HE, zabawa z nimi i hipotetyczna rozpiska EURO

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

HE, zabawa z nimi i hipotetyczna rozpiska EURO

Post autor: Kosa »

Najpierw rozpa :D

Prince 295
-general
-konik z bardingiem, great, heavy armour, tarcza
-Vambrences of Defence
-Crown of Command
-Dragonhelm

Noble 208
-BSB
-Konik obardowany, halabarda, ligh armour ;)
-Battle Banner

Noble 165
-obardowany konik, dragon armour, great weapon
-Loremasters Cloak
-Enchanted Shield

Noble 157
-kon z bardingiem, great weapon, dragon armour, shield
-Helm of Fortune
-Amulet of Light

Arcymag 300
-4 lvl
-lore of life
-Annulian Crystal

20x First Archers 250
-fcg
-Banner of Ethernal Flame

25x Seaguards 350
-shields
-fcg

11x Draon Princes 455
-fcg
-Banner of Sorcery
-Dawnstone na czempionie

1x Tiranoc Chariot 85
1x Tiranoc Chariot 85

1x Great Eagle 50

równe 2400

Załozenie jest proste. Wszyscy herosi oprócz maga do DP.
BSB stoi z tyłu, podobnie gość z loremasters cloakiem, ma ważne zadanie daje warda na pociskową magię oraz najważniejsze, jest to kolejny model, który wejdzie za czempiona w razie jego śmierci, aby BSB nie był narażony na ataki :D
Klocek kawaleri ma zabijać ;) Ogólnie ma mocnego kopa w walce dzięki herosom i jest bardzo przeżywalny, przeciw piechocie ze sporą siłą dajemy herosom tarcze, powinno wystarczyć do czasu rozwalenia klocka(jak będzie KB piechota to wtopa :P ). Rola tego oddziału to zabić tylu wroga aby przełamać steadfasta i za pomocą BB złamać klocek. Jak nie pójdzie to zawsze mamy jeszcze stuborn na prince. Klocki ze stubornem czyli WL/BG ten oddział po prostu wybije do nogi ;)
Arcymag ma wskrzeszać poległe princeski i rzucać bootsy na oddział.
Rydwany ot tak dla szpanu i zabawy :)
Boli jeden orzeł, ale jak się pokombinuje da się wcisnąc drugiego.

Rozpa ta jest zrobiona jako manifest przeciwko piechocie :D
Zapewne jest słaba, ale ma patent. I tak nie gram więc bezsensu byłoby zamieszczać kolejną taką samą rozpiskę HE. Może ktoś tym kiedyś zagra, ja bym z chęcią :D
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

jakos tego nie widze masz 450 pkt z 11 Woundami ktore stosunkow dosc latwo zlozyc w cc o shootingu nie wspomne, byle jaka horda z S5+ zlozy ci wszystkich (11) DP w 2 tury... zostanie unit of Hearos :D i dalej epic Charge ! :P
Ostatnio zmieniony 18 maja 2011, o 16:43 przez Semi, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

chciałbym z tym zagrać jak jasna cholera

- BSB bezwględnie tarcze powinien mieć a nie jakieś halabardy , w tej edycji nie ma tak że 'dajemy herosom tarcze jak..' bo zawsze używać będziesz halabardy
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

raczej nie ;)

z 5 styknie się tylko 7 piechociaży, co już ogranicza ataki.
Do tego wielu musi tłuc po puszkowatych herosach.
Zawsze jest jeszcze lore of life aby było jeszcze trudniej ich ubić.

Może źle myslę, gdyż nie znam niuansów w zasadach :)

@Jasiuuu

Halabarda to jeden atak z S5 z tyłu, a co mi zmieni save na 3+ z 4+? :) i tak jak on się dostanie do przedniego szeregu to lipa na maksa. Ten LA ma bo zostały jakieś pkt.

To powywalam te tarcze, coś za to może wejdzie ciekawego
F.N.

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

ze zwyklymi stykac sie bedzie 5 wiec calkiem slabo... Life potrzenuje 2 ran aby wskrzesic kawalerie wiec 2 DP na 5+ wstaje, szalu nie robi... w kazdym razie testuj zobaczymy, zawsze to cos innego :)

a moze gole 5 z herosami puszkami na froncie w kresce :D ?? bedzie trzymac tak jak ten turbo kloc a duzo tansze....
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

jak zderzysz się z czymś co ma dużo ataków i wejdzie brzytwa to cała armia ci zejdzie właściwie w jedną turę
ale w innych wypadkach klocek na pewno może zrobić dużą krzywdę i raczej bym sie go bał

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Dokonałem małych modyfikacji i pograłem trochę to rozpiską. Mam nadzieję Kosa ,że się nie pogniewasz:). Faktem jest ,że ciężko dobrać się temu klocowi do dupy. Armie strzelające na BS-ie niewiele robią a w CC robisz rozpizd jak się patrzy.Wbrew pozorom kloce ze stubbornem mnie nie bolały aż tak bardzo jak mogło by to wyglądać. Pierwszy szereg ma 13(+5 z tyłu) ataków z siłą 3-6 z asf przeciw 14 nie hordy i 21 hordy (ale ty masz +2 save ) i część ataków przeciwnika musi pójść w puszki z przerzutem . Minus jest taki ,że jak trafisz na Imperium lub krasie to od razu możesz podać rękę przeciwnikowi i pogratulować ,że wygrał.
Ogólnie fajna odmiana ,dużo emocji i zabawy. Zdrówko!

Kosa - myśl dalej twórczo a jak będziesz chciał zagrać na jakimś turnieju ja Ci zawsze chętnie armię pożyczę....
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

no to następna szalona rozpa. Ośmielona tym co Laik pokazał, czyli bolce :D

1 Archmage @ 300.0 Pts
General; Magic Level 4
Annulian Crystal [40.0]

1 Noble @ 172.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Battle Standard
Banner of Sorcery [50.0]

20 First Archers @ 255.0 Pts
fcg
Banner of Eternal Flame [10.0]

25 Lothern Seaguard @ 350.0 Pts
fcg

30 Swordmasters @ 483.0 Pts
Musician
Amulet of Light [15.0]

4 Tiranoc Chariot @ 340 Pts

4 Repeater Bolt Thrower @ 400 Pts

2 Great Eagle @ 100 Pts

Równe 2400

ewentualnie zamiast wózków:

1 Archmage @ 305.0 Pts
General; Magic Level 4
Annulian Crystal [40.0]
Dragonbane Gem [5]

1 Noble @ 174.0 Pts
Great Weapon; Dragon Armour; Battle Standard
Banner of Sorcery [50.0]

20 First Archers @ 255.0 Pts
fcg
Banner of Eternal Flame [10.0]

25 Lothern Seaguard @ 350.0 Pts
fcg

25 Swordmasters @ 483.0 Pts
Musician
Amulet of Light [15.0]

25 Swordmasters @ 483.0 Pts
Musician
The Other Trickster's Shard [15.0]

4 Repeater Bolt Thrower @ 400 Pts

2 Great Eagle @ 100 Pts

Pierwsza chyba lepsza, to co się przedrze to SM posprzątają bez najmniejszego problemu w nr 1. W nr trochę gorzej ale za to dwa klocki SM :D
F.N.

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

Swordzi? hmm jeżeli tym pograsz chętnie poczytam choć krótkie relacje :)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Belaner7 pisze:Swordzi? hmm jeżeli tym pograsz chętnie poczytam choć krótkie relacje :)

chętnie bym pograł ale nie mam figurek jak narazie.

Póki co sobie rzucam w temat moje pomysły bo muszę zacząć od nowa zbierać.

ale czymś podobnym być moze zagram w sobotę jak skołuję figsy.

Ogólnie SM nie są tacy zli. Ok, nie mają stuborna ale tak naprawde to co z tego?
W VII ed grało się tak aby nic nie wpadło w bok i było, nawet jak się grało i tak na WL, ale gdy i tak oni dostali boczną szarżę to kwiczeli bo dwóch tylko biło.

Na Euro może się to sprawdzić, mocne oddziały zostaną przetrzebione przez bolce, a więc wiele ich nie dojdzie. Smieciowatymi, wielkimi oddziałami nie trzeba się przejmowac bo właśnie są SM, no i rydwany do kontry.
Ogólnie mi się podoba taka opcja.

Chociaż mi chodzi po głowie pomysł 30xWL+20xSM.
F.N.

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

osobiście małymi kroczkami wracam do batla. Próbóję złożyć rozpiskę którą można powalczyć, i jednocześnie nie kupować nowych figur, a z wl złoże jeden klocek max :( PG też tylko 10 :P

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Właśnie w HE fajne jest to ,że naprawdę jest w czym wybierać. Mnie się tak zmieniało nastawienie do różnych oddziałów i przez to dziś mam armie na prawie 6 k. Dzięki temu jednak HE mi się nie nudzą.
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

nie napisałeś jakie lory :wink:

co do SM - kluczowe jest utrzymać ich przy życiu (a o ostrzał i magię aż się proszą chłopaki:D), gdybym grał HE to raczej bawiłbym się oddziałami po 5 jako wsparciem
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

lory to albo life albo hm,
bardziej wysoka mnie przekonuje tutaj, wydaje mi się bardzo mocna. Żaden kowboj nie wyskoczy gdy jest 6 na magu, przerzuty na strzelanie przy takim natłoku strzał może masakrować oddziały, flamsy plus fury, ward na SM, stuborn na rydwany (to raczej gdybanie) oraz drain czyli dodatkowa antymagia, ogólnie super i daje cały wachlarz możliwości, większe niż life.
F.N.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Do rozpisek defensywnych HM jest niezastąpiona... Ja testowałem oddziału SM po 18 i po 6 z muzykiem. 18 tka mi się bardzo sprawdzała - 6tki w ogóle.
Obrazek

noggin
Chuck Norris

Post autor: noggin »

18 rozumiem że 2x9 wystawiałeś? Też mam 20 z IoB i chcialem uzywać.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

przy czterech boltach High Magic i czar nr2 jest bardzo kuszący.

Mimo, ze sam mając do wyboru 1 arcan, wybierałem anuliana, to chyba jednak lepiej mieć scrolla na kluczowy combat, zeby nie wpuścić jakiegoś -d3 do siły i tym podobne na swoich SM.

p.s. Jak pisałem na poczatku edycji, ze bełty i SM sa fajni to wszyscy wrzeszczeli, że nie tylko phoenixi, lwy i brzytwa ;)
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Robson pisze: p.s. Jak pisałem na poczatku edycji, ze bełty i SM sa fajni to wszyscy wrzeszczeli, że nie tylko phoenixi, lwy i brzytwa ;)
dalej tak jest :P
ja tam nie widze ich w rozpiskach ale fajni są :P

Myślę jeszcze nad loremastr cloakiem, przynajmniej kusi danie tam gdzie jest jeden oddział SM. Spokojnie mag sobie będzie ich ochraniał przed wrażą magią, aż dojdzie do jakiś kombatów, tak aby śmierć z jej ręki im niezbyt zagrażała :)
F.N.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

loremaster ma ochraniać lorda, a nie SM, jak mowisz ze bełty są słabe to postaw naprzeciw tej rozpiski, standardowe elfy 2x WL i oceń jak to wyglada ;) bełtniki pomagają w wielu meczupach.
A sm są spoko na armie bez placków i ziań.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

A jak bardzo bolty bolą takich SM…
Ich bolą nawet łuki w rękach goblinów…
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

ODPOWIEDZ