DIPPING - TESTOWANIE
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Re: DIPPING - TESTOWANIE
Czy Sadolin się od 2007 r. nie popsuł ??
Jaki kolor bejcy, by się nadawał do skavenów w czerwonych kubraczkach i do mnichów zarazy malowanych tak jak na GW ??
Sadolina na pewno nie trzeba rozcieńczać ??
Jaki kolor bejcy, by się nadawał do skavenów w czerwonych kubraczkach i do mnichów zarazy malowanych tak jak na GW ??
Sadolina na pewno nie trzeba rozcieńczać ??
Bejca wg mnie tylko brazowa, szególnie do szczurów.
Sam rozcienczam Sadolin benzyna lakową w stosunku 3-1, ale znajomi nie rozcienczaja i tez daja rade.
Sam rozcienczam Sadolin benzyna lakową w stosunku 3-1, ale znajomi nie rozcienczaja i tez daja rade.
- Kamil Kiwi
- "Nie jestem powergamerem"
Orzech jest ciemniejszy. Daje bardziej rade.
Ej, no jak zwykle trafiłem na dół strony, a jak wiadomo, jest ta część niezauważalną. Jeszcze raz o pomoc proszę....
Pomocy! Pomaszcz! Hilfe! Help!Ergofob pisze:słuchajcie, czy ta lakierobejca nie wchodzi w niepoządane reakcje z podkładem do żywic? O ten mi chodzi:
http://plajapan.com/product_info.php?products_id=466
Jako nowak w temacie, mam jeszcze pytanie, a nawet kilka-po pierwsze, czy możliwe są domalówki już po zabejcowaniu? Czy da się również stosować pigmenty ? No i czy stosując farby pactra/talens/tamiya, z niewielkim - jeśli chodzi o kolory- udziałem vallejo i citadel, mam na którąś z tych marek uważać? Pytanie ostatnie- jak bejca działa na elementy mosiężne? Takie na przykład jak ta lufka-armatówka:
http://www.rbmodel.com/index.php?action ... &group=085
Z góry dzięki za odpowiedzi, bom nowicjuszem w figurantach
"Musimy podjąć męską decyzję- albo jesteśmy zadowoleni, albo nie."
- M.Malicki
- M.Malicki
Odnoszac sie moich doswiadczen z bejca firmy Altaxin:
Tak, ale zanim zaczniesz malowac po zbejcowanym modelu zalecam: poczekac az bejca dobrze zaschnie, pokryc model matowym lakierem. Wtedy mozesz mozesz dalej malowac jakby nigdy nic.Ergofob pisze: czy możliwe są domalówki już po zabejcowaniu?
J.w.Ergofob pisze:Czy da się również stosować pigmenty ?
Stosuje tylko Vallejo i Citadel. Nie ma zadnego problemu przy bejcowaniu.Ergofob pisze:No i czy stosując farby pactra/talens/tamiya, z niewielkim - jeśli chodzi o kolory- udziałem vallejo i citadel, mam na którąś z tych marek uważać?
Bo zbejcowaniu straci generalnie metaliczne wlasciwosci i bedzie raczej zwykłym brązowym kolorem. Tak samo jak srebrny robi sie szary. Aby temu zapobiec wystarczy metaliczne czesci zaraz po zbejcowaniu modelu przemyc pedzelkiem benzyną lakową, czyli zmyc z nich po prostu bejce. I nie lakierowac ich na matowy. Ewentualnie poprawic potem farbakami.Ergofob pisze:Pytanie ostatnie- jak bejca działa na elementy mosiężne?
Witam. Mam pewien problem z bejca ktora zakupielem wczoraj. Mianowicie jest ona niezwykle rzadka i koloru rdzy, po zanurzeniu figurki splywa bejca calkowicie z niej splywa.Nie rozcienczalem bejcy benzyna lakowa bo jak juz napisalem jest ona rzadka,bejca ta to Altaxin Orzech impregnant do drewna (taka jaka uzywa Bless do zielonych). Co jest nie tak ? Czy moze zakupiem zla bejce ? Dodam jeszcze ze z poprzednimi bejcami Dulux i Sadolin nie mialem takich problemow (byly one geste i czaranego koloru) co jest z ta nie tak ?Z gory diekuje za pomocna odpowiedz.
Zet
Zet
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
myślę że tu jest problem, zamiast "impregnat do drewna" powinno być napisane "lakierobejca"Zet pisze:bejca ta to Altaxin Orzech impregnant do drewna
Więc wydaje mi się że kupiłeś po prostu nie ten produkt co trzeba
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
Tak, np. ja. Używałem głównie wymienianego tu wcześniej "orzecha włoskiego" Sadolinu, chociaż kilka modeli (wraithy, wilki, parę wampirów) robiłem bejcą hebanową i też moim zdaniem wyglądają spoko. Zdjęć za bardzo nie mam, bo nigdy się nie mogłem zebrać żeby obfotografować swoją armię.
-
- Plankton
witam
to moj pierwszy post, ale taka kopalnia wiedzy o dippingu to prawdziwy skarb.
Mam problem - nigdy nie malowalem figurek, w bitewniaki nie gralem, natomiast zajmuje sie planszowkami - miedzy innymi Space Hulkiem 3ed.
Chce ta metoda pomalowac Termosy i Genki. Jaka bejce polecacie? Czy przy ta kszczegolowych figurkach ta metoda to dobry pomysl?
Na pewnym forum widzialem jak ktos cos takiego poleca, jednak moj angielski jak nie jest na niskim poziomie tak przy nomenklaturze figurkowo-farbowo-bejcowej nie daje rady
http://www.boardgamegeek.com/thread/441 ... 5-minutes-
to moj pierwszy post, ale taka kopalnia wiedzy o dippingu to prawdziwy skarb.
Mam problem - nigdy nie malowalem figurek, w bitewniaki nie gralem, natomiast zajmuje sie planszowkami - miedzy innymi Space Hulkiem 3ed.
Chce ta metoda pomalowac Termosy i Genki. Jaka bejce polecacie? Czy przy ta kszczegolowych figurkach ta metoda to dobry pomysl?
Na pewnym forum widzialem jak ktos cos takiego poleca, jednak moj angielski jak nie jest na niskim poziomie tak przy nomenklaturze figurkowo-farbowo-bejcowej nie daje rady
http://www.boardgamegeek.com/thread/441 ... 5-minutes-
Da rade zdippować hulka ale nie wiem czy to ma sens przy tak małej ilosci figurek w dodatku do planszówki.... jeśli zależy Ci na czasie i wyglądzie to lepiej to oddac w rece malarza na tydzień dwa i będziesz miał na prawdę fajne modele:) Bo bejca nie jest wcale taką prostą techniką
PS. w tym linku jakis szczyt lenistwa jest gosciu nawet podkladu nie nakładał:P
PS. w tym linku jakis szczyt lenistwa jest gosciu nawet podkladu nie nakładał:P
-
- Plankton
ale jak ladnie mu to wyszlo
Moge dac malarzowi ale za to ile zapalce za model? to sa dosc szczegolowe figurki...50-8 zł za termosa? a za taka kase bede mial wszystkie farby. Tak mi sie wydaje
Moge dac malarzowi ale za to ile zapalce za model? to sa dosc szczegolowe figurki...50-8 zł za termosa? a za taka kase bede mial wszystkie farby. Tak mi sie wydaje