8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji) II

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Varinastari
Masakrator

Re: 8 Edycja Warhammera (kontynuacja dyskusji)

Post autor: Varinastari »

a jakiś czas temu biadolono jaka to inicjatywa ma mały wpływ na walkę bo najważniejsza jest s t i a. Teraz jak I będzie się mocno liczyć biadoli się że źle. Ja zawsze zazdrościłem 40k że walą po inicjatywie.
Ja także.
Tam kwestia assault'a jest nieźle rozwiązana, u nas będzie w końcu podobnie.

Piotrax
Kradziej

Post autor: Piotrax »

No taak usłyszeli część plotek i już, koniec, nie ma szarży, bezmyślna gra, blablabla. A może teraz szarża daje jakiś inny przydatny bonus? :wink: Nie ma co się ekscytować tak bardzo :P

pzd

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Post autor: theudulf »

kauczuk pisze: kolego biles sie kiedys? proponuje wez kolege i niech na ciebie biegnie taranem i sprobuj skutecznie lac go pierwszy ;)
a poza tym polecam : serie total war. bo do tego lepiej porownywac niz do realizmu
tam bardzo ladnie widac premie z szarzy w postaci ataku, juz nie mowiac o sytuacjach kiedy abstrakcja jest ze atakujesz oddzial w tylek lub flanke i ten niby by mial byc pierwszy?

a wyobrazanie sobie ze 2 strony na siebie biegna to blad bo to nie taka sytuacja
a sytuacja gdy jedna strona probuje sie przygotowac na szarze a druga naciera
to nie tak jak w waleczne serce z irlandczykami ;)
twoje argumenty dla mnie nie sa podparte praktyka, albo lepiej idz na mecz rugby to zobaczymy kto pierwszy leje ;)
Dobra to ja czegoś nie kapuje, ja pierniczę, że ASF jest do dupy a ty im gadasz ze szarża jest piękna! Szarża to nie jest ASF, ASF to jest jak ktoś cie szarżuje a ty go pierwszy lejesz, na przykład kawaleria szarżuje na bok, a ludziki z mieczykami walą pierwsze! Gdzie jest logika w twojej wypowiedzi?

@Piotrax
Pal licho sarżę, mam to w dupie, ale niech wywalą tylu oddziałom ten ASF!!!
Największa maruda na Border Princes 8)

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

Piotrax pisze: A może teraz szarża daje jakiś inny przydatny bonus?
Ma być +1 do CR.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Piotrax napisał(a):
A może teraz szarża daje jakiś inny przydatny bonus?

Ma być +1 do CR.
Absolutnie wystarczy.

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

inicjatywa dobra rzecz ale bez przesady bo wtedy we he niszczą wszystko prze wszystko i nikt nie odważy się zaatakować. zamiast asf dac +1 do I. Jak wy możecie od WFB wymagać realizmu to jest absurd chcecie realizmu grajcie w OiM. Ja tam bym nie chciał widzieć na stole jak przez 3-4 tury wpierw tylko salwy strzał grzmoty dział a jak co zostanie u przeciwnika to lekka piechota resztę na miazgę kawą. To jest gra w której łuki mogą niszczyć mury miecze walić na dystans a zbroje wzionąć na klatę co tyłka chcą bo to właśnie jest fantastyka

ps . Moim zdaniem szarża powinna zależeć od dystansu jaki przebyła (większy impet) i wielkości oddziału by 5 konnych nie przepłoszyło 20 chłopa zaczynając szarżę 2 cale od nich.
Obrazek

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Cibi pisze:@Kal_Torak:
Walczyć będą całe 2 pierwsze szeregi, niezależnie od tego, czy ktoś z nich zginął - taka plotka nadal wisi na Warseerze z adnotacją "extremely likely".
Cibi pisze:A ja Ci odpowiedziałem, że na WarSeerze ta plotka jest oznaczona etykietą "extremely likely", więc najpewniej tak będzie.
Cibi sorki, umknął mi Twój pierwszy wpis. Uspokoiłeś mnie. Zatem walka będzie bardzo ciekawa.
theudulf pisze:Problem w tym, ze bez szarży byłoby to troszkę głupawe, zauważ, ze krasnoludy/trupy/ludzie mają mniej inicjatywy niż elfy, z jakiej racji mieliby oni wpakowywać każdemu mnóstwo ataków zanim jednostka szarżująca cokolwiek zrobi. To byłaby lekka przesada, większość oddziałów zostałaby wycięta zanim cokolwiek zdołaliby zrobić (dodaj jeszcze do tego przeżuty), kawaleria, a nawetzwykłe szkielety! straciłyby bez "Dużo bardziej niż zakrzywiającego czaso-przestrzeń wszechpotężnego i wszechdostępnego czaru zwanego "szarżą"" i to mnóstwo.

PS. według mnie jednostkom nie powinno się dawać ASF, bo to za bardzo destabilizuje rozgrywkę, jeśli dodasz do tego po n ataków każdego gościa, robi się po prostu bałagan.
Ja wolę nie wnikać w realizm szarży. Mi chodzi o końcowy efekt i jak dana zasada będzie się miała do całej reszty. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale ogólnie chodzi Ci o zmniejszenie roli regimentów z małą inicjatywą względem tych z wysoką?

Jeśli tak to może uda mi się ciebie uspokoić ;P. Pytałem wcześniej o ową plotkę czy będzie zawsze oddawał pierwszy czy dwa rzędy. Cibi i inne osoby potwierdzają, że "zawsze" będą oddawać dwa szeregi. Zatem jeśli teraz krasnoludy/trupy czy ludzie z małą inicjatywą zaatakują na elfy bądź inne jednostki z wysoką inicjatywą to oczywiście wedle plot z 8 edycji elfy będą bić pierwsze. Jednak pomimo zadanych strat krasnoludom/trupom/ludziom owe jednostki uderzają z pełną siłą dwóch szeregów. Inicjatywa ma tu niewiele do rzeczy, chyba że elfy wybiją większość oddziału lub cały. W tym wypadku elfy musiały by mieć znacznie większą przewagę lub niezwykłego farta. Chodzi oto, że walki corowych oddziłów będa bardziej wyrównane - a corowe oddziały w straciu z elitą nadal będą mogły zadawać dośc poważne straty ellicie jeśli będą oddawać dwa pełne szeregi - jeśli zaś corowy oddział utrzyma większą ilość szeregów/przewagę liczebną pomimo większych strat to ma ponoć owego stubborna. Walka już nie jest tak jednostronna jak w przypadku "szarży", w której jeden oddział wpada w drugi wybija mu pierwszy szereg lub jego większość, a ten bez możliwości też pobawienia się kostkami i oddania kostkami rzuca breaka na minus X. Dlatego pytałem czy będzie można zawsze oddawać. Ta zasada czyni, że stracie staje się bardziej interesujące i w samej walce trzeba brać pod uwagę więcej czynników. Pierwszeństwo ataku czy to w szarży czy to po inicjatywie nie będzie miało już takiego znaczenia. Nawet jeśli przywrócić szarże ale zostawić oddawanie z dwóch rzędów to szarża nic nie zmienia - przeciwnik nadal będzie oddawał. To samo przy inicjatywie.

A że plota jest "extremely likely" to jestem dość spokojny. To jedna z tych zasad, za które już polubiłem 8 edycje ;P. Czyż nie będzie fajnie jak w naszych hammererów wpadnie jakaś mocna jednostka wytnie pierwszy szereg, a ci i tak pierdykną w przeciwnika 10 ataków z siłą 6 ;P. Fajnie będzie zobaczyć jak 12 White lionów w straciu z oddziałem milicji imperium (np. taką 20) najpierw wbije im powiedzmy 8 ran (z 12 ataków), a następnie milicja wypłaci 15 ataków uśmiercajać przy okazji kilka elfów. Jeśli teraz WL nie popiszą się z trafieniem mogą spokojnie popłynąć w walce z taką "plewną" piechotą ;P. I oto chodzi. Aby walka nie była jendostronna i nawet taka piechota jak milicja miała szanse poszaleć z takim przeicwnikiem rangi WL ;P. W stndardowym straciu WL wycina cały lub prawie cały pierwszy szereg i gracz z oddziałem milicji nawet nie będzie miał okazji sobie porzucać koścmi - a tu taka niespodziajka i sobie rzuci aż 15 koścmi ;P.

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Kal_Torak pisze:
Cibi pisze:@Kal_Torak:
Walczyć będą całe 2 pierwsze szeregi, niezależnie od tego, czy ktoś z nich zginął - taka plotka nadal wisi na Warseerze z adnotacją "extremely likely".
Cibi pisze:A ja Ci odpowiedziałem, że na WarSeerze ta plotka jest oznaczona etykietą "extremely likely", więc najpewniej tak będzie.
Cibi sorki, umknął mi Twój pierwszy wpis. Uspokoiłeś mnie. Zatem walka będzie bardzo ciekawa.
theudulf pisze:Problem w tym, ze bez szarży byłoby to troszkę głupawe, zauważ, ze krasnoludy/trupy/ludzie mają mniej inicjatywy niż elfy, z jakiej racji mieliby oni wpakowywać każdemu mnóstwo ataków zanim jednostka szarżująca cokolwiek zrobi. To byłaby lekka przesada, większość oddziałów zostałaby wycięta zanim cokolwiek zdołaliby zrobić (dodaj jeszcze do tego przeżuty), kawaleria, a nawetzwykłe szkielety! straciłyby bez "Dużo bardziej niż zakrzywiającego czaso-przestrzeń wszechpotężnego i wszechdostępnego czaru zwanego "szarżą"" i to mnóstwo.

PS. według mnie jednostkom nie powinno się dawać ASF, bo to za bardzo destabilizuje rozgrywkę, jeśli dodasz do tego po n ataków każdego gościa, robi się po prostu bałagan.
Ja wolę nie wnikać w realizm szarży. Mi chodzi o końcowy efekt i jak dana zasada będzie się miała do całej reszty. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale ogólnie chodzi Ci o zmniejszenie roli regimentów z małą inicjatywą względem tych z wysoką?

Jeśli tak to może uda mi się ciebie uspokoić ;P. Pytałem wcześniej o ową plotkę czy będzie zawsze oddawał pierwszy czy dwa rzędy. Cibi i inne osoby potwierdzają, że "zawsze" będą oddawać dwa szeregi. Zatem jeśli teraz krasnoludy/trupy czy ludzie z małą inicjatywą zaatakują na elfy bądź inne jednostki z wysoką inicjatywą to oczywiście wedle plot z 8 edycji elfy będą bić pierwsze. Jednak pomimo zadanych strat krasnoludom/trupom/ludziom owe jednostki uderzają z pełną siłą dwóch szeregów. Inicjatywa ma tu niewiele do rzeczy, chyba że elfy wybiją większość oddziału lub cały. W tym wypadku elfy musiały by mieć znacznie większą przewagę lub niezwykłego farta. Chodzi oto, że walki corowych oddziłów będa bardziej wyrównane - a corowe oddziały w straciu z elitą nadal będą mogły zadawać dośc poważne straty ellicie jeśli będą oddawać dwa pełne szeregi - jeśli zaś corowy oddział utrzyma większą ilość szeregów/przewagę liczebną pomimo większych strat to ma ponoć owego stubborna. Walka już nie jest tak jednostronna jak w przypadku "szarży", w której jeden oddział wpada w drugi wybija mu pierwszy szereg lub jego większość, a ten bez możliwości też pobawienia się kostkami i oddania kostkami rzuca breaka na minus X. Dlatego pytałem czy będzie można zawsze oddawać. Ta zasada czyni, że stracie staje się bardziej interesujące i w samej walce trzeba brać pod uwagę więcej czynników. Pierwszeństwo ataku czy to w szarży czy to po inicjatywie nie będzie miało już takiego znaczenia. Nawet jeśli przywrócić szarże ale zostawić oddawanie z dwóch rzędów to szarża nic nie zmienia - przeciwnik nadal będzie oddawał. To samo przy inicjatywie.

A że plota jest "extremely likely" to jestem dość spokojny. To jedna z tych zasad, za które już polubiłem 8 edycje ;P. Czyż nie będzie fajnie jak w naszych hammererów wpadnie jakaś mocna jednostka wytnie pierwszy szereg, a ci i tak pierdykną w przeciwnika 10 ataków z siłą 6 ;P. Fajnie będzie zobaczyć jak 12 White lionów w straciu z oddziałem milicji imperium (np. taką 20) najpierw wbije im powiedzmy 8 ran (z 12 ataków), a następnie milicja wypłaci 15 ataków uśmiercajać przy okazji kilka elfów. Jeśli teraz WL nie popiszą się z trafieniem mogą spokojnie popłynąć w walce z taką "plewną" piechotą ;P. I oto chodzi. Aby walka nie była jendostronna i nawet taka piechota jak milicja miała szanse poszaleć z takim przeicwnikiem rangi WL ;P. W stndardowym straciu WL wycina cały lub prawie cały pierwszy szereg i gracz z oddziałem milicji nawet nie będzie miał okazji sobie porzucać koścmi - a tu taka niespodziajka i sobie rzuci aż 15 koścmi ;P.
Mnie głównie rozchodzi się o ASF oddziałów, który w takim wypadku w większości udupia mi jednostki, skoro atakują dwa szeregi z ASFem, np. WL atakujący z dwóch szeregów plus 3 bohaterowie (w tym lord), to na taki oddział ja kawalerią nie zaszarżuję, no nie mam szans jak oni mi na dzień dobry wpierdzielą 17 ataków z siłą 6... pal licho, że można ich zestrzelić, ale ja nie po to kupuję bretkę żeby do cholery brać samych łuczników, bretka ma przewagę, że atakuje sporo rycerzy, oddawanie z tylu szeregów piechoty też nie jest dla mnie fajne, ale mi się ogólnie podoba. Jeśli natomiast wszystkie oddziały dostaną stubbron jak masz więcej szeregów od przeciwnika, to znajomy wystawi swordmasterów, którzy mi wdupią 24 ataki na dzień dobry! On tak gra, jak wystawisz się na strzelaniu to się wystawi za lasem i jak głupi bunkruje punkty, do tego strzelane i spowalnianie orłami, jego rekord to bunkrowanie około 1100 punktów w jednym oddziale (ponad 30 WL z herosami) przez pieprzone 5 tur stał za lasem, walczył dopiero jak dostał szarżę od grave guardów z popychaczki. Ludzie to jest paranoja, ja nawet gralowcami za 1000 punktów tego nie wyrżnę. Ostatnio na bitwie z 8 gralowców plus lord w 3 turze miałem 6ciu w plecy, oddział wart prawie 700 punktów spadał jak szmata. Teraz zaś się okazuje, że oddział piechoty mniej więcej będzie miał 2,5-3x większą liczebność i wypłacał więcej ataków niż moja kawaleria.

Oczywiście mogę się zgodzić, że mam M@A, ale na tą chwilę na 2k mam 3 oddziały kawalerii 20 gołych łuczników, 2 czarodziejki, lorda na koniku bsb i paladyna. Wywalając paladyna będzie mnie stać na jeden oddział M@A za 107 punktów. U mnie sama piechota nic nie zrobi, M@A na tą chwilę nie nadają się do niczego poza staniem na półce, alternatywą jest oddział pielgrzymów, ale znowu jest tylko jeden i do tego kosztuje 235 punktów za 19 pilgrimów plus relikwiarz. Może i za dużo narzekam, ale z tego co w tej chwili widzę, to z oddziałami piechoty z ASF walka w hth będzie z góry przegrana. ASF na oddziałach to największy błąd jaki GW zrobiło, na dawaniu kupy ataków nie wspominając.

Awatar użytkownika
Mhroczny Rycerz
Falubaz

Post autor: Mhroczny Rycerz »

No przecież White Lioni i Sword Masterzy mają GW... A ponieważ mają sie troche zasady zmienić to chyba już nie będą nawalać jako pierwsi. Ja rozumiem, że jako gracz bretki przyzwyczaileś sie do tego, że bijesz pierwszy (bo przeważnie to Ty szarżowałeś) ale wierz mi, że SM to pikuś przy niektórych oddziałach. WL faktycznie są fenomenalni ale jeżeli przeciwnik ma w takim klocku pół armii (punktowo) i go chowa za lasem to znaczy że co innego mu można wycinać. Po prostu bierz trebusza ;)
White Lion pisze:Mam prośbę :)

Nie, nie masz. Chyba że znudziło Ci się to forum, to wtedy możesz kontynuować nakłanianie do piractwa -- Tomash
Why so serious? ;)

Awatar użytkownika
Ghaz
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Ghaz »

O ile pamietam plotki warseerowe, to ASF ma sie znosic nawzajem z ASL (ktory daje GW). Tyle ze w takim wypadku prawdopodobnie bedzie brana pod uwage nie szarza (do kolejnosci atakow) ale Inicjatywa jednostek.
BLOOD FOR THE BLOOD GOD! SKULLS FOR THE SKULL THRONE!

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

na przykład kawaleria szarżuje na bok, a ludziki z mieczykami walą pierwsze! Gdzie jest logika w twojej wypowiedzi?

http://www.youtube.com/watch?v=hAZnpb3o ... ed#t=9m14s

Conan miał wyższą I niż szarżujacy kawalerzysta
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Rainhold
Chuck Norris

Post autor: Rainhold »

Do theudulf
Widzę, że przyzwyczaiłeś się do konkretnej wizji armii i rozpiski. Nie rób dramatu, nie wykluczone, że połowa twoich figurek będzie od 8 edycji zostanie odstawiona na półkę i będziesz musiał nakupić masę modeli ale grać będzie się dało.

Nawiązując do kitrania punktów po krzakach nie powinieneś mieć pretensji o to, że przeciwnik ci się nie podstawia. :roll:
Given the choice, whether to rule a corrupten, failing empire or to chalange the fate through another throw, a better throw against one's desteny, what wos a king to do?

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Nie wiem czy będę musiał coś dokupywać, jedynie co planuję to zakup łuczników, M@A raczej nie planuje kupować.

@Rainhold

Ale on się w 99% tak wystawia, niezależnie czy gra z Imeprium/VC czy dwarfami/demonami khorna, czy brteką, on nie potrafi zrobić ofensywnej rozpiski, jak bierze DE, to na 1500 wystawia jeden oddział dark raiderów, 3 hero, z czego dwóch w oddziale 12 BG, 2x harpie,2x shady, reszta to oddziały kuszników :/, WE to samo, ostatnio na 1500 punktów miał 65 łuczników. U niego nie ma ofensywnej rozpiski, kawaleria u niego też w lesie siedzi, on woli piechotę bo ma większą siłę i zawsze wali z ASFem.

Awatar użytkownika
Rainhold
Chuck Norris

Post autor: Rainhold »

Taka gra. Każdy tworzy rozpiskę pod własny styl gry.
Given the choice, whether to rule a corrupten, failing empire or to chalange the fate through another throw, a better throw against one's desteny, what wos a king to do?

Awatar użytkownika
theudulf
Chuck Norris

Rainhold pisze:Taka gra. Każdy tworzy rozpiskę pod własny styl gry.
On tak gra bo inaczej nie umie, gra od 5tej edycji ale w grach trzeba go pilnować, bo wałuje nieprzeciętnie, natomiast w parówkach to musisz go pilnować, żeby nie zrobił jakiegoś głupstwa. u niego WE/HE/DE wystawiane są zawsze tuż przy krawędzi stołu. Gra z nim wygląda zawsze tak samo, w parówkach masz mniej więcej 90% szans na wtopę.

Awatar użytkownika
Pretor
Chuck Norris

Post autor: Pretor »

to jest po prostu jego styl gry, który Tobie nie do końca odpowiada, ale to już Twój problem :wink:
przy takim graniu czuje się najlepiej, więc tak gra. "Niech każdy robi to co umie najlepiej"

a teraz koniec offtopu

Awatar użytkownika
Virgo
Chuck Norris

Post autor: Virgo »

Only requirement to capture table quarters or objectives as far as I know is a banner; unit type or slot matters not.
:mrgreen:

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

niezla informacja :)
juz mam przed oczami krasnoludzki klocek ib'kow z kamieniem, bedzie nie do zadrasniecia ;)
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

To już wiele zmienia - nie będzie się dało zajmować ćwiartek większością skirmiszów, monsterami i gołymi kawami - wg mnie fajnie.

Awatar użytkownika
amadeus
Mudżahedin

Post autor: amadeus »

czyli regiment bez bannera nie bedzie takze blokowal zajecia cwiartki??w takim razie moje WE beda musialy pomyslec nad innym typem rozpisek bo nic u mnie nie zakladalo sztandarow nawet na wildach :? - bedzie to tez sugerowalo konflikty (przykladowo mam 2 bannery na tej cwiartce Ty jeden wiec cwiartka jest moja)
Nie ma głupich pytań są tylko głupi ludzie...

Zablokowany