nowe modele i unity?

Empire

Moderator: #helion#

Zablokowany
Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Re: nowe modele i unity?

Post autor: Bizim »

Znaczy teraz można dać 4 BS z inżyniora.

Ale i tak Helblaster ssie. Zresztą helstorm też mi się mniej podoba bo nie dość, że trafienie nim celu będzie ekstremalnie trudne to jeszcze szansa na missfire wzrosła z 1/6 do 1/2...
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

Lala
Pseudoklimaciarz

Post autor: Lala »

Bizim pisze:Znaczy teraz można dać 4 BS z inżyniora.

Ale i tak Helblaster ssie.
Czy ja wiem? Możesz go postawić koło wózka co daje +1 do trafienia. Jeżeli można jeszcze mu dać BS inżyniera to zaczyna się robić dość nieprzyjemny.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2012, o 19:51 przez Lala, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Grand Admiral Thrawn
Falubaz

Post autor: Grand Admiral Thrawn »

Żeby chociaż ME miał BS5 to jakoś bym to przełknął...a tak, kolejna edycja bez tego pięknego modelu (metal 6ed) u mnie.
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Lala pisze:
Bizim pisze:Znaczy teraz można dać 4 BS z inżyniora.

Ale i tak Helblaster ssie.
Czy ja wiem? Możesz go postawić koło wózka co daje +1 do trafienia. Jeżeli można jeszcze mu dać BS inżyniera to zaczyna się robić dość nieprzyjemny.

Hmm no dobra to już bardziej ma sens. Ale taki combos pewnie będzie drogi (helblaster+inżynier+wózek który się nie może oddalać)... Fajnie tylko ma być z tymi missfire'ami.

"when the helblaster missfires (if i read it right) will on the first missfire roll, shoot half the shots, on the second missfire roll that turn, roll on the blackpowder chart and third roll all barrels roll 10 and the cannon explodes"

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

Pojawiły się figurki na stronie GW w Advanced order, jest tam parę informacji ;)

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Z tego co widzę, to w statach inżyniera nic się nie zmieniło, ale ma nową zasadę:
'Stand back, Sir!'

Z opisu wcześniej, można wywnioskować, że pozwoli mu to strzelać do combatów (może challengów).
"Though your Engineer may find it difficult to resist the allure of a truly big gun, he also has access to his own variety of smaller (but just as experimental) weaponry, with which to snipe at your opponent's forces throughout the melee, annoying them no end.
"

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Co wy mieliście z matematyki w szkole? :mrgreen: Jeśli będzie można dać 4 bsa od inżyniera to Helblaster średnio na -1 za zasięg będzie lepszy od organek. 18 średnio na +4 =9!!
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Post autor: Shadar »

Jeden skrót obala twój argument: SLoS :evil: A niestety za zabijając co najwyżej śmietnik to razem z inżynierem się nie spłaci :roll:
Wieszkto pisze:
Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

obawiam się ,że przy tworzeniu zasad i pisaniu podręcznika panowie z GW nie biorę pod uwagę coraz to bardziej idiotycznych zasad ETC :roll:
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Lala
Pseudoklimaciarz

Post autor: Lala »

PiotrB pisze:Co wy mieliście z matematyki w szkole? :mrgreen: Jeśli będzie można dać 4 bsa od inżyniera to Helblaster średnio na -1 za zasięg będzie lepszy od organek. 18 średnio na +4 =9!!
Zapominasz o takich fajnych rzeczach jak skirmish, czy modyfikatory za przysłonięte pole widzenia. Ale cieszy mnie Twój entuzjazm, czyżbyś się teraz za imperium zabierał? :)

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Tylko tutaj pojawia się kwestia kosztu takiego zestawu :)

Hellblaster bez inżyniera, jest odrobinę tańszy od organków i wtedy trafia średnio 6 modeli. Ale to jest sytuacja gdy bierzemy pod uwagę tylko daleki zasięg. 6 trafionych orków? średnio zabijemy 4... to żadna rewelacja...

Powoduje to, że hellka nadaje się raczej na ściąganie małych oddziałów, a tutaj mamy do czynienia zwykle z soft cover i/lub skirmish. Kiedyś ta maszyna była stworzona do krojenia oddziałów, teraz... Jeżeli będzie tańsza? Może 90 pkt? Wtedy mamy i tak mamy antyfast :/

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Jeszcze zapomnieliście, że helka ma statystycznie 1/2 szansę na missfire w turze...

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Racja Bizim,

Ostatnio porównywałem co potrafią zrobić handgunnerzy za tą samą cenę. Przy ostrzale i będąc także celem ostrzału, hellka spisuje się lepiej. (Ilość trafień, siła, darmowy obrót, T7)

Z drugiej strony handgunerzy nie muszą się obawiać wszelkich fastów i 5tek lataczy, bo raczej dadzą sobie radę w walce wręcz. Możnaby wymieniać masę +/-, ale hellka wypada lepiej niż HG w sprawach ostrzału.

Mimo to, jest to RARE i machina, więc wystawić trzeba z całą resztą. No i wspomniany missfire...

Osobiście ważam, że do ściągania śmieci nadaje się lepiej 10 Freecompanies i są znacznie tańsi.

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Post autor: Czopek »

Mam taką cichą nadzieję że handgunom wróci dorzut przy pierwszym strzale.

Outriderom nie trzeba tego bo mają vanguarda ale handgunom tylko tego trzeba
http://czopekblog.blogspot.com/
Kordelas pisze: Fluff nie wybacza.

Catafractus
Mudżahedin

Post autor: Catafractus »

nie wiem czy ktoś pisał - mortary nie dośc że zdrożały to jeszcze S2 (6) duży placek - czyli do lamusa

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

;];] więc imperium przestanie być monotematyczne po nowym booku..
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Catafractus pisze:nie wiem czy ktoś pisał - mortary nie dośc że zdrożały to jeszcze S2 (6) duży placek - czyli do lamusa
Ale no asv podobno więc jeszcze nie ma tragedii :wink:

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

kurka, tak mi sie marzy hurricanum , 2*30 handgunow i dziala z tylu, a z przodu (choc nie wiecej niz 6' ;) ) 40 GS'ow i 2*30-40 halabard. To jest Imperium, jakie rozumiem.

Wyglada na to, ze planetarium umozliwi budowe jakichs konkretnych gunlinow, przeciez 30 handgunow z dwoma takimi detkami, hurricanum i jakimis boostami magicznym i artyleria. Miodzio =D>
Obrazek

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

chyba że się okaże iż +1 do hita działa tylko w cc, co jest możliwe. Ale oby nie bo też planuję wtedy popróbować takie kombo hurricana + dziesiątki jeśli nie setki streltsów :mrgreen:

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Post autor: Martin von Carstein »

+1 do hita vs. Slot... przyznaję iż szansa urozmaicenia rozpisek brzmi bardzo ciekawie, może i ja wcisnę gdzieś tych mych 25 muszkieterów i 18 kuszników... a może mych 24 świeżo nabytych łuczników zyska gdzieś zatrudnienie.

Mogliby ulepszyć włóczników, ale mimo wszystko nie jest źle. Silna linia piechoty, troszkę strzelców, te dwa działa (moździerze sobie chyba daruję na dobre), 15 Rycerzy z Wielkim Mistrzem na flance dla przyzwoitego uderzenia (a zwłaszcza dla AS +1)... bohaterzy i sztandary do odpowiednich unitów, oczywiście oddział rajtarów (jak punkty pozwolą) i będzie przyjemnie mi się grało.

Ps. Klocka 40 GS raczej na Euro też nie wystawisz. Oddział max. 450 pkt. :P

Zablokowany