Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Jacobs »

Ale nie kumuluje sie chyba tylko na jednym sztandarze. Na dwóch róznych chyba juz tak ?
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Multiples has no further effect
Znaczy to, że choćbyś dał tych run nawet 20 to w jednym CC będzie się liczyć tylko jedna. Koniec, kropka.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

wg Kudłatego w CC liczy się +1 tylko z jednej Rune of Battle
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Wtedy masz tak: +1 za sztandar oddziału, +1 za BSB i +1 za runę, bo ona się nie kumuluje.
łeee :( no to diabelny plan poszoł w ... no nic trudno
Wariax - Ja od siebie podpowiem, że Runa Losu nie jest najlepszym wyborem, na cannonie najlepiej sprawdza się Rune of Forging (Runa Kucia?)
Mówisz? W sumie faktycznie, jest lepciejsza ale i też droższa. EE chwila, czy ja dobrze czytam? ta runa nie jest jednorazowa? łoo to teraz działo(a) będą niszczyć system :twisted:

To przy okazji, warto dawać w ogóle jakieś runy na BSB (sztandarowe of koz)?

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

zalezy od twej gry i rozpiski
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

The WariaX pisze:To przy okazji, warto dawać w ogóle jakieś runy na BSB (sztandarowe of koz)?
IMO nie bo jest wtedy miękki i nie ma magicznych ataków (ogólnie BSB puszka + flamingi jest moim zdaniem najbardziej uniwersalny). Ale przy specyficznej rozpe niektórzy próbują/próbowali Strollaz's + Guarding, o ile mi wiadomo bez spektakularnych sukcesów.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

OK dzięki za rady :wink:

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Ewentualnie przetestuj taki patent, który ja też często stosuję.
Mianowicie wystawiasz kloc Hamców i Lorda na Tarczy. W pierwszym szeregu stoi FCG i Lord właśnie (bo zajmuje 2 normalne podstawki) a Bzybzy idzie do drugiego szeregu i go bić nie można a działa normalnie (w sensie daje przerzuty itp). Tylko wtedy taki kloc jest dla przeciwnika łakomym kąskiem, bo nie dość, że punktowo drogi za same modele, to jeszcze 200 punktów za ubicie Generała i BSB... Ale nie ma nic za darmo.

Aha, może się zdarzyć, że przeciwnik ubije Ci Championa i wtedy kolorowo już nie jest... Ale mało kto na to wpada :twisted:
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

cahir pisze:Aha, może się zdarzyć, że przeciwnik ubije Ci Championa i wtedy kolorowo już nie jest... Ale mało kto na to wpada :twisted:
Kolejną slabą rzeczą w takim ustawieniu jest to że cały czas popylasz w takiej samej formacji bo boisz się że jak rozwiniesz front to dostaniesz plombę w BSB :| IMO slabo bo po pierwsze taki kloc za trylion punktów powinien się spłacać mieląc w CC. Dwa że jest zajebiście narażony na placki, a przecież nie rozstawisz się w kresce/dwóch/trzech szergach by zminimalizować straty bo wtedy przeciwnik będzie mógł zaryzykować mało prawdopodobną szarżę śmieciem żeby tylko ściągnąć ci BSB. Trzy że Imo lepiej jest zapuszkowanego BSB ustawić obok Lorda tak żeby mniej ataków wchodziło w oddział (bo hamki tak naprawdę jakoś super twarde nie są ze swoim sv na 5+), zawsze to mniej trupów po naszej stronie. No i ostatnią sprawą jest to że takie ustawienie wymusza magiczne ataki/flamingi na Lordzie, gdzie nie zawsze są na to pkty bo zakładając że dajesz mu GW to magiczne ataki kosztują nas 20 a Flamingi 25 punktów co przy obecności kowadła może się nie mieścić na niektóre formaty. No ale to ostatnie to akurat drobny szczegół.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Arbiter, masz rację, ja pokazałem plusy, a Ty minusy takiego zagrania.
Niemniej jednak taka formacja (z tym, że BSB puszka zamiast kupci) trzymała oddział frenzujących Minosów i Gorów czy Ungorów z brzytwą przez 4 tury. ;]
Ale fakt, na koniec padł brejk i oddział za ~1k punktów poszedł w piach.

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Niestety u mnie to odpada bo nie mam ani figurek hamców, ani lorda na tarczy, a nienawidzę grać czymś czego nie mogę w figurkach wystawić. I tak gramy funowo w domu więc looz ;-) Osobiście stosuje myk z 20 górnikami i popychadłem z kowadła.

lormak
Pseudoklimaciarz

Post autor: lormak »

Witam wszystkich długobrodych :) Powoli zaczynam przygodę z WFB właśnie tą armią i nasunęło mi się parę pytań dotyczących machin wojennych mianowicie:

1. Jakie jest pole widzenia machin ? Czy podczas strzelania można je dowolnie obrócić na potrzeby strzału o 360stopni czy np można to robić w fazie ruchu? Np. organki

2. Jak strzelają organki ? Wpierw rzut kością art na ilość pocisków a następnie bierzemy Zdolności Strzeleckie załogi i rozpatrujemy trafienia ?

Z góry dziękuję za odpowiedź i proszę o wyrozumiałość.....uczę się :)

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Maszyny widzą na 360 stopni dookoła, strzały mierzysz od belki w katapulcie i końcówki lufy w broniach prochowych.
Maszyny obracasz w fazie strzelania ale większość ludzi i tak to olewa ;)
Przy organkach rzucasz artyleryjką - wynik to liczba automatycznych trafień z siłą 5 i zasadą armour piercing (czyli od razu kulasz na ranienie). Wynik pierwszego rzutu, o ile nie jest to missfire, możesz przerzucić. Wynik drugiego rzutu jest ostateczny, nawet jeśli był gorszy.

lormak
Pseudoklimaciarz

Quaki pisze:Maszyny widzą na 360 stopni dookoła, strzały mierzysz od belki w katapulcie i końcówki lufy w broniach prochowych.
Maszyny obracasz w fazie strzelania ale większość ludzi i tak to olewa ;)
Przy organkach rzucasz artyleryjką - wynik to liczba automatycznych trafień z siłą 5 i zasadą armour piercing (czyli od razu kulasz na ranienie). Wynik pierwszego rzutu, o ile nie jest to missfire, możesz przerzucić. Wynik drugiego rzutu jest ostateczny, nawet jeśli był gorszy.
Dziękuję za odpowiedź :) a czy armor piercing sumuje się z modyfikatorem siły, czyli dodatkowo +2 ? Czy to byłaby już przeginka ? :D

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Jeśli chodzi ci o modyfikowanie wartości pancerza, to tak, sumuje się.
Będzie -3 (-2 za siłę 5 i -1 za AP).

lormak
Pseudoklimaciarz

Czyli te statystyki co są podane w książce (Siła: 5 i Ochrona Pancerza: -3) są statystykami ostatecznymi ? Powrócę jeszcze do pytania o obrót maszyny, mianowicie czy aby napewno mogą one obracać się o 360stopni i w dodatku w fazie strzelania ? Bo koledzy chcą to podważyć :P dzięki za wyrozumiałość :)

Kraggo
Chuck Norris

Post autor: Kraggo »

Gdyby koledzy chcieli podważyć to, co mówili przedmówcy, to odeślij ich do strony 109 zasad. Znajdziesz tam zapis w sekcji "strzelanie z machin wojennych":
Zanim wystrzelisz, obróć machinę na podstawie w kierunku wybranego celu (nie uznaje się tego za ruch).
Dla organek te statystyki są ostateczne zważywszy, iż nie można ich w żaden sposób ulepszyć runicznie (nie można kuć na nich runów).

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Hej. Dorwałem staroedycyjnego Thorgrima Grudgebearera. Pytanie - jaką podstawkę na nowy wzór Throgrima?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

40x60
Obrazek

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Auć, to za wąska ;/

Chyba zrobię 60x60mm i tak to spec, a krasnalami gram tylko poza turniejami.

Dzięki za odpowiedź Rakso.

ODPOWIEDZ