Pytania i odpowiedzi

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Re: Pytania i odpowiedzi

Post autor: Macias »

W turze w której szarżuje zadaje d6+ dodatkowe d3 za każdy SP przeznaczony na ruch. Normalnie licza sie do cc.
W turze w której nie szarżuje zadaje d3 za każdy SP ale zadaje je w fazie ruchu.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Post autor: Siena »

Macias pisze:W turze w której szarżuje zadaje d6+ dodatkowe d3 za każdy SP przeznaczony na ruch. Normalnie licza sie do cc.
W turze w której nie szarżuje zadaje d3 za każdy SP ale zadaje je w fazie ruchu.
No to grałem źle :evil: Teraz czołg będzie kroił jeszcze lepiej :twisted: Dotychczas nie wliczałem ran zadanych przez impakty w szarży do CR.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

:twisted: :twisted: Kurdę - ostatnio poznaje dużo zasad:)...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Siena pisze:Dotychczas nie wliczałem ran zadanych przez impakty w szarży do CR.
Zaraz ,zaraz ,od czołgu wogóle nie wliczasz ran do wyniku combatu ,bo czołg i tak nie może połamać na kombacie [-X
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Kordelas pisze:bo czołg i tak nie może połamać na kombacie [-X
W szarży zadaje normalne impacty, dodatkowo inżynier ma jeden atak i jest jeszcze steam gun działający jak breath weapon. Tank jak najbardziej może wygrywać combaty.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Ok ,Inzynierem tak ,ale Impacty wypłaca w turze ruchu ,więc nie liczą się do wyniku walki

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Otóż nie. Impacty wypłaca w combacie. Natomiast najeżdżanie jest w fazie ruchu, ale tylko wtedy gdy czołg nie szarżował. Steam gun tez się liczy do cr.
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

A więc czołg może połamać jednostke przeciwnika normalnie w fazie walki ,tylko nie moze jej dogonić i zniszczyć ,ani wbić się w inny oddział z najeżdżania ?

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Dokładnie...

O to możliwości wklepania ran w combacie:

1. W szarży zadaje d6+3d3 impactów
2. inżynier ma 1 atak :)
3. steam gun to breath weapon, więc zadaje 2d6 hitów w combacie.

Skąd wniosek, że czołg nie może wygrać combatu?

Jeżeli czołg nie szarżował - to grinduje - niestety 3d3 impactów są w fazie ruchu :(

Czołg nie może gonić ani overrunować.

Kordelas? Czyżbyś najwyraźniej nie miał Army booka? :wink:

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Tu raczaej chodzi o złą interpretację zasad

A to co napisaliście zupełnie zmienia postać rzeczy :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

Kordelas pisze:Tu raczaej chodzi o złą interpretację zasad

A to co napisaliście zupełnie zmienia postać rzeczy :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:
czołg jest pokręcony, jeszcze miesiąc temu dodawałem wartość deklarowaną (steampointów) do rzutu artylerką, dopiero Tutajec mnie uświadomił, że coś mi się poj#$^&o :roll:
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

#helion# pisze: czołg jest pokręcony, jeszcze miesiąc temu dodawałem wartość deklarowaną (steampointów) do rzutu artylerką, dopiero Tutajec mnie uświadomił, że coś mi się poj#$^&o :roll:
#-o
Obrazek

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

#helion# pisze:
czołg jest pokręcony, jeszcze miesiąc temu dodawałem wartość deklarowaną (steampointów) do rzutu artylerką, dopiero Tutajec mnie uświadomił, że coś mi się poj#$^&o :roll:

Ostro :twisted: To pewnie sporo rzutów na tabelkę było :mrgreen:

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

Ta tabelka jakaś straszna też nie jest.

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Przede wszystkim nie zwarzywi nigdy czołgu ,co było najgorsze w poprzednij edycji

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

Siena pisze:
#helion# pisze:

Ostro :twisted: To pewnie sporo rzutów na tabelkę było :mrgreen:
czołg potrafił stać i nic nie robić od 1 tury :roll: ale teraz na SIlesie, 2 muszą być...Panzerwaffe znów wraca na stoły :twisted:
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Czołg jest bardzo fajny ale niestety wciąż dość nieobliczalny. Utrata d6 punktów pary to słaba opcja tak samo jak niemożność ładowania punktów pary w cannona albo w ruch w kluczowym momencie.
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Imperialny inżynier ma Los od maszyn w 3 calach na +4 czy na +2?
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

PiotrB pisze:Imperialny inżynier ma Los od maszyn w 3 calach na +4 czy na +2?
Ma na LoS na 4+

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

dokładnie taki sam zapisek jest w Chd i wszyscy grają ,że ma +2 ....może mnie ktoś oświeć Why?
Obrazek

ODPOWIEDZ