Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Re: Sędziowski Rynsztok

Post autor: Lidder »

Pierwsza to ruch bohaterów w oddziałach i wychodzenie z oddziałów - kiedyś uściśliliśmy, że bohater wychodzący z oddziału wyłazi z "dowolnej krawędzi" - ignoruje swój oddział na potrzeby ruchu, IMO warto to przekopiować do nowych uściśleń.
Q: Can a character ‘move through’ a unit he has joined when he
leaves it (i.e. can he leave through the side or rear of the unit,
measuring the move from his starting position)? (p101)
A: Yes.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

5. Czy Handlerzy w przypadku oddziałów M&H wpływają jakoś na jednostkę na potrzebę testów statystyk?
Mac: Do testów LD używa się największej statystyki w oddziale. Do testów charakterystyk używa się największej statystyki jeśli profil jednostki jest łączony - zasada M&H jest opisana tak samo jak zasada maszyn wojennych - profil łączony, a załoganci nie mogą być poddawani jakimkolwiek efektom czy tez działaniom osobno od swojej machiny. Myślę, że można by wziąć to tak samo, tyle, że M&H nie oblewa automatycznie testów.
Shino: Sa ignored for gaming purposes. wiec nie
Barb: Dokładnie tak, jak shino.
Jankiel: jak Shino i Barb. Hydra z 6LD jest trochę bardziej zbalansowana
czy ja dobrze rozumiem, że teraz
Obrazek
I ogólnie
Obrazek
??

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

A jak byś to widział? Testowanie hydry na inicjatywie handlersów?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

no nie, ale zabieranie helce LD krasków (tak miało być krasie 9 LD, Helka 4 LD jak coś pójdzie nie tak i straci/zje załogę to już nie postrzela bo nie zda) to wyłączenie jej całkowicie z rozgrywki. O niczym innym nie marzę jak trzymać generała cały czas z tyłu armii lub mieć na stole demona który co turę biega 3D6 w kierunku najbliższego wroga...
Można wprowadzić tą zasadę, ale dodać że nie obejmuje Helki, lub w ogóle jej nie wprowadzać, to osłabi troszkę hydrę, ale całkowicie udupi helke.
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Jankiel pisze:A jak byś to widział? Testowanie hydry na inicjatywie handlersów?
Co innego kiedy testuje unit, co innego kiedy testuje model. W zasadzie M&H fragment zdania "we ignore them for most gaming purposes, treating the monster itself as extent of the unit" dotyczy IMO zachowania na stole. Radze po prostu jeszcze raz przemyslec ile zalezy od "we ignore them for most gaming purposes" czy jest tam LD test czy nie. Traktowalbym M&H jako oddzial, ktory zawiera potwora i niewidzialnych poganiaczy. Oddzial ma test na najwyzszym, a model na swoim - jak w kazdej innej jednostce.

Normalnie bym tak o to nie walczyl, bo ta gra jest zbyt poryta zeby takie szopki nie wynikaly z RB, ale...

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Post autor: jurak »

przeciez M&H sa traktowani jako unit (extent of the unit, czyli monster and handlers, to nie jest jednoczesciowy model jak maszyna), jakim cudem handlersi mieli by dawac I na potrzeby jakich kolwiek testow jak testy przeprowadza model z unitu jakim jest hydra/helka, handlersi go nie robia bo sa ominieci, ale bez olewania handlersow penie by robili tez osbno testy.

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

Też chciałem zwrócić uwagę na wpływ tego uściślenia na Rampage ;]
I druga sprawa - czy w takim razie Hellcannon, poruszając się, używa swojego M6, ignorując M3 kransnali?

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Mam pytanie związane z uściśleniami, mianowicie ze strzelaniem maszynami templatkowymi:

SSSSSSSSSSSSS S-Spearmen
1 cal odstępu
AAMAA A- archer, M-Mag

Chcę z katapulty strzelić do maga, dlaczego wg. uściśleń musi to być indirect? Strzał jest skierowany przeciwko modelowi w LOS, czy tworząc uściślenia LS wzięła takie przypadki pod uwagę? Bo w ten sposób wystarczy osłonić armię byle badziewiem i każdy strzał będzie indirectem.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

katerek pisze:Mam pytanie związane z uściśleniami, mianowicie ze strzelaniem maszynami templatkowymi:

SSSSSSSSSSSSS S-Spearmen
1 cal odstępu
AAMAA A- archer, M-Mag

Chcę z katapulty strzelić do maga, dlaczego wg. uściśleń musi to być indirect? Strzał jest skierowany przeciwko modelowi w LOS, czy tworząc uściślenia LS wzięła takie przypadki pod uwagę? Bo w ten sposób wystarczy osłonić armię byle badziewiem i każdy strzał będzie indirectem.
A klopa stoi na dole, czy na górze? Rozumiem, że na dole, right? Chodzi Ci o to, że templatką zahaczysz oddział stojący za i dlatego będzie indirect?
Podstawka piechotna ma 3/4". Połwa templatki to 1,5". Jeśli położysz wzornik środkiem nad przednią częścią modelu maga bez problemu się mieścisz przed spearmenami. Masz na to 3/4" + 1" - 1,5" = 1/4".

EDIT: Problem pozostaje jednak w przypadku broni strzelających dużym plackiem.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

katerek
Masakrator

zembol pisze:
katerek pisze:Mam pytanie związane z uściśleniami, mianowicie ze strzelaniem maszynami templatkowymi:

SSSSSSSSSSSSS S-Spearmen
1 cal odstępu
AAMAA A- archer, M-Mag

A klopa stoi na dole, czy na górze? Rozumiem, że na dole, right? Chodzi Ci o to, że templatką zahaczysz oddział stojący za i dlatego będzie indirect?
Podstawka piechotna ma 3/4". Połwa templatki to 1,5". Jeśli położysz wzornik środkiem nad przednią częścią modelu maga bez problemu się mieścisz przed spearmenami. Masz na to 3/4" + 1" - 1,5" = 1/4".

EDIT: Problem pozostaje jednak w przypadku broni strzelających dużym plackiem.
Katapa stoi na dole i masz błąd w obliczeniach bo jak kładziesz templatkę na środku modelu to nie bierzesz 3/4" tylko 1/2 x 3/4" - empirycznie sprawdzone idealnie zahaczysz o spearmenów z mojego przykładu i wtedy kicha bo niby strzelasz w jak najbardziej widoczny cel ale nie możesz bezpośrednio.

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

To nie błąd w obliczeniach. Nie musisz kłaść tempaltki na środku modelu, tylko środkiem nad podstawką, a to co innego.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

katerek
Masakrator

No źle się wyraziłem chodziło mi że środek templatki ma być nad środkiem podstawki.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Nie wiem czy to dobre miejsce ale - ktoś myśli o tym, ze by przyjąć Rule Pack ETC jako pakiet zasad dla wszystkich masterów? Wydaje się super zorganizowany.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

"Wydaje sie" to slowo klucz. Najpierw mozna to chyba sprawdzic...

Np. moim zdaniem jest slaby. Znow.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Przeczytałem, oceniłem nie narzekam. Dla mnie sam fakt LoSu od dwellersów wystarcza bym był bardziej zadowolony niż jestem teraz

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Post autor: jurak »

5. Czy Handlerzy w przypadku oddziałów M&H wpływają jakoś na jednostkę na potrzebę testów statystyk?
Mac: Do testów LD używa się największej statystyki w oddziale. Do testów charakterystyk używa się największej statystyki jeśli profil jednostki jest łączony - zasada M&H jest opisana tak samo jak zasada maszyn wojennych - profil łączony, a załoganci nie mogą być poddawani jakimkolwiek efektom czy tez działaniom osobno od swojej machiny. Myślę, że można by wziąć to tak samo, tyle, że M&H nie oblewa automatycznie testów.
Shino: Sa ignored for gaming purposes. wiec nie
Barb: Dokładnie tak, jak shino.
Jankiel: jak Shino i Barb. Hydra z 6LD jest trochę bardziej zbalansowana
Gogol: jak shino
po pierwsze sa ignored for most gaming purposes. (nie sa ignorowani perma, bo jednak np sciagaja wo)
po drugie to unit a nie model jednoczesciowy.

jakas rewizja?
????????

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

jurak pisze: po pierwsze sa ignored for most gaming purposes. (nie sa ignorowani perma, bo jednak np sciagaja wo)
po drugie to unit a nie model jednoczesciowy.
po pierwsze for mosdt gaming purposes wskazuje, ze na wiekszosc sa ignorowani. Jako, ze jest napisane kiedy nie sa ignorowani (alokacja ran) to zalozylem, ze tam gdzie nic nie jest opisane na temat traktowania handlersow to sa ignorowani.
po drugie sa ignorowani wiec mimo, ze sa unitem a nie modelem to nie uzywasz ignorowanej ld handlersa
jakas rewizja?
????????
watpie

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Shino chcesz mi powiedzieć że mam zdawać liderke na helce na 4 tak?
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Ponury żart :evil:

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Grolshek pisze:Ponury żart :evil:
Tak? Ciekawe...

Jeżeli przyjąć, że "most gaming purposes" zawiera coś więcej niż opisane dalej przypadki to logiczne jest, że można sobie wg własnego uznania dobierać znaczenie tego stwierdzenia. Czyli dla Jasia "most purposes" będzie oznaczało wszystko, co nie jest wyraźnie zabronione a dla Stasia będą to tylko test Ld. A ja się będę za każdym razem zastanawiał, jaką interpretację przyjął sobie mój przeciwnik. Bzdura. Jedynie podejście LS ma tu jakiś sens.

Maciek

Zablokowany