O Pice raz jeszcze
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
O Pice raz jeszcze
Czy na Pikę szarżować mogą:
a) Cold One Cavalery, Pegasus Knights, Terradon Riders, Flesh Hounds of Khorne?
b) Monstery po stracie jeźdźca (Carnosaur bez szefa)
c) Monstery bez jeźdźca w ogóle (warghoulf)
d) hybrydy monsters and handlers (Hydra, Hellcannon)
e) dziwne wynalazki będące monsterami a poruszające się w compulsory (abominacja)
To tyle.
pozdrawiam
Furion
d) hybrydy monsters and handlers (Hydra, Hellcannon)
e) dziwne wynalazki będące monsterami a poruszające się w compulsory (abominacja)
To tyle.
pozdrawiam
Furion
tak jak napisał Jankiel oprócz:
- Cold Ony nie zdadzą stupia to wpadają w pikę
- hellka może wpaść w mengili gdy nie zda tego LD
- abomka może prawie na 100%
plus oczywiście z pogonii czy z overruna można też wpaść z pikę, to samo Erranci i rhinoxy jak nie zdadzą testu, oddziały z frenzy i przez szarże kombinowane.
mnie ciekawi czy można dzwonkien wpaść bo furmanka normalnie wjeźdza z racji na frenzy
- Cold Ony nie zdadzą stupia to wpadają w pikę
- hellka może wpaść w mengili gdy nie zda tego LD
- abomka może prawie na 100%
plus oczywiście z pogonii czy z overruna można też wpaść z pikę, to samo Erranci i rhinoxy jak nie zdadzą testu, oddziały z frenzy i przez szarże kombinowane.
mnie ciekawi czy można dzwonkien wpaść bo furmanka normalnie wjeźdza z racji na frenzy
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, o 10:37 przez Fisch, łącznie zmieniany 1 raz.

Furion pisze:a) Cold One Cavalery, Pegasus Knights, Terradon Riders, Flesh Hounds of Khorne?
Jankiel pisze:a nie
Podczas bitwy turniejowej jeden z graczy argumentował, że cold one to nie koń - ciężko zaprzeczyć zresztą.Pike of Remas, 25 points (Magic Weapon)
Counts as a Tilean pike. Bearer has +1 Strength.
Mounted enemies (horse, chariot or monster) cannot voluntarily charge if they would contact in Base
to Base the bearer of the Pike.
Wnioski z tego są takie: z włoskiego na angielski tłumaczył to jakiś średnio rozgarnięty Włoch, dla którego słowa "kawaleria" i "koń" to to samo.
Reszta jest dość jasna i oczywista. Chciałbym tylko jeszcze usłyszeć ruling odnośnie abominacji i tym podobnych.
Dla mnie wniosek jest inny - czytał to jakiś średnio rozgarnięty polski gracz, który nie ma pojęcia o co w tym zapisie chodzi.Wnioski z tego są takie: z włoskiego na angielski tłumaczył to jakiś średnio rozgarnięty Włoch
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Morrok pisze:abominacja nie deklaruje szarż... a z tego co wiem, to z pogoni albo z overruna monstery/kawaleria w magiczny sposób mogą wpaść w posiadacza piki...
Poprawcie jak się mylę
rulebook pisze:if the fresh enemy unit holds its grounds, and since pursuit into fresh enemy is treated as a new charge, the pursuers must endeavour to bring as many models into combat as possible
wszystko ze strony 45. Tu też by się przydał jakiś rulingrulebook pisze:[Pursuit into fresh enemy] is treated as if it were a new charge

Cow iecej jak robisz pursuit to masz prawo zatrzymac sie 1" od preciwnika.
A co do "horse" to to jest w nawiasie a przed nawiasem ktory jedynie podaje przyklady jest napisane "mounted", i to mounted jest wazniejsze.
A co do "horse" to to jest w nawiasie a przed nawiasem ktory jedynie podaje przyklady jest napisane "mounted", i to mounted jest wazniejsze.
Shaman says:
-There is no evil spirits, but some just not like you.
-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.
-Spirit lives in de temple of flesh, if u devor flesh you devor spirit and get stronge', now pass me im human leg der is some meat left between der toes.
do którego z nich zaliczacie flesh houndy bo nie są mounted enemies , horse, ani monster, bynajmniej nie widzę przy nich takiego zapisku(nawet nie mają zapisku cavalary)Mounted enemies (horse, chariot or monster)
Jakiś cytacik czy coś bo albo jestem ślepy, albo mi ktoś ukradł zapiski z army booka
EDIT: i nastała cisza
tylko z iluzji lub gonienia.Furion pisze:Czy na Pikę szarżować mogą:
tylko z frenzy lub rampaged) hybrydy monsters and handlers (Hydra, Hellcannon)
tak. Jak juz sie porusza to ni moze sie zatrzymac cal od przeciwnika.e) dziwne wynalazki będące monsterami a poruszające się w compulsory (abominacja)
cavalry czyli mounted nememiesdo którego z nich zaliczacie flesh houndy bo nie są mounted enemies , horse, ani monster, bynajmniej nie widzę przy nich takiego zapisku(nawet nie mają zapisku cavalary)
mógł byś mi shino jakoś tak żebym zrozumiał dlaczego tak przyporządkowujecie flesh houndy skoro nie ma przy nich żadnego zapisku
Chyba ze gdzieś jest jakiś zapisek dotyczący tego, albo po prostu wymyśliliście sobie(LS) że będą one cavalry. Jeżeli mam racje to powoli zaczyna się to robić chore co wyprawia LS, dopisuje zasady, wymyśla przedmioty itd.

to, ze nie znalazles takiego nie oznacza, ze go nie ma.Kołek pisze:mógł byś mi shino jakoś tak żebym zrozumiał dlaczego tak przyporządkowujecie flesh houndy skoro nie ma przy nich żadnego zapisku
Jak najbardziej taki zapisek istnieje w rb
tak Thurion mozesz tak zrobic chyba ze przeciwnik sie wycwani i tak ustawi hero z pika zeby bylo wolne miejsce na krawedzi zebys nie mog sie houndami dostawic.
Shaman says:
Czy mogę zaszarżować skirmish z piką tak aby ominąć tego kolesia?
Mówię oczywiście o kawie bądź monsterze.
Znaczy nawet jak on będzie najbliższy to jest on dla owych oddziałów niemożliwym celem do szarży więc czy staram się wtedy dojechać do najbliższego legalnego celu [jak to ma w zasadach szarży na skirmish]?
Mówię oczywiście o kawie bądź monsterze.
Znaczy nawet jak on będzie najbliższy to jest on dla owych oddziałów niemożliwym celem do szarży więc czy staram się wtedy dojechać do najbliższego legalnego celu [jak to ma w zasadach szarży na skirmish]?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Abandoned
dostawić się może, to ja nie mogę na niego dobrowolnie szarżować i dlatego pytam czy mogę go ominąć.runepriest pisze:ale chyba się do ciebie dostawi więc to będzie nie możliwa szarża.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
Abandoned
Abandoned