Jak zostać Generałem - pytania o HE

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Re: Jak zostać Generałem - pytania o HE

Post autor: Azurix »

To przemyśl sprawę White Lionów i Phoenix Guardów. Ci pierwsi, z Banner of the World Dragon, działają w miarę samodzielnie, ale Gwardia wymaga już konkretnych elementów w rozpisce pod ten oddział, jak Lore of Shadow (Okkham'r Mind Razore), czy Lore of Beast (Sygnaturka) ;)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Lenczek
Mudżahedin

Post autor: Lenczek »

Azurix pisze:To przemyśl sprawę White Lionów i Phoenix Guardów. Ci pierwsi, z Banner of the World Dragon, działają w miarę samodzielnie, ale Gwardia wymaga już konkretnych elementów w rozpisce pod ten oddział, jak Lore of Shadow (Okkham'r Mind Razore), czy Lore of Beast (Sygnaturka) ;)
Właśnie zacząłem to rozkminiać i chyba WL będzie....zarówno w def jak i off ich będę w stanie wykorzystać....

Johyyn
Warzywo

Post autor: Johyyn »

Witam, zwracam się do polskich znawców HE o pomoc :P Otóż przymierzam się do startu armii HE (kierowałem się przede wszystkim wyglądem: chcę armię w ładnych, żywych kolorach) i pojawiły się pewne wątpliwości:
a) jako, że jestem w gry figurkowe absolutnie tragiczny, to potrzebuję naprawdę silnej armii, zeby mieć jakiekolwiek szanse. :P Poczytałem trochę po sieci, ale co forumowicz, to opinia. A to, że HE są super overpowered, a to, że DE w każdym calu lepsze. Jak to jest? I jak się HE mają do Impreium?:P
b) mając powyższe, oraz mój ograniczony budżet połączony z wrodzonym skąpstwem na uwadze od czego powinienem zacząć zakupy tak do 1000p(prawdopodobnie będę głównie grał przeciwko Imperium)? Swormasterzy są tani z powodu IoB, ale znów: na jednym forum ludzie piszą, że są świetni, a na innym, że to najgorszy Special -.-
c) jak popularne w Polsce/Warszawie są HE?
Z góry dzięki :)

A, grałem trochę w wh40k, ale w w:fb jestem totalnie zielony, więc informacja "WL są lepsi od SM, bo mają takiego a takiego save'a przeciwko temu a temu" niewiele mi da, gdyż ciężko mi ocenić jak duża to różnica.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Nie jest to armia super mocna i wymaga kombinowania sporo. Jeśli szukasz standardu, to Swordmasterzy są niestety słabi, a prym jak zawsze wiodą White Lioni. Dodatkowo masz Feniksy i Balisty w Rare oraz Silver Helmsów i Ellyrianów w Core. Jeśli potrzebujesz 2 klocek do walki, to Phoenix Guardzi :)

P.S.: Jak potrzebujesz samograja i grasz na Open, to najmocniejsze są Demony. Jeśli mato być samograj na jakieś Euro, to zapewne Warriors of Chaos jak zawsze :wink:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Johyyn
Warzywo

No to przyznam, że się zdziwiłem - wszędzie czytałem, że Core to przede wszystkim Spermen :o

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

nie pamietam edycji w ktorej tylko spearmeni byliby grani jako core...
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Johyyn pisze:No to przyznam, że się zdziwiłem - wszędzie czytałem, że Core to przede wszystkim Spermen :o
To byli źli ludzie i niecnie Cię oszukali. Spearelfy nadają się głównie do klimatycznych rozpisek i stania na półce. Ja czasem coś próbowałem z nimi robić, ale jedyne co robili, to ginęli dość szybko. :P Za punkt więcej masz łuczników, którzy biją się prawie tak samo.

Johyyn
Warzywo

To jakie jednostki można uznać za top tier(zarówno na małe, jak i duże punkty)?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Już ci napisałem. Silver Helms i/lub Ellyrian Reavers (w różnych konfiguracjach) są w Core oraz White Lioni są w Special, niezależnie od wszystkiego. Dodatkowo zawsze będzie jakiś Mag/Arcymag, a także BSB (Konno, Pieszo lub na Orle). W zależności od punktów, strategii i ograniczeń w Rare masz kombinacje Feniksów i Balist :)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Orły też się dalej przydają mimo, że Ellyrianie są w corach.
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Ale nie występują Zawsze :P

Obrazek

Obrazek

Lenczek
Mudżahedin

Hejka,
Jest ktoś w stanie podrzucić jakąś defensywną rozpiskę (taką jak dla noobka) ?
W niedziele umówiłem się w swojej miejscowości na naukę gry i kazano mi zrobić sobie kartonową armie, taką do celów dydaktycznych, zanim sobie złoże już konkretną. Powycinam kwadraciki i będę się bawił :D

Pomoże ktoś z ogarnięciem takiej armii mniej więcej opartej na:
1) archimag - 4 lvl (przedmioty itp nie mam zilonego pojęcia co dobre, na co zwracać uwagę...proszę o podawanie całych nazw :D)
2) mag 2 lvl 4 (przedmioty jak wyżej)
3) nooble - BSB (więcej nic nie wiem, patrz wyżej)
4) WL
5) łuczników
6) PG
7) balisty
8) Silver helmsi
9) coś innego jak sie zmieści....

Ogólnie nie podaje liczb w poszczególnych oddziałach bo nie wiem, ile czego się dobrze sprawuje, w tej kwestii proszę Was o radę.. Jeszcze nie ogarnąłem do końca programiku do robienia rozpisek....

Proszę o pomoc i w miare możliwości ogólnie zakreślić schemat walki, co robić, czego unikać, jakie jednostki są dobre na co...

Z góry dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

a na ile to w ogóle ma być punktów?
Przeszukaj temat z rozpisami HE i weź skopiuj jedną z nich.
Co jest dobre i jak to wykorzystać to dowiesz się podczas nauki.
Obrazek

Lenczek
Mudżahedin

euro 2400, tak to ma byc :D
a im szybciej się dowiem tym szybciej kartonowe wojsko ogarne, a co najważniejsze poczytam dokładnie, ze zrozumieniem co daje każdy przedmiot, czar, umiejętność itp...

No właśnie nie wiem, które z tych rozpisek przedstawionych w innych tematach jest off a która deff, te z większą ilością silversów i reaversów są bardziej offowe ?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Te które maja najwięcej strzelania lub magii są z reguły defensywne.
Obrazek

ajt
Kradziej

Post autor: ajt »

Jak u nas najlepiej złożyć kałboja?;)

Mam taki duet:

Na koniu (1+ 6+ 2+na ogień)

Noble @ 160.0 Pts
Dragon Armour; Battle Standard; Ithilmar Barding
Star Lance [30.0]
Luckstone [5.0]
Enchanted Shield [5.0]

i na orle (3+ 6+ 2+na ogień)

Noble @ 183.0 Pts
Lance; Dragon Armour; Shield
Potion of Strength [20.0]
Dawnstone [25.0]

Jak ich jeszcze usprawnić?;)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

wg mnie są nieco lepsze złożenia:

konni (z full osprzętem obronnym każdy):

1).
star lance, dragonhelm, potka +1 atak w szarży oraz luckstone (te dwa ostatnie można też zamienić na 2+ warda na pierwszą ale traci się uderzenie), można dać mu również i great weapona jak chcesz aby i potem co nieco się bił ale spada mu save na 2+ co na BSBku raczej bym nie polecał.

2).
SoM, enchanted shield, dawnstone - taki dość naturalny wybór dla BSB. Nie bije mocno ale jest wytrzymały.

Oraz na orle, on nie będzie standardowym klepaczem ale bardzo wyspecjalizowanym i fajnym, mianowicie:
-charmed shield
-crown
-star lance
-potka ataku
-lion cloak
-> idealny na defensy z maszynami, szczegolnie armatami, bo moze w zasadzie dwie kulki zgarnąć na ryj. Uderzenie również ma coby coś wykończyć, można dać mu zwykłą lancę bez potki jeśli chcemy po taniości, a jak star lanca zajęta to niezłym wyborem jest pota siły i zwykła lanca (w pierwszej uderzy z S6, drugiej jak się nie przepcha z S7) tudzież potka tafa jak chcemy go mieć jeszcze twardszego.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

ajt
Kradziej

Kosa pisze: konni (z full osprzętem obronnym każdy):
Z full osprzętem, czyli Dragon Armour, czy Heavy z Lion Cloak? Raczej to pierwsze, tak?

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

tak jest, chociaż jesli jest dragonhelm to dragon armour raczej zbyteczny. No i oczywiście tarcza. Wazne jest coby mieli save na 1+ (dlatego tez i lion cloak jest niezbyt potrzebny ;).
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

ajt
Kradziej

Dzięki, fajnie to wygląda;)

Skąd wziąść takiego kozaka na orle?;) Macie jakieś linki, gdzie można kupić, albo jak skonwertować fajnie?

ODPOWIEDZ