Bronie z multiwondem a overkill

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kendo
Wałkarz

Bronie z multiwondem a overkill

Post autor: Kendo »

witam

Czy w challengu z np champinem ,gdy posiadam hellfire sword(1w =d6w)
i zadam 1w i rzucę np 4 .to czy bede miał overkilla +4?

W zasadach broni ,które zadają d3 d6 etc. str 31 rulebook.
jest ,że nie mozna zadac wiecej ran niz ma model w opisie.
Więc według interpretacji mojego kumpla jak zadam tylko 1 w=4w modelowi ,który ma 1 w to wtedy liczy sie tylko jedna rana.Oczywiscie mówię cały czas o challengu.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

będziesz miał +3 overkilla :P 1 wond zabija i 3 overkilla ale pewnie o to ci chodziło challange to małe odstępstwo od zasad w tym przypadku

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

będziesz miał +4 overkilla bo w opisie broni " additional d6 wounds" czyli do tej jednej zadanej doliczasz tyle ile wyrzuciłeś . twój kolega się nie zna , championi mogą byź overkillowani tak samo jak bohaterowie

Awatar użytkownika
Kendo
Wałkarz

Post autor: Kendo »

Ja tak to własnie rozumiem, i to nieważne czy to champion czy bohater.
Opiszę dokładnie sytuację jaka zaszła podczas bitwy.
Doombul walczy w challengu z Thrallem który ma już tylko 1w. Doombull tylko raz wonduje ale ma hellfire sword, rzucam 4.
I taraz tak, on mówi że jak bym trafił np 4 ataki i te4 zawondował to jest wtedy overkill. Ale jak zawonduje 1 raz to te d6 sie nie liczy bo model ma tylko 1 w,on uwaza ze zasada dotyczaca broni ,które zadają multiwond jest bardziej szczegółwa niż zasdy dotyczące challenga więc jest nadrzędna.
Potrzebuję mocnego argumentu by go przekonac ,że w przypadku challenga to jest wyjątek od tej zasady.

Mam taki cytat ,który może go przekona:)roolbuk str77 "Overkill: However, any excess wounds scored when fighting a challenge do count towards the combat result( up to a maximum of +5), even though they are not actually inflicted.This is called the overkill rule"

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Nie wiem czy to jest jakiś dowód, ale rulebooka nie mam więc po prostu powiem, że jest tak jak mówisz, a nie tak jak mówi twój kolega.
Normalnie mógłbyś Thrallowi wbić tylko jedną ranę, ale na potrzeby challengu, możesz wbić 5 dodatkowych, które to właśnie są overkillem, więc broń zadająca wiele ran jak najbardziej te wielokrotne rany zalicza do overkilla. Po prostu traktuj to jakby model w challengu miał x+5 ran, przy czym ginął już po otrzymaniu tego "x".
A licky boom boom down!!!

ODPOWIEDZ