PYTANIA ODNOŚNIE ZASAD TOMB KINGS

Tomb Kings

Moderator: Shino

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Re: PYTANIA ODNOŚNIE ZASAD TOMB KINGS

Post autor: Rothand »

Domino pisze:Niekoniecznie, bo jeśli już siedzi to na unit który ma wtedy wsa 6 wchodzi czar i mają 10. Jakby king dołączył do unitu zboostowanego, to spadnie im ws do 6. Tak to rozumiem.
No właśnie źle rozumiesz. Wchodzi czar i nie mają ws 10 bo oddział używa niemodyfikowanego ws'a kinga a niemodyfikowany ws kinga to 6.
wiec czar ma efekt tylko na inicjatywę a my will be done "pomniejsza" ws od czaru i dopóki tego nie wyjaśnią w erracie to takie są głupie zasady.
Wszystko zawiera się w opisie "my will be done" i nie ważna jakie kombinacje i czary tu będą zastosowane.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Dobra, ale tu nie chodzi o to, że biorą WSa 10 od kinga- wiadomo, że king przekazuje im tylko 6. To jest jasne. Pytanie, dlaczego wg Ciebie efekt przekazania wsa od kinga bierze górę nad efektem czaru, który siedzi na gwardii?

Ja nie dyskutuję tutaj, bo tak mi łatwiej grać, i tak Kinga czy Princa nigdy nie wystawiam :D. Po prostu widzę pewien brak logiki ;)

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Bo taka jest zasada MWBD. Oddział używa niemodyfikowalnego ws'a kinga - więc nie jest ważne jakiego ws'a ma oddział po czarowaniu bo i tak używają ws'a kinga, a ten ma po augmencie 10 - jednak unit używa ws bez modyfikacji czyli 6. Nie ma tu żadnego konfliktu zasad miedzy my will be done a czarami - po prostu jest to "mało logiczne" bo cza jakby... nie działa :)
Wiem, że średnie to ale takie są zasady.
Z 2giej strony nigdy nie byłem zwolennikiem by jakikolwiek oddział miał ws 10 więc cieszę się że nie zgięli pały a i wampirom hełm zabrano.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Czemu zasada "użyj wsa kinga" jest nadrzędna do zasady "podnieś statystykę do 10 ze względu na rzucony czar"? Gdzie jest zapis tej zasady :D?
Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, o 14:13 przez Domino, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Post autor: Myzu »

W jakims topicu byl poruszany ten (lub podobny) problem i byla mowa o kolejce efektow i tym, ze boosty sa aplikowane w kolejnosci ich wystepowania. IMHO boost z czaru jest ostatni w tym przypadku. Natomiast wersja z "'efektem stalym" z MWBD nie za bardzo do mnie przemawia.

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Domino pisze:Czemu zasada "użyj wsa kinga" jest nadrzędna do zasady "podnieś statystykę do 10 ze względu na rzucony czar"? Gdzie jest zapis tej zasady :D?
Any unit of Nehekharan Undead accompanied by a model with this rule uses the character's unmodified Weapon Skill in place of its own

Czyli podnosząc ws do 10 unitowi nic to nie zmienia bo używają zamiast tego ws'a modelu z tą zasadą.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Rothand pisze: Any unit of Nehekharan Undead accompanied by a model with this rule uses the character's unmodified Weapon Skill in place of its own
A ja Ci na to, czemu powyższe ma być nadrzędne do opisu czaru speed of light (zamiast swojego użyj wsa 10). Ty swoje, ja swoje. Nadal nie rozumiem, czemu uważasz, że zasada kinga ich bardziej wiąże niż zasada, która jest wymuszona z czaru ;). Nie dogadamy się w ten sposób, a Shino już wcześniej napisał, że liczy się kolejność nakładania efektów- a efekt czaru jest z reguły świeższy :)

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Jak czar może być "świeższy"?! skoro king siedzi cały czas w oddziale? Rzucasz czar - ok - patrzysz że king siedzi w oddziale więc oddział używa jego ws'a.
Tu nie ma nic do dogadywania się.

Widzę że jest problem z angielskim, więc Ci przetłumaczę to co zresztą pogrubiłem.
"unmodified" - niezmodyfikowany,
"in place of its own" - w miejsce swojego / zamiast własnego.

Więc spróbuję ostatni raz wyjaśnić jak to działa:
Ok rzucamy czar na unit. Unit powinien mieć ws 10. Twoim zdaniem jest tu jakaś nadrzędność kolejności.
(Pan Shino też powinien jeszcze raz się nad tym zastanowić)
Jednak jej nie ma bo zasada mwbd wyraźnie mówi że oddział używa ws kinga a nie własnego, więc skoro dajesz im ws 10
to nic to nie da bo używają niezmodyfikowany ws kinga i nie ma tu sprzeczności zasad! Niech Ci będzie - unit dostaje
ws 10 ale używa ws z zasady mwbd więc mu ws spada i dopóki tego nie sprostują to tak niestety działają zasady.
Ja tu kolego o nic nie walczę ... sam gram TK i wkurza mnie ta zasada. Ale mimo to gram według nich,

Araghas
Mudżahedin

Post autor: Araghas »

Prosta sprawa :) wystarczy mieć tylko licha z lightem nie brać kinga/princa :) do oddzialu w razie W dać necrotecta/bsb jeśli ktos uzywa, boostować lightem i nie ma zgryzów :) bardziej praktyczne, mniej pkt i tak samo dobrze a nawet lepiej :)
Warhammer Fantasy Battle Blog
-----------------------------------------
http://www.araghasarts.blogspot.com
-----------------------------------------

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Rothand pisze:Jak czar może być "świeższy"?! skoro king siedzi cały czas w oddziale? Rzucasz czar - ok - patrzysz że king siedzi w oddziale więc oddział używa jego ws'a.
Tu nie ma nic do dogadywania się.

Widzę że jest problem z angielskim, więc Ci przetłumaczę to co zresztą pogrubiłem.
"unmodified" - niezmodyfikowany,
"in place of its own" - w miejsce swojego / zamiast własnego.

Więc spróbuję ostatni raz wyjaśnić jak to działa:
Ok rzucamy czar na unit. Unit powinien mieć ws 10. Twoim zdaniem jest tu jakaś nadrzędność kolejności.
(Pan Shino też powinien jeszcze raz się nad tym zastanowić)
Jednak jej nie ma bo zasada mwbd wyraźnie mówi że oddział używa ws kinga a nie własnego, więc skoro dajesz im ws 10
to nic to nie da bo używają niezmodyfikowany ws kinga i nie ma tu sprzeczności zasad! Niech Ci będzie - unit dostaje
ws 10 ale używa ws z zasady mwbd więc mu ws spada i dopóki tego nie sprostują to tak niestety działają zasady.
Ja tu kolego o nic nie walczę ... sam gram TK i wkurza mnie ta zasada. Ale mimo to gram według nich,

Ty jesteś serio niesamowity :mrgreen: . Ludzie Ci mówią, jak się gra, a Ty nadal ślepo swoje. Żeby nie było, nie mam problemów z angielskim. I postaram się napisać jeszcze raz, chociaż mógłbym się już tylko cytować :P. Nie rozumiem, czemu upierasz się przy tym : "unit dostaje ws 10 ale używa ws z zasady mwbd więc mu ws spada i dopóki tego nie sprostują to tak niestety działają zasady." twierdząc ciągle uparcie, że zasada mwlb jest nadrzędna do zasady wymuszonej czarem. "Bo tak działają zasady" :D. A ja Ci powiem, że unit używa zasady mwlb, ma wsa 6, po czym radośnie korzysta z boosta magicznego. I gdzie tu jest brak logiki, gdzie jest sprzeczność z zasadami? Jak mi udowodnisz, że zapis mwlb jest nadrzędny do zapisu czaru Speed of Light, to przyznam Ci rację oczywiście ;). Aha, rozmawiałem też o tym z Lidderem, on też to tak rozumie.

Araghas- to już taka dyskusja dla samej dyskusji, wiadomo, że King/Prince rzadko kiedy gości w rozpiskach, bo jest średnio opłacalny. Po prosty dywagujemy sobie z Rothandem i przy okazji staram się zrozumieć, czemu zasada mwlb jest ważniejsza od zasady czaru, wg Rothanda oczywiście :)

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Dlaczego uważam mwbd za nadrzędny? - nie nie uważam - po prostu kiedy rzucasz czar unit musi używać niezmodyfikowanego
wsa kinga który wynosi 6 ... skoro podnosisz im go do 10 to to już nie jest ws kinga bo on ma 6 prawda?

Chciałbym już skończyć tą dyskusję - z mojej strony to wszystko.

Podobno tak grają na "wyspach"

Polacy wiele rzeczy rozumieją inaczej :) chociażby politykę :D

Dobra nie upieram się - skoro liga sędziowska pozwala na coś takiego to jako gracz TK mogę być tylko szczęśliwy :)

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Rothand...

na wyspach to też się gra, że jak masz jednostkę z zasadą "scout" to z bazy nie dostaniesz bonusu do rzutu na zaczynanie... "bo wystawiasz jako ostatni oddział"...
Wiesz - ogólnie to widzę to w następujący sposób - na wyspach gra się dla samej gry i nieważne jak zasady będą brzmieć - nie interesuje ich to czy ktoś ich robi w konia czy sami się robią... w Polsce osoby są czułe na tym punkcie i dlatego potrafią kombinować pomimo bardzo niesprzyjającej polityki, która też jest przekombinowana - znaczy politycy nie zajmuja się wprowadzaniem ustaw tylko kombinatorstwem jak utrzymać stołek ;)
po części dzięki temu, że politycy nie dotykali się do prawdziwej polityki jakoś przetrwaliśmy kryzys ;)
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Xyxel
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Xyxel »

Czy stalkerzy strzelając do bohatera na monsterze( smok, gryf, carni....) ranią wyłącznie na najwyższej wartości In celu czy też monster i jego jeździec używają osobnych charakterystyk. Proszę o odpowiedź jedynie osoby pewne w 100%.
Domino pisze:Używają osobnych charakterystyk, rozlosowujesz w co trafiasz.
A nie przypadkiem najwyższej charakterystyki (I) w oddziale? Czy prawie zawsze (I) bohatera na monsterze, nawet przy trafieniu w monstera.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

W wypadku trafienia w model z wieloma statystykami, ale "nierozdzielny", jak np. warsphinx czy rydwan będzie to najwyższa I z modelu. W wypadku trafienia herosa na jakimś badziewiu, to I rozpatrujesz osobno. Skink chiefa na stedziu ranisz na I skinka, Stedzia na I Stedzia.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

altar na I konia :o
Obrazek

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

Czy charactery Tomb Kingów mogą jakoś się leczyć magią? Bo z opisu ich Lore atrybutu oraz zasady Resurrecting fallen warriors wynika, że nie bardzo...Am I right?

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Nom
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Spięty
Wałkarz

Post autor: Spięty »

Jeśli w fazie ruchu wychodzę z oddziału i stoję lichem obok. W fazie magii rzucam czar zerówkę z naszego lora to czy nie mogę wyleczyć licha jeśli czar nie został rozproszony ( no i znów wejść do oddziału) ??

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

mozesz wejsc do oddzialu . nie mozesz wyleczyc licha

Awatar użytkownika
SiersciucH
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: SiersciucH »

atrybutem domeny magi nekerhara jest to że cel udanego czaru wzmacniającego odzyskuje d3+1 żywotnośći, co jeśli celem są wszyscy w zasięgu np 12 cali ? każda jednostka odzyskuje d3+1 czy tylko jedna

ODPOWIEDZ