DIPPING - TESTOWANIE

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Re: DIPPING - TESTOWANIE

Post autor: quidamcorvus »

Fanatyk pisze:Opinie? :)
Tak jak napisałeś, załatw je matowym lakierem i będą OK :)
Ja bym jeszcze podstawki urozmaicił i pomalował boki na czarno.

Awatar użytkownika
Hanabishi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Hanabishi »

Fanatyku, jak dla mnie zbyt cyrkowe kolory i bejca tutaj tka srednio wypada :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Hmm. Naprawdę ciekawa technika modelarska :) Gobosy wyszły świetnie ;)

Awatar użytkownika
Kamil Kiwi

Post autor: Kamil Kiwi »

Mam problem z jeźdźcami, o ile konie mozna zdipowac łapiąc pensetą itp. za podstawkę, to nie wiem jak jeźdźców złapać do bejcowania. Niektórych przykleilem do podstawki, ale teraz boje sie ze nie uda mi sie ich odkleić.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Spinnuj ich i za to trzymaj. I przy okazji będziesz miał bardziej bezpiecznych jeźdzców przy przewożeniu.

Awatar użytkownika
Stryju
Wałkarz

Post autor: Stryju »

Cześć wszystkim.
Z malowaniem figurek nie miałem praktycznie do czynienia, skupiłem się głównie na tworzeniu makiet. Kiedyś jednak pomalowałem goboska z BFSP, a dzisiaj postanowiłem przetestować na nim dipping. (sorry za jakość zdjęć)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Malowany był starymi akrylami znalezionymi w garażu (jakieś no name), a bejc użyłem dwóch
Po lewej Orzech Włoski, po prawej Mahoń:

Obrazek

Efekt wydaje mi się nie najgorszy ale mogło być dużo lepiej. Nie wiem niestety w czym sęk. Pierwsze moczenie było w Orzechu ale jakoś bejca nie chciała się modelu ze tak powiem trzymać, no to postanowiłem wykopać go w Mahoniu. Tu również jakoś słabo zabarwiło... Obydwie bejce nie były rozcieńczane, bo wydawały się dość wodniste. I teraz pytanie:
Czy po zamoczeniu i strzepaniu nadmiaru bejcy odczekujecie trochę by ew. nadmiary usunąć pędzelkiem? (dość szybko mi bejca sie klejąca robiła)

No to chyba na tyle. Przynajmniej na razie do póki nie zabiorę się do kolejnego gobaska ;)
Obrazek
Mój Modelarski Blog

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Stryju pisze:ale jakoś bejca nie chciała się modelu ze tak powiem trzymać, no to postanowiłem wykopać go w Mahoniu. Tu również jakoś słabo zabarwiło... Obydwie bejce nie były rozcieńczane, bo wydawały się dość wodniste.
A dobrze je rozmieszałeś ? Tak od dna ?
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Awatar użytkownika
Stryju
Wałkarz

W sumie to to chyba i dobrze rozmieszałem... Pomalowałem już kolejnego gobaska i jutro czeka go kąpiel. Jak coś fajnego wyjdzie to wrzucę :D
Obrazek
Mój Modelarski Blog

Awatar użytkownika
Hanabishi

A czy jest roznica przy podkladach?
Tzn czy lepiej sie bejcuje na bialym podkladzie czy czarnym, czy wogole to nie ma roznicy?
Obrazek

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Hanabishi pisze:A czy jest roznica przy podkladach?
Tzn czy lepiej sie bejcuje na bialym podkladzie czy czarnym, czy wogole to nie ma roznicy?
W dippingu stusuje sie jasne barwy, dlatego biały podkład jest wskazany. Na czarnym masz ciemniejszy odcień kolorów, ale też można go uzywać. Ja osobiście uzywam białego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Hanabishi

Voodoo pisze:
Hanabishi pisze:A czy jest roznica przy podkladach?
W dippingu stusuje sie jasne barwy, dlatego biały podkład jest wskazany. Na czarnym masz ciemniejszy odcień kolorów, ale też można go uzywać. Ja osobiście uzywam białego.
Czyli jesli chce miec "mroczniejsza" armie, to stosowac raczej czarny podklad?
Obrazek

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Hanabishi pisze:Czyli jesli chce miec "mroczniejsza" armie, to stosowac raczej czarny podklad?
To raczej z "mrocznością" raczej nie ma nic wspólnego. Na białym i na czarnym możesz uzyskać takie same efekty ale używajać innych farbek. Np. Blood Red na białym ma jaśniejszy odcień niż na czarnym- co wcale nie oznacza że jest mniej "mroczny" po dippingu. Bejca sama przyciemnia i "brudzi" kolory. Prawda jest taka że po samym bejcowaniu lepiej wypadają jasne kolory- jest większy kontrast.

Dużym plusem bialego podkladu jest łatwiejsze nakładanie na niego barw (nie przebijają) :wink:

Najlepiej jak sam wypróbujesz i porównasz efekty. Ja ze swej strony moge polecić biały podkład :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Widzę że używacie lakierobejcy, próbował ktoś ze zwykłą bejcą? Ma inną konsystencję. Tylko wtedy nie należało by maczać figurki i strzepytwać, ale malować. Myślicie że będzie ok? :)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Stryju
Wałkarz

Moje kolejne próby z bejcowaniem
Testy z kolorem białym:

Obrazek

A te jak dla mnie 7/10 :)

Obrazek

Edit. Figs z podstawką

Obrazek
Ostatnio zmieniony 8 sie 2009, o 11:19 przez Stryju, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Mój Modelarski Blog

Awatar użytkownika
Hanabishi

Wydaja mi sie za jasne ale to tylko moje zdanie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Stryju
Wałkarz

W rzeczywistości są ciemniejsze, jednak masz rację - trochę za jasne. Na razie to są moje pierwsze próby z dippingiem, ale cóż trening czyni mistrza!;)
Obrazek
Mój Modelarski Blog

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

Jak je potraktujesz matem to powinno dawać rade ;)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Kazda zbejcowana figurka bez nalozonego matowego lakieru wyglada fatalnie , jak dla mnie nie powinno sie wklejac zdjec przed "zmatowieniem"

Awatar użytkownika
Stryju
Wałkarz

A no niestety nie zaopatrzyłem się jeszcze w lakier matowy. bejca podobno sama matowieje ;)
Obrazek
Mój Modelarski Blog

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Powodzenia zycze z czekaniem :D

ODPOWIEDZ