![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
CompScore by Furion
No ta scraplauncha to prawdziwe bydle. Jedyne 165 punktów za sztukę, siła strzału lekko stuningowanego imperialnego moździerza, 5 liderki i rozpada się od siły 7. Widać ten potencjał, który spowodował wrzucenie jej do tej samej kategorii co organki, czołg i szaker. To właśnie dzięki scraplaunchy ogry dominują na stołach WFB, a defensywna siła tej armii nie ma sobie równych.THE_END pisze:Ok Ja bym proponował tak: ( Lecąc armiami )
1- Słabe
2- Średnie
3- Silne
OK - SL - 3
A licky boom boom down!!!
"No ta scraplauncha to prawdziwe bydle. Jedyne 165 punktów za sztukę, siła strzału lekko stuningowanego imperialnego moździerza, 5 liderki i rozpada się od siły 7. Widać ten potencjał, który spowodował wrzucenie jej do tej samej kategorii co organki, czołg i szaker. To właśnie dzięki scraplaunchy ogry dominują na stołach WFB, a defensywna siła tej armii nie ma sobie równych. "
No taaa a Ogry mają takie góry oddziałów strzelających że ich gunline poważnie ucierpią dzięki temu ograniczeniu - nie zobaczymy już tysięcy gnoblarów z ich potężnymi atakami i leadów branych po 10 w oddziale ...
No taaa a Ogry mają takie góry oddziałów strzelających że ich gunline poważnie ucierpią dzięki temu ograniczeniu - nie zobaczymy już tysięcy gnoblarów z ich potężnymi atakami i leadów branych po 10 w oddziale ...
Ja się tylko nabijałem z konceptu przyrównania scraplaunchy do czołgu. Wszelkie ograniczenia dla tej maszyny mi szczerze mówiąc wiszą bo po pierwsze to nawet modelu nie mam, a po drugie to moich ogrów i tak na 2k+ wystawiać nie zamierzam.
Na razie z dyskusji wyłania się następujący obraz: Furion, grający VC, tworzy comp score najbardziej obcinający Imperium -- jedną z niewielu armii, które są w stanie nowe VC powstrzymać -- nie ruszając specjalnie największych przegięć VC.
Nie twierdzę że to moje zdanie, tak widzę po dyskusji po prostu.
Nie twierdzę że to moje zdanie, tak widzę po dyskusji po prostu.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Tomash-u Trafiłeś w samo sedno. Tak myśli 90% ludzi , problem w tym że Furion przestał czytać ich posty
no bo mu to nie na rękę. Tak więc obserwujmy dalej z przejęciem bój "Balansatora" o kształt i dobrostan Polskiej sceny Wfb
- jest na tym forum przynajmniej jakiś Comic Relief ....
W każdym razie ciekawe co powie Balansator na nowe DE ? Jego CS też ich nie rusza
Speciale - mają kupe dobrych ( BG , Autari , Biczki jeśli banner ASF za 25 ptk się potwierdzi ... )
Rary - Hydras + 2x Repce to będzie no brainer ...
Cory - też wiele dobrych + 2x Latacz z 2A każdy ...
A no i nie tacy drodzy bohaterowie + Assass to core
LOL
CS pada na twarz przed potęgą sprytnych Druchii :]
Naturalnie Balansator nie czyta moich postów więc na to nie odpowie
A ja i tak darzę go sympatią i pozdrawiam![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
W każdym razie ciekawe co powie Balansator na nowe DE ? Jego CS też ich nie rusza
Speciale - mają kupe dobrych ( BG , Autari , Biczki jeśli banner ASF za 25 ptk się potwierdzi ... )
Rary - Hydras + 2x Repce to będzie no brainer ...
Cory - też wiele dobrych + 2x Latacz z 2A każdy ...
A no i nie tacy drodzy bohaterowie + Assass to core
CS pada na twarz przed potęgą sprytnych Druchii :]
Naturalnie Balansator nie czyta moich postów więc na to nie odpowie
A ja i tak darzę go sympatią i pozdrawiam
Jeśli piszesz do niego takim tonem i w ten sposób się wyrażasz, to nie dziwię się Furionowi że olewa takie posty. Jak może traktować poważnie kogoś, kto nie traktuje poważnie jego?
- Paraszczak
- Falubaz
Wogle odnosze wrażenie, że posty ENDa są średnio wysublimowane i delikatne. Nawet jak pisze o niczym, to ów nic jest podszyte szyderstwem i wyższością. Natomiast ksywka "Balansator" jest jak najbardziej ok. Taka fluffowa...Zmieńcie Furionowi rangę na Balansatora...w tej swojej ślepej krucjacie przynajmniej na to zasłużył...![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
pzdr: JP
pzdr: JP
- swieta_barbara
- habydysz
Dobry pomysl. Balansator by mu pasowal.
- Corvus Albus
- Kretozord
Ja tam jestem zdania, że ten CS jest wprowadzony dlatego, że jak nie mogę czegoś pokonać to po co to ma być. Ciężko jest się pogodzić, że już nie jest tak łatwo. Wcześniej była równie widoczna różnica pomiędzy armiami i CS nie został wprowadzony. Ten CS jakoś mi nie tnie zbytnio VC jeżeli chodzi o herosów. W DL wystawisz greatera i koniec, a gdzie pkt na BSB ze sztandarem? Jak wystawisz samych heraldów to co nimi zwojujesz?
W VC za 800 pkt wystawimy:
- wampira lorda 205 pkt
- wampira 100 pkt
- wampria 100 pkt
- nekromanta 55 pkt
Razem daje: 460 pkt + 340 na ekwipunek (zawsze mozna zrezygnować z jednego vampira)
W DL za 800 pkt wystawimy:
- Greater Deamon 450 pkt + ekwipunek
Można wystawić samych heraldów i mieć generała z 2 W O_o, a wampirzy Lord z 3 W i w dodatku o wiele silniejszy niż ten z DL.
To po co wogołe GW wprowadziło greatery? by staly na półce? Jak innych potną to wcale nie pomoże bo się narobi VC bo mają najłatwiej.
PS. nie gram DL tylko DE więc proszę mnie nie posądzać o stronnniczość względem swojej armii. To jest tylko przykład jak ja to widzę z boku. Jeżeli ktoś się nie zgadza trudno![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
W VC za 800 pkt wystawimy:
- wampira lorda 205 pkt
- wampira 100 pkt
- wampria 100 pkt
- nekromanta 55 pkt
Razem daje: 460 pkt + 340 na ekwipunek (zawsze mozna zrezygnować z jednego vampira)
W DL za 800 pkt wystawimy:
- Greater Deamon 450 pkt + ekwipunek
Można wystawić samych heraldów i mieć generała z 2 W O_o, a wampirzy Lord z 3 W i w dodatku o wiele silniejszy niż ten z DL.
To po co wogołe GW wprowadziło greatery? by staly na półce? Jak innych potną to wcale nie pomoże bo się narobi VC bo mają najłatwiej.
PS. nie gram DL tylko DE więc proszę mnie nie posądzać o stronnniczość względem swojej armii. To jest tylko przykład jak ja to widzę z boku. Jeżeli ktoś się nie zgadza trudno
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
![Obrazek](http://www.padportal.net.pl/uploads/banners/b4d42159c6c0b0f393e93adef6349f8c.jpg)
"Jeśli piszesz do niego takim tonem i w ten sposób się wyrażasz, to nie dziwię się Furionowi że olewa takie posty. Jak może traktować poważnie kogoś, kto nie traktuje poważnie jego?"
O przepraszam - na początku bardzo poważnie go traktowałem![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
"Nawet jak pisze o niczym, to ów nic jest podszyte szyderstwem i wyższością."
Cynizm po pustynny
Po 2 turach w piaskownicy nie da się na świat patrzeć poważnie.
"Dobry pomysl. Balansator by mu pasowal."
"Zmieńcie Furionowi rangę na Balansatora...w tej swojej ślepej krucjacie przynajmniej na to zasłużył..."
AMEN
"Ja tam jestem zdania, że ten CS jest wprowadzony dlatego, że jak nie mogę czegoś pokonać to po co to ma być. Ciężko jest się pogodzić, że już nie jest tak łatwo."
AMEN
O przepraszam - na początku bardzo poważnie go traktowałem
"Nawet jak pisze o niczym, to ów nic jest podszyte szyderstwem i wyższością."
Cynizm po pustynny
"Dobry pomysl. Balansator by mu pasowal."
"Zmieńcie Furionowi rangę na Balansatora...w tej swojej ślepej krucjacie przynajmniej na to zasłużył..."
AMEN
"Ja tam jestem zdania, że ten CS jest wprowadzony dlatego, że jak nie mogę czegoś pokonać to po co to ma być. Ciężko jest się pogodzić, że już nie jest tak łatwo."
AMEN
nie za 800, tylko za 720.Corvus Albus pisze: W VC za 800 pkt wystawimy"
Ręce opadają.Tomash pisze:Na razie z dyskusji wyłania się następujący obraz: Furion, grający VC, tworzy comp score najbardziej obcinający Imperium -- jedną z niewielu armii, które są w stanie nowe VC powstrzymać -- nie ruszając specjalnie największych przegięć VC.
Corvus Albus pisze: Ja tam jestem zdania, że ten CS jest wprowadzony dlatego, że jak nie mogę czegoś pokonać to po co to ma być. Ciężko jest się pogodzić, że już nie jest tak łatwo. Wcześniej była równie widoczna różnica pomiędzy armiami i CS nie został wprowadzony.
pozdriawamNie może być tak, że lepszy gracz dostaje DUŻY handicap grając ze słabszym graczem z powodu rozpiski. Zaznaczyłem słowo "duży" bo zawsze znajdą się malkontenci mówiący o tym, że gra i tak niezbalansowana etc.
Furion
Furion, ja jestem niedzielnym graczem w WFB (w wakacje sobie odbiję) i nie mi oceniać comp score, jakikolwiek. Mówię tylko jaki obraz wyłania się z dyskusji z ostatnich 10-15 stron oraz uwag graczy znających armybooki dziesięciokrotnie lepiej ode mnie.Furion pisze:Ręce opadają.Tomash pisze:Na razie z dyskusji wyłania się następujący obraz: Furion, grający VC, tworzy comp score najbardziej obcinający Imperium -- jedną z niewielu armii, które są w stanie nowe VC powstrzymać -- nie ruszając specjalnie największych przegięć VC.
Problem z przycięciem VC jest taki, że tą armię jest cholernie ciężko przyciąć bo ma dobrych herosów, core'y, speciale i rare'y. Ograniczenie strzelania ich nie rusza, ograniczenie magii też, bo mają dużo czarów wchodzących przy niskich rzutach i generalnie jakiekolwiek skuteczne ucięcie VC musiałoby działać nie na zasadzie ogólnych zasad kompozycji, a babrania się w zakazywanie przedmiotów magicznych i wymyślanie nowych zasad typu max X zaklęć na turę.
Bo tak to wszystkie ograniczenia się mijają z celem: ograniczysz herosów to wezmą więcej mocnych jednostek elitarnych, ograniczysz elity to wezmą mocne jednostki wsparcia na które wcześniej nie było punktów, ograniczysz jednostki wsparcia to wezmą core'ową fearującą i sypiącą się zamiast łamać piechotę, która do tego wstaje w tempie ekspresowym.
To jest po prostu piekielnie dobrze wewnętrznie zbalansowana armia, która pozwala na wiele różnych sposobów gry, problemem jest tylko to, że ten wewnętrzny balans VC nijak nie przekłada się na zbalansowanie tej armii w stosunku do reszty stawki bo tam gdzie inne armie mogą wystawić jedną-dwie zdecydowanie mocniejsze wersje rozpiski, które łatwo przyciąć tam VC-ty mają rozpiski we wszystkich kolorach tęczy, jedne trochę lepsze, drugie trochę gorsze, ale nawet te gorsze osiągają poziom, o których niektóre inne armie mogą tylko marzyć.
Bo tak to wszystkie ograniczenia się mijają z celem: ograniczysz herosów to wezmą więcej mocnych jednostek elitarnych, ograniczysz elity to wezmą mocne jednostki wsparcia na które wcześniej nie było punktów, ograniczysz jednostki wsparcia to wezmą core'ową fearującą i sypiącą się zamiast łamać piechotę, która do tego wstaje w tempie ekspresowym.
To jest po prostu piekielnie dobrze wewnętrznie zbalansowana armia, która pozwala na wiele różnych sposobów gry, problemem jest tylko to, że ten wewnętrzny balans VC nijak nie przekłada się na zbalansowanie tej armii w stosunku do reszty stawki bo tam gdzie inne armie mogą wystawić jedną-dwie zdecydowanie mocniejsze wersje rozpiski, które łatwo przyciąć tam VC-ty mają rozpiski we wszystkich kolorach tęczy, jedne trochę lepsze, drugie trochę gorsze, ale nawet te gorsze osiągają poziom, o których niektóre inne armie mogą tylko marzyć.
Nic dodać nic ująć.b_sk pisze:Problem z przycięciem VC jest taki, że tą armię jest cholernie ciężko przyciąć bo ma dobrych herosów, core'y, speciale i rare'y. Ograniczenie strzelania ich nie rusza, ograniczenie magii też, bo mają dużo czarów wchodzących przy niskich rzutach i generalnie jakiekolwiek skuteczne ucięcie VC musiałoby działać nie na zasadzie ogólnych zasad kompozycji, a babrania się w zakazywanie przedmiotów magicznych i wymyślanie nowych zasad typu max X zaklęć na turę.
Pozdrawiam
Nail on the head ...
dokładnie o to chodzi Balansator tworząc ogólny CS pod płaszczykiem troski chciał się pozbyć największego problemu VC czyli empire ...
A zeby obciąć VC trzeba by wprowadzić tak jak napisał b_sk sporo dodatkowych ograniczeń - pozatym śmiem twierdzić że HE , VC , DL i teraz DE są spokojnie między sobą grywalne - zaraz do tego dojdą Hordy i Lizaki ... Empire sobie radzi jednym standardem ale trudno WE też nie są gorsze.
dokładnie o to chodzi Balansator tworząc ogólny CS pod płaszczykiem troski chciał się pozbyć największego problemu VC czyli empire ...
A zeby obciąć VC trzeba by wprowadzić tak jak napisał b_sk sporo dodatkowych ograniczeń - pozatym śmiem twierdzić że HE , VC , DL i teraz DE są spokojnie między sobą grywalne - zaraz do tego dojdą Hordy i Lizaki ... Empire sobie radzi jednym standardem ale trudno WE też nie są gorsze.
THE_END teraz jak widzę zacząłeś wymyślać jakąś idiotyczną teorie spisku...trudno o większe bzdury...i jeśli Furionowi chcesz przypiąć łatke balansatora to do Ciebie może pasować "nawiedzony spamer"...THE_END pisze:dokładnie o to chodzi Balansator tworząc ogólny CS pod płaszczykiem troski chciał się pozbyć największego problemu VC czyli empire ...
B_sk masz sporo racji. VC to armia, w której panuje zasada "synergii" między jednostkami, dzięki czemu wszystkie opcje są grywalne, zwłaszcza dzięki niesamowitym wychodzacym całkowicie poza obecne standardy battlowe magii. Jedyną możliwością cięcia magii VC to ograniczanie ilości zaklęć, gdyż tylko to dotyka zasady recastu. Jednak z drugiej strony jest to bezpośredni zapis wymierzony w VC. Magia VC została już przycięta. 9 kostek mimo wszystko to nie jest kilkanaście. Obrona magiczna działa standardowo na wszystki zaklęcia (zużywa się 2-3 kostki, część wchodzi, część nie wchodzi, dispelowanie etc.) oprócz inwokacji i raisa, gdyż te mogą być rzucane na 3+ z recastem i zwykle się przebijają zważywszy, że przeciw 9 kostkom magii można poradzić sobie z 1 caddym ale 1 caddy napewno nie wystarcza na masowe wskrzeszaczki (z tym radzą sobie tylko massowa ilość DD najlepiej z +1 do dispellowania, bo scrolli się na to nie zużywa chyba że w sytuacjach esktremalnych). Mówiąc o magii WC tak naprawdę mówimy o tych dwóch zaklęciach w kombinacji recast na 3+. Mimo wszystko po ostatnich testach można to przeboleć. Przy tego typu magii kostki (2DD) trzyma sie przeciwk boundowi z popychaczki, a scrolle na inne wredne czary. Dodatkowo sporo armii weźmie mniejszą obrone magiczną niż standardowo na zwykłych turniejach, dlatego wcześniejsze wyliczenia Furiona w prtzebijalności magii VC muszą zostać skorygowane przez te czynniki. Stad vampiry są wstanie czasem niemal bezkarnie rzucać masowe wskrzeszanie. Jednak nie jest to ten sam poziom wskrzeszania jak w przypadku standardowych VC na kilkunastu kościach. Stad przeprowadzilismy serie bitew z oboma rodzajamia ilości kości VC zwłaszcza pod kątem używania masoswych wskrzeszeń. Na kilkunastu kościach nawet przy większej obronie magicznej VC wskrzeszłay i uzywały magii przytłaczająco tzn. nie dało się nadążyć z wystrzeliwywaniem regimentów stosunku do wskrzesznia czy nawet przy mocnym uderzeniu w konretny regiment. Natomiast na małe punkty pomimo, że wskrzeszaczki wchodziły to przede wszystkim nie był to ten poziom co na kilkunastu i można było nadgnaniać w ponownym uszczuplaniu, a jednocześnie trzymać srolle na wredniejsze czary.
Stąd 9 kości dla VC to wyraznie przyciecie VC, jednak dzieki kombinacji 3+ i recasta wciaż się przebija, bo jeśli ktoś chce to ograniczyć musi bezpośrednio uderzyć w ich zasade magiczną. To tak samo jak ktoś chciałby teraz w nowych DE specjalnie dla nich wprowadzać ilość zakleć (np. maks 2-3 na ture), które przekraczają limit maksymalny kości mocy dla magów określonego poziomu (np. maks. 3 dla maga 2 lvl). Ponieważ inne armie nie mogą przekraczać przykładowego limitu rzucania zaklęcia 3 koścmi dla 2 lvl maga, zasada ta by uderzała głównie w nowe DE. Niestety VC zostały zlożone tak a nie inaczej. Mają magie poprostu lepszą od innych armii, w czym bardzo pomogają bohaterowie VC, czyli vampiry.
Różnica jest taka , że balansator nie jest obraźliwe a "nawiedzony spamer" to już zwykła obelgaTHE_END teraz jak widzę zacząłeś wymyślać jakąś idiotyczną teorie spisku...trudno o większe bzdury...i jeśli Furionowi chcesz przypiąć łatke balansatora to do Ciebie może pasować "nawiedzony spamer"...
LOLJednak z drugiej strony jest to bezpośredni zapis wymierzony w VC. Magia VC została już przycięta. 9 kostek mimo wszystko to nie jest kilkanaście.
Demony też tak zostały złożone a na tym CS tego nie widaćNiestety VC zostały zlożone tak a nie inaczej. Mają magie poprostu lepszą od innych armii, w czym bardzo pomogają bohaterowie VC, czyli vampiry.
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Proponuje poczytać jeśli nie moje wywody to innych ludzi w tym temacie - Trikka między innymi - nie specjalnie masz pojęcie o tym jak recast omija ograniczenie ilości kostek PD - dlatego bronisz czegoś czego się obronić poprostu nie da
Jak by na to nie patrzeć grasz WE które na tym CS też są mało pocięte więc ci na tym zależy - dodatkowo jeśli nie rozumiesz co to znaczy motywacja to odsyłam do literatury naukowej - poczytaj , postudiuj , zrozumiesz wtedy że na dzieło - nawet tak niskich lotów jak ten CS wpływa to w jakim celu jest pisane - do tego cel ten nie musi być uświadamiany przez autora
Pozdrawiam i życzę dobrej nocy i spokojnych snów.
Ostatni raz włączam w tym temacie kredkę. Macie przystopować i wrócić do trochę bardziej kulturalnego i życzliwego tonu dyskusji.