Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Re: Sędziowski Rynsztok

Post autor: Mac »

Chciałbym się poprawić o ile istnieje taka możliwość, gdyż parę pytań jest bez sensu, a także parę z nich ma już odpowiedzi w FAQ GW:
Wątpliwości dotyczące zasad ruchu:
3. Szarże wykonujemy teraz w całości po kolei - jeśli oddział deklarował flee wobec jednej szarży, która była w niego deklarowana w tej turze, to wobec każdej następnej szarży deklarowanej w tej samej turze będzie również deklarował flee uciekając za każdym razem kolejne 2D6 cali (3D6 i dwa najwyższe w przypadku jednostki z zasadą swiftstrider)?
Kwestie wyjaśnia FAQ GW:
Q: Once a unit has declared a Flee! charge reaction, or if it is
already fleeing at the start of the movement phase, must it declare and
resolve a Flee! charge reaction for every subsequent charge declared
against it that turn? (p17)
A: Yes.
Wątpliwości dotyczące zasad konkretnych armii:
1. Co się dzieje, jeśli Screaming Bell rzuci czar Scorch za pomocą dzwonienia i zaraz potem miscast? Template jest centrowany na dzwonie i grey seer również obrywa? Dzwon jest wsysany do warpa w efekcie 2-4, a razem z nim Grey Seer? Dzwon i wszyscy magowie szczurków obrywają w efekcie 8-9? Co się dzieje przy efekcie 10-12?
To jest trochę bezsensu, skoro sam Rulebook wyjaśnia co się dzieje przy miscastach w bound spellach rodzaju "innate", do którego należałoby zaliczyć również dzwon.
7. Co się dzieje jeśli Grey Seer wylosuje Warp Lightening i Warlock Engineer też wyrzuci Warp Lightening - czy Warlock Engineer musi zamienić swój czar?
Trochę źle sformułowane i niepotrzebne pytanie - równie dobrze odpowie na nie pytanie nr 5 z "wątpliwości dotyczących zasad magii" - chodzi ogólnie o to czy czary na które można zamieniać inne czary, można również powtarzać.

Tym samym zmodyfikuje odpowiednio wcześniejszy post, wyrzucając niepotrzebne pytania.

-------------------------------------------------------------------------------------------
A teraz kwestie nowe:
Wątpliwości dotyczące zasad magii:
8. Czy mag, który ma już wcześniej przypisane już czary np. Horrory, Necromancerzy, Mag z umiejętnością Loremaster itp. blokuje wybór tych czarów innym magom (oczywiście, nie liczą się tu sygnaturki i czary w pełni traktowane jako takie)

Wątpliwości dotyczące wyposażenia:
1. Istnieje zasada:
If the magical weapon is
somehow destroyed or rendered useless, the warrior
will then use his special close combat weapon (if he
has one) finally resorting to his hand weapon if the
special close combat weapon is also destroyed of
rendered useless. Hand weapons cannot be
destroyed (well, they can, but we assume that the
warriors are always able to immediatly find plenty
of replacement amond the debris littering the
battlefield!).
Czy postać korzystająca z broni dającej ogniste ataki np. bohater krasnoludzki z bronią z Rune of Fire, walczący przeciwko elfiemu bohaterowi w Dragon Armour, ma efektywnie są broń "rendered useless"? Jeśli tak, może więc używać zwykłego hand weapona walcząc z tym elfim bohaterem? Czy w przypadku bohatera Slayerów w tej samej sytuacji, może on użyć zasady slayer axes i wybrać którym rodzajem broni walczy?
2. Czy można użyć parry save przeciwko atakom specjalnym - np. zionięcia (w combacie), impacty, ataki specjalne pewnych potworów?
3. Czy bohater używający magicznych broni powiększających statystyki np. Vampire z Fencer Blade - używa tych powiększonych statystyk względem innych umiejętności i zasad np. dając powiększony WS innej jednostce za pomocą Helm of Commandment? Do tej kwestii odnoszą się pytania i odpowiedzi z FAQ:
Q: Does a magic item or spell that gives a bonus to a characteristic,
give the bonus for all rules purposes (e.g. the effect of spells,
characteristic tests, etc)? (p4)
A: Yes, unless the description of the item or spell specifically
says otherwise.
Q: Does a weapon that gives a bonus to a characteristic, give the
bonus for all rules purposes (e.g. the effect of spells, characteristic tests,
etc)? (p4)
A: No.
Czy według pierwszego, używanie magicznych broni by powiększać statystyki do innych zasad jest legalne? Czy też jest to zabronione przez drugie? A może drugie odnosi się tylko do zwykłych, niemagicznych broni?
4. Czy właściciel Wizarding Hat zna cały losowo wybrany lore magiczny, czy tylko też dwa czary z losowo wybranego lore'u magicznego.

Tym samym zmodyfikuje poprzedni post, dodając nowe kwestie.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Czy mi sie zdaje, czy trzeba zrobic wietrzenie na LS? Chyba nie wszystkich interesuje nowa edycja a ludzie graja, turnieje sa organizowane, jest kilka watpliwosci do pilnego wyjasnienia. Swietna praca Jankiela z podsumowaniem tych kwestii. Pozostali czlonkowie LS muszą tylko napisac: "TAK/NIE" lub cos rownie lakonicznego, ale sensownego, ale widze, ze na te chwile to zbyt wiele dla niektorych chlopakow.

Nowe wybory czy przypominamy sie niektorym chlopakom, ze podjeli sie pewnego zbowiazania, z ktorego sie nie wywiązują?
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Teraz na LS panika i zamieszanie, Marek podal sie do dymisji. Daj im troche czasu na ogarniecie sie w temacie ogarniania.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Swietna praca Jankiela z podsumowaniem tych kwestii.
Sorry, ale to Mac zrobił. I to w tym temacie. Moja aktywność nie jest specjalnie powalająca. Aktualnie zająłem się robieniem osobnych uściśleń na naszego mastera, bo tam nie muszę żadnego z sędziów poganiać.
Czy mi sie zdaje, czy trzeba zrobic wietrzenie na LS?
Złóż na LL wniosek o rozwiązanie LS i nowe wybory, żebym ja nie musiał tego robić :)
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Jankiel pisze:
Swietna praca Jankiela z podsumowaniem tych kwestii.
Sorry, ale to Mac zrobił. I to w tym temacie. )

Ten temat przegladam tylko od czasu do czasu. Za to na decyzje LS w przedstawionych sprawach czekam z utesknieniem. I dlatego tam pierwszy raz zobaczylem to podsumowanie, w Twoim poscie.

Sorki, Mac. Nie chcialem Ci ujmowac chwaly. W kazdym razie - dobra robota. Byle tylko doczekac odpowiedzi. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

bless pisze:Byle tylko doczekac odpowiedzi. :)
Dlatego to zrobiłem. Zmotywowało mnie również to, że i owszem LS chce się wziąć do uściślenia, ale chyba nie każdemu chciało się przeszukać 30 stron tematu i przelaniu problemów przez sito. Zrobiłem tyle, na ile pozwalają mi moje kompetencje na forum, by wspomóc środowisko graczy.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2010, o 15:04 przez Mac, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

bless pisze:Czy mi sie zdaje, czy trzeba zrobic wietrzenie na LS? Chyba nie wszystkich interesuje nowa edycja a ludzie graja, turnieje sa organizowane, jest kilka watpliwosci do pilnego wyjasnienia?.
czy mi sie zdaje, czy temat z glosowaniem wisi od niedzieli czyli jednego dnia?
czy mi sie zdaje, czy we wczesniejszym wszyscy 4 czlonkowie ls sie wypowiedzieli?
Czy mi sie zdaje, czy do odpowiedzenia na te pytania warto przejzec faqi i rulebooka zamiast zwyklego, lakonicznego tak/nie?

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Czy można użyć parry save przeciwko atakom specjalnym - np. zionięcia (w combacie), impacty, ataki specjalne pewnych potworów?
A nie jest tak, że w opisie parry save w rulebboku stoi, że nie działa na impacty? (str. 88)
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2010, o 15:17 przez Waldi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Czy mi sie zdaje, czy kwestia ogarniecia listy problemow zajela sie osoba spoza LS? Bez tego nie wiadomo, ile jeszcze bysmy musieli czekac na reakcje LS.
Czy mi sie zdaje, czy od czasu pojawienia sie nowej edycji minely 2 miesiace i przez ten czas LS nie dala graczom na turniejach zadnego wsparcia?

Zbyszek niespodziewanie zamilkł, Marka nie widzę od dłuzszego czasu, pozostali nie maja zapalu do rozmowy i nie potrafia niczego domknąć.
Czy mi sie zdaje, czy do odpowiedzenia na te pytania warto przejzec faqi i rulebooka zamiast zwyklego, lakonicznego tak/nie?
Skoro potrzebowales tyle czasu, na przeczytanie tych faqow, to mogles to zrobic dokladnie. Bo kwestia reformowania sie w kombacie zostala jednak wyjasniona faqiem, wiec mozna to, razem z Twoja bledna odpowiedzia, usunac z listy problemow LS. :twisted:
Napisz jeszcze co myslisz o Waaagh. ;)
Tez Cie kocham. :twisted:
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

bless pisze:Czy mi sie zdaje, czy kwestia ogarniecia listy problemow zajela sie osoba spoza LS? Bez tego nie wiadomo, ile jeszcze bysmy musieli czekac na reakcje LS.
Ogarnela w jedna calosc. Rozmowa tam trwala od jakiegos czasu choc powolnie.
Czy mi sie zdaje, czy od czasu pojawienia sie nowej edycji minely 2 miesiace i przez ten czas LS nie dala graczom na turniejach zadnego wsparcia?
Nie do konca 2 miesiace. Marek, Gogol i ja nie zajmowalismy sie 8 edycja do dmp zeby sie nic nie mieszalo nam. Od tego czasu minely 2 tygodnie.
Zbyszek niespodziewanie zamilkł, Marka nie widzę od dłuzszego czasu, pozostali nie maja zapalu do rozmowy i nie potrafia niczego domknąć.
Marek uznal, ze nie bedzie na ls wiec go raczej tam teraz nie zobaczysz. Barb wypowiedzial sie w weekend. Obawiam sie, ze jednak ma jakies zycie poza wfb wiec niekoniecznie od razu tez bedzie na wszystko odpowiadal :>

Skoro potrzebowales tyle czasu, na przeczytanie tych faqow, to mogles to zrobic dokladnie. Bo kwestia reformowania sie w kombacie zostala jednak wyjasniona faqiem, wiec mozna to, razem z Twoja bledna odpowiedzia, usunac z listy problemow LS. :twisted:
Przeciez tam w faqu jest napisane, ze nie mozesz sie stykac z inna strefa przeciwnika niz ta w jakiej byles. Nie ma nic o odwracaniu sie do niego bokiem :twisted:
Napisz jeszcze co myslisz o Waaagh. ;)
Waagh Gorbada bylo dosc mocne co zreszta bylo widac po tym, ze pokonal Solland ale pozniej ulegl Nulnowi dopiero.
Waagh Jzdzcow Hardkoru Warszawa bylo znacznie slabsze do nie zdazylo wejsc do Polski i zatrzymalo sie tuz przy granicy na Gorzowie gdzie przegralo dosc duza ilosc bitew z wojskami Szczecinskimi :wink:

a tak serio mysle, ze maszyny powinny isc do przodu z zaloga. Adnotacja o wyjsciu zalog z maszyn jest martwa zasada.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Page 55 – Reforming From Victory
Change the first sentence of the second paragraph to “A combat
reform is essentially a standard reform (page 14), save for the
fact that the centre point of the reformed unit does not have to
stay in the same place.”
Change “[...]is one special restriction[...]” to “[...]are two
special restrictions[...]” and change “[...]was made[...]” to
“[...]was made, and the unit may not reform in such a way as
to contact a different facing on any enemy unit
it is in contact
with[...]” in the second paragraph.
Przepraszam za wcześniejsze wprowadzanie w błąd. Sam nie wiem jak ująć tą kwestię - z jednej strony można przeczytać tą część zdania tak jak sugeruje Shino, z drugiej tak jak sugeruje Bless - więc myślę jednak, że uściślenie się przyda.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Do uściśleń dodałbym jeszcze pytanie, dotyczące zasad magii:
9. Na jakim poziomie są dispelowane czary typu RIP, w kolejnych turach magii po rzuceniu czaru? Jeśli czar ma parę poziomów casting value i używa tego wyższego, to czy w kolejnych turach jest on dispelowany na tym niższym poziomie czy na wyższym. Odnośnie tego cytat:
Remains in play spells do not retain the energy
of their casting, and so a Wizard does not need
to beat the original casting dice roll if attempting
a dispel in subsequent turns, but rather the
minimum casting value listed in the spell's
description (so there is no need to make note of
each spell's casting roll).
I pytanie do LS - rozumiem, że w tym miesiącu głosowanie nie zostanie przeprowadzone w pełnym gronie 5 osób - w takim razie w gronie ilu osób będzie przeprowadzone głosowanie?

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Jankiel, kwestia czaru Waaagh nie bylo objeta podsumowaniem Mac'a a tez jest wazna dla wielu graczy. Mozecie to dolaczyc do listy omawianych spraw?

EDIT: Czy kawaleria korzysta z zasady "parry"? Link do dyskusji: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=627162#p627162

Bretoncy albo BK z sejwem na 1+ w turze kiedy nie szarzuja? :shock:
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

@Bless
Parry nie może być używane przez kawalerię - jest to bezpośrednio zapisane na stronie 88, RB:
As final caveat, the parry save cannot be claimed
by Frenzied warrior - they're far too bonkers to
think overmuch about their own personal safety -
nor can it be used by mounted models.
I zresztą parry save to nie bonus do AS, lecz 6+ Ward Save.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Ufff... ale trzeba przyznac, ze nie jest to zbyt dobrze wyeksponowane. Akapit zaczyna sie od "frenzied" wiec skipujesz do kolejnego akapitu. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Jankiel, kwestia czaru Waaagh nie bylo objeta podsumowaniem Mac'a a tez jest wazna dla wielu graczy.
Tzn.? Fasty mogą szarżować, a maszyny najprawdopodobniej nie ruszają się w ogóle - coś jeszcze jest do przegłosowania?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Fuck Yeah !!!!!
BK to obecnie czysty klimat, breta to podobno słaba armia - niech mają.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Jankiel pisze: Tzn.? Fasty mogą szarżować, a maszyny najprawdopodobniej nie ruszają się w ogóle - coś jeszcze jest do przegłosowania?
Chodzi własnie o to "najprawdopodobniej". Shino napisał, że maszyna sie rusza. Chyba podobnie pisał Zbyszek.

Wiesz, jak sie ma te 5-6 maszyn w armii, to ma znaczenie, czy strzela czy nie.

Osobiscie uwazam, ze maszyny sie nie ruszaja, bo czar tego od nich nie wymaga. Natomiast zaloganci sa tylko markerami woundow, wiec ich ruszanie tez mija sie z celem.

Co by nie bylo, grunt, zeby to wiedziec. Orkow na turniejach ostatnio jakby troche wiecej, wiec sprawa nie jest robiona tylko dla sztuki.

EDIT:
Dębek pisze:
Fuck Yeah !!!!!
BK to obecnie czysty klimat, breta to podobno słaba armia - niech mają.
Sie nie ciesz, juz wyjasnione, ze nie maja bonusa. ;) Zreszta, jak slusznie zauwazyl Mac, powalilo mi sie z zeszla edycja, bo teraz parry daje ward 6+ a nie bonus do sejwa. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Wiem snotlingu. Zastanawiałem się kiedy Ty się jorniesz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Osobiscie uwazam, ze maszyny sie nie ruszaja, bo czar tego od nich nie wymaga. Natomiast zaloganci sa tylko markerami woundow, wiec ich ruszanie tez mija sie z celem.
A w czarze jest napisane, że załoga porzuca maszynę, co w sumie jest do zrobienia, a dodatkowo jest to zasada specjalna z armybooka, a te mają pierwszeństwo przed rulebookiem.
Ot, GW zawaliło sprawę, bo co jak co, ale do tego FAQ był bezwzględnie konieczny. Natomiast ruszenie maszyn w tej edycji i tak jest bonusem w porównaniu do poprzedniej, bo wtedy się porzucało maszynę, wracało do niej i dopiero potem strzelało.

Zablokowany