Doom Diver wzornik/podstawka
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- swieta_barbara
- habydysz
Doom Diver wzornik/podstawka
Na jakiej podstawce umieszcza sie goblina z DD (tego latajacego, ktory potem sie scatteruje)?
W boksie jest podstawka okragla. Czy mozna goblina umiescic na jakiejs innej podstawce (np. od pajaka)?
W boksie jest podstawka okragla. Czy mozna goblina umiescic na jakiejs innej podstawce (np. od pajaka)?
- swieta_barbara
- habydysz
Na oficjalny FAQ w tej sprawie zapewne sie nikt nie doczeka. Dla mnie oczywiste bylo, ze chodzi podstawke spod tego modelu po prawej:

ale Debek mi jojczy, ze Szyndler na turnieju ostatnio wyciagnal 40x40.

ale Debek mi jojczy, ze Szyndler na turnieju ostatnio wyciagnal 40x40.
- swieta_barbara
- habydysz
No to jeszcze jedno pytanie odnosnie DD.
Czy trafia wszystkie oddzialy, po ktorych przejedzie te ostatnie D6 cali z domiarki?
Czy trafia wszystkie oddzialy, po ktorych przejedzie te ostatnie D6 cali z domiarki?
Ktoś z LS może się jeszcze wypowiedzieć jak mamy grać? Bo z tego zdania nic nie wynika. Czy DD wali w punkcie (templatem ze szklanej podstawki) czy może ten template robi d6-calową kreskę i dostaje wszystko na tej kresce?Fire the DD as a stone thrower. However no template is used. Instead, place the flying DD Goblin model on the target point, and then roll for scatter as you would for a stone thrower. After doing this, you may roll a d6 and move the DD Goblin model by that many inches in any direction. If any units are touched by the DD's base, then each must take D6 S5 hits with no armour saves allowed.
EDIT: link do dyskusji na twf, może coś komuś da, zwłaszcza 1szy post. Chyba..
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic.php?f=3&t=84062
czyli pit of shades tez bedzie dzialalo na takiej zasadzie jak mowisz? tak z ciekawosci...Yahoo82 pisze:Kołata jak dla mnie zapis jest jasny - po rzucie scatterką kładziesz wzornik i następnie możesz go przesunąć w linii o d6". Wszystko co dotknięte po drodze dostaje hity.
pozdrawiam
"Our weapons cut through them like blade through air!"
"Double or nothing, aim for his cock"
to dopiero w domu bo w pracy mam lory magii by zembolYahoo82 pisze:To przeczytaj jeszcze raz uważnie opis działania DD i pitki. Tak słówko po słówku...

chyba ze ktos przytoczy, pit oof shades czy szóstke z fire
pozdrawiam
"Our weapons cut through them like blade through air!"
@Yahoo82 taka interpretacja jest trochę mocno naciągana bo w tej sytuacji czy Ci zniesie czy będzie HIT i tak będziesz się zawsze na coś naprowadzał z nadzieją że przeorasz coś dodatkowego.
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
Zauważ, że w kwestii DD trochę się zmieniło. Inny zapis co do znoszenia, inne missfire. I moim zdaniem (zresztą nie tylko moim) taki właśnie wniosek należy z opisu wyciągnąć.katerek pisze:@Yahoo82 taka interpretacja jest trochę mocno naciągana bo w tej sytuacji czy Ci zniesie czy będzie HIT i tak będziesz się zawsze na coś naprowadzał z nadzieją że przeorasz coś dodatkowego.
Tego co pisze Karli nie komentuję nawet, bo w końcu myli ruch po scatterze z przelotem DD...
@Yahoo82 spoko ja wszystko rozumiem ale nawet w czasach 4 edycji kiedy DD walił z siłą 10 i D6 ran zadawał nie było takich cudów
. Ogólnie rzecz biorą teraz to będzie prze zabawnie kiedy rzucisz HIT ale i tak będziesz się naprowadzał 

"you may roll a d6 and move the DD Goblin model by that many inches in any direction" - możesz więc czemu nie?
W dodatku teraz trzeba o dokładną ilość cali się przenieść. Nawet opis jednostki wskazuje jak Vetock widzi działanie DD - goblina znosi nad jakiś punkt, a następnie on lotem koszącym "bauncuje" przez wrogów.
W dodatku teraz trzeba o dokładną ilość cali się przenieść. Nawet opis jednostki wskazuje jak Vetock widzi działanie DD - goblina znosi nad jakiś punkt, a następnie on lotem koszącym "bauncuje" przez wrogów.
Ja natomiast jestem całkowicie przekonany, że jest trafione tylko to, co znajdzie się pod podstawkę na końcu jego ruchu. Nie naciągajcie chłopaki, DD i tak jest niezły.
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
@Yahoo a co jak po drodze będzie budynek albo teren niedostępny? Dlatego też wydaje mi się że ta interpretacja jest mocno naciągana i wielce jest dziurawa. Gdyby szorował po glebie było by opisane co się w takiej sytuacji dzieje. Osobiście uważam że DD działa po starem i hity dostaje tylko to co na końcu znajdzie się pod podstawką latacza.
Też bym tak powiedział. Angielski opis mówi wyraźnie: strzał jak katapa: deklaracja -> scatter -> korekta o D6 cali z zasady doomka -> hity od znacznika upadku goblina.
Wiadomo, zasada nie jest mega precyzyjna, ale lepiej ją odczytać tak zdanie po zdaniu, a nie doszukiwać się kruczków "nie ma zapisu że nie mogę, to mogę". Z tego co wiem, to nigdy się tak nie interpretowało zasad (w sensie że nie było takiej wykładni zasad przez sędziów na turniejach czy w LS).
Dokładnie na tej samej zasadzie jak wyszły nowe skaveny ludzie kombinowali ze sztormówą (brakowało jej "one use only" w zasadach), osobiście grałem tak, że dopóki nie wyszło FAQ, do głowy by mi nie przyszło zagrać tą naciąganą wersją, w której mogę aktywować sztormówę co turę, i to nawet w tej samej, w której się wyczerpała (a przecież dało się tak odczytać jej opis).
Wiadomo, zasada nie jest mega precyzyjna, ale lepiej ją odczytać tak zdanie po zdaniu, a nie doszukiwać się kruczków "nie ma zapisu że nie mogę, to mogę". Z tego co wiem, to nigdy się tak nie interpretowało zasad (w sensie że nie było takiej wykładni zasad przez sędziów na turniejach czy w LS).
Dokładnie na tej samej zasadzie jak wyszły nowe skaveny ludzie kombinowali ze sztormówą (brakowało jej "one use only" w zasadach), osobiście grałem tak, że dopóki nie wyszło FAQ, do głowy by mi nie przyszło zagrać tą naciąganą wersją, w której mogę aktywować sztormówę co turę, i to nawet w tej samej, w której się wyczerpała (a przecież dało się tak odczytać jej opis).
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.