Czym grać, przeciw komu?

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Re: Czym grać, przeciw komu?

Post autor: Zeppelin »

Smok z potionem bladem (albo Lorda z Toprem) do tego magia ( w szególności w opcji z toporem ,bo w opcji ze smokiem może być kocioł + Coki ) Balisty , mengile , Coki (najlepiej z kociołkiem) , Harpie , DR , kusznicy , Shady i to tyle pozdro
I believe in Honour.!

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

Post autor: Torres »

Jednym słowem wstawiaj wszystko i ciesz się, że oszukałeś przeciwnika grając armią na 3k+ punktów :P
Niezłe Rady Zeppelin, naprawdę.

A odpowiadając na pytanie:
Dużo zależy od tego co wystawi Twój przeciwnik, ale...
Na pewno musisz mieć duży śmietnik. 3 oddziały harpii, 2 DR sprawi, że będzie Ci dużo łatwiej.

Awatar użytkownika
Rafał_Pękala
Mudżahedin

Post autor: Rafał_Pękala »

polecam 4 bolce na czołgi i tak jak Torres mówił śmietnik jest obowiązkowy dobrym wyjściem też może być duża magiczka z metalem chociaż osobiście preferuje walczącego lorda i wtedy tak jak Zeppelin pisał lord z axem i 3 magice z shadowem lub po prostu smok(niekoniecznie z hydra bladem)

pozdro

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Post autor: Kotar »

Jak już wracamy do gry przeciwko imperium to chciałbym poruszyć pewną kwestię. Mianowicie czy taktyka "vietcongu", gdzie w dużej rozpisce byłyby; duża magiczka na pegazie(z magią metalu, pedantem i focus familiarem), mała magiczka ze scrollami (tylko sam nie wiem jaką jej domenę dać), bsb na koniku, kociłek, 2 (lepiej 3) razy harpie, dr, 2 x kusznicy, 2 x shadzi, BG i 4x bolce? Magia metalu na dużej magiczce byłaby dobra (na steama i knightów). Zastanawiam się nad lifetakerem przeciwko outridersom. Komu by można było dać tę broń? Może jakieś pomysły na likwidację cannonów (zdaje sobie sprawę, że przeważnie harpie zostaną powystrzelana zanim dopadną cannony).

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Nie potrzebujesz pendanta na czarce z focusem, chyba ze imperialista gra na magii. Bsb na koniku? Z regena i slomka? Slaby deal. Taki z pendantem jest pogromca maszyn.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Taaa....wiem że regenka jest słabsza niż pedant, ale mi zalezy jakoś na tym aby chronić tę dużą magiczkę, dlatego jak ona dostaje pedanta, to bsb dostaje regenke (chociaż jak gram na małe pkt to niemal zawsze biorę bsb na koniu z pedantem), bo jak już pednat jest zajęty to bsb nic lepszego raczej dostać nie może.

Awatar użytkownika
Andronicus
Chuck Norris

Post autor: Andronicus »

Ale duża magiczka ma z założenia kitrać się niewidoczna za przeszkodami i miotać czary przy pomocy familiara (po to on jest :wink: ). Pendant niewiele jej pomoże, bo jak dostanie z ostrzału to i tak pewnie oberwie pegaz a jak pegaz się przekręci magiczkę będzie łatwo dorwać. Wtedy nawet Pendant jej nie pomoże :wink:

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Kometa moze zabolec, ale tak to niepotrzebna jej ochorona. Ja wole dac na niej 3 dsy i focusa, a na malych magiczkach jakies wypasiki :)
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Duża magiczka; perła, focus, 2xscroll
Małe magiczki; seal, furion, scroll
Jak wejdzie, to assassin z manbane, gwiazdkami i cloakiem, jak nie, to darkstar cloak na magiczce
Bsb na koniku z pendantem (albo na piechotę, ale wtedy na małych magiczkach shadow).

Do tego mogą być klocki warriorsów na 5 kawalerii i śmietnik do załatwienia strzelców w hth. Ew. kusznicy do wystrzelania strzelców i maszyn, ale musisz się martwić o kawalerię.

Maksymalna antymagia
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Rince pisze:Kometa moze zabolec, ale tak to niepotrzebna jej ochorona. Ja wole dac na niej 3 dsy i focusa, a na malych magiczkach jakies wypasiki :)
Może lifetaker? Mnie się ta broń podoba, szkoda tylko że ponoć strzały z tej niby magicznej broni nie są magiczne (więc nie jest to wbrew pozorom odpowiedź na cairny :( )

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

lifetaker na malej. Na duzej nie ma sensu, bo ma focusa...
Obrazek

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

No raczej na małej....nie wyobrażam sobie aby duża magiczka marnując 5 kości PD, marnowała turę magii na strzelanie. A tak poważniej - co dać wtedy małej jak jest lifetaker? Może power stone?

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Z twojego posta wywnioskowalem, ze na duzej :(

Z lifetakerem najlepiej idzie w parze dodatkowy czar. Osobiscie, lubie tez null stony.

Jak gram na magii:

duza pegaz: focus/3xds
mala: lifetaker/ tome albo null
mala: sztylet/perla
Obrazek

Awatar użytkownika
Kotar
Chuck Norris

Rince pisze:Z twojego posta wywnioskowalem, ze na duzej :(
No to nie zrozumieliśmy się do końca :). Sztylet też fajna, rzecz, ale fakt faktem tylko na lapsach - warriorach. A co to są null stony? Nie mogłem tego w Army Builderze znaleźć. Poza tym coś mi się tu nie zgadza odnośnie dużej magiczki i pedanta - nie losuje się przypadkiem D6 w kogo się trafia, czy w wierzchowca czy w jeźdźca? Z tego co mi wiadomo takie losowanie jest tylko na large targetach np. Master i Mantikora. Nie przypominam sobie aby losowano D6 np. na hero i cold one ;)

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Losujesz tylko na monsterach i rydwanach.
Null stone daje MR(1), jest bodajże pod perłą w codexie.
Możesz strzelić i użyć magii w tej samej turze, jeśli dobrze pamiętam.

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

ale, o czym Stan nie wspomniał - pegaz jest monsterem. na przyszłość, ogólna zasada jest taka, że jeżeli jakiś mount ma więcej niż 1 wound, to można po nim bić, 1woundowe (koniki, cold one`y itp.) umierają razem z właścicielem, kazdy, który ma wiecej=>losowanie na 5+ dostaje gość, który na nim siedzi. Po co byłyby pegazowi 3 woundy, gdyby nie można go było zabić?

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Pegaz jest wierzchowcem wiec jest pełnoprawnym monsterem.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Hej jaką przyjelibyście koncepcję parówki z WoCh po 1k na głowę?? Tzn - strikte HTH , Magia + Hth ,czy coś.Narazie mamy mega HTH , 3 x herosków , hydra , Shagot , DO , Coki , ,harpie jakaś mała pomoc shadów...
I believe in Honour.!

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Hej Powitajmy 8 EDYCJĘ
Chciałem się zapytać jak zabralibyście się za VC na pkt 2000><3000 ??
Napewno 2xhydry , klocek BG , Ale czy brać 60 kuszników ,smoka , czy lepiej pojechać VC magią , czy opłaca się hotek itp. Prosiłbym o wasze rady (najlepiej oparte o praktykę :D )

Pozdro
I believe in Honour.!

Awatar użytkownika
Samael
Kradziej

Post autor: Samael »

nie chce mi się przeszukiwać całego tematu, bo trochę tego jest :mrgreen:...więc...co na chaos, a konkretnie na wojowników ?? 8ed. :?:
"JOIN OR DIE"

ODPOWIEDZ