Bright Helm of Myrmidia i CC.

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej
Posty: 734
Lokalizacja: Warszawa

Bright Helm of Myrmidia i CC.

Post autor: Husiat »

Bright Helm of Myrmidia, 20 points (Magic Armour)
The Helm gives a 6+ armour save, and may be worn in addition to normal armour. Enemies in base to base contact suffer -2 WS. Wearer hates all models in a Tomb King army.

Czyli uznajmy że paymaster ma ten hełm i siedzi sobie w pikmenach.
Szarżuje na niego 5 Knightly Orders.
Styka się z nim 3 jeźdzców.
Ja pierwszy uderzam z pik. Pikmeni stoją w 4 rzędach po 5 w każdym.

Czyli tych 3 jeźdzców z -2 do WS obrywa od załóżmy 12 pik, a pozostałych dwóch stykających się jeźdzców od 8 pik.

No i jeżeli załóżmy pójdzie 5 niewysejwowanych woundów w tą trójkę o obniżonym sejvie, to trzech ginie, a pozostałe dwie wklepane rany znikają, czy przerzucam je na pozostałą dwójke jeźdźców którym WS się nie obniżył? :roll:

Z góry dzięki za odpowiedź.
Bum...!

Awatar użytkownika
Asarnil
Oszukista
Posty: 810
Lokalizacja: "Oko Terroru" Toruń
Kontakt:

Post autor: Asarnil »

IMHO napewno nie przepadają. Jak dla mnie zabijasz tych 5, ale tych 2 z normalnym WSem normalnie może oddać. Poprostu na miejsce zabitych modeli wchodzą kolejne, które giną.
To tak samo jak z championem, jeśli zabijasz więcej modeli niż jest w jednym ranku schodzą kolejni z tyłu, a champion jako, że ma inne statsy od zwyklaków, nie schodzi, bo po nim nikt nie uderzał (zakładając, że nie było deklarowane bicie po championie).

mlepkows
Wodzirej
Posty: 732

Post autor: mlepkows »

Rany zadaje się oddziałowi, więc jeżeli 5 jest niewybronionych, to 5 rycerzy spada. Taki przedmiot to dobry przykład dlaczego nie należy pisać zasad w stylu "MODELE w kontakcie z posiadaczem, tracą....".

Maciek

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej
Posty: 734
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Husiat »

To wspaniale! 8)
Wtedy piki walą na 3+. Najważniejsze tylko żeby wtedy paymaster stykał się z jak największą ilością modeli...
:)
Bum...!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy
Posty: 13986
Lokalizacja: Ordin Warszawa

Post autor: Shino »

mlepkows pisze:Rany zadaje się oddziałowi, więc jeżeli 5 jest niewybronionych, to 5 rycerzy spada. Taki przedmiot to dobry przykład dlaczego nie należy pisać zasad w stylu "MODELE w kontakcie z posiadaczem, tracą....".

Maciek
dokladnie... jedyne co bym dodal do wypowidzi to:
... i jedne z dwoch powodow dla ktorych przedmioty z tej kampanii sa w open ;)

ODPOWIEDZ