skavy 2250 naporowo

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bombaj
Chuck Norris

skavy 2250 naporowo

Post autor: Bombaj »

1 Plague Priest @ 570 Pts
General; Magic level 1; Frenzy; Flail; Plague Furnace
The Foul Pendant [30]

31 Plague Monks @ [278] Pts FCG Stormbanner

1 Plague Priest @ 539 Pts
Magic level 1; Frenzy; Flail; Plague Furnace
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

30 Plague Monks @ [235] Pts FCG

2 x 20 Clanrat Slaves @ 40 Pts

2 x 7 Plague Censer Bearers @ 112 Pts

2 x 1 Abomination @ 250 Pts
Warpstone Spikes

2 X 5 Giant Rat Pack @ 23 Pts

1 Chieftain @ 102 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Grand Banner of Clan Superiority [30]

25 Clanrats @ 188 Pts FCG
Light Armour; Shields;
1 Weapon Team @ [55] Pts
Doomflayer

Casting Pool: 4

Dispel Pool: 4

Models in Army: 156

Total Army Cost: 2249
Idea prosta jak tyfus. Do przodu! Środkiem i lekko z tyłu clanraty z BSBkiem z dwóch stron osłaniane przez abomiancje. Z dwóch flank dwie furmanki wspierane przez censerów. Niewolnicy i giant raty dają screena i odginają szarże.

Martwi tylko delikatność drugiego priesta bez żadnej ochrony, ale przy czterech large targetach coś się powinno dotoczyć do przeciwnika.

W założeniu furmanki trzymają na unbreakablu przeciwnika i nawet jeśli nie wygrają, czekają na boczne wsparcie censerów i abominacji.

Sztormówa utrąca strzelanie, ale przede wszystkim spowalnia lataczy, bo to raczej ja wolę szarżować niż być szarżowanym. Zacny static, nawet clanraty wyciskają przy dobrych wiatrach 9 CR.

Mam nadzieję, że to się sprawdzi, bo właśnie czymś takim najchętniej bym grał. Brak lorda powoduje, że po odjęciu jednej abominacji można się pokusić o grę na <2000.

Czekam na komentarze i uwagi.

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

mało

Awatar użytkownika
Toudi
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Toudi »

twoje uwagi sa zajebiscie konstruktywne stary ...
prawie jak Wojewodzki w "Mam talent"
Motya probowalem zlozyc cos bardzo podobnego , lord sie niestety w tego typu rozpie nie miesic ... a mialem nadzieje na 2x furmanki i vermina :D Rozpiska mi sie podoba , jednak bedziesz musial poradzic sobie z problemem malej manewrowosci. Te dwa ogromne kloce maja potencjal , ale zajmuja od cholery miejsca na stole. Licze na to , ze zamiescisz jakies raporciki z testow ;D

Awatar użytkownika
Bombaj
Chuck Norris

Wiem, że mniej niż zazwyczaj. To już nie te czasy, żeby sobie 200+ modeli wystawiać. Jedyny ruch jaki bym tu widział do zdjęcie jednej furmanki i dopakowanie jeszcze dwoma oddziałami klanratów z doomflyerem i jakiś elektryk na z 2 DS. Ale właśnie tego nie chcę robić. 2 furmanki muszą być, bo to one wraz z 2 abominacjami tworzą sens tej rozpiski. Da się coś pokombinować żeby trzon (2Furn + 2 Abom) zostały, a żeby resztę wzmocnić?
Toudi pisze: Motya probowalem zlozyc cos bardzo podobnego , lord sie niestety w tego typu rozpie nie miesic ... a mialem nadzieje na 2x furmanki i vermina :D Rozpiska mi sie podoba , jednak bedziesz musial poradzic sobie z problemem malej manewrowosci. Te dwa ogromne kloce maja potencjal , ale zajmuja od cholery miejsca na stole. Licze na to , ze zamiescisz jakies raporciki z testow ;D
Vermin mnie nie pociąga chociaż czekałem tyle lat, żeby go znowu legalnie wystawić na turnieju.
Co do manewrowości masz cholera rację. Ale jeśli mieściłem 3 klocki clanrarów i 3 klocki slejwów + chmarę śmieci, może teraz też się uda. Jak tylko kogoś rozniosę tą rozpiską to dam znać. Chcę jechać do knurowa na turniej (1999 punktów) więc wystarczy, że zdejmę jedną abominację i jestem na legalu. Zobaczymy.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

chciaż jeden regon jezzajli by się przydał.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Podzielę się swoimi uwagami:)
Plague Priest z dwoma Ds jest bardzo wrażliwy na ataki dystansowe.
Lepiej jest uczynić 1lvlowego Inżyniera Scrollerem.
Może zamiast 2giej abominacji wepchnij kółko. Odstrasza duże cele i ma 6t.
Ps. Mam BARDZO podobną rozpiskę.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Hmm... ja rozpy składam na 210 - 280 modeli :) Powód dosyć prozaiczny - 5x - 10x 20 slavów i brak abominek :). Co do monków i 2 furmanek... żadnego save'a (z tego co wiem) to to nie ma - więc starczy 2,3 fazy strzelania dla WE (sprawdzone _-_) czy gejowiska DE żeby furka jeździła 1 cal - albo żeby jej wcale nie było - chyba że jest coś o czym nie wiem ^^ (booka jeszcze nie mam bazuję na tym co się na forum pojawiło).

Awatar użytkownika
Bombaj
Chuck Norris

Do licha! (żeby powiedzieć elegancko). Jeżeli uwzględnię Wasze sugestie (które są jak najbardziej słuszne i dzięki Wam, że chciało się nimi podzielić!) to pójdę w stronę "nowego standardu". którego właśnie chciałem uniknąć.

Priest z furmanką + monki
Elektryk Caddi
BSB

spec
2 paczki Censerów
paczka jezzaili

rary
abominacja
kółko

core (do smaku)
clany, slejwy, giant raty

Czyli wszystkiego po trochu i jakoś tak bez charakteru.

A mi właśnie zależało na dwóch furmankach i dwóch abomkach. Wiem że gejownia mnie wciąga nosem, WE słabiej, ale to już zależy jak się sztorówa kręci.

ALE!
Dwa słowa na swoją obronę. Przy czterech large targetach przeciwnik albo rozproszy strzelanie, albo skoncentruje na pojedynczych celach. Coś musi dojść. Przynajmniej w pierwszej kolejce sztormówa chroni przed ostrzałem dość skutecznie. Nawet elfi snajperzy na -2 do trafienia aż takiego plutonu nie zrobią. Co dalej - wszystko zależy od tego czy sztandar się przeniesie na nowe kolejki czy nie.

Pomijając DE i WE no i może park maszynowy krasi z milionem kuszoli nie powinno być źle. Demony boli static, VC raczej ja szarżuje niż one mnie, także impacty powinny mielić, lizaki / imperium optymistycznie biorąc 50/50 w zależności od ustawienia, terenów, rzutu na zaczynanie itp. Muszę potestować. Pewnie i tak wygra standard :)

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Fajnie,że uwzględniłeś Kołko =D>
Bardzo śmieszny sposób na zabicie mocarnych large targetów( Preferowane cele to Wielkie Demony, Smoki czy inne cholerstwo).2 Abominacje mogą zejść od jednego blodzia z Flaming atakami.
Nie wiem jak spisze się Tobie bsb(Osobiście grama na 3-4 magach).
A de....no bez przesady. Masz i na to odpowiedź. Aboska/Kóło na smoka, PF ma mr 2, a slavy robią kamiakadze-breaki i tłuką Bg etc.
Trzeba uważać na Hoteka i tyle.

ODPOWIEDZ