Sił zwykły rycerz ma 3. Ale nie to jest w nim najatrakcyjniejsze tylko pełna zbroja płytowa z konikiem w ladrach i tarczą. Za te 21 punktów dostajemy trudną do ubicia (+1 AS) mobilną cholerę, co jest dość rozsądne. Pierwsza szarża to +2 do siły. Za te punkty to chyba nie jest znowu źle?Ludvik pisze:Według mnie mają bardzo odpowiednie - nie miejmy parcia na uberstaty, bo Imperium szybko się zmieni w WoCh - garść conanów zamiast armii. Rycerze to nadal tylko ludzie - elita, zatem mają 4 WS i 4 St, wystarczy im.Kordelas pisze: I według mnie rycerze maja za niskie statystyki jako mężni wojownicy Imperium
nowe modele i unity?
Moderator: #helion#
- Martin von Carstein
- Kradziej
Re: nowe modele i unity?
Co do ich statystyk, to nie zgodzę się. Są akurat.
Trzeba zwrócić uwagę na lordów z innych armii.
Jeżeli zwiększyć WS, to dorównywałby długowiecznym lordom elfów i wampirów.
Siła? No to nie jest Black Orc Warboss, wampire lord, ogrzy tyran czy lord chaosu...
Toughness? Elfy mają niższy i to jest ok, wyżej też byłoby przesadą (jak wyżej wymienieni lordowie)
Możnaby ew dyskutować na temat ilości ataków, ale zwięszkenie znów robi z mistrza lorda chaosu/wampira, jednak patrząc na statystyki S i T wyżej wymienionych, to 5 ataków dla GM nie byłoby jakimś zboczeniem.
Ld, może się ze mną nie zgodzicie, ale tutaj dałbym 10 (9 dawałby jako inspiring presence). To w końcu rycerz bez skazy i zmazy. Ikona wojownika w każdym zakonie i prawdziwy wiarus.
Trzeba zwrócić uwagę na lordów z innych armii.
Jeżeli zwiększyć WS, to dorównywałby długowiecznym lordom elfów i wampirów.
Siła? No to nie jest Black Orc Warboss, wampire lord, ogrzy tyran czy lord chaosu...
Toughness? Elfy mają niższy i to jest ok, wyżej też byłoby przesadą (jak wyżej wymienieni lordowie)
Możnaby ew dyskutować na temat ilości ataków, ale zwięszkenie znów robi z mistrza lorda chaosu/wampira, jednak patrząc na statystyki S i T wyżej wymienionych, to 5 ataków dla GM nie byłoby jakimś zboczeniem.
Ld, może się ze mną nie zgodzicie, ale tutaj dałbym 10 (9 dawałby jako inspiring presence). To w końcu rycerz bez skazy i zmazy. Ikona wojownika w każdym zakonie i prawdziwy wiarus.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
tylko czy demigryfy nie zepchną zwykłych rycerzy do lamusa.
Ja nie jarze dlaczego rycerze są elitą, Bo mają kasę na konie i zbroje? Zwykły żołnierz według mnie nie ustępuje większości rycerstwa a jeśli mowa o elicie to tylko o IC i GS a GSy jakoś S4 nie mają a według mnie powinni skoro są to na pewno najwięksi i najsilniejsi żołnierze w całym imperium.Ludvik pisze:Według mnie mają bardzo odpowiednie - nie miejmy parcia na uberstaty, bo Imperium szybko się zmieni w WoCh - garść conanów zamiast armii. Rycerze to nadal tylko ludzie - elita, zatem mają 4 WS i 4 St, wystarczy im.Kordelas pisze: I według mnie rycerze maja za niskie statystyki jako mężni wojownicy Imperium
CO do Ld 10 to według mnie to przynajmniej gienio powinien takowe mieć. Zwłaszcza że chyba dalej kiepski będzie.
Jak dla mnie, rycerstwo ma więcej okazji na zebranie doświadczenia bojowego niż piechota, która sporo czasu spędza niekiedy na pilnowaniu murów Zakony wyruszają regularnie do walk poza swoim terenem. Poza tym, koleś obwieszony płytami ma większą szansę przeżyć walkę = ma szansę na zdobycie większego doświadczenia.
No i nie można nie wspomnieć, że gdy przyszły rycerz jest jeszcze malutki, to bogaci tatuś i mamusia fundują mu najlepsze szkolenia fechtunku, a dopiero po przejściu służby w pistolierach, ma prawo wstąpić do zakonu. Także w szeregach rycerzu nie ma żółtodziobów.
WS 4 jak najbardziej zasłużone.
GS - zgadzam się, lepsze staty bojowe ma swordsmen (Ini)
No i nie można nie wspomnieć, że gdy przyszły rycerz jest jeszcze malutki, to bogaci tatuś i mamusia fundują mu najlepsze szkolenia fechtunku, a dopiero po przejściu służby w pistolierach, ma prawo wstąpić do zakonu. Także w szeregach rycerzu nie ma żółtodziobów.
WS 4 jak najbardziej zasłużone.
GS - zgadzam się, lepsze staty bojowe ma swordsmen (Ini)
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2012, o 10:35 przez Blaesus, łącznie zmieniany 1 raz.
A moim zdaniem NIE powinniśmy mieć Ld 10 - bo ile musiałyby mieć np. dwarfy wtedy? Krasnoludzki i elfi Lord mają 10 - i z "dobrych" armii tylko im się należy - długowiecznym, doświadczonym wojownikom, którzy stoczyli tysiące bitew i potyczek. A człowiek to... nadal tylko człowiek. Mamy zresztą nową zasadę hold the line - nie potrzebujemy Ld 10.
GSi nie mają 4 st - statsy np. czołgu już się zmieniły, gwardia nadal ma 3. Ale mnie to nie boli - i tak ją wystawiam, już od 9 lat hehe . Btw. moja gwardia - https://picasaweb.google.com/1153750412 ... 6146911250 zdjęcie stare, oddział został już mocno przemalowany i posadzony na magnesy (nie ma tray'a już).
GSi nie mają 4 st - statsy np. czołgu już się zmieniły, gwardia nadal ma 3. Ale mnie to nie boli - i tak ją wystawiam, już od 9 lat hehe . Btw. moja gwardia - https://picasaweb.google.com/1153750412 ... 6146911250 zdjęcie stare, oddział został już mocno przemalowany i posadzony na magnesy (nie ma tray'a już).
"I made one mistake in my life, I should've burned Berlin!" - Napoleon I Bonaparte
Hmm jeśli dobrze widzę, to staty czołgu się nie zmieniły od 7 edycji.
Jak widać na razie nie ruszyli jeszcze starych jednostek. Ale jak pisałem wątpię czy coś się zmieni w naszych state troopsach.
Jak widać na razie nie ruszyli jeszcze starych jednostek. Ale jak pisałem wątpię czy coś się zmieni w naszych state troopsach.
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
Jak nie lobię tego stwierdzenia: to tylko ludzie. Tylko ludzie s zawodowymi żołnierzami i tak się okazuje e w imperium maj co robi, w lasach sę zwierzoludzie, zielonoskurzy i inne buractwo. Dla porównania krasnoludzie twierdze są może położone w nieprzyjaznym środowisku ale rzadko kto je atakuje, do tego większość wojska krasnoludów to pospolite ruszenie. Ulthuan czy jak sie to tam pisze jest wyspą i z rzadsza atakują ją DE ale nie ma tam takich problemów jak w imperium, podobnie jak w przypadku krasnoludów tu też mowa raczej o pospolitym ruszeniu chodzi ci mają niby jakiś tam okres służby wojskowej ale raczej na zasadzie armii obywatelskiej a nie zawodowej. Wątpię by większość włóczników elfich miało więcej doświadczenia bojowego niż zawodowy żołnierz imperialny.Ludvik pisze:A moim zdaniem NIE powinniśmy mieć Ld 10 - bo ile musiałyby mieć np. dwarfy wtedy? Krasnoludzki i elfi Lord mają 10 - i z "dobrych" armii tylko im się należy - długowiecznym, doświadczonym wojownikom, którzy stoczyli tysiące bitew i potyczek. A człowiek to... nadal tylko człowiek. Mamy zresztą nową zasadę hold the line - nie potrzebujemy Ld 10.
Nie chce umniejszać znaczenia wojowników starszych ras ale nie rumy z naszych dzielnych wojaków jakiś wystraszonych kalek.
tutajzajdziecie film z modelami do imperium film jest ukryty(tylko po linku) wstawiony przez GW
Mój raczkujący blog:
http://orczekoszary.blogspot.com
http://orczekoszary.blogspot.com
Cord ale z tych powodów co mówisz to nasza milicja ma WS/BS 3 oraz 7 ld.
Bretońscy chłopi są chyba dobrymi reprezentantami ludzi z małym przeszkoleniem (tj. nie mających do czynienia z bronią i walką przez całe życie).
To, że armia imperium jest zawodowa powinny przedstawiać zasady detachmentów, a nie statystyki pojedynczego żołnierza. Armia imperium jest zawodowa, ja to sobie bardziej wyobrażam jako ciągłą musztrę i wykonywanie manewrów, a nie jak wiele godzin fechtunku halabardą...
Bretońscy chłopi są chyba dobrymi reprezentantami ludzi z małym przeszkoleniem (tj. nie mających do czynienia z bronią i walką przez całe życie).
To, że armia imperium jest zawodowa powinny przedstawiać zasady detachmentów, a nie statystyki pojedynczego żołnierza. Armia imperium jest zawodowa, ja to sobie bardziej wyobrażam jako ciągłą musztrę i wykonywanie manewrów, a nie jak wiele godzin fechtunku halabardą...
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Cord - złe rozumowanie
Krasnoludzkie twierdze może i niedostępne ale jednak w tyc górach krańca świata i szarych roi się od zielonych
a pod twierdzami są tunele pełne szczurów.
Elfy ciągle borykają się z rajdami i wcale nie są tak rzadkie najazdy mrocznych elfów tyko na mniejszą skalę, floty chaosu norsmenów też się pojawiają.
Krasnoludzkie twierdze może i niedostępne ale jednak w tyc górach krańca świata i szarych roi się od zielonych
a pod twierdzami są tunele pełne szczurów.
Elfy ciągle borykają się z rajdami i wcale nie są tak rzadkie najazdy mrocznych elfów tyko na mniejszą skalę, floty chaosu norsmenów też się pojawiają.
Halabardą sie raczej nie fechtuje bo to broń do walki w formacji. Z odzwierciedleniem wyszkolenia jako detachmentów to jak nasza detka zostanie zablokowana to nasze wyszkolenie idzie w cholerę.Bizim pisze:Cord ale z tych powodów co mówisz to nasza milicja ma WS/BS 3 oraz 7 ld.
Staty czołgu się mieniły (ma 6 To).
To tylko ludzie - ten zwrot odnosi się do naszej rzeczywistości - najlepsze oddziały w dziejach ludzkości też się czasem cofały bez powodu - np. Stara Gwardia pod Waterloo. Elfy i Krasie to fantastyczne stworki, wykreowane na "odważniejszych" od ludzi.
To tylko ludzie - ten zwrot odnosi się do naszej rzeczywistości - najlepsze oddziały w dziejach ludzkości też się czasem cofały bez powodu - np. Stara Gwardia pod Waterloo. Elfy i Krasie to fantastyczne stworki, wykreowane na "odważniejszych" od ludzi.
"I made one mistake in my life, I should've burned Berlin!" - Napoleon I Bonaparte
Lepiej nie idźmy dalej z tym tematem, bo zaczniemy dyskutować o tym dlaczego koń ma WS 3
Ludvik ale czołg ma też zasadę US 10 która w tej edycji nie istnieje.
Ogólnie aktualne staty czołgu są takie jak w army booku (bez uwzględnienia FAQ z 8 edycji), więc nimi bym się kompletnie nie sugerował.
Ogólnie aktualne staty czołgu są takie jak w army booku (bez uwzględnienia FAQ z 8 edycji), więc nimi bym się kompletnie nie sugerował.
- Martin von Carstein
- Kradziej
Dzięki Mati. Dobry link modele z różnych perspektyw. Przy Gryfie i kokoszkach było bardzo śmiesznie, przez te efekty dźwiękowe. Ko ko! Ko ko!
Żal me serce ściska gdy pomyślę sobie iż chyba najfajniejszy bohater, Markus Wielki Łowczy nie będzie wystawialny przez to durne Euro. Model piękny, zasady ciekawe. Taki powiew łuczniczej świeżości.
Żal me serce ściska gdy pomyślę sobie iż chyba najfajniejszy bohater, Markus Wielki Łowczy nie będzie wystawialny przez to durne Euro. Model piękny, zasady ciekawe. Taki powiew łuczniczej świeżości.
Zasady ciekawe?Martin von Carstein pisze:Dzięki Mati. Dobry link modele z różnych perspektyw. Przy Gryfie i kokoszkach było bardzo śmiesznie, przez te efekty dźwiękowe. Ko ko! Ko ko!
Znasz jakieś konkrety?