Wybory parlamentarne 2011
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
- Bestialski_Brokuł
- Oszukista
Re: Wybory parlamentarne 2011
Poprawię cię
- we Włoszech jest odpis od podatku. Poza tym o ile pamiętam państwo wspiera utrzymanie i renowację zabytkowych świątyń.

Dokładnie. Tu nie chodzi o możliwość przekazania tego 1%, który od kilku lat przekazujemy na różne organizacje pożytku publicznego, bo ten 1% możemy sobie dawać na caritasy i inne kościelne instytucje (nie jestem pewien czy generalnie na KK można dawać) lecz o pozbawienie Skarbu Państwa następnych 1% tylko i wyłącznie dla KK a wtedy księża miłościwie odstąpią nam te 100 baniek 

Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
A takze: szkolną naukę religii, duszpasterstwo wojskowe, więzienne itp. Wiec troche to imo sie mija z celem w tym wypadku. We Włoszech przeznaczasz 0,8% na wybrany kosciol. Jednak prawo do otrzymywania tego podatku ma tylko 5 największych kościołów i związków wyznaniowych. Możesz wskazać także świecki cel charytatywny, na który przeznaczasz te 0,8%. Czyli tez nie jest to jakis dodatkowy odpis tylko albo kosciol albo jakas organizacja charytatywna no i tam panstwo zawsze dostaje 99,2% twoich podatkow bo jak nic nie wpiszesz to skarbowka jakos to dzieli.Bestialski_Brokuł pisze:Poprawię cię- we Włoszech jest odpis od podatku. Poza tym o ile pamiętam państwo wspiera utrzymanie i renowację zabytkowych świątyń.
Co do podatku wyznaniowego nie przeszlo by u nas rozwiazanie niemieckie bo tam musisz ujawnic pracodawcy wyznanie bo on juz odprowadza ten podatek a to byloby sprzeczne z art. 53 ust. 7 konstytucji. Predzej by przeszla opcja Węgierska (włosko-węgierska) - 1% na koscioly lub na "świeckie cele społecznie użyteczne". Tyle, ze tam tez panstwo wciaz doplaca do kosciola dodatkowo.
Imo jesli jest jakas forma podatku wyznaniowego to dobrze by bylo juz wiecej nie bulic

Karlee - na koscioly jako takie nie mozesz ale juz na organizacje im podlegle jak ww caritas juz tak. Zreszta ta kasa by nie szla tylko na KK ale takze na inne legalnie funkcjonujace koscioly i zwiazki wyznaniowe bo masz ich rownouprawnienie czyli jak jedni cos wytarguja to pozostali tez maja. Trzeba by wtedy liczyc spadek wplywow do budzetu na podstawie mozliwosci ewentualnych wplywow do wszystkich tych organizacji.
PS. Dziekuje za poprawienie mnie

kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Naucz się czytać ze zrozumiem. Przy okazji racz sprawdzić czym różni się teoria o kulistości ziemi od teorii heliocentrycznej.karl1299 pisze: Widzę, że twoja wiedza Historyczna jest bardzo uboga w XI w. pisze Thietmar o tym że, blaskiem swym przyćmiewa ziemska kule w domyśle Otton I. Musisz jeszcze wiele się dowiedzieć bo robisz z siebie pośmiewisko z tymi argumentami jak broniony przez ciebie pan Janusz P.
Ja nie moge skasować dotowanie kościoła przez państwo dać sobie spokój z dodatkowym podatkiem wyznaniowym i niech wierni sami utrzymują klechów
ciekawe jak długo tak kościuł by pociągnoł

We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...
W Niemczech jest normalnie podatek na kosciol.
Wierzysz - plac.
Nie to co w Polsce - masakra.
Opodatkowac batmanow i zakazac ingerowania w polityke.
Jestem zwolennikiem totalnej sekularyzacji kosciola od panstwa - tak jak jest we Francji.
Wierzysz - plac.
Nie to co w Polsce - masakra.
Opodatkowac batmanow i zakazac ingerowania w polityke.
Jestem zwolennikiem totalnej sekularyzacji kosciola od panstwa - tak jak jest we Francji.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
tylko że mają lepsze warunki do manipulacjami masami z ambony. Na wsi często co "ksionc" powie to jest święte i sama prawda. W miastach lepiej ale też mają duże wpływy na wiernych.
Jako osoba prywatna to moze sobie np na plebani gadac co chce ale juz z ambony nie wypada imoPiotrekN pisze:Za to zakaz ingerencji w politykę jest co najmniej śmieszny. Ksiądz posiada takie same prawa obywatelskie jak każdy inny pełnoletni obywatel i tyle.

Ciekawe, jakby np niemiecki funkcjonariusz probowal ingerowac w nasza polityke to bylby mega foch od tych samych ludzi co klaszcza jak robi to funkcjonariusz watykanski.
Swoja droga nie wiem czy moze tylko ja tak mam ale jak czytam oswiadczenia episkopatu i wypowiedzi jego czlonkow to mam wrazenie, ze mam do czynienia z jakims nowym rodzajem nowomowy jak za komuny.
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego
jezeli byloby to dowolne 1%-ok. choc mam niemal 100% pewnosc ze byloby to jak abonament telewizyjny. niby kazdy ma TV ale prawie nikt nie placi.
ale jezeli z urzedu skasowaliby mi 1%- to ni ma uja we wsi. bo to albo obniza dochody panstwa przy juz zajebiscie wysokiej fiskalizacji albo podniesienie podatku o kolejne 1%
ale jezeli z urzedu skasowaliby mi 1%- to ni ma uja we wsi. bo to albo obniza dochody panstwa przy juz zajebiscie wysokiej fiskalizacji albo podniesienie podatku o kolejne 1%
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Najuczciwsza opcja:
Wierzysz - deklarujesz to w PIT wraz ze wskazaniem, na jaki kościół idą pieniądze oraz dodaniem 1% do swojego podatku.
Nie wierzysz - masz nadal swój 1%.
Te pieniądze trafiają na konto kościoła. Z nich kościół utrzymuje katechetów, najchętniej poza szkołami, kapelanów, emerytury itd. Jeśli pieniędzy jest za mało, to może podnieść % lub ograniczyć zakres oferowanych usług, do wyboru, do koloru.
W żaden inny sposób kościół, ani usługi przezeń oferowane, finansowany nie jest - a przynajmniej nie z budżetu, na tacę wolno zbierać ofc.
Rozumiem, że teraz kościół zapalił się do idei "dajcie nam 1% podatku", ale tradycyjnie chcą to przeprowadzić w sposób maksymalnie nieuczciwy, tzn po prostu zagrabić 1% podatku, najchętniej bez opcji wyboru na co trafi poza "kler w odcieniu..." - jak to przejdzie, trzeba będzie założyć kościół rycerzy Jedi w Polsce.
Wierzysz - deklarujesz to w PIT wraz ze wskazaniem, na jaki kościół idą pieniądze oraz dodaniem 1% do swojego podatku.
Nie wierzysz - masz nadal swój 1%.
Te pieniądze trafiają na konto kościoła. Z nich kościół utrzymuje katechetów, najchętniej poza szkołami, kapelanów, emerytury itd. Jeśli pieniędzy jest za mało, to może podnieść % lub ograniczyć zakres oferowanych usług, do wyboru, do koloru.
W żaden inny sposób kościół, ani usługi przezeń oferowane, finansowany nie jest - a przynajmniej nie z budżetu, na tacę wolno zbierać ofc.
Rozumiem, że teraz kościół zapalił się do idei "dajcie nam 1% podatku", ale tradycyjnie chcą to przeprowadzić w sposób maksymalnie nieuczciwy, tzn po prostu zagrabić 1% podatku, najchętniej bez opcji wyboru na co trafi poza "kler w odcieniu..." - jak to przejdzie, trzeba będzie założyć kościół rycerzy Jedi w Polsce.
No i won z religia w szkolach, w dodatku liczaca sie do sredniej
No, ale zyjemy w kraju, w ktorym kazdy boi sie ruszyc kosciol, wiec o czym my toking.

No, ale zyjemy w kraju, w ktorym kazdy boi sie ruszyc kosciol, wiec o czym my toking.
i dlatego coraz więcej osób rejestruje się jako niewierzący, choć i tak sobie tuptają do kościoła w niedzielęZiemko pisze:W Niemczech jest normalnie podatek na kosciol.
Wierzysz - plac.
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.

Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
A mnie tam wali religia w szkołach, byleby nie była w srodku lekcji. Normalne zajecia pozalekcyjne.
Krzyze w przestrzeni publicznej tez mi nie przeszkadzają, jest mi obojętne, co tam wisi na ścianie.
Ale podatki i finansowanie powinni mieć na ogólnych zasadach, jak wszystkie organizacje zajmujące się działalnością dobroczynną i gospodarczą. Nie widze tez nic niestosownego w tym, ze księża mieszają sie w politykę - ich prywatna sprawa. Homoseksualiści mają prawo się wypowiadać i robić parady równości, to czemu kolesie w czarnych sukienkach mają być tych praw pozbawieni? To taka sama grupa jak wszystkie inne.
Krzyze w przestrzeni publicznej tez mi nie przeszkadzają, jest mi obojętne, co tam wisi na ścianie.
Ale podatki i finansowanie powinni mieć na ogólnych zasadach, jak wszystkie organizacje zajmujące się działalnością dobroczynną i gospodarczą. Nie widze tez nic niestosownego w tym, ze księża mieszają sie w politykę - ich prywatna sprawa. Homoseksualiści mają prawo się wypowiadać i robić parady równości, to czemu kolesie w czarnych sukienkach mają być tych praw pozbawieni? To taka sama grupa jak wszystkie inne.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
To wyjście z odpisem od podatku jest dobre, ale nie idealne.
Nadal kościół będzie zależny od państwa !
Bo jeżeli znajdzie się partia, która zaproponuje obniżenie podatku dochodowego to i wpływy do kościoła spadną (a co za tym idzie kościół będzie wspierał partie przeciwne). Jest to oczywiście sytuacja hipotetyczna, a rozwiązanie proponowane przez Palikota uważam za dobre, ale nie idealne.
Niemniej dobrze ,że coś posuwa się w dobrym kierunku.
Nadal kościół będzie zależny od państwa !
Bo jeżeli znajdzie się partia, która zaproponuje obniżenie podatku dochodowego to i wpływy do kościoła spadną (a co za tym idzie kościół będzie wspierał partie przeciwne). Jest to oczywiście sytuacja hipotetyczna, a rozwiązanie proponowane przez Palikota uważam za dobre, ale nie idealne.
Niemniej dobrze ,że coś posuwa się w dobrym kierunku.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
co do obrazka z facebooka prezentowanego przez SMH.
Niejaki Mateusz M raczył napisać że zajmujemy 10 miejsce wśród najbardziej zadłużonych państw świata.
Ten dług to chyba z alternatywnej rzeczywistości.
http://www.zielonydziennik.pl/wiadomosc ... aje-swiata
artykuł z kwietnia bieżącego roku. Jesteśmy na 53 miejscu.
Niejaki Mateusz M raczył napisać że zajmujemy 10 miejsce wśród najbardziej zadłużonych państw świata.
Ten dług to chyba z alternatywnej rzeczywistości.
http://www.zielonydziennik.pl/wiadomosc ... aje-swiata
artykuł z kwietnia bieżącego roku. Jesteśmy na 53 miejscu.