Mialem ostatnio na turnieju kłopoty bo nie widziałem co zrobić w takich sytuacjach. Nie lubie wykresow na literkach bo nic na nich nie widac wiec zrobilem zdjecia Sorki jesli to juz bylo ale nie zagldam tu czesto a przegladanie calego forum teraz to masochizm
Stegadon szarzuje skinki, one daja flee. W jaki sposob stegadon ma sie ustawic srodkiem do srodka skinka championa jesli przeszkadz mu inny oddzial albo np obstacle?
A to tak przy okazji:
Kawa i stegadon szarzuja skinki te daja flee, stegadon szarzuje pirewszy robi enemy in the way w kroxy. Co sie dzieje z kawa? Wiem ze to pewnie juz bylo albo jest w booku ale nie moge go aktualnie znalezc a jestem ciekaw
Pytania ze zdjęciami :)
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
IMO co do pierwszej sytuacji, to pivot mozesz wykonac (tylko jeden) ale nie musi on sie odbyc na poczatku ruchu szarży. Więc podjeżdzasz kawałek cale do przodu i dopiero wtedy robisz piwot, jak ci juz oddzial/przeszkoda nie blokuje.
A co do drugiej, to skinki uciekaja, od odzzialu o wiekszej sile oddziału, a więc w tym przypadku od kawy. A zatem Steegadon nie zrobi 'enemy in the way' w Kroxy po pobiegnie za skinkami, ktore w tej sytuacji oddala sie w kierunku mniej więcej połowy lewej krawedzi zdjęcia
A co do drugiej, to skinki uciekaja, od odzzialu o wiekszej sile oddziału, a więc w tym przypadku od kawy. A zatem Steegadon nie zrobi 'enemy in the way' w Kroxy po pobiegnie za skinkami, ktore w tej sytuacji oddala sie w kierunku mniej więcej połowy lewej krawedzi zdjęcia
1) jeśli oddział deklaruje flee, to gonisz go po linii łączącej środki oddziałów.. więc w podanym przez ciebie przypadku lecisz mniej więcej prosto.
2) skinki wieją przed kawalerią po linii łączącej ich środki, więc w sytuacji którą przedstawiłeś można zastosować zasadę enemy in the way. Zakładając, że kawaleria i stegadon dochodzą do kroxów , stosujemy zasadę 'multiple charges' czyli wprowadzamy do walki maksymalną ilość modeli... stegadon dostawiasię róg do rogu a kawaleria zapełnia pozostałą przestrzeń.
2) skinki wieją przed kawalerią po linii łączącej ich środki, więc w sytuacji którą przedstawiłeś można zastosować zasadę enemy in the way. Zakładając, że kawaleria i stegadon dochodzą do kroxów , stosujemy zasadę 'multiple charges' czyli wprowadzamy do walki maksymalną ilość modeli... stegadon dostawiasię róg do rogu a kawaleria zapełnia pozostałą przestrzeń.
Błażej sorki ale gadasz głupoty Jak skirmish daje flee to sie nie patrzy na środek oddziału bo skirmish nie ma środka tylko na najbliższy model i do jego środka się ustawia.
Pivot mozesz wykonac kiedy chcesz jesli sie dostawiasz do combaa ale jesli skirmish dal flee to to srodek do srodka i dopiero jedziemy...
Pivot mozesz wykonac kiedy chcesz jesli sie dostawiasz do combaa ale jesli skirmish dal flee to to srodek do srodka i dopiero jedziemy...
no fakt.. zapomniałem że w faq wyjaśnili szarże na skirmish... już się poprawiam:
1) skręcasz gdy bedzie dość miejsca
2) skinki wieją przed kawalerią(większy US) gdzieś w lewo ... przesuwasz je po wyznaczonej linii (środek szarżującego oddziału i najbliższego widocznego skirmishera) zachowując ich pierwotną formację. Następnie sprawdzasz która z szarż dochodzi.
jednym słowem... lecisz za skinkami w kosmos, a następnie kroxy wchodza ci od boku
1) skręcasz gdy bedzie dość miejsca
2) skinki wieją przed kawalerią(większy US) gdzieś w lewo ... przesuwasz je po wyznaczonej linii (środek szarżującego oddziału i najbliższego widocznego skirmishera) zachowując ich pierwotną formację. Następnie sprawdzasz która z szarż dochodzi.
jednym słowem... lecisz za skinkami w kosmos, a następnie kroxy wchodza ci od boku
Przypominam tylko, że szarże należy prowadzić tak, żeby się udały. Jeżeli najprostszą drogę za oddziałem który zwiał coś blokuje, to nie musimy robić żadnego pivota na początku, tylko tam, gdzie to potrzebne. W sytuacji ze zdjęcia 2 skinki wieją od kawalerii ale jeżeli rzucą mało, to Stegadon i tak zrobi EitW w Kroxy.
Maciek
Maciek