Tomb Kings defensywnie na 2200
Tomb Kings defensywnie na 2200
LHP - Cloak of Dunes, Plaques of MI, 2xDS
LP - Jar, DS
LP - Staff of Ravening
TP - Chariot of Fire, Icon of Rulership, GW, pancerz
3*Skeleton Chariots - standard (mysle o Icon of the Sacred Eye)
2*20*Skeleton Archers - standard, champion
30 Skeleton Warriors - standard, champion, la, shields
2*Tomb Scorpion
3*Carrion
2*SSC
To 2080pkt. Brakuje 120, na co je wydac? Powiekszyc oddzialy szkieletow, moze dac banner rydwanom, albo cos jeszcze innego?
Zalozeniem armii jest dominacja magiczna przeciwnika oraz defensywa. Taktyka mlota i kowadla. Przyjmujemy szarze na szkielety, a potem uderzamy do kontrofensywy. Carriony blokuja marsz oraz niszcza maszyny. Skorpiony poluja na magow, niszcza maszyny, wpadaja na flanke i wyplacaja swoje 4 ataki. Katapulty wsparte magia zapewniaja ze to przewaznie wrog bedzie szedl do nas, a nie na odwrot. Czy ta armia ma sens?
LP - Jar, DS
LP - Staff of Ravening
TP - Chariot of Fire, Icon of Rulership, GW, pancerz
3*Skeleton Chariots - standard (mysle o Icon of the Sacred Eye)
2*20*Skeleton Archers - standard, champion
30 Skeleton Warriors - standard, champion, la, shields
2*Tomb Scorpion
3*Carrion
2*SSC
To 2080pkt. Brakuje 120, na co je wydac? Powiekszyc oddzialy szkieletow, moze dac banner rydwanom, albo cos jeszcze innego?
Zalozeniem armii jest dominacja magiczna przeciwnika oraz defensywa. Taktyka mlota i kowadla. Przyjmujemy szarze na szkielety, a potem uderzamy do kontrofensywy. Carriony blokuja marsz oraz niszcza maszyny. Skorpiony poluja na magow, niszcza maszyny, wpadaja na flanke i wyplacaja swoje 4 ataki. Katapulty wsparte magia zapewniaja ze to przewaznie wrog bedzie szedl do nas, a nie na odwrot. Czy ta armia ma sens?
Dwie kopaczki to niewiele - dorzuciłbym swarmy.
Rozpiska w sumie fajna (podoba mi się koncepcja), ale
- CoF nie jest taki super, jak się wydaje - ale to chyba trzeba nim trochę pograć, żeby do tego dojść
- sztandar na rydwanach to strata punktów (i darmowe 100VP dla przeciwnika); nie wiem, może ja jakiś dziwny jestem, ale dla mnie trójki rydwanów to typowy fast do flankowania i straszenia, rzadko dożywający końca bitwy
- sztandar łucznikom jest do niczego nie potrzebny; zdejmując go jednej z ekip, możesz drugą dwudziestkę zrobić do CC z LA+HW+Shield
- 5 carrionów jest lepsze niż 3, nawet o wiele lepsze
Ale zainspirowałeś mnie, pozwolę sobie na bazie tej rozpiski złożyć jakiś defens - dawno nie grałem na LHP
Rozpiska w sumie fajna (podoba mi się koncepcja), ale
- CoF nie jest taki super, jak się wydaje - ale to chyba trzeba nim trochę pograć, żeby do tego dojść
- sztandar na rydwanach to strata punktów (i darmowe 100VP dla przeciwnika); nie wiem, może ja jakiś dziwny jestem, ale dla mnie trójki rydwanów to typowy fast do flankowania i straszenia, rzadko dożywający końca bitwy
- sztandar łucznikom jest do niczego nie potrzebny; zdejmując go jednej z ekip, możesz drugą dwudziestkę zrobić do CC z LA+HW+Shield
- 5 carrionów jest lepsze niż 3, nawet o wiele lepsze

Ale zainspirowałeś mnie, pozwolę sobie na bazie tej rozpiski złożyć jakiś defens - dawno nie grałem na LHP

Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
CoF nie wydaje sie super.
CoF wydaje sie solidnym przedmiotem. Ale jesli nie on to co? Przyznam, wstawilem go raczej bez przemyslenia. 
Trojka rydwanow z Princem + ew. IofSacred Eye o typowy fast? Jak dla mnie to juz chyba calkiem niezla sila uderzeniowa, nie sadzisz?
Nie chce zamieniac drugich lucznikow na wojakow. Jednym LA wystarczy, Ci maja strzelac. A sztandar dalem po to, zeby byli takze klocuszkiem do przyjmowania roznego badziewia na klate.
Nie ma pkt na dodatkowe Carriony, niestety :/
W co wsadzic reszte pkt? Sugerujesz swarmy, a oprocz nich co? Nie wiem czy zauwazyles ze jest jeszcze ponad 100pkt do rozdysponowania

Trojka rydwanow z Princem + ew. IofSacred Eye o typowy fast? Jak dla mnie to juz chyba calkiem niezla sila uderzeniowa, nie sadzisz?

Nie chce zamieniac drugich lucznikow na wojakow. Jednym LA wystarczy, Ci maja strzelac. A sztandar dalem po to, zeby byli takze klocuszkiem do przyjmowania roznego badziewia na klate.
Nie ma pkt na dodatkowe Carriony, niestety :/
W co wsadzic reszte pkt? Sugerujesz swarmy, a oprocz nich co? Nie wiem czy zauwazyles ze jest jeszcze ponad 100pkt do rozdysponowania

CoF jest fajny ,mnie sie zawsze splacal 
Staff of Ravening jakos mi natomiast nie pasi
strasznie ch... (kiepski. chodzi o kiepski) zasieg
(najlepiej byloby dac licza na kunia i do 5 lekkich ale wtedy strasznie latwo moze zginac
) .
.Jak nie masz kolesia na rydwanie to istotnie gole 3 ale z pacjentem na wozku ,z jakims bannerem (miraz albo +1 to hit) + muzyk jak sa pkt. to oddzial uderzeniowy .
HLP hmmm mnie zawsze odrzucalo to ,ze wtedy charioty nie sa core . W specialach straszny tlok sie wtedy robi
(skorpy ,cariony ,TG[ktorzy w gdefensie sa bardzo ok.] .....)
30 Skeleton Warriors - ja bym sobie ich darowal
lepiej juz gwardie dac .Szkielety do walki sa tak zalosne ,ze .....
lepiej miec 20/25 lucznikow FCG (po riformie w HtH robia niemal to samo co wojownicy
) .
Istotnie masz malo kopaczek .....

EDIT :
zmien kolesiowi GW na flaila (w obecnej edycji ......) albo daj mu SoM

Staff of Ravening jakos mi natomiast nie pasi

Ja tak sadzeTrojka rydwanow z Princem + ew. IofSacred Eye o typowy fast? Jak dla mnie to juz chyba calkiem niezla sila uderzeniowa, nie sadzisz?

HLP hmmm mnie zawsze odrzucalo to ,ze wtedy charioty nie sa core . W specialach straszny tlok sie wtedy robi

30 Skeleton Warriors - ja bym sobie ich darowal

Istotnie masz malo kopaczek .....
120 pkt. to idealnie na 3 chariotowW co wsadzic reszte pkt? Sugerujesz swarmy, a oprocz nich co? Nie wiem czy zauwazyles ze jest jeszcze ponad 100pkt do rozdysponowania

EDIT :
zmien kolesiowi GW na flaila (w obecnej edycji ......) albo daj mu SoM

Chariot of fire wymiata... tylko nie lepiej dac princowi flaila? 
EDIT widze szczurek to dopisal.. rano jest
mało carrionów
ja bym wystawil 2*15 lucznikow z muzykiem lub jeden duzy kloc... tak czy siak jak cos wpadnie w 20 to wątpliwe by to przetrzymali... wtedy mialbys punkty na jakies carriony
rydwanom wywalic sztandar i na golasa ich puścić
tyle ode mnie

EDIT widze szczurek to dopisal.. rano jest

mało carrionów
ja bym wystawil 2*15 lucznikow z muzykiem lub jeden duzy kloc... tak czy siak jak cos wpadnie w 20 to wątpliwe by to przetrzymali... wtedy mialbys punkty na jakies carriony

rydwanom wywalic sztandar i na golasa ich puścić

tyle ode mnie
Co jest takiego fajnego we flailu (of skulls?) w siódmej edycji?

ale my mowimy o zwyklym flailu
+2S w pierwszej turze a nie zawsze +1S jak teraz daje GW na wszelkiego rodzaju mountach 

zamien plakietki z duzej liczki na cos uzywalnego, ognisty rydwa (swoja droga zawsze mnie smieszyl pomysl wsadzania wysuszonej latwopalnej mumii na plonacy rydwan
) na vembraces
dalej : roncowi jesli chcesz miec go na wozku z us5 to na pewno dajesz flaila i tarcze...
chariotom jesli dajesz sztandar to musisz im dac jakis magiczny ( sacred eye lub mirage...innnych nie dawaj) choc ja bym je zostawil za 120
doloz 2 swarmy i co najmniej jednego carriona (kazdy za 24 wiec wystarczy na jednego... jak bedziesz chcial to zdejmiesz sztandary z lucznikow jednych i rydwanow i juz masz na 5)

dalej : roncowi jesli chcesz miec go na wozku z us5 to na pewno dajesz flaila i tarcze...
chariotom jesli dajesz sztandar to musisz im dac jakis magiczny ( sacred eye lub mirage...innnych nie dawaj) choc ja bym je zostawil za 120
doloz 2 swarmy i co najmniej jednego carriona (kazdy za 24 wiec wystarczy na jednego... jak bedziesz chcial to zdejmiesz sztandary z lucznikow jednych i rydwanow i juz masz na 5)
jak rozumiem +2 do sily to jest malo tak?Co jest takiego fajnego we flailu (of skulls?) w siódmej edycji?

To chariot się liczy jako mount na potrzeby liczenia bonusa do siły z GW?
Maaaatkoooo!
Maaaatkoooo!

patrz -> errata o&g lb tez sposob wykupywania chariotu.. nie ma zadnego powodu, zeby sie jako mount nie liczyl przeciez... (a jak powiesz, ze chariot nie zyje to od razu dostaniesz zapytanie jak bys liczyl inzyniera na mechanic steedzie) 

no niestetyTo chariot się liczy jako mount na potrzeby liczenia bonusa do siły z GW?
Maaaatkoooo!

a ja tam 2 mumie z flailami (jedna skulls), jedna z GW i jedna spear/GW, jedna z additionalem (crook & flail) ze zawsze jakoś się wystawie i cos dopasuje
i jeszcze khalida
oczywiscie zadna nie jest pomalowana 
serio tomash nie wiedziales ze na chariotcie GW daje tylko +1? dla mnie to bylo logiczne i oczywiste

serio tomash nie wiedziales ze na chariotcie GW daje tylko +1? dla mnie to bylo logiczne i oczywiste
SoR wyproboje na kilku bitwach. Tak samo Plakietki.
30 szkieletow to tyle samo pkt co 22 TG. Co bys wybral? Ja biore szkielety. One nie maja walczyc, one maja byc w takiej ilosci zeby przetrwac szarze.
(http://s4.invisionfree.com/Khemri/index ... ic=427&hl= polecam tu poczytac o TG, ja mam te same argumenty
)
Rydwany - ok, sproboje dac sztandar +1hit. Zobaczymy co zdzialaja z Princem.
Mysle nad 1-2 bazami swarmow, ale czy to oplacalny interes?
GW na Princie zmieniony na Flaila.
Kolejnej 3 rydwanow ani skorpiona dac nie moge bo mam zajete sloty Special
I nie przekonujcie mnie do Kinga, chce wyprobowac LHP. 
Co do tych lucznikow.. Zredukowac liczbe w ogole klockow z 3 do 2? I wtedy dac dwa potezne, jeden lucznikow, drugi wojownikow? Wtedy znalazlyby sie punkty na swarmy i carriony. Ocencie.
30 szkieletow to tyle samo pkt co 22 TG. Co bys wybral? Ja biore szkielety. One nie maja walczyc, one maja byc w takiej ilosci zeby przetrwac szarze.

(http://s4.invisionfree.com/Khemri/index ... ic=427&hl= polecam tu poczytac o TG, ja mam te same argumenty

Rydwany - ok, sproboje dac sztandar +1hit. Zobaczymy co zdzialaja z Princem.
Mysle nad 1-2 bazami swarmow, ale czy to oplacalny interes?
GW na Princie zmieniony na Flaila.
Kolejnej 3 rydwanow ani skorpiona dac nie moge bo mam zajete sloty Special

Co do tych lucznikow.. Zredukowac liczbe w ogole klockow z 3 do 2? I wtedy dac dwa potezne, jeden lucznikow, drugi wojownikow? Wtedy znalazlyby sie punkty na swarmy i carriony. Ocencie.
spróbujenie przekonujcie mnie do Kinga, chce wyprobowac LHP.

Po prostu masz wystarczajacy potencjal magiczny (King i 3 liczki) ,wtedy ze speciali wiadomo :skorpy ,cariony lub TG ,a z korow mozesz duzzzo chariotow dac do tego ze 2 kloce lucznikow fcg i 2 klopy oraz swarmy i jest ok. Przynajmniej mi sie to podoba

dobry i to bardzo ,szczegolnie w twojej rozpisce gdzie nie masz tylu skorpionow ile bys chcial......Mysle nad 1-2 bazami swarmow, ale czy to oplacalny interes?

Chyba lepiej 2 bazy choc mi sie swarm sztuk 1 tez sprawdza

ja bym wzial TG z icona30 szkieletow to tyle samo pkt co 22 TG. Co bys wybral? Ja biore szkielety.

Ale jeden klocek do przyjmowania szarz to ciut malo ;P Wrog przewaznie ma wiecej atakujacych. Z reszta ludzie, nie ma miejsca w specialu! 
Trzy klocki czy dwa szkieletow?

Trzy klocki czy dwa szkieletow?
a co myslisz o czyms takim ??? :
HLP - Hierophant ,Jar ,ward na 4+ i latanie
2 x Licz - 4 x Dispel Scroll
TP - flail ,LA ,Shield ,Chariot of Fire i Collar (collar moze nie az tak niezbedny .... zawsze mzona cos innego dac .....
)
2 x 20 Łucznikow z FCG
2 Tomb Swarm
3 Skeleton Chariots z mirage (opcjonalnie +1 to hit)
2 skorpy
4 Carriony
2 x klopa z czachami
To jest na 2000 pkt. wiec masz jeszcze 200 do wykorzystania na .....

HLP - Hierophant ,Jar ,ward na 4+ i latanie
2 x Licz - 4 x Dispel Scroll
TP - flail ,LA ,Shield ,Chariot of Fire i Collar (collar moze nie az tak niezbedny .... zawsze mzona cos innego dac .....

2 x 20 Łucznikow z FCG
2 Tomb Swarm
3 Skeleton Chariots z mirage (opcjonalnie +1 to hit)
2 skorpy
4 Carriony
2 x klopa z czachami
To jest na 2000 pkt. wiec masz jeszcze 200 do wykorzystania na .....

Zamiast Collarana TP wole Ikone. Juz nie raz sie przydala - dzieki niej Prince zdejmuje ranki 
20 lucznikow jako klocek ktory ma przyjac szarze to cieniutko... Nie wytrzyma szarzy wiekszosci jazdy z lordem :/ Musi byc wiecej modeli.
Swarmy ok, juz znalazly miejsce w mojej armii.
Carriony to chyba 5-6?

20 lucznikow jako klocek ktory ma przyjac szarze to cieniutko... Nie wytrzyma szarzy wiekszosci jazdy z lordem :/ Musi byc wiecej modeli.
Swarmy ok, juz znalazly miejsce w mojej armii.
Carriony to chyba 5-6?
ja bym go nei puszczal samotnie (latwo moze zginac ...)Zamiast Collarana TP wole Ikone. Juz nie raz sie przydala - dzieki niej Prince zdejmuje ranki Smile

zauwaz ,ze powinienes przyjmowac nadruszone oddzialy (masz 2 klopy ,40 lucznikow i sporo magi do napedzania tego talatajstwa20 lucznikow jako klocek ktory ma przyjac szarze to cieniutko... Nie wytrzyma szarzy wiekszosci jazdy z lordem :/ Musi byc wiecej modeli.

5 ok. ale 6 to strasznie duzo pkt. (wiadomo ,ze im wiecej tym lepiej ale wtedy za drogi oddzial sie robiCarriony to chyba 5-6?

Princ zawsze jezdzi z oddzialem, ale wlasnie z powodu ostrzalu czesto zdarza sie ze dojezdza tylko on ^^ Wtedy mozliwosc zdejmowania szeregow jest bezcenna.
O 6 carrionach myslalem dlatego, by po smierci jednego nadal mialy te swoje US5, ale to chyba jednak zly pomysl.
Co do przyjmowania nadruszonych oddzialow... Jakos w to nie wierze grajac np. z Bretka
Co sadzicie o TG? Ja jestem do nich bardzo sceptycznie nastawiony, nigdy mi sie nie splacili, zawsze robili tyle co ich tanszy bracia, szkielety. <a href=http://cytadela.pl/modules.php?name=For ... 3>Tutaj</a> baardzo mnie do nich przekonuja, niestety nie wspominajac ani slowem o tym, co wyrzucic ze speciali. Rydwanow nie moge darowac, a skorpiona? Tez przeciez nie. :/ I punktow brak. Co Wy na to?
O 6 carrionach myslalem dlatego, by po smierci jednego nadal mialy te swoje US5, ale to chyba jednak zly pomysl.
Co do przyjmowania nadruszonych oddzialow... Jakos w to nie wierze grajac np. z Bretka

Co sadzicie o TG? Ja jestem do nich bardzo sceptycznie nastawiony, nigdy mi sie nie splacili, zawsze robili tyle co ich tanszy bracia, szkielety. <a href=http://cytadela.pl/modules.php?name=For ... 3>Tutaj</a> baardzo mnie do nich przekonuja, niestety nie wspominajac ani slowem o tym, co wyrzucic ze speciali. Rydwanow nie moge darowac, a skorpiona? Tez przeciez nie. :/ I punktow brak. Co Wy na to?