ASF

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
emiel_regis
Oszukista

ASF

Post autor: emiel_regis »

jako że pytałem w zasadach o 8 edycję i nie doczekałem się odpowiedzi zakładam wątek.

sprawa 1:
prince HE na smoku vs inny model z ASF: czy inny model z ASF ma reroll hitów, jeśli bije po smoku? Jeśli tak, to dlaczego?

sprawa 2:
Keeper of secrets ze spirit swallower vs inny model z ASF:
sytuacja A: keeper zostaje na 1 woundzie, bije równolegle z przeciwnikiem - obaj mają ASF i nabija jakąś ranę. Równocześnie przeciwnik nabija mu 1 ranę. Czy Keeper ginie?
sytuacja B: keeper jest zdrowy, dostaje ranę, równocześnie 1 zadaje. Czy może ją od razu wyleczyć?

Nie znalazłem nigdzie rozwiązań tych problemów, teoretycznie wydaje się, że odpowiedzi brzmią: tak, tak (ale tu mam najpoważniejsze wątpliwości) i nie, ale wolałbym się upewnić...

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

sprawa 1:
prince HE na smoku vs inny model z ASF: czy inny model z ASF ma reroll hitów, jeśli bije po smoku? Jeśli tak, to dlaczego?

Jeżeli model ma wyższą lub równą inicjatywę co smok to ma re-roll gdyż smok nie ma ASF

Co do sprawy drugiej to nie wiem
Obrazek

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

ad2. jest w uściśleniach:
Spirit Swallower a jednoczesne ataki Spirit swallower - jeśli model atakuje jednocześnie z Demonem (np. keeper of secrets kontra high elfy z ASF), gracze muszą ustalić kolejność (decyduje gracz, którego jest tura) zadawania i odzyskiwania ran. Innymi słowy, jeśli oddział White Lions zada demonowi pozostającemu na ostatnim życiu jedną ranę, zaś sam demon zadaje jedną ranę: - Jeśli jest tura gracza HE, może on zdecydować, że demon umiera, zanim zdoła odzyskać ranę - Jeśli jest tura gracza DoCh, może on zdecydować, że demon wpierw odzyskuje ranę, a dopiero potem ją „traci”.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

ODPOWIEDZ