Rozpiski elfów
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
Porażka - nigdy więcej nie biorę HE choć bez odrobiny strzelania. Bez magii się jeszcze obejdzie, ale bez RBT nie ma szans. Dwa razy trafiłem na pluton egzekucyjny i tylko modliłem się, by paniki zdawać. Najprościej było z demonami, bo HE są dużo lepsze w hth, ale reszta - dramat.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
a móglbyś coś przybliżyć?
a z demonami mi też dobrze idzie, znaczy przeciwnik niezbyt wymagajacy, gdyż nie gralem jeszcze z nimi na wysokim skilu generala.
a z demonami mi też dobrze idzie, znaczy przeciwnik niezbyt wymagajacy, gdyż nie gralem jeszcze z nimi na wysokim skilu generala.
No i było
Pierwsza bitwa z krasnalami (dwie armaty, 2 bolce, 25 thundererów i 10 kuszników). Biegłem i zdawałem paniki, 6 WL zabiło armatę, swordmasterzy skasowali dwa bolce i przeżyli do końca, resztę rozstrzelano.
Druga bitwa z demonami (20 bloodletterów, 20 plaguebearerów, dwa fiendy i 2x5 fleshhoudów)
Pobiegliśmy radośnie na siebie, SH wpadli w flesh houndy, wszyscy zginęli, ale za to psy musiały pogonić w spearelfy. Spearelfy zabiły dwóch, potem jednego, aż w końcu ich posypały. Została połowa. Swordmasterzy przyjęli bloodletterów a WL drugie flesh houndy. WL bili się dwie tury, swordmasterzy też (po pierwszej tuirze został jeden demon, bo zabiłem 9, a przeciwnik rzucił 12 na instability). 20 plaguebearerów z heraldem dostało na flankę 12 swordmasterów z herosem, herald poszedł do challenge'a i sypnął się wraz z oddziałem po 5 turach.
Kolejna bitwa z imperium (czołg, kawaleria z priestem, 2xcannon 10 kuszników, 10 thundererów i mag) czołg mnie rozjechał, 13 WL spanikowało i rozbiło się na obelisku, jedynie 5 spearelfów przebiegło przez armatę, hangunnerów, drugą armatę i kuszników.
Ostatnia bitwa z bretonnią (dwie duże lance, dwie małe). Było trochę szachów, zastawiłem świetną pułapkę ale nie dopracowałem zakończenia (dwie lance miały z overruna wpaść w mojego generała, ale źle go ustawiłem i wpadła tylko jedna) i skończyło się remisem.
Paku, oczywiście że myślałem nad różnymi rozpiskami - ale chciałem spróbować czegoś takiego.
Ogólnie najbardziej dumny jestem ze spearelfów, swordmasterzy też zawsze pokazywali klasę. Tylko SH ssali pałę, bo albo panikowali, albo jak już walczyli to zawsze rzucali poniżej statystyki.
Pierwsza bitwa z krasnalami (dwie armaty, 2 bolce, 25 thundererów i 10 kuszników). Biegłem i zdawałem paniki, 6 WL zabiło armatę, swordmasterzy skasowali dwa bolce i przeżyli do końca, resztę rozstrzelano.
Druga bitwa z demonami (20 bloodletterów, 20 plaguebearerów, dwa fiendy i 2x5 fleshhoudów)
Pobiegliśmy radośnie na siebie, SH wpadli w flesh houndy, wszyscy zginęli, ale za to psy musiały pogonić w spearelfy. Spearelfy zabiły dwóch, potem jednego, aż w końcu ich posypały. Została połowa. Swordmasterzy przyjęli bloodletterów a WL drugie flesh houndy. WL bili się dwie tury, swordmasterzy też (po pierwszej tuirze został jeden demon, bo zabiłem 9, a przeciwnik rzucił 12 na instability). 20 plaguebearerów z heraldem dostało na flankę 12 swordmasterów z herosem, herald poszedł do challenge'a i sypnął się wraz z oddziałem po 5 turach.
Kolejna bitwa z imperium (czołg, kawaleria z priestem, 2xcannon 10 kuszników, 10 thundererów i mag) czołg mnie rozjechał, 13 WL spanikowało i rozbiło się na obelisku, jedynie 5 spearelfów przebiegło przez armatę, hangunnerów, drugą armatę i kuszników.
Ostatnia bitwa z bretonnią (dwie duże lance, dwie małe). Było trochę szachów, zastawiłem świetną pułapkę ale nie dopracowałem zakończenia (dwie lance miały z overruna wpaść w mojego generała, ale źle go ustawiłem i wpadła tylko jedna) i skończyło się remisem.
Paku, oczywiście że myślałem nad różnymi rozpiskami - ale chciałem spróbować czegoś takiego.
Ogólnie najbardziej dumny jestem ze spearelfów, swordmasterzy też zawsze pokazywali klasę. Tylko SH ssali pałę, bo albo panikowali, albo jak już walczyli to zawsze rzucali poniżej statystyki.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Kolejny mój pomysł na 2250:
Arcy - IV lev, Book
Caddy
BSB - GW, AoC, AoL
20 spearelves - sztandar, muzyk
5 DP - sztandar, muzyk, Warbanner
12 WL - fcg, Lion standard
12 SM - sztandar, muzyk, Banner of Arcane protection
5 PG - sztandar, BoS
RBT x4
I jak?
Arcy - IV lev, Book
Caddy
BSB - GW, AoC, AoL
5 DP - sztandar, muzyk, Warbanner
12 WL - fcg, Lion standard
12 SM - sztandar, muzyk, Banner of Arcane protection
5 PG - sztandar, BoS
RBT x4
I jak?
Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie
solidne
choc ja w BoH nie wierze.
choc ja w BoH nie wierze.
spoko
dalbym WL standard of balance, a SM lion standard. Kosztem bolca na orla, i tak zostanie jeszcze troszke pkt, np na dodatkowych spearelfów, bądz phoenixów czy szóstego dragona.
I też w BoH nie wierze, lipna jest...
dalbym WL standard of balance, a SM lion standard. Kosztem bolca na orla, i tak zostanie jeszcze troszke pkt, np na dodatkowych spearelfów, bądz phoenixów czy szóstego dragona.
I też w BoH nie wierze, lipna jest...
A ja bez BoH w nic nie wierze bo co ze masz 5 czarów jak demony VC krasnale i imperium żadnego czaru cie nei wpuszczą chyba że jakis turbo plewny a liczyć na 2x6 to mało taktyczne. NAtomiast gdy mamy BoH i wylosujemy czary które chcemy a jest na to spora szansa to ifki leca pieknie.
a to jest taktyczne?Ice-T pisze: NAtomiast gdy mamy BoH i wylosujemy czary które chcemy a jest na to spora szansa to ifki leca pieknie.
ja mam niemile wspomnienia z BoH...
zazwyczaj to wyglaalo tak jakbym go nie mial
w zasadzie żaden dublet nie siadal, a rzucalem na ture po 2 czary, czyli odpowiednio na 4 albo 3, 2 razy na 4 i nawet na 4 i 5 i kupa jak już byl dublet to brakowalo do casting value. I to podczas testów, po 5 bitwie zrezygnowalem, mozę raz albo dwa razy ifka siadla.
dokładnie cady nas broni a arcy ciska ifki do tego BSB ja najczęściej biore BB i jazda! Mając normalnego arcy mamy 5 czarów ale szansa na to że rzucimy czar przy disiejszych VC demonach imperium i nowych de jest corazbardziej znikoma. Tak więc BoH to przedmiot który daje naprawde przewage jeśli chodzi o magie.
przy dzisiejszych VC i demonach tez mozna spokojnie przebic sie dwoma magami.. nawet nie musi byc to arcymag.
dla mnie arcymag idzie w odstawke.. SD jest o wile mniej losowy
dla mnie arcymag idzie w odstawke.. SD jest o wile mniej losowy
to w sumie bardzo dobrze swiadczy o booku HE.. bo istnieja tak na prawde dwie bardzo różniące się, mocne i konkurujace ze soba opcje.Jankiel pisze:A ja przestałem wystawiać stardragona, bo wydał mi się bardziej losowy od arcymaga
jedna teraz gdy pojawia sie coraz wiecej demonów smok mi sie o wiele lepiej spisuje... choc mozliwa jest opcja ze za 2-3 nowe booki arcymag bedzie bardziej atrakcyjny
Dokładnie, zwłaszcza, że DE większość czasu grałem na smoku.to w sumie bardzo dobrze swiadczy o booku HE
Ale HE są mniej liczne od darków, są trochę mniej mobilne i mają gorsze strzelanie. Żeby te braki zrównoważyć, wolę bezpieczniejszego i bardziej wszechstronnego arcymaga.
na 1410 coś takiego mam:
BSB 183
-konik+barding
-lance, dr.armour, shield
-Radiant Gem of Hoeth
Mage II 185
-seer
-scroll
18x Spearelves 197
-war banner
-musican
11x white Lions 208
-musican
-Lion Standard
10x Swordmasters 240
-BoS
-fcg
-GoC
5x Silver Helms 115
5x Shadow Warriors 80
2x RBT
Defensywnie i magicznie z piechotą. Generuje 6-8 kostek, spokojnie rzucam z maga fire bala i malego fire bala, z BSB koeljnego firebala z zależnosci od kości na BoS. Oczywisćie wchodzi w rachube mala kużnia, czy drain magic na BSB. Ochrona magiczna taka w sam raz. Mam czym postrzelać i mam czym szarże przyjąc, 3 dobre oddzialy do walki.
BSB 183
-konik+barding
-lance, dr.armour, shield
-Radiant Gem of Hoeth
Mage II 185
-seer
-scroll
18x Spearelves 197
-war banner
-musican
11x white Lions 208
-musican
-Lion Standard
10x Swordmasters 240
-BoS
-fcg
-GoC
5x Silver Helms 115
5x Shadow Warriors 80
2x RBT
Defensywnie i magicznie z piechotą. Generuje 6-8 kostek, spokojnie rzucam z maga fire bala i malego fire bala, z BSB koeljnego firebala z zależnosci od kości na BoS. Oczywisćie wchodzi w rachube mala kużnia, czy drain magic na BSB. Ochrona magiczna taka w sam raz. Mam czym postrzelać i mam czym szarże przyjąc, 3 dobre oddzialy do walki.