Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

Post autor: Eltharion »

Ja wam powiem tak ..
Zbieram HE i DE
Do obu mam podreczniki polskie
Czemu??
Bo korzystam z polskich jak sa
A do angielskich jakos sympatia nie palalem (nie dlatego ze nie znam angielskiego) poniewaz musial bym sobie je jeszcze przetłumaczyc
A tak za ta sama cene ktos to zrobil za mnie
Ale racja sa plusy takich podreczników ...kazdy przetlumaczy go sobie na swój własny sposob :D
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Znając podstawy angielskiego i mając jako taką wiedzę o WFB można spokojnie zrozumieć zasady, opisy przedmiotów itp. Jednak żeby zrozumieć coś z flufu, trzeba mieć większą znajomość angielskigo. Te wszystkie historyjki nie są pisane łatwym językiem, a do tego często używa się tam słów nietypowych, których większość ludzi po prostu nie zna. A w polskim możesz komfortowo wszystko czytać bez słownika.
I po prawdzie, nie wiem czemu ludzie tak nie lubią polskich tłumaczeń. Jest co prawda parę błędów, niktóre nazwy brzmią śmiesznie, ale to nie powód, by tak narzekać

Awatar użytkownika
mati.pl
Falubaz

Post autor: mati.pl »

nie każdy też ma talent do nauki języka i to, że nie zna innego, nie jest powodem, żeby sobie z niego robić przytyki ....
Obrazek

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Jaki z tego wniosek.. :D
Jak ktos czuje sie na silach i sie mu chce przetłumaczac to niech kupuje podreczniki angielskie

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

mati.pl pisze:nie każdy też ma talent do nauki języka i to, że nie zna innego, nie jest powodem, żeby sobie z niego robić przytyki
No cóż może rzeczywiście za ostro zareagowałem :oops: Przepraszam wszystkich a przede wszystkim Zelgadisa. Nie chciałem nikogo urazić
A co do podręczników polskich to je lubię. 6ed. miałem polski, a 7ed kupiłem angielski bo wcześniej wyszedł :wink:

@Eltharion-Fajny podpis, ten o krasnoludach :wink:

Awatar użytkownika
Zelgadis
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Zelgadis »

Master of reality pisze:No cóż może rzeczywiście za ostro zareagowałem Przepraszam wszystkich a przede wszystkim Zelgadisa. Nie chciałem nikogo urazićA co do podręczników polskich to je lubię. 6ed. miałem polski, a 7ed kupiłem angielski bo wcześniej wyszedł
Nie ma za co! :mrgreen: Nic do ciebie nie mam i nie żywię do ciebie urazy - czytając twoje posty w wielu rzeczach się z tobą zgadzam Master of Reality! 8)

POZDRAWIAM ZELGADIS !
Koszmarnie jest być kucharzem na służbie bogów chaosu:

- Nurgl je tylko ser pleśniowy i kiszoną kapustę
- Khorne uwielbia posiekane na plasterki, krwiste steki
- Slaanesh kocha babeczki przygotowywane w ogniu namiętności
- Tzeenth jest za zmianami więc ogłosił strajk głodowy

Awatar użytkownika
Master of reality
Oszukista

Post autor: Master of reality »

Zelgadis pisze:Nie ma za co! :mrgreen: Nic do ciebie nie mam i nie żywię do ciebie urazy - czytając twoje posty w wielu rzeczach się z tobą zgadzam Master of Reality! 8)
No to bardzo się cieszę.

Jeszcze pytanko: Ostatnio w rozpiskach innych ras panuje moda na tzw. samotnych cowboyów. Czy graliście kiedyś na czymś takim? Czy w ogóle waszym zdaniem w HE da się złożyć takiego cowboya? Myślalem o czymś takim:
Sword of might+helm of fortune+gem of courage/talisman of protection [miecz mocy+hełm fortuny+kryształ odwagi?/talizman ochronny]
Reaver bow+ enchant shield [luk ellyriończyka+zaklęta tarcza]
star lance+enchan shield [gwiezdna lanca+zaklęta tarcza]
Foe bane+helm of fortune [zguba wroga+hełm fortuny]
Wszyscy konni z wyposażeniem
Pierwszy zestaw jest super i z niego korzystałem jako BSB. Sam latał i przyjmował na siebie tony ostrzału. fajnie ciśnie flamery i wrighty
Drugi jest popularny i często widywany. Ale jakoś samego go nigdy nie puszczałem
trzeci wydaje mi się ciekawą opcją bo ma mocne uderzenie.
Czwarty to ma być takim straszakiem na wrighty i potwory
Co myślicie. Do tej pory jakoś nie próbowałem grać specjalnie na cowboyach(oprócz tego pierwszego) Ale taka opcja Arcy 5scrolli i trzech takich panów może być calkiem denerwujący dla przeciwnika. :wink:

Tłumaczenia specjalnie dla ciebie Zelgadis :)

Andrzej
Pan Spamu

Niestety, HE nigdy nie będą mieć dobrych kowbojów. A to dlatego, że w odróżnieniu od lizaków i DE nie mamy monta wzbudzającego fear. Przydatność takiego gościa wtedy błyskawicznie spada i kontra demony czy VC jest bezuźyteczny (wystarczy że przegra o 1 i po ptokach) Gdyby mógł siedzieć np na lwie :twisted: (wiem, marzenia, ale skoro DE mają jaszczurki, to czemu my nie mamy lwów? Jawna niesprawiedliwość) wtedy byłby zajebisty. A tak nie ma racji bytu.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

jedyny sensowny jakim grywałem na turnieju to BSB puszka (HoF, SoM, GoC) - genialny przeciw demonom :)
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Ale i tak nie zatrzyma nic większego, np dowolnej piechoty demonów w liczbie 15+ A BSB DE to potrafi. Niemniej, na flamery czy psy jest całkiem fajny

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Ja czasami grywałem na bohaterze z Reaver Bow i ES latającym na orle, ale trzeba z nim ostrożnie. W jednej bitwie wbił się w kuszników DE i skutecznie ich zblokował na 3 tury aż doszli SM i się połamali mroczni chłopcy.
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Andrzej
Pan Spamu

To samo może zrobić sam orzeł. A gdyby kusznicy odwrócili się i wypalili do niego, to marny byłby jego los :)

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

A jagby orzel nie zbloczy to los SM'ów tez nie wygladal by pieknie (zapewne albo by padli albo by uciekli :? )

Jednym slowem miales szczescie albo grales z idiota :D

Andrzej
Pan Spamu

bijesz się orłem tylko z jedny gościem, więc on nic ci nie robi, a ty masz spore szanse zadać mu rane. Tak więc, albo przegrywasz o jeden, albo jest remis (szansa na remis 88%) trzy tury spokojnie ustoisz.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Chodzilo mi o sytuacje gdyby zestrzelili orla :D

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Kusznicy stali przodem, tyle że wylądowałem za murkiem :wink: -2 do trafienia a kusznicy byli po ruchu i na dalekim, marne szanse na ustrzelenie latacza. Niby orzeł może zrobić "prawie" to samo, ale brak tych 3 ataków z odpowiednio większą siłą... Sam orzeł raczej nie dałby rady kusznikom.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Niewiem czy by dal czy nie dal bo nie mam orła i nigdy nim nie grałem :D

Andrzej
Pan Spamu

Troche bezsensowna dyskusja z tego wynikła, proponuje ją skończyć.

Ja też nie daje orła, wole 4 bolce :)

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Kiedyś też grałem bez orłów, teraz są nieodzowne, szczególnie w ofensie. Wolę orła niż bolca jak mam wybierać.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Fajne jest to u HE ze na 2000 pk mozna miec 8 bolcow :D
Do tego 2 oddzialy lucznikow (tak po 10) i cierzko bedzie podejsc
Mozna dodac do tego jakies wytrzymale smieci ktore beda trzymac to co dojdzie na dystans :twisted:

Zablokowany