Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)
Re: Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)
Nie , nie jest magiczny , brakuje tam takiego zapisku tak samo jak nie magiczne sa hity z miscastow 

Beka na maxa
Mam pewną zagwostkę. Otóż grając Bretonnią zawsze liczyłem AS Rycerzy na Pegazach jako 3+ (ciężka zbroja, tarcza i kawaleria).
Na stronie GW znajduję taki oto zapis w pewnym artykule:
"Pegasus Knights have a 4+ armour save, and their Vow as protection, but they also have another advantage - each has 2 Wounds, which really makes them great value."
WTF?? I jak to w końcu jest bo zgłupiałem.
Artykuł w oryginale:
http://www.games-workshop.com/gws/conte ... 04&start=4
Na stronie GW znajduję taki oto zapis w pewnym artykule:
"Pegasus Knights have a 4+ armour save, and their Vow as protection, but they also have another advantage - each has 2 Wounds, which really makes them great value."
WTF?? I jak to w końcu jest bo zgłupiałem.
Artykuł w oryginale:
http://www.games-workshop.com/gws/conte ... 04&start=4
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...
Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"
I love this game...

aż ściska jak sie patrzy na takie blędy ale cóż... 

Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Pytania padało chyba z tysiąc razy na tym forum i jest jasno wytłumaczone w podręczniku...pula na przedmioty i cnotę jest wspólna. Czytajcie ze zrozumieniem.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.
Chyba że ktoś ma "przecieki" z 7 edycji 

Panowie aż wstyd przyznać
ale dopiero w sobote dowiedziałem sie że pegazy wpadające od boku czy tyłu nie kasują szeregów , mawet jak mają us>5 . Ej Gram bretą od prawie roku i jestem zaskoczony jak kompletny nowicjusz . Cały czas wałowałem czy w sobote dowiedziałem sie bzdur ?
Druga sprawa . Stem Tank i Kiling Blow z VoH ... Dla mnie oczywisćie działa bo LT to LT niezaleznie czy to smok czy nie , ale jak sie chciałem upewnić u sędziego to mieli wątpliwości bo to maszyna i to specyficzna .

Druga sprawa . Stem Tank i Kiling Blow z VoH ... Dla mnie oczywisćie działa bo LT to LT niezaleznie czy to smok czy nie , ale jak sie chciałem upewnić u sędziego to mieli wątpliwości bo to maszyna i to specyficzna .
Czcij Koze !!
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
1.wiadomo ze nie kasują szeregów 
2. działa na 100% sędziowie widocznie nie są za bardzo obeznani

2. działa na 100% sędziowie widocznie nie są za bardzo obeznani

Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Jak to skirmische ;(
Uff znalazłem ! ... Cytaty z podręcznika ze skull passa (pl)
Byłem wałkarzem
... ale juz nie będę 
->Jednostki Latające s.69 pisze:Jednostki składające sie z modeli latających działają jako harcownicy (patrz strona 65)
O skirmishach wiedziałem że nie kasują szeregów ... ale myślałem że pegazy jako kawaleria i jednostki z US 2 jednak je kasują standardowoHarcownicy - Walka wręcz s.67 pisze:Szarża harcowników na tyły bądź flankę nie odbiera przeciwnikowi premii za dodatkowe szeregi jednostki.
Byłem wałkarzem

Czcij Koze !!
Str. 67 (podręcznik z miękką okładką): "Szarża harcowników na tyły bądź flankę nie odbiera przeciwnikowi premii za dodatkowe szeregi jednostki".
Str. 69 jednostki latające: "Jednostki składające się z modeli latających działają jako harcownicy".
Str. 69: "Latająca kawaleria jak sugeruje sama nazwa, to jednostka kawaleryjska, w której wierzchowce potrafią latać, jak w przypadku Bretoński Jeźdźców Pegazów. Traktuje się ją jak latającą jednostkę...
Str. 69 jednostki latające: "Jednostki składające się z modeli latających działają jako harcownicy".
Str. 69: "Latająca kawaleria jak sugeruje sama nazwa, to jednostka kawaleryjska, w której wierzchowce potrafią latać, jak w przypadku Bretoński Jeźdźców Pegazów. Traktuje się ją jak latającą jednostkę...
Witam 
Mam parę pytań odnośnie Bretoni
Grałem już : HE, WE, O&G - ale żadna z tych armii mnie nie zaspokoiła.
Teraz obecnie mam dylemat, co wybrać, czy Imperium czy Bretonię.
» Bretonia - Największy atut to na pewno Kawaleria, i chyba bohaterowie, i na tym koniec.
Nie mają za dobrej piechoty, nie znam Bretoni tak jak wielu z was dlatego chciałbym abyście mi opisali jak się nią gra, i czy warto ja zbierać..... Figurki, i klimat Bardzo mi się podoba
» Imperium - klimat Imperium też mi się podoba tylko wszystko psują bronie prochowe, tak bynajmniej mi się wydaje
Napisali byście też jak Bretonia spisuje się na polu bitwy ? A szczególnie w starciu z imperium, i HE
Pozdrawiam

Mam parę pytań odnośnie Bretoni

Grałem już : HE, WE, O&G - ale żadna z tych armii mnie nie zaspokoiła.
Teraz obecnie mam dylemat, co wybrać, czy Imperium czy Bretonię.
» Bretonia - Największy atut to na pewno Kawaleria, i chyba bohaterowie, i na tym koniec.
Nie mają za dobrej piechoty, nie znam Bretoni tak jak wielu z was dlatego chciałbym abyście mi opisali jak się nią gra, i czy warto ja zbierać..... Figurki, i klimat Bardzo mi się podoba

» Imperium - klimat Imperium też mi się podoba tylko wszystko psują bronie prochowe, tak bynajmniej mi się wydaje

Pozdrawiam

Hehehe No więc :
Imperium jest fe fuj . Moim zdaniem jest nie ciekawe i co najważnijesze za grosz nie ma klimatu . Bez urazy ale to najmniej klimatyczna armia w Całym battlu . Imperium prawie wcale nie jest "fantasy" . Jak chcesz dobra piechote to graj Krasiami
Co do naszej ukochanej Bretki . Kawaleria przedewszystkim (to oczywiste) , herosi są świetni - racja . Ale breta ma jeszcze jedną durzą przewage nad imperium . Właśnie ładne figurki . Styl gry też jest inny imperium jest raczej defensywną armią , breta zdecydowanie odwrotnie (jak wspomniał kiedyś Gniewko ) To armia szaleńców . Im śmielsza szarża tym lepszy efekt .
Co do gry :
Nie cierpi grania z HE , przez to ich cholerne ASF i to ze maja kawalerie tak szybką jak nasza . Star Dragon śni mi sie po nocach bo akurta jego trror najgorzej mi sie zdaje . Nie wiem czy ta jego figurka taka starszna ze moje ludziki sie go tak boją ze niemal zawsze oblewaj ten jego terror ? NIe wiem jak inni ale HE to mój znienawidzony przeciwnik .
Z imperium chyba nie ma większych problemów (moim zdaniem) . Z imperium jak sie uda to biore zaczynanie i huuura do przodu , mamy wiekszy zasięg niż ich kawa więc oki , pegazy , fasty na działa itp , na durz punkty gram zazwyczaj na 2 trebuszach więc Steam Tank który jest LT nie stanowi więszego problemu . W imperium nie cierpie Pistoliersów i flagelantów .
Imperium jest fe fuj . Moim zdaniem jest nie ciekawe i co najważnijesze za grosz nie ma klimatu . Bez urazy ale to najmniej klimatyczna armia w Całym battlu . Imperium prawie wcale nie jest "fantasy" . Jak chcesz dobra piechote to graj Krasiami

Co do naszej ukochanej Bretki . Kawaleria przedewszystkim (to oczywiste) , herosi są świetni - racja . Ale breta ma jeszcze jedną durzą przewage nad imperium . Właśnie ładne figurki . Styl gry też jest inny imperium jest raczej defensywną armią , breta zdecydowanie odwrotnie (jak wspomniał kiedyś Gniewko ) To armia szaleńców . Im śmielsza szarża tym lepszy efekt .
Co do gry :
Nie cierpi grania z HE , przez to ich cholerne ASF i to ze maja kawalerie tak szybką jak nasza . Star Dragon śni mi sie po nocach bo akurta jego trror najgorzej mi sie zdaje . Nie wiem czy ta jego figurka taka starszna ze moje ludziki sie go tak boją ze niemal zawsze oblewaj ten jego terror ? NIe wiem jak inni ale HE to mój znienawidzony przeciwnik .
Z imperium chyba nie ma większych problemów (moim zdaniem) . Z imperium jak sie uda to biore zaczynanie i huuura do przodu , mamy wiekszy zasięg niż ich kawa więc oki , pegazy , fasty na działa itp , na durz punkty gram zazwyczaj na 2 trebuszach więc Steam Tank który jest LT nie stanowi więszego problemu . W imperium nie cierpie Pistoliersów i flagelantów .
Czcij Koze !!
Czyli masz zdanie na temat Imperium takie jak ja
Teraz, mam jeszcze parę innych pytań, jak dla mnie ważnych
1.Gdzie mogę kupić nowy trebuszet...? ( najlepiej adres strony )
2.Od czego zacząć zbieranie Armii ?
**
Ja chciałem zrobić tak :
Chce kupić Army Booka, następnie Zwykłą jazdę królewską, potem Grali, bohaterów, następnie jeszcze dojdzie piechota, nom i nie wiem teraz czy kupować łuczników, podobni nie warto
Czyli :
Na Dzień Dobry :
20 Knights
20 Knights
5 Grail Knights
BRETONNIAN LORD
2 Pegazy
Regiment Piechoty
Czy to Starczy jak na początek.... ?
Serdecznie Pozdrawiam, i Wielkie Sorry Za Te Pytania, ale nigdy z Bretką styczności nie miałem

Teraz, mam jeszcze parę innych pytań, jak dla mnie ważnych

1.Gdzie mogę kupić nowy trebuszet...? ( najlepiej adres strony )
2.Od czego zacząć zbieranie Armii ?
**
Ja chciałem zrobić tak :
Chce kupić Army Booka, następnie Zwykłą jazdę królewską, potem Grali, bohaterów, następnie jeszcze dojdzie piechota, nom i nie wiem teraz czy kupować łuczników, podobni nie warto

Czyli :
Na Dzień Dobry :
20 Knights
20 Knights
5 Grail Knights
BRETONNIAN LORD
2 Pegazy
Regiment Piechoty
Czy to Starczy jak na początek.... ?
Serdecznie Pozdrawiam, i Wielkie Sorry Za Te Pytania, ale nigdy z Bretką styczności nie miałem

Łuczników nie warto? To absolutnie niezbędny zakup! Nic innego tak ładnie nie usunie ci z drogi wrogich fastów i innych przeszkadzających śmieci za tak małe punkty. Obowiązkowo musisz mieć co najmniej kilkunastu. Stąd też kupienie batalionu nie jest rzeczą złą - mamy oddział rycerzy, oddział piechoty, 16 łuczników i pegaza, a zatem wszystko to, co sobie planowałeś.
Jak kupujesz rycerzy, to licz ich ósemkami, a nie dziesiątkami. Ósemka to typowa "duża lanca", którą do 9 uzupełnia się magiem albo paladynem i właśnie taką ósemkę ma się w standardowym pudełku rycerzy. Na początek polecam sprawić sobie 2x8 rycerzy królestwa i jedną ósemkę errantów.
Trebusz dostarczany przez Games Workshop jest pokraczny i śmiesznie mały, fajne są w nim tylko figurki załogi. Szczerze polecam pobawienie się w konwersję i zrobienie własnego trebusza według tego oto poradnika z międzynarodowego forum dla Bretończyków: http://www.roundtable-bretonnia.org/ind ... &Itemid=31. Jak widać po zdjęciach efekt jest powalający.
Jeśli idzie o bohaterów, to obowiązkowo kup paladyna ze sztandarem armii - każda armia bretońska musi go wystawiać.
Jak kupujesz rycerzy, to licz ich ósemkami, a nie dziesiątkami. Ósemka to typowa "duża lanca", którą do 9 uzupełnia się magiem albo paladynem i właśnie taką ósemkę ma się w standardowym pudełku rycerzy. Na początek polecam sprawić sobie 2x8 rycerzy królestwa i jedną ósemkę errantów.
Trebusz dostarczany przez Games Workshop jest pokraczny i śmiesznie mały, fajne są w nim tylko figurki załogi. Szczerze polecam pobawienie się w konwersję i zrobienie własnego trebusza według tego oto poradnika z międzynarodowego forum dla Bretończyków: http://www.roundtable-bretonnia.org/ind ... &Itemid=31. Jak widać po zdjęciach efekt jest powalający.
Jeśli idzie o bohaterów, to obowiązkowo kup paladyna ze sztandarem armii - każda armia bretońska musi go wystawiać.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.