek, łącznie zmieniany 1 raz.

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Ale pełna nazwa brzmi chyba: "full plate armour" więc nie ma wątpliwości że to armour? Zresztą nieważne.
Ja tak tylko tędy przechodziłem i czytając ten topic zastanawiam się czy kilka lat pomiędzy jednym AB a następnym to rzeczywiście zbyt mało czasu aby zrobić go klarownego w kwestii zasad?
Jak wtajemniczeni mówią: "już za rok nowy AB do Wampirów" to znaczy że ekipa nad czym pracuje? Przecież to nie jest pięć tomów po 1000 stron tylko kilkadziesiąt kartek (a samych zasad jeszcze mniej)! Gav i pomagacze powinni ten AB znać na pamięć śpiewająco i jeszcze wspak i wyłapać nieścisłości zawczasu.
Takie moje poniedziałkowe narzekanie. Pozdrawiam.

lorgoth
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: lorgoth »

Mam pytanie odnośnie Necro na CC.
Jak wypełnia on szeregi jeżeli jest w klocku?
Czy robi za 2 modele w szeregu czy za 1 i w ilu szeregach można go liczyć jako dopełnienie.

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

Czytając ten temat o rozpiskach http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?t=8417 zacząłem się zastanawiać na jedną kwestią. Wcześniej wszędzie słyszałem, że etraz można tylko leczyć jednostki i nie można wskrzeszać ani nowych oddziałów, ani przyzywać ponad stan początkowy (nie tyczy się zombo). Czy w nawiązaniu do powyższego zaszły jakieś zmiany i można przyzywać ponad stan z początku wystawiania/gry?

Awatar użytkownika
Fedek
Chuck Norris

Post autor: Fedek »

Mam pytanie odnośnie Necro na CC.
Jak wypełnia on szeregi jeżeli jest w klocku?
Czy robi za 2 modele w szeregu czy za 1 i w ilu szeregach można go liczyć jako dopełnienie.
Powierzchnia podstawki cc jest multiplikacją powierzchni piechura i tyle dopełnia w oddziale.
Nie znam dokładnych wymiarów cc, ale np. jeśli ma on 40 x 120 mm, to liczy się na potrzeby rank jako 12 piechociarzy. Natomiast jego US pozostaje nadal 3, nie 12.
Czy w nawiązaniu do powyższego zaszły jakieś zmiany i można przyzywać ponad stan z początku wystawiania/gry?
Ponad stan początkowy można wskrzeszać zombi, szkielety, fell baty i dire wolfy, ale wiąże się to z wykupieniem odpowiedniej mocy.

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Fedek pisze: Powierzchnia podstawki cc jest multiplikacją powierzchni piechura i tyle dopełnia w oddziale.
Nie znam dokładnych wymiarów cc, ale np. jeśli ma on 40 x 120 mm, to liczy się na potrzeby rank jako 12 piechociarzy. Natomiast jego US pozostaje nadal 3, nie 12
Problem w tym, że CC ma wymiary 50mmx100mm (rydwan) więc jest na szerokośc 2,3 piechura. Stąd pewnie pytanie, czy wypełnia 2 sloty, czy 3.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Ja bym zaokrąglił w dół.

Głupie GW.

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

Barbarossa pisze:Ja bym zaokrąglił w dół.

Głupie GW.
e tam głupie.

teraz wystarczy uściślić w oficjalnym magazynie, że zombie są na większych podstawkach i wszystko gra...

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

Czy można w armii użyć kilka razy tego samego powera, zdolności, mocy? Np. dwóch wampirów z lataniem?

ZłO
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ZłO »

Heinrich pisze:Czy można w armii użyć kilka razy tego samego powera, zdolności, mocy? Np. dwóch wampirów z lataniem?
Sure

Awatar użytkownika
August
Chuck Norris

Post autor: August »

Corpse Cart wraz z nekromantą siedzą w oddziale. Oddział sypie się o kilka punktów. Naturalnie mogę wszystkie te rany wziąść na regenerację carta? Czy odbywa się to w sposób, że po kolei za każdą ranę rzucam na regenerację a jeżeli cart się rozleci pozostawiając jeszcze rany to dopiero idą w oddział?

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

ZłO pisze:
Heinrich pisze:Czy można w armii użyć kilka razy tego samego powera, zdolności, mocy? Np. dwóch wampirów z lataniem?
Sure
rozumiem poparte cytatem to jest...?
nie widzialem jeszcze AB ale sie domyslam ze jest tam stosowne przyzwolenie napisane...?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Zablokowany