8 edycja- pytania

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Re: 8 edycja- pytania

Post autor: Rasti »

Z racji, iż miałem w końcu z kim zagrać, mam do Was kilka pytań : ↲1. W rb przy testach dangerous terrain mamy napisane, że zdaje je jednostka, która tam maszeruje, ucieka itp. Czy jeżeli wykonujemy ruch zwykły test też na miejsce?↲2. Czy zerówkę w każdej domeny posiada czarodziej z automatu? Na zerówkę +tyle czarów ile ma lvli?↲3. Zwykła rzeka nie jest żadnym dangerous terrain? Jak tak graliśmy to strasznie łagodne są :D ↲4. Jak to jest w solowymi postaciami, monsterami itp przy 'kręceniu' nimi?↲5. Czy można najpierw się ruszyć jednostką a dopierz potem zreformować po teście liderki? Nie mowię o lekkiej kawie. ↲6. Jak to jest w tym czarowaniem. Gdzieś już była dyskusja o tym, lecz ja nadal nie mogę się połapać. Jeżeli np. Rzucam czar ma 20+ i nie wyturlam ifki oraz nie osiągnę tego wyniku, to czy nadal mogę tym magusem czarować?↲ps: w mojej wypowiedzi mogą być dziwne słówka, wybaczcie, t 9 ma swoje kaprysy. :wink:

Awatar użytkownika
Koziorożec
Wałkarz

Post autor: Koziorożec »

1. Kto testuje i kiedy jest wymienione dokładnie, piechota idąca bez marszu nie testuje.
2. Nie. Losujesz tyle czarów jaki masz lewel, jak już wylosujesz to możesz jeden zamienić na 0. W przeciwieństwie do reszty czarów 0 z tego samgo lora może mieć więcej niż 1 mag w tej samej armii.
3. Przez zwykłą rzekę nie można marszować. Jeśli walczysz będąc unitem w rzece, nie dostajesz steedfasta, ani bonusów za ranki.
4. ? nie rozumiem o co ci chodzi w tym pytaniu.
5. Jak masz muzyka to rzucasz LD na swift reform przed ruchem(str95), jak zdasz to możesz jeszcze w tej turze strzelić albo iść zwykłym ruchem, a jak nie zdasz, to robisz zwykłego reforma i tracisz możliwość ruchu.
6. Tracisz koncentracje i ten mag nie może już czarować w tej turze.
kauczuk pisze:to ja mam 2 pytanie
czy mag w walce hth moze czarowac ?
oraz
czy throw axe maja minus za zasieg? (nie znalazlem ze nie)
Może.
Wychodzi na to, że dostają minus jak wszystko, także nic nie znalazłem na ten temat.

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

Jak jest z lorami z army booków, w których jest 6 czarów? Czy jak na małym magu mam 1 i np. 2 to na dużym z automatu mam 3, 4, 5, 6 czy muszę losować bo 1 może się powtórzyć?

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

jak jakiś LT jest w chelegu to gdzie wali thunder stompa... po oddziale czy w chelengu?

Awatar użytkownika
Koziorożec
Wałkarz

Post autor: Koziorożec »

Pocisk pisze:Jak jest z lorami z army booków, w których jest 6 czarów? Czy jak na małym magu mam 1 i np. 2 to na dużym z automatu mam 3, 4, 5, 6 czy muszę losować bo 1 może się powtórzyć?
Lory z AB nie mają sygnaturowych czarów, więc każdy czar włącznie z 1 może być tylko 1 w armii.
(chyba, że w swoim AB miałbyś napisane coś innego)
Khumanor pisze:jak jakiś LT jest w chelegu to gdzie wali thunder stompa... po oddziale czy w chelengu?
W pojedynek uderza.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Jezelı cos wpadnıe mı na bok, a mam stubborna, to obracam sıe na nıemodyfıkowanej LD?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

motrax
Pseudoklimaciarz

Post autor: motrax »

Nie. JEśli przegrasz walkę masz normalne modyfikatory. Stubborn daje Steadfast a to działa tylko do Break testa że na niemodyfiukowaną.
Knight is sworn to valour
his heart knows only virtue
his blade defend the helpless
his might uphold the weak

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

Nie-e [-X

unbreakable i steadfast mają rzut na unmodified Ld. RB strona 55 <reforming amid defeat>. Stabborn Ci daje steadfast nie zależnie od ilości posiadanych rank.
Paskudny uśmiech power gamera

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Koziorożec pisze:1. Kto testuje i kiedy jest wymienione dokładnie, piechota idąca bez marszu nie testuje.
2. Nie. Losujesz tyle czarów jaki masz lewel, jak już wylosujesz to możesz jeden zamienić na 0. W przeciwieństwie do reszty czarów 0 z tego samgo lora może mieć więcej niż 1 mag w tej samej armii.
3. Przez zwykłą rzekę nie można marszować. Jeśli walczysz będąc unitem w rzece, nie dostajesz steedfasta, ani bonusów za ranki.
4. ? nie rozumiem o co ci chodzi w tym pytaniu.
5. Jak masz muzyka to rzucasz LD na swift reform przed ruchem(str95), jak zdasz to możesz jeszcze w tej turze strzelić albo iść zwykłym ruchem, a jak nie zdasz, to robisz zwykłego reforma i tracisz możliwość ruchu.
6. Tracisz koncentracje i ten mag nie może już czarować w tej turze.
Wielkie dzięki, takiej odpowiedzi potrzebowałem. =D>
Jeszcze tylko dopowiem:
4. Chodzi mi np o bohaterów. Jak oni się poruszają. Nie mają teraz 360* widoczności, więc czy mogą poruszać się w dowolnym kierunku?
5. O tym wiem, chodziło mi właśnie o odwrotność, czyli najpierw ruch, potem reform, ale chyba z tego nici ;)

A więc jeszcze coś się upewniając: losuję czary. Rzucam przykładowo 4,4,4,5. Wtedy jedną 4 mogę zamienić(albo raczej muszę) na 0. Co z drugą powtarzającą się czwórką? Czy czasem czarów nie mogę zamienić na dowolny inny z tego lora?

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

rzucajac na czary i losujac: 4, 4, 4, 5. to najpierw, dwie czworki zamieniasz na inne czary (jesli masz taka mozliwosc. to znaczy jesli jakis inny mag ich nie posiada) a nastepnie zamieniasz na 0.
jesli masz maga 2 i 4 lvlowego ktorzy maja wszystkie czary z lora to trzecim juz nie wezmiesz nawet zerowki.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

A więc nie mogę "od razu" jednaj przykładowej 4 zamienić na zerówkę? Czy mogę na zerówkę bądź inny czar(oczywiście, jeśli ten lub inny mag już go nie posiada).
Troszkę dopytuję, ale troszkę ta magia mi przysparza kłopotu.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Czar zerówkę może mieć każdy mag i można ją powtórzyć ile razy się chce. Więc nawet jeśli wszystkie czary od 1 do 6 zostały już zajęte, to kolejny mag ma co najmniej czar numer 0 (choć go normalnie nie wyrzuci, to po rzucie na losowanie czarów jeden zamieni na 0 i to będzie jedyny jego czar). Każdy czar możesz zamienić w dowolnym momencie losowania na czar 0, lub jeśli czary się powtórzyły możesz wybrać inny czar z lore'a (tylko ten, który jest już wybrany przez innego maga).
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

majzownik
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: majzownik »

Mac pisze:Czar zerówkę może mieć każdy mag i można ją powtórzyć ile razy się chce. Więc nawet jeśli wszystkie czary od 1 do 6 zostały już zajęte, to kolejny mag ma co najmniej czar numer 0 (choć go normalnie nie wyrzuci, to po rzucie na losowanie czarów jeden zamieni na 0 i to będzie jedyny jego czar). Każdy czar możesz zamienić w dowolnym momencie losowania na czar 0, lub jeśli czary się powtórzyły możesz wybrać inny czar z lore'a (tylko ten, który jest już wybrany przez innego maga).
Nieprawda. Na '0' (signature spell) można zamienić dowolny czar po wybraniu czarów za te już zduplikowane.
Ruleboook, str. 409 'SIGNATURE SPELLS' pisze:After choosing replacement for duplicate spells, a wizard can always choose to substitute one of the spells he rolls with the signature spell (...).
Jeśli masz już zajęte wszystkie 6 normalnych czarów (bo na przykład masz zdolność Loremaster na czarodzieju który generował czary jako pierwszy), to kolejny czarodziej z tej samej szkoły nie weźmie już żadnych czarów - chyba, że ma zdolność pozalającą mu znać cały lore lub konkretne czary.

EDIT: literówki

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

@Majzownik
wydaje mi sie że Loremaster miała być wyjątkiem od tej zasady.
po drugie mam nieodparte wrażenie, że intencja twórcy była by mag w najgorszym momencie miał "0"
po trzecie...to już drugi głos zza grobu w tym tygodniu! może wpadłbyś na jakieś granie?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

@dmtrij
wiesz. bardzo czesto intencje tworcow sa bardzo odmienne od tego co napisali w ksiazce ;)
zgadzam sie na calej lini z tym co majzownik powiedzial (co przedstawilem w poscie w tym temacie pare stron temu)
co najwyzej LS to zmieni by zerowke mozna bylo brac po rzucie koscmi a nie po wyborach czarow.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

majzownik
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: majzownik »

@Dmtrij
Tak właśnie myślę czy nie wpaść w niedzielę na ten turniej co to gdzieś tam ma być... nie wiem tylko jeszcze jak z czasem będę stał.

A a propos pytań o 8 ed:

Jak działają czary zmieniające statystyki na modele wieloczęściowe?
Rozumiem, że rzucając na Skink Chiefa na Ancient Stegu Flesh to Stone dam +2T wszystkim (nawet obsłudze skinkowej) bo ten czar rzuca się na unit.

A co będzie, gdy na tego samego Chiefa rzucę Savage Beast of Horros? Bo coś mi się wydaje że będzie 6AS7, 4x4= 16AS6, 6AS9 + impakty i stompy z S9. Lekko przerażające... ale z drugiej strony rzucając na tego Chiefa Steed of Shadows wyteleportuję wszystkich: i herosa, i jeźdźców, i monstera...

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Przy Savage Beast of Horros jest wyraznie napisane, że działa na charaktera, a nie na jego "konia", więc tylko skink dostaje bonusy.

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Post autor: Remx »

1).
Mamy fazę magi
Rzucam czar Throne of Vines z Lore of Life na 3 kościach(8+).
Wypadają dwie szóstki czyli jest IFka oraz Mistcast i teraz pytanie...
Co wchodzi pierwsze z IFki czar czy mistcast ?
Jeżeli pierwszy wchodzi czar to mogę rzucić kostką i na 2+ ochronić się od tego Mistcasta.

2).
Są czary które dają celow/unitowi Stupidity (głupotę) lub tylko nakazują testowanie LD inaczej podlegają w tej turze tej że zasadzie.
Czy głupota może zadziałać na maszyny ? np na Armatę lub Balistę a dokładniej na jej obsługantów ?

Thx.
Daemons, X-Wing & Black Tea

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

1) Spell jest najpierw potem misscast.

2) Oczywiście, dlaczego nie?
Paskudny uśmiech power gamera

Awatar użytkownika
Remx
Chuck Norris

Post autor: Remx »

Czyli np jak obsługa nie zda głupoty razem z maszyną się rusza do przodu i już w tej turze nie postrzela sobie ... no i jest spoko :)
W metalu jest jeden czar który daje głupotę na 12 cali na około jest szansa że maszynki nie zdadzą i nie postrzelają sobie.
Daemons, X-Wing & Black Tea

Zablokowany