Border Princes -- pomysły na rozwój
Border Princes -- pomysły na rozwój
Howgh!
Ponieważ dzięki Tapatalkowi forum dorobiło się sensownego API, można nareszcie po ludzku klepać jakieś aplikacje korzystające z dobrodziejstwa danych jakie mamy na forum. Pomyślałem więc, że możnaby klepnąć jakiś fajny mały serwisik, rozwiązujący jakiś nasz problem lub poprawiający nasze (środowiskowo-battlowe) życie.
Na wstępie mam dwa pomysły.
1) Obywatele Border Princes. W dużym skrócie publiczny profil, osiągalny przez adres (NA PRZYKŁAD) obywatele.wfb-pol.org/LOGIN. Możnaby w niego wrzucać wszystkie fajne z punktu widzenia battlowo-borderprincowego informacje, jak np. posiadane armie (systemy, na jakie punkty), odnośniki do zewnętrznych galerii (także tematów na forum), miejsce w rankingu (w rankingach) itd.
2) Border Princes Analytics. Najpopulariejsze tematy (najwięcej natłuczonych postów i ew. najwięcej odwiedzin) z ostatniego dnia, tygodnia, miesiąca. Pozwoliłoby dostrzec gdzie my, użytkownicy, jesteśmy najbardziej aktywni i zastanowić się czy najaktywniejsze tematy nie oznaczają np. konieczności stworzenia nowego podforum?
Zapraszam do głosowania, dyskutowania i podrzucania swoich.
Jeśli ktoś lubi programować, może mi pomóc lub też zgłaszać pomysły na własne projekty, lub integrować z własnym serwisem -- służę pomocą tak długo jak dotyczy to tapatalkowego API (czyste i dość proste XML-RPC) lub języków które lubię (Ruby!).
(Oraz owszem, można zrobić logowanie kontem BP do dowolnego zewnętrznego serwisu)
Ponieważ dzięki Tapatalkowi forum dorobiło się sensownego API, można nareszcie po ludzku klepać jakieś aplikacje korzystające z dobrodziejstwa danych jakie mamy na forum. Pomyślałem więc, że możnaby klepnąć jakiś fajny mały serwisik, rozwiązujący jakiś nasz problem lub poprawiający nasze (środowiskowo-battlowe) życie.
Na wstępie mam dwa pomysły.
1) Obywatele Border Princes. W dużym skrócie publiczny profil, osiągalny przez adres (NA PRZYKŁAD) obywatele.wfb-pol.org/LOGIN. Możnaby w niego wrzucać wszystkie fajne z punktu widzenia battlowo-borderprincowego informacje, jak np. posiadane armie (systemy, na jakie punkty), odnośniki do zewnętrznych galerii (także tematów na forum), miejsce w rankingu (w rankingach) itd.
2) Border Princes Analytics. Najpopulariejsze tematy (najwięcej natłuczonych postów i ew. najwięcej odwiedzin) z ostatniego dnia, tygodnia, miesiąca. Pozwoliłoby dostrzec gdzie my, użytkownicy, jesteśmy najbardziej aktywni i zastanowić się czy najaktywniejsze tematy nie oznaczają np. konieczności stworzenia nowego podforum?
Zapraszam do głosowania, dyskutowania i podrzucania swoich.
Jeśli ktoś lubi programować, może mi pomóc lub też zgłaszać pomysły na własne projekty, lub integrować z własnym serwisem -- służę pomocą tak długo jak dotyczy to tapatalkowego API (czyste i dość proste XML-RPC) lub języków które lubię (Ruby!).
(Oraz owszem, można zrobić logowanie kontem BP do dowolnego zewnętrznego serwisu)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Gdzie wyczytałeś w tym punkie funkcje społecznościowe?Vallarr pisze:1) BP portalem quasi spolecznosciowym? Chyba podziekuje
(serio, publiczny profil to trochę za mało na The Social Network )
pomysł jako ciekawostka - chociaż pewnie przydatna młodszym graczom:
"ciekawostka dnia/godziny/losowa"
"czy wiesz, że: od soboty możesz wykonać virtualny pivot? daje to Tobie bla bla bla źródło: Faq GW"
to przykładowe, można w tym zamieszczać też nowe uściślenia tak dla pewności
czasami losowo zobaczona rzecz zapadnie szybciej w pamięć niż czytanie FAQ, w którym zmieniły się3 wyrazy
to tylko propo
"ciekawostka dnia/godziny/losowa"
"czy wiesz, że: od soboty możesz wykonać virtualny pivot? daje to Tobie bla bla bla źródło: Faq GW"
to przykładowe, można w tym zamieszczać też nowe uściślenia tak dla pewności
czasami losowo zobaczona rzecz zapadnie szybciej w pamięć niż czytanie FAQ, w którym zmieniły się3 wyrazy
to tylko propo
zwłaszcza podczas turniejów/masterów, zawsze to szybciej się zalogować i wpisać coś w chacie jako relację niż klepac post na forum - zazwyczaj nie ma na to czasu/chęcikrusk pisze:Shoutbox był by ciekawym urozmaicenie.
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- swieta_barbara
- habydysz
Shoutbox ssie!
1. nie - nie ma co kombinowac na sile, sa sygnaturki, awatary, jest IMO git.
2. tak - jak wracam niekiedy z weekendu albo urlopu, lubie wiedziec kogo akurat hejtujemy.
1. nie - nie ma co kombinowac na sile, sa sygnaturki, awatary, jest IMO git.
2. tak - jak wracam niekiedy z weekendu albo urlopu, lubie wiedziec kogo akurat hejtujemy.
1) NIE. To będzie tylko śmietnik. Jeśli gracze chcą się kontaktować ze sobą to są tel. gg strony klubowe itd., po co tworzyć kolejny komunikator. Już był forsowany projekt facebooka BP i jakoś nie porwał całego środowiska. Pozycja z ligi może być podawana pod avatarem jeśli ktoś będzie chciał pokazywać taką informację i jeśli się zdecyduje pozycja będzie automatycznie aktualizowana. Można dodać info o płci, jak zaczynałem się wgryzać w to forum miałem czasem problem czy użytkownik posługujący się jakimś dziwnym nickiem to On czy Ona.
2) TAK. Jeśli by było to zrobione w sposób przejrzysty.
2) TAK. Jeśli by było to zrobione w sposób przejrzysty.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
proponuję dział artykułów przez graczy umieszczanych, i oczywiście kuuucykiiiiiiiiiii
- swieta_barbara
- habydysz
A, pozycja w rankingu bylaby nice, wyswietlana ponizej avatara, sam bym sobie chetnie wlaczyl.
1. Nie- nie widzę sensu czegoś takiego.
2. Niby tak- ale da to coś poza fajnym gadżetem? Zależy jeszcze jak to zrobić.
IMO można by zrobić stronę: wfb-pol.org i publikować tam artykuły, jakiś kalendarzyk z turniejami, może galeria? Można potem pomyśleć np. o jakiejś własnej tv jutubowej- jakieś wywiady/relacje/prezentacje/porady z malowania itp. Co o tym pomyśle sądzicie?
Pozdrawiam
2. Niby tak- ale da to coś poza fajnym gadżetem? Zależy jeszcze jak to zrobić.
IMO można by zrobić stronę: wfb-pol.org i publikować tam artykuły, jakiś kalendarzyk z turniejami, może galeria? Można potem pomyśleć np. o jakiejś własnej tv jutubowej- jakieś wywiady/relacje/prezentacje/porady z malowania itp. Co o tym pomyśle sądzicie?
Pozdrawiam
Kontent to oczywiście świetna sprawa, ale ma jedną wadę: ktoś go musi tworzyć, zarządzać, redagować. Przy czym gwarancję robienia tego na poziomie i w terminach daje wyłącznie podejście profesjonalne -- na które nas nie stać. A bez poziomu i terminów to będzie kolejny niedoruchany wortal tematyczny, z artykułami raz-kiedyś, na który pies z kulawą nogą nie zagląda.Struna pisze:IMO można by zrobić stronę: wfb-pol.org i publikować tam artykuły, jakiś kalendarzyk z turniejami, może galeria? Można potem pomyśleć np. o jakiejś własnej tv jutubowej- jakieś wywiady/relacje/prezentacje/porady z malowania itp. Co o tym pomyśle sądzicie?
Stąd pomysły na konkretne serwisy/aplikacje, rozwiązujące konkretne problemy czy potrzeby. Nie wydaje mi się żeby naszym problemem był brak kontentu
Jeszcze ad 1) -- taki "publiczny profil" byłby właśnie o tyle fajny, że zbierał w jednym miejscu sposoby skontaktowania się z daną osobą (fejs, mail, forum) w razie gdyby jedna z nich nie domagała. Natomiast informacja o posiadanych armiach, w momencie sparowania z lokalizacją, pozwoliłaby zrobić wyszukiwarkę graczy do gier towarzyskich w najbliższej okolicy.
Co do serwisu od turniejów, to o ile dobrze pamiętam chłopaki coś-tam ogarniali i polska scena turniejowa korzysta (a przynajmniej miała korzystać) już w całości z jakiegoś zagranicznego serwisu. Działa toto?
- swieta_barbara
- habydysz
IMO - tak se. Zbyt popularny jest ranking adeona. To tak jak Twoja pierwsza proba zawladnieciem wiary z Gildii, mozliwosc niby jest, ale co z tego, skoro wszyscy maja to w nosie.
Pod taką postacią byłaby to zajebista sprawa Dodatkowo jeszcze w lokalizacji określić gdzie najczęściej gramy, a nie np. samą miejscowość.Jeszcze ad 1) -- taki "publiczny profil" byłby właśnie o tyle fajny, że zbierał w jednym miejscu sposoby skontaktowania się z daną osobą (fejs, mail, forum) w razie gdyby jedna z nich nie domagała. Natomiast informacja o posiadanych armiach, w momencie sparowania z lokalizacją, pozwoliłaby zrobić wyszukiwarkę graczy do gier towarzyskich w najbliższej okolicy.
Pozdrawiam
Wcale nie chce konkurowac z rankingiem Adeona, to jest swietna aplikacja i co najwyzej bym chcial sie z nia integrowac.swieta_barbara pisze:IMO - tak se. Zbyt popularny jest ranking adeona. To tak jak Twoja pierwsza proba zawladnieciem wiary z Gildii, mozliwosc niby jest, ale co z tego, skoro wszyscy maja to w nosie.
Co do proby zawladniecia wiara z Gildii -- CO?
Sent from my HTC Desire using Tapatalk
Dawno nie zaglądałem, ale muszę się wyrazić:
1- Jasne, że tak. I nawet w kierunku BPBóka. Oczywiście bez przesady, ale budowanie społeczności? Kurde, przecież to gra towarzyska w końcu, niech się Ci ludzie poznają. Dla ludzi szukających kompanów do gry to fajne rozwiązanie, na przykład opcja "szukaj graczy WFB do 50km od mojego miejsca zamieszkania". Nie wspominając o totalnej fobii przeciw umieszczaniu własnej gęby w internecie
2- Jasne, że tak. Tomasz bardzo fajne uzasadnienie nawet podał.
1- Jasne, że tak. I nawet w kierunku BPBóka. Oczywiście bez przesady, ale budowanie społeczności? Kurde, przecież to gra towarzyska w końcu, niech się Ci ludzie poznają. Dla ludzi szukających kompanów do gry to fajne rozwiązanie, na przykład opcja "szukaj graczy WFB do 50km od mojego miejsca zamieszkania". Nie wspominając o totalnej fobii przeciw umieszczaniu własnej gęby w internecie
2- Jasne, że tak. Tomasz bardzo fajne uzasadnienie nawet podał.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
1 - Nie zwracaj uwagi na Baśkę. Gdy ssie - nie wie o czym pisze.Tomash pisze:Co do proby zawladniecia wiara z Gildii -- CO?swieta_barbara pisze:To tak jak Twoja pierwsza proba zawladnieciem wiary z Gildii, mozliwosc niby jest, ale co z tego, skoro wszyscy maja to w nosie.
2 - Określanie Twoich pomysłów jako pseudo-społecznościowe jest i tak delikatne. To wszystko przez kucyki, MSZ.
3 - Myślenie > intergacja, ale, co kto lubi. Facebook-BP może okazać się popularny, choć osobiście - wątpię.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
Ale ja nigdzie nie pisalem o funkcjonalnosciach spolecznosciowych, to wyscie sobie dospiewali (serio serio, przeczytaj). Znaczy, Jacku, ssiesz bardziej nawet od Baski
Jak on ssie to Ty polykasz
A na serio - to, co opisales w 1 poscie, brzmi jak portal quasi spolecznosciowy. Po prostu. Ktos chce sobie wpisac armie do profilu, to moze. Miejsce zamieszkania? Jest, a zobacz ile osob ma puste. Ktos chce sobie pograc z nowymi? Sa odpowiednie tematy, zobacz jak niesamowicie popularne.
Jaki jest sens w dawaniu dodatkowych narzedzi, skoro obecne sa i wystarczaja tym nielicznym, ktorzy korzystaja?
A na serio - to, co opisales w 1 poscie, brzmi jak portal quasi spolecznosciowy. Po prostu. Ktos chce sobie wpisac armie do profilu, to moze. Miejsce zamieszkania? Jest, a zobacz ile osob ma puste. Ktos chce sobie pograc z nowymi? Sa odpowiednie tematy, zobacz jak niesamowicie popularne.
Jaki jest sens w dawaniu dodatkowych narzedzi, skoro obecne sa i wystarczaja tym nielicznym, ktorzy korzystaja?
- swieta_barbara
- habydysz
Bo mozna. A pozycja w rankingu bylaby swietna sprawa, na ranking ligi wchodze moze raz na miesiac, a ciekaw jestem obecnego miejsca znacznie czesciej.