Latarka Skaven'ów

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Wisnia
Chuck Norris

Latarka Skaven'ów

Post autor: Wisnia »

Jak strzela latarka ? Trzeba szacowac zasięg czy poprostu kulnąć 8K6 ? Ona bije wszystko na drodze a na koncu mały tamplate czy jak ?
Z góry dzięki

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

nie szacujesz - podajesz kierunek i kulasz 8d6.
bije wszystko po drodze.. nie ma żadnej tamplatki.
Obrazek

Awatar użytkownika
Wisnia
Chuck Norris

Post autor: Wisnia »

Wszystkich, czyli moich tez tak ? Ok dzięki.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Twoich tez.
Obrazek

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

Nie chce zakładać kolejnego tematu więc tu się podczepie.
W army booku skaveńskim nie ma statystyk obsługi warp-lightinga natomiast w uściśleniach jest napisane,że jest 3 załogantów. Czy można zabić załoge ze strzelania czy tylko się ciśnie po dziale?? Wogle jak ktoś by mi mógł to wyjaśnić to byłbym wdzięczny.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

NIE ma zalogantow. Oni są czescia maszyny- to tak jakby jeden model ze wszystkim, majacy razem warda na 4+ i inne specjalne zasady

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

A jak uciekam od szarży to z automatu jestem liczony jako zniszczony? Nie bo te uściślenia sporo namieszały i nie do końca kumam jak to zinterpretować...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

mozesz sie zebrac.

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

załoganci niemają statystyk bo latara z automatu wali flee i GW zakładało że niezdarzy się sytuacja że będzie w walce...to tyle jezeli chodzi o logikę ...czyli tak prawdopodobnie niejest

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

lohost pisze:w erracie w pytaniu czy latarka jest traktowana jako rydwan czy jako maszyna wojenna, jest prosta odpowiedz.
latarka to maszyna wojenna z 3 zalogantami.

Shino, jesli latarka ma 3 nie wystawialnych zalogantow, bez statystyk ktorzy uciekaja i moga sie zebrac...to w takim ukladnie jakie maja staty, i skad nagle wezmie sie tych 3 kolesia na podstawkach skoro ich przy maszynie nie ma??

gdzies tutaj jest brak konsekwencji! albo sa albo ich nie ma.
nie wiem gdzie to znalazles :P zakladam, ze w uscisleniach ale nie wiem czemu takie byly zrobione a nie inne ;)

w kazdym razie na pewno mialo to wplyw na:

- wystawianie latarke wystawiasz z maszynami wiec 2 na raz
- us us maszyny jest taki jak jej zalogantow
- czary dzialajace na maszyny
- moze cos jeszcze ;)

zaloganci siedza na latarce jak na wozku rydwanu i nie mozna ich zabic :P jesli juz to ginie wszystko na raz

Awatar użytkownika
rychu022
Chuck Norris

Post autor: rychu022 »

w army booku zaznaczone jest ze latarke uznajemy jako chariot, pod wzglededem zasad takich jak rozpadniecie sie przy S7> badz dostawanie hitow za poruszanie sie po lesie. Dlatego latarka bardziej jest chariotem, dlatego nie mozna zabic zalogantow. Latarka zawsze musi robic flee. W przypadku gdy ma frenzy i zostaje zaszarzowana automatycznie jest niszczona

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Dołączę się do topicu. Czy latarka stojąca w lesie i obracająca się w fazie strzelania w kierunku celu dostaje hity za poruszanie się w lesie?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

ta

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

i ja bym chcial sie zapytac o cos...

w ktorym kierunku strzela latarka?
i czy obrot latarki to jest ruch?

dlaczego pytam...
otoz latarka jest warmaszyna zgadza sie ale jesli chodzi o ruch to juz rydwan. czyli wg mnie jesli sie obroci to nie strzela. skad moj wniosek? ano analogicznie do ST ktory takze jest maszyna ale jesli chodzi o ruch to rydwan i tak zeby zrobic pivot ST musi wydac punkt pary na ruch czyli jest to ruch. widze tu wiele podobienstw i wydaje mi sie ze po pivocie latara nie moze strzelac...
jesli sie myle to dlaczego?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Post autor: Kensiorek »

ale obrot latarki odbywa sie w rundzie strzalu a to jest specialna zasada wlasnie maszyn. Wec moze ona i jest rydwanem ale jak sam napisales tylko w rundzie ruchu.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

ale czy moze sie obrocic w turze strzalu?
no bo chyba rydwanu nie obrocisz nie?
ST tez nie obrocisz w turze strzalu prawda? jak jest ustawiony tak strzela i widzi tylko przednia strefa zgadza sie? no chyba ktos mi powie ze widzi 360 zarowno latara jak i ST... ale prosilbym jakis cytacik odrazu.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...

Abandoned

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

to tak kurde jest, jak komus cos sie zdaje...

,,The WP Cannon is a Move-or-Fire weapon, like all other WAR mMACHINES"

,,to fire the cannon, first POINT IT in the direction you wish to fie..."

,,The cannon can be fired in ANY direction..."

To wszystko z AB do Skaven
W RB mamy:

,,IN THE SHOOTING PHASE, a player may freely PIVOT a war machine to face any direction he likes before shooting."

to są zasady strzelania latary. Czołg z tego co wiem zupelnie inaczej strzela, co jest wyszczegolnione w AB do Emipre

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

to tak jak ktos cos niby wie...

ST:
"... the cannon shot is worked out as described in the rules for cannons in the Warhammer rulebook."

"The ST moves in the same manner as a chariot..."

WLC
"WLC follows all the movement rule for chariots."

Empire GW FAQ:
"Q. on the turn where the STgenerates SP may it freely pivot on the spot whitout expending SP on movment?
A. No. In order to be able to pivot , it need to have expend at last one SP on movment."

teraz widzisz podobienstwa? teoretycznie nawet to ST mialby wieksze prawa do robienia pivotu do strzelania a nie latara a jak widac nie moze go robic NIE RUSZAJAC SIE!

Abandoned

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

yyy... od kiedy latara rusza się w fazie strzelania oprócz pivotu? Jak dla mnie masz wyraźnie napisane, że po pivocie możesz strzelać, nieważne czy to chariot, czy cos innego, dla mnie może być nawet monster, po prostu jest czarno na białym i mam wrażenie, że inni już dawno olali twoje czepialstwo...

dobrze, ze nie pracujesz w GW ;)

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

a widziales kiedys rydwan zeby sie pivotowal w czasie fazy strzelania?
no bo ja chyba niebardzo...
zreszta jak wykazalem faqiem do imperium pivot to ruch bo ST musi wydac SP zeby sie spivotowac...

Abandoned

Zablokowany