Bretonnia 2400 EURO

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Och Karol
"Nie jestem powergamerem"

Bretonnia 2400 EURO

Post autor: Och Karol »

Moja rozpiska na 2400. Baardzo proszę o jakieś uwagi, bo zapewne coś przeoczyłem lub o czymś nie pomyślałem. :)

1 Bretonnian Lord @ 259.0 Pts
General; Lance; Heavy Armour; Shield; Knightly Vow
Talisman of Endurance [30.0]
Virtue of Heroism (1st) [40.0]
Dragonhelm [10.0]
Gauntlet of the Duel [10.0]
Pegaz

1 Prophetess of the Lady @ 271.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Heaven; Barding; Miscast Table
Dispel Scroll [25.0]
Warhorse

1 Paladin Battle Standard Bearer @ 124.0 Pts
Heavy Armour; Battle Standard Bearer; Knightly Vow
Wyrmlance [20.0]
Gromril Great Helm [30.0]
Warhorse

1 Paladin @ 144.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Knightly Vow
Dawnstone [25.0]
Charmed Shield [5.0]
Pegaz

11 Knights of the Realm @ 313.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Barding; Knightly Vow
War Banner [25.0]

11 Knights of the Realm @ 288.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Barding; Knightly Vow

10 Peasant Bowmen @ 65.0 Pts
Longbow; Braizers

3 Pegasus Knights @ 175.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Musician; Knightly Vow

1 Field Trebuchet @ 90.0 Pts

1 Field Trebuchet @ 90.0 Pts

5 Grail Knights @ 230.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician; Barding; Grail Vow
Banner of Eternal Flame [10.0]

Models in Army: 49

Total Army Cost: 2399.0
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Nie lepsze czwórki pegazów?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

czwórki są strasznie drogie, panikują tak samo, a zadań znacząco innych by raczej nie miały.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Barding na czarodziejce zupełnie zbędny. Czemu ma służyć ten talizman na lordzie? Przecież bohater ma warda sam z siebie, więc dawanie mu talizmanu to masło maślane ;) W zamian za to wrzuć mu jakąś broń magiczną. Ten Charmed Shield na paladynie też trochę mało przydatny - nie lepiej dać mu Enchanted Shield? Wtedy koleś ma save na 1+ z przerzutem. Albo zupełnie się jej pozbyć i w zamian dać mu Virtue of the Joust, to mu ładnie podniesie skuteczność w walce (bo rozumiem, że ma pełnić rolę dowódcy dla oddziału i zwiększać potencjał uderzeniowy).
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Post autor: Shadar »

Może by tak generała złożyć pod pojedynki? Powinien się wtedy łatwiej spłacać. A jeśli nie liczyć złożenia bohaterów to wygląda bardzo fajnie.
Wieszkto pisze:
Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

Awatar użytkownika
Och Karol
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Och Karol »

Gniewko pisze:Barding na czarodziejce zupełnie zbędny. Czemu ma służyć ten talizman na lordzie? Przecież bohater ma warda sam z siebie, więc dawanie mu talizmanu to masło maślane ;) W zamian za to wrzuć mu jakąś broń magiczną. Ten Charmed Shield na paladynie też trochę mało przydatny - nie lepiej dać mu Enchanted Shield? Wtedy koleś ma save na 1+ z przerzutem. Albo zupełnie się jej pozbyć i w zamian dać mu Virtue of the Joust, to mu ładnie podniesie skuteczność w walce (bo rozumiem, że ma pełnić rolę dowódcy dla oddziału i zwiększać potencjał uderzeniowy).
No tak, ale nie zawsze mamy blessing, bo zazwyczaj opłaca się nam zaczynać. Charmed shield wypełnia tylko pozostałe 5 punktów, a ten Paladyn nie będzie w oddziale - jest na pedziu. :)
Dzięki bardzo za wskazówki
Obrazek

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Fakt, nie zauważyłem że ma pegaza. Co do blessingu...kto się nie modli, ten już oddał sztandary przeciwnikowi ;)

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Modlisz się przed rzutem, słaby deal by rezygnować z blessingu a i tak kulać.

Andrzej
Pan Spamu

Nom, tak by można coś pokminić, ale jeśli tak to działa, to zawsze opłaca się modlić.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Pokminić można w scenariuszach gdzie jest rzut z zaczynaniem na 1-5.

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

jeszcze chłopaczek z dawnstone jakiś dziwny. Koleś na pegazie powinien mieć 2+ przerzucanego save`a - więc może dawnstone na lorda :?:

Andrzej
Pan Spamu

I wrzuć gdzieś luckstona, zawsze się przyda.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

Viewioorable pisze:5 Grail Knights @ 230.0 Pts
??
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Shadar
Kradziej

Post autor: Shadar »

To jest coś co wydaje mi się, że rozumiem: nie można strzelać do cc, więc żeby zdjąć regenkę np: gg, to trzeba mieć ogniste właśnie na czymś w cc (a te grale są na tyle małe, że mogą chyba z łatwością dostać się na flankę).
Wieszkto pisze:
Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Kuba, a co cię dziwi w tym bannerze na oddziale Grail Knightów?

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

loko pisze:
Viewioorable pisze:5 Grail Knights @ 230.0 Pts
??
Co w tym dziwnego? Bardzo dobry unit.
U mnie się nie miesci, bo mam kupę punktów utopionych w bohaterach i pegazach, z których nie mogę zrezygnować.

Co do zmian w rozpisce, to oczywiscie odniosę się tylko do tego co się od razu rzuca w oczy. Pozostałe rzeczy pominę, bo przecież to czym gramy to kwestia gustu, upodobania i ogrania pewnego schematu, który się nam sprawdza albo nie.
Z mojej strony tylko dwie rady:
Poprostu wywal tego warda z generała i zapomnij w tej edycji o zaczynaniu.

Kiedys dla jaj gadalismy sobie z kumplem, że szczyt taktyki, to się nie pomodlić i oddać zaczynanie. Masz za duzo do stracenia, by się bawic w kulanie. Masz 2 treby i heavensa, więc założ, ze przeciwnik sam się do Ciebie pofatyguje, chociażby po to by złapac zasiegi do swoich czarów i spokojnie wystaw się dalej.
Skoro nie chcesz dac generałowi przerzutu ochrony pancerza to daj mu przynajmniej mantle of damsel elena. Na VCty czy De poczujesz różnicę. No i lance wymień mu wtedy na słomkę. IMO lepsza siła 5 i magiczne ataki zawsze niż siła 6 w szarzy, a potem siła 4.

Jak składasz kowbojów, czy to na koniach czy na pegazach pamiętaj o podstawowej zasadzie tj. kowboj musi być na maxa wszechstronny. Mantle i Słoma w bitwach z VC, DE, WE, DoCH dużo zmieniają. Twój talizman i lanca do tych, ale również do innych, matchupów nic nie wnoszą.
pozdr.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

no to że u chaos najtow magiczne ataki negują ogniste. wydaje mi sie ze u was też tak powinno być ale wy macie te swoje lance i takie takie... :roll:
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

chaos knight maja magicznr bronie, a grale maja magiczne ataki ze specjalnej zasady
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

a magiczna ognista bron jakie ma ataki?

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

damm U. Ogniste ataki ze sztandaru nie przechodzą na Magiczną broń. Jak w oddziale z Bannerem masz typa z ....CHaos Demon Swordem to on nie ma magicznych ataków. a Chaos Knighty maja jakby sword of Might kazdy. rozumiesz juz?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

ODPOWIEDZ