Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)
Re: Co zmieni się w 9 edycji?
W sumie rzeczywiście macie racje. Nic nowego, chociaż na swoją obronę mam, że myślałem bardziej o takiej biednej drewnianej wersji dla chłopskich łuczników z Bretoni, co to wzięli ze sobą drabiniaste na wojnę. Zresztą chorągwie Husytów z Kielichem skojarzyły mi się ze Św. Gralem.
Nikt niczego nie kopał - co najwyżej Polacy tyłek Krzyżaków. Są źródła, o wiele rzetelniejsze niż film i Sienkiewicz, chociażby Kroniki Długosza czy Kronika Konfliktu - obie można wygrzebać na necie w PDFie, nawet to biblioteki zasuwać nie trzeba. Film nie jest Hoffmana tylko Forda.Chociaż byś od rzeczy, Piotrze nie pisał. Jagiełło kopał wilcze doły (pod Grunwaldem nawet Krzyżacy ich nie mieli wbrew Hoffmanowi)
Stylizacja to nie analogia - magia, nieludzie i potwory zmieniają sporo.Ależ analogii jest pełno, właściwie to przecież nasz świat z najlepszych okresów każdego kraju (Rzeczpospolita Obojga Narodów i Carat dla Kislevu, I Rzesza dla Imperium i czasy rycerskie Francji dla Bretonni).
Herohammer nie zmieni ilości figurek - co najwyżej na minus.
Nie wiem czy ktoś o tym wspominał... rzuca się w oczy, że w podręcznikach End of Times, wszystkie nowe modele mają pojedyńczą linię statów - Mortarch'owie na Dread Abyssal'ach, Glottkin (to w sumie 2 jeźdźców na żabie).
Zaczynam mieć podejrzenie że w 9ed największą zmianą będzie "single statline per model" i lordowie na smokach zasuwający po 8-10 ataków magicznym patykiem.
Zaczynam mieć podejrzenie że w 9ed największą zmianą będzie "single statline per model" i lordowie na smokach zasuwający po 8-10 ataków magicznym patykiem.
- Infernal Puppet
- Masakrator
Możliwe że tak bedzie. Nie ma to jak obchodzenie 2 poważnych problemów wszelkich dosiadanych potworów ( obywanie templatą i monstera i w jeźdzca, oraz tracenie ataków w czelkach ) w chyba najgłupszy możliwy sposóbZaczynam mieć podejrzenie że w 9ed największą zmianą będzie "single statline per model" i lordowie na smokach zasuwający po 8-10 ataków magicznym patykiem.

Ach te uroki bycia ciągle głodnymMad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.

- Slayer Zabójców
- Masakrator
Jeżeli tak zrobią to ja jestem ciekawy jak hordy piechoty będą walczyć z tymi potworami 

- Slayer Zabójców
- Masakrator
Save 1+, ward 3+ z przerzutami 1 i 9 woundów. Pomyślmy jak to ugryźć piechotą 

- Slayer Zabójców
- Masakrator
30 ataków z s4 i tak nie zrobi wrażenia na żadnym monsterze z ekwipunkiem lorda chaosu 

9 edycja miala byc w tym roku, duzo osob to pisało , zanim wejdzie to jeszcze wiele sie moze zmienicZbrojny pisze:Nie wiem czy ktoś o tym wspominał... rzuca się w oczy, że w podręcznikach End of Times, wszystkie nowe modele mają pojedyńczą linię statów - Mortarch'owie na Dread Abyssal'ach, Glottkin (to w sumie 2 jeźdźców na żabie).

''If you show your teeth, bite''
Czy jest już ustalona oficjalna data wydania premiery nowej edycji?kangur022 pisze:9 edycja miala byc w tym roku, duzo osob to pisało , zanim wejdzie to jeszcze wiele sie moze zmienicZbrojny pisze:Nie wiem czy ktoś o tym wspominał... rzuca się w oczy, że w podręcznikach End of Times, wszystkie nowe modele mają pojedyńczą linię statów - Mortarch'owie na Dread Abyssal'ach, Glottkin (to w sumie 2 jeźdźców na żabie).
No tak, ale chyba nie liczysz na to, że zwykła piechota ubije lorda chaosu na smoku za kilkaset pkt? Za to 30 ataków z s6 i przerzutem trafień już wygląda groźnie (bestigory nurgla machają wesoło30 ataków z s4 i tak nie zrobi wrażenia na żadnym monsterze z ekwipunkiem lorda chaosu

Profesjonalne usuwanie wgnieceń z karoserii samochodowych i skutków gradobicia.
- Slayer Zabójców
- Masakrator
No mając save 1+ i warda 3+ z przerzutami 1 oraz 9 woundów lord musiał sie obsrać widząc te śmieszne bestigorycichy pisze:No tak, ale chyba nie liczysz na to, że zwykła piechota ubije lorda chaosu na smoku za kilkaset pkt? Za to 30 ataków z s6 i przerzutem trafień już wygląda groźnie (bestigory nurgla machają wesoło)