Magiczny pancerz/zbroja itp

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Magiczny pancerz/zbroja itp

Post autor: BOGINS »

Sprawa tyczy się magów i zapisu poniższego
str. 500 mały RB
"magical interferance
Wizard cannot choose magic armour unless they have an option for normal armour.... and so cannot choose an items of Magic Armour........................
....
The only exception to this is when a Wizard has armour as part of his standard equipment or an option for 'normal' armour, such as light armour, or a shield. Such sorcerers have trained their mind to focus and can wear armour without confusion or penalty."

Mag nie może wybrać magicznego pancerza jeśli nie ma dostępu do "normalnego pancerza" i dlatego wtedy nie może wybrać (z działu) magicznych pancerzy żadnych przedmiotów.
Jedynym wyjątkiem jest jeśli czarodziej ma na swoim standardowym wyposażeniu "pancerz" albo może go (dokupić) z opcji....................... tudzież (przypis Bogins) zapis w AB mówi iż dana zbroja jest dla maga - chyba tak było w empire i skavenach coś?

Hmm a jak jest w polskiej wersji? :)

Bo po prostu można to zrozumieć różnie (tak sądzę heehhe):
1) Że słowo armour to wyraz "pancerz" mówiący ogólnie o wszystkich rzeczach pod tą kategorią i w związku z powyższym:
a) niezależnie od tego czy mamy wpisany zbroję chaosu,ciężką/lekką możemy brać też tarcze, hełmy?
b) traktujemy jako zbiór zamknięty, ale do ograniczenia zapisu w AB, czyli jak masz np. zapis, iz możesz brać zbroję to tylko zbroję ale już nie tarcze, hełmy?
b1) jak masz zapis że możesz brać lekką zbroję, to nie możesz brać nawet magicznej ciężkiej zbroi?

Chociaż w sumie jest prosta sprawa, ale prawdopodobnie za jakiś czas moze pojawić się problem z ironfistem u ogrów. Według przecieków ironfist jest traktowany jako tarcza z tym bonusem, że nawet będąc wierzchem masz np. parry save. I teraz dzięki temu mag ogrów - którzy o dziwo mają ironfista :
I) będzie miał dostęp do wszystkich pancerzy - hełmów,tarcz,zbroi inszych dupereli,
II) tylko tarcz i hełmów, czegoś co nie jest zbroją np. jakieś cloaki, pelty itp :D:D:D?
III) tylko tarcz.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Nie ma rozróżnienia na rodzaje zbroi w warhammerze. Armor to hełm, tarcza, kolczuga, płaszcz itd. Na tą chwilę zgodnie z RB rzeźnicy będą mogli korzystać ze zbroi do czasu wyjścia faq/uściślenia.
The only exception to this is when a Wizard has armour as part of his standard equipment or an option for 'normal' armour, such as light armour, or a shield. Such sorcerers have trained their mind to focus and can wear armour without confusion or penalty."
To jest chyba wystarczające poparcie. W nowym ab jest wyraźnie napisane, że Ironfist=Shield.

A ten cytat już chyba rozwiewa wszelkie wątpliwości:
an Ogre using an Ironfist benefits from all of the rules for shields
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Tzn wiesz, dla mnie to super sprawa :) bo:
Arm of destiny/fortune+ironfist i mam 4+pancerz, warda... i jeszcze jakiś przedmiot do magii czy coś.
Jeśli tak będzie - do faq to naprawdę tyrant odpadnie w ogóle...

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

BOGINS Świebodzinianinie, jak to możliwe, że twa wiara jest tak maleńka. Powinno być odwrotnie. :D

Mnie jedynie dziwi, że jak wychodził WOCH to nie było lamentów na temat zbroji i pisania petycji do GW, żeby to odwrotnie uściśliła :wink: No z jakiej paki oni mają mieć zbroje, a ja nie ktoś by zapytał ? :wink: A no na takiej, że nie wszędzie jest to w AB :P Zapisy są spójne. Kto widzi problem, szuka dziury w całym. Nie idzicie tą drogą :wink:

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

To raczej Xet chodzi o to by dostać potwierdzenie, iż jak pójdę na turniej to nie zostanę posądzony o miano turbowałkarza .

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

A ja na loozie wezme AB i RB i jak ktoś będzie miał problemo to dostanie 500 + 100 stron w podwojnej twardej okladce in your face :)

ODPOWIEDZ