Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Re: Sędziowski Rynsztok

Post autor: Jankiel »

ja nic nie poradze na to, ze gw w imie upraszczania zasad je komplikuje. a najgorsze sa sytuacje, w ktorych mozna sobie jedynie rzucac na 4+, bo nic nie wiadomo
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Wiec jesli uwazacie, ze to kwestia na 4+ to wezcie pod uwage "czynnik gracza" :)

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Post autor: jurak »

Shino pisze:
jurak pisze: po pierwsze sa ignored for most gaming purposes. (nie sa ignorowani perma, bo jednak np sciagaja wo)
po drugie to unit a nie model jednoczesciowy.
po pierwsze for mosdt gaming purposes wskazuje, ze na wiekszosc sa ignorowani. Jako, ze jest napisane kiedy nie sa ignorowani (alokacja ran) to zalozylem, ze tam gdzie nic nie jest opisane na temat traktowania handlersow to sa ignorowani.
po drugie sa ignorowani wiec mimo, ze sa unitem a nie modelem to nie uzywasz ignorowanej ld handlersa
po pierwsze wymienione jest tez kiedy sa ignorowani, i nie widze sensu zeby reszta zasad dotyczacych unitow miala byc "olana".
a zeby bylo smieszniej to odnosi sie jedynie do dzielenia statystyk w unicie. (nie sadze zeby jakas inna zasada byla ominieta).

wiec twierdzenie ze nie moga dzielic statystyk jest imo imba ;]

druga sprawa, napisane jest ze zawsze sie bieze najwyzszy LD, a handlersi sa, sa, i twierdzenie ze zapisek "for most gaming purposes" jest wazniejszy i wiaze sie jakos z ld jest ostrym widzimisie.

no i kolejna sprawa, kto jak interpretuje zapisek

"for most gaming purposes", bardzo chcialbym uslyszec interpretacje na polski czlonkow LS.
Jankiel pisze:ja nic nie poradze na to, ze gw w imie upraszczania zasad je komplikuje. a najgorsze sa sytuacje, w ktorych mozna sobie jedynie rzucac na 4+, bo nic nie wiadomo
nie ta edycja
A. The player whose turn is taking place decides.
kolejna sprawa to nie porownujcie hydry do helki, bo albo nie wiecie jak dziala helka, albo sobie jaja robicie

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

jurak pisze:
Shino pisze:
jurak pisze: po pierwsze sa ignored for most gaming purposes. (nie sa ignorowani perma, bo jednak np sciagaja wo)
po drugie to unit a nie model jednoczesciowy.
po pierwsze for mosdt gaming purposes wskazuje, ze na wiekszosc sa ignorowani. Jako, ze jest napisane kiedy nie sa ignorowani (alokacja ran) to zalozylem, ze tam gdzie nic nie jest opisane na temat traktowania handlersow to sa ignorowani.
po drugie sa ignorowani wiec mimo, ze sa unitem a nie modelem to nie uzywasz ignorowanej ld handlersa
po pierwsze wymienione jest tez kiedy sa ignorowani, i nie widze sensu zeby reszta zasad dotyczacych unitow miala byc "olana".
a zeby bylo smieszniej to odnosi sie jedynie do dzielenia statystyk w unicie. (nie sadze zeby jakas inna zasada byla ominieta).

wiec twierdzenie ze nie moga dzielic statystyk jest imo imba ;]

druga sprawa, napisane jest ze zawsze sie bieze najwyzszy LD, a handlersi sa, sa, i twierdzenie ze zapisek "for most gaming purposes" jest wazniejszy i wiaze sie jakos z ld jest ostrym widzimisie.
Tylko, że zasada M&H zaczyna się od zdania, że M&H nie są jednostką per se, że handlersi są ignorowani "for most gaming purposes" i żeby traktować monstera jako "extent of the unit". Ignorowanie tego wszystkiego jest naciąganiem zasad, nie odwrotnie.

Maciek
PS. Testy inicjatywy do słoneczka też na I elfów?

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

mlepkows pisze:Tylko, że zasada M&H zaczyna się od zdania, że M&H nie są jednostką per se, że handlersi są ignorowani "for most gaming purposes" i żeby traktować monstera jako "extent of the unit". Ignorowanie tego wszystkiego jest naciąganiem zasad, nie odwrotnie.

Maciek
PS. Testy inicjatywy do słoneczka też na I elfów?
sa jednostka? sa
jest wymienione kiedy ich sie olewa? jest
jest napisane ze ich nie ma? nie
jest napisane ze nie uznaje sie zasad ogolnych? nie

kolejna sprawa, zasada M&H nie zaczyna sie od zdania M&H tylko od Handles, a to spora roznica.
a jak juz jestes to tez prosze podaj swoja interpretacje "for most gaming purposes"

Awatar użytkownika
zembol
Oszukista

Post autor: zembol »

mlepkows pisze:PS. Testy inicjatywy do słoneczka też na I elfów?
Zły przykład. Słoneczko działa na modele, nie unity.

BTW: ta dyskusja jest o tyle bezcelowa, że nie ma rozstrzygnięcia w zasadach. Obie argumentacje mozna uznać za poprawne, bo w booku jest zwyczajna dziura.
Jedyne rozwiązanie to przyjęcie jednej z wersji jako uściślenie, bo wolałbym uniknąć sytuacji, gdy na jednym turnieju moje salki mają Ld6 a na innym Ld4 (czyli zgodnie z widzimisie sędziego).
Choć smutno mi, że LS wybrało opcję urżnąć wszystkie M&H. Jak dla mnie to niech se hydra ma i Ld10. Zwyczajnie salek żal. Helki też. Fajne modele, a rzadziej się na stole pojawią.
Obrazek Obrazek
Nowe Lizaki: 110/30/89 | Demoniszcza: 16/0/11 | 101st Abn Div: 4/1/8

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

zembol pisze:
mlepkows pisze:PS. Testy inicjatywy do słoneczka też na I elfów?
Zły przykład. Słoneczko działa na modele, nie unity.

BTW: ta dyskusja jest o tyle bezcelowa, że nie ma rozstrzygnięcia w zasadach. Obie argumentacje mozna uznać za poprawne, bo w booku jest zwyczajna dziura.
Jedyne rozwiązanie to przyjęcie jednej z wersji jako uściślenie, bo wolałbym uniknąć sytuacji, gdy na jednym turnieju moje salki mają Ld6 a na innym Ld4 (czyli zgodnie z widzimisie sędziego).
Choć smutno mi, że LS wybrało opcję urżnąć wszystkie M&H. Jak dla mnie to niech se hydra ma i Ld10. Zwyczajnie salek żal. Helki też. Fajne modele, a rzadziej się na stole pojawią.
+
dokladnie, troche rozsondku jak w przypdaku gyro by sie tu przydalo :roll:

pozatym chyba mam odpowiedz ;)
Q: Does a unit that has a LD of ‘0’ or ‘-‘? automatically fail
Leadership tests? (p10)
A: Yes.
pg 108
the crew
to co, maszyny takze oblewaja ld z automatu? ;)

Awatar użytkownika
Solider
Falubaz

Post autor: Solider »

Jankiel pisze:
Grolshek pisze:Powiedzenie "zawsze graj armią z LS" nabiera nowego sensu... Dobrze że undeadzi z mantica teraz tacy tani są...
po pierwsze, przeciez i tak nie grasz w osma edycje. po drugie, moje hydry wlasnie oslabiono. czyli jak zwykle bez sensu trujesz dupe
Jankiel ogarnij się! Co to za stwierdzenie, że Grolshek nie gra w ósmą edycje, co to zmienia i ma do rzeczy? Wyłapał wasz błąd i tyle, zresztą nie on jeden. Wracając do meritum, poza hydrami masz sporo ciekawych rzeczy, więc nadrobisz sobie stratę, która IMO, stratą nie jest. Poza tym jak wspomniałeś, zostały osłabione, a Helki wogóle wypędzone z pola walki. Twoje Hydry po prostu będą parły do przodu przy generale i tyle. My (WoChowcy) nie mamy strzelania, a przez Waszą BŁĘDNĄ interpretacje tracimy jedyną jednostkę strzelającą. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że po wypowiedzi Shino, wnioskuję, że nie zamierzacie jej zmienić. Więc po prostu super, Panowie nie grający Wochem i nie mający o tym pojęcia coś sobie zarządzili i tak musi być, pięknie. Tylko nie pisz, że mamy maruderów, albo, że mogę trzymać przy Helce gienia bo to żal. I odpuść sobie pisanie, że nie muszę grać na te uściślenie, bo to też nie prawda, wszyscy, albo większość na nie gra, więc... Reasumując, tak WoCh jest armią combatową, ale wsparcie jest potrzebne i tu apel zmieńcie swoją interpretację, bo jest niewłaściwa.

I jeszcze +1 dla interpretacji Juraka, bo jest właściwa. =D>
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".

- Magnus the Pious
Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
No, nie inaczej !!!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

solider4 pisze:. Więc po prostu super, Panowie nie grający Wochem i nie mający o tym pojęcia coś sobie zarządzili i tak musi być, pięknie.
moze o tym nie wiesz ale ciezko nazwac nas niegrajacym wochem bo np. ja wochem mastera wygralem ;)
sa jednostka? sa
jest wymienione kiedy ich sie olewa? jest
jest napisane ze ich nie ma? nie
jest napisane ze nie uznaje sie zasad ogolnych? nie
jest wymienione, ze tylko wtedy sie je olewa? nie
jest napisane, ze w wiekszosci przypadkow handlersi sa olewani? tak

poza tym jak zembol napisal. Jest tu dziura. wiec zdroworozsadkowo podeszlismy do tematu i napisalismy co kazdy o tym sadzi. Po to sa w koncu uscislenia zeby takie dziury wyjasniac bo z tego co piszecie to wcale nie jest oczywista sprawa (co wynika z faktu, ze nie zgadzacie sie z decyzja ls)

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

... W takim razie przed każdą bitwą na każdym turnieju będę pytał przeciwnika czy pozwoli mi ld na 9 zdawać....
nie żeby to było żałosne...
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Shino pisze:jest wymienione, ze tylko wtedy sie je olewa? nie
jest napisane, ze w wiekszosci przypadkow handlersi sa olewani? tak
ja wymienilem to co jest pewne badz wymienione, ty wymieniles dwa aspekty do ktorych sa najwieksze watpliwosci (a w zasadzie jeden).
pierwsze; imo zapisek 'ignored for most gaming purposes' jest niejako wstepem do zasady, a nie sama zasada (nic nie precyzuje, a wyszczegolnione jest pozniej kiedy sie olewa handlersow)
a druga sprawa; co z maszynami, bo biarac ta droge co LS to maszyny oblewaja z automatu testy LD.

mi sie podoba, bedzie mozna grac na slaneshu, panika dla wszytkich maszyn w 18" i mam spokuj :)
rune lord chowajacy sie pod kowadlo
Durin pisze:... W takim razie przed każdą bitwą na każdym turnieju będę pytał przeciwnika czy pozwoli mi ld na 9 zdawać....
nie żeby to było żałosne...
spokojnie, watpie zeby to przeszlo, a jak przejdzie to gracze imperium i dwarfow zlinczuja cala LS :D

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

jurak pisze:mi sie podoba, bedzie mozna grac na slaneshu, panika dla wszytkich maszyn w 18" i mam spokuj :)
Ponosi trochę - Kowadełko jest Unbreakable. Poza tym, a propo
jurak pisze:a druga sprawa; co z maszynami, bo biarac ta droge co LS to maszyny oblewaja z automatu testy LD.
Przy maszynach jest taki ładny zapisek, którego przy M&H nie ma... domyślasz się jaki?
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Mac pisze:
jurak pisze:mi sie podoba, bedzie mozna grac na slaneshu, panika dla wszytkich maszyn w 18" i mam spokuj :)
Ponosi trochę - Kowadełko jest Unbreakable. Poza tym, a propo
jurak pisze:a druga sprawa; co z maszynami, bo biarac ta droge co LS to maszyny oblewaja z automatu testy LD.
Przy maszynach jest taki ładny zapisek, którego przy M&H nie ma... domyślasz się jaki?
przy opisie crew jest tez ladny dopisek, domyslasz sie jaki?
:lol2:
maszyna moze moze sobie zdawac test LD ale skad zabierze ta LD :lol2:

co do kowadla to nie mialo w 7 ed unbrejka, po fakcie zajzalem do faq'a, zgadza sie, zwracam honor :)

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

jurak pisze:co do kowadla to nie mialo w 7 ed unbrejka
miało...
jurak pisze:przy opisie crew jest tez ladny dopisek, domyslasz sie jaki?
You always use the Movement, Weapon Skill,
Ballistic Skill, Strength, Initiative, Attacks and
Leadership of the crew.
Cokolwiek sobie wymyślisz, takie zapisu nie znajdziesz przy M&H. Poza tym rzeczywiście wysilali by się pisząc "If warmachine fails panic test (...)" (na str. 110), gdyby maszyna automatycznie oblewała test Ld... :roll:

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Mac pisze:
jurak pisze:co do kowadla to nie mialo w 7 ed unbrejka
miało...
jurak pisze:przy opisie crew jest tez ladny dopisek, domyslasz sie jaki?
You always use the Movement, Weapon Skill,
Ballistic Skill, Strength, Initiative, Attacks and
Leadership of the crew.
Cokolwiek sobie wymyślisz, takie zapisu nie znajdziesz przy M&H. Poza tym rzeczywiście wysilali by się pisząc "If warmachine fails panic test (...)" (na str. 110), gdyby maszyna automatycznie oblewała test Ld... :roll:
dobra, tylko ze crew jest "ignored for most gaming purposes"

wiec albo cos jest nie tak z uscisleniem M&H, albo trzeba uscislic warmashines, bo wg LS crew nie ma ;)
bo sa, tada...

"ignored for most gaming purposes"

oczywiscie mala beke sobie cisne z tymi maszynami ;)
ale przyklad zalogi maszyn, wydaje mi sie, powinien co nieco rozjasnic sytuacje.

super zbunkrowali tego unbrejka w booku :/

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Handlerzy mają zapisane "ignored for most gaming purposes" z pewnymi wyjątkami, bo "most" a nie "all" (walka, rozdzielanie ran itd.)
Załogi maszyny mają zapisane "ignored for most gaming purposes" też z pewnymi wyjątkami, bo "most" a nie "all" - w tym przypadku jest ich więcej i są szerzej określone.

Tyle.

Awatar użytkownika
jurak
Kradziej

Mac pisze:Handlerzy mają zapisane "ignored for most gaming purposes" z pewnymi wyjątkami, bo "most" a nie "all" (walka, rozdzielanie ran itd.)
Załogi maszyny mają zapisane "ignored for most gaming purposes" też z pewnymi wyjątkami, bo "most" a nie "all" - w tym przypadku jest ich więcej i są szerzej określone.

Tyle.
no to maly pat ;)
ja znowu uwazam ze jest wymienione kiedy sa olewani i na tym sie konczy, a w zasadach maszyn jest dopisek ze wzgledu na specyfike jedneostki, split profile, oraz "-" w statystykach.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

solider4 pisze:
Jankiel pisze:
Grolshek pisze:Powiedzenie "zawsze graj armią z LS" nabiera nowego sensu... Dobrze że undeadzi z mantica teraz tacy tani są...
po pierwsze, przeciez i tak nie grasz w osma edycje. po drugie, moje hydry wlasnie oslabiono. czyli jak zwykle bez sensu trujesz dupe
Jankiel ogarnij się! Co to za stwierdzenie, że Grolshek nie gra w ósmą edycje, co to zmienia i ma do rzeczy? Wyłapał wasz błąd i tyle, zresztą nie on jeden. Wracając do meritum…
Co do meritum to nie będę się wypowiadał – bo choć tak się akurat składa, że jestem po stronie przeciwników Jankiela, to argumentów ponad te już tu przytoczone nie mam.
Natomiast formy wypowiedzi (skądinąd zazwyczaj rozsądnego Grolsheka) nie można pozostawić bez reakcji.
Było to wypowiedź tyleż obraźliwa, sugerująca że gracze z LS robią uściślenia „pod siebie”, co ewidentnie bzdurna. (Jankiel właśnie obciął był sobie Hydry, DE to druga armia Zbyszka, a i Shino z nimi widziałem.).
Na taką rozmowę to do Australii zapraszam. Poczytałem co piszą tam o ETC AR – zero argumentów – same plwociny po obu stronach barykady. \
Wypalać Trolli żelazem, póki gorące. Żadnej krainy kangurów proszę tu nie robić.

LS myliła się, myli się, i mylić się będzie.
Jeśli chodzi jednak o uczciwość – z takimi sugestiami jak Grolshek nas uraczył - to do Australii proszę.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Jakby Grolshek nie zaczął awantury to jak zwykle obudzilibyśmy się z ręką w nocniku... A tak to zrobiłem swoje, jak zwykle nakręciłem dyskusję i z czystym sumieniem mogę spokojnie żyć...

A teraz mała anegdota bo widzę że niektórym zaraz żyłka pierdząca od ciśnienia pęknie:

" -Panie dlaczego ten samochód nie jeździ ?
-bo to samo-chód... ma CHODZIĆ...
-Ale zawsze jeździł !!! Miał koła !!!
-panie kochany LS zdecydowała iż jakby samo-chód miał jeździć to producent nazwałby go samo-jezd... A jest samo-chód to i koła zakorbolili i ma od dziś chodzić...
-Ale to bez sensu !!!
-LS jest od pilnowania tego co producent NAPISAŁ a nie od pilnowania sensu...
-to ja p......e taki samo-chód !!! "

Uśmiechnijcie się nieco... [-o<

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Zawsze należy sięgać to oryginału. Żaden samo-chód tylko samo-ruch i on ... samo-rucha.

Uśmiech - uśmiechem, a błoto - błotem.

Jedenaste forumowe by JJ – "Nie rzucaj gównem bez sensu."
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Zablokowany